Medaliony z poledwicy wieprzowej z cykoria - dla dragon i nie tylko :)

Zaczęty przez mayagaramond, 01 Mar 2009, 18:47:18

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

mayagaramond

Dawno, dawno temu, obiecalam dragon przepis naszej kolacji sylwestrowej. I po dwoch miesiacach przypomnialo mi sie ;)

Skladniki dla 4 osob:
350 ml soku jablkowego
1 gozdzik
1/4 laski cynamonu
4 polowki gruszek z puszki
4 cykorie
3 lyzki masla
8 plastrow boczku, ja wzielam szynke szwarcwaldzka, bo boczek za tlusty jak dla mnie.
250 ml rosolu drobiowego
makaron wstazki
650 g poledwicy wieprzowej
200 ml smietanki
100 g lazura (chyba, blekitny ser plesniowy)
sol, pieprz, oliwa, bialy pieprze w ziarenkach, posiekana natka pietruszki

Sok jablkowy podgrzac z gozdzikiem i cynamonem. Dodac polowki gruszek, zagotowac po przykryciem i odstawic do wystygniecia.
Piekarnik nastawic na 180°.
Umyc cykorie, przeciac wzdluz na pol. Lyzke masla podgrzac na patelni ( najlepiej w formie, ktore pozniej mozna wstawic do piekarnika), podsmazyc cykorie z obu stron. Wyjac, posolic, popieprzyc. Na kazdej polowce polozyc plasterek boczku/szynki. Do formy, w ktorej smazyla sie cykoria  wlac 150 ml rosolu, zagotowac. Dodac cykorie i dusic w piekarniku ok. 15 min.
Ugotowac makaron,
Poledwice umyc, osuszyc, pokroic w plastry grubosci ok. 4-5 cm, posolic, popieprzyc. Na patelni podgrzac oliwe i 2 lyzki masla. Poledwice smazyc na goracym tluszczczu ok. 2-3 minut po kazdej stronie (nie wolno smazyc dluzej, bo sie zelowa zrobi!).
Wyjac, postawic w cieplym miejscu. Rozgniesc ziarenke pieprzu, podsmazyc na tluczszu ze smazenie poledwicy. Dodac reszcte rosolu i smietane, chwile pogotowac.
Lazura ulozyc na gruszkach i krotko podpiec w piekarniku.

Bylam tak zakrecona, ze zapomnialam o tych gruszkach, zamarynowalam je co prawda ale pozniej o nich zapomnialam. Zjedlismy je nasteonego dnia na kolacje. Zreszta od czau do czaru robi albo zapiekane gruszki z serem albo cykorie.

Aha, niby jest na 4 osoby, ja na nas dwoje wzielam pol kg poledwicy i wszystko zjedlismy... :blush:

"Man muß nie verzweifeln, wenn einem etwas verloren geht, ein Mensch oder eine Freude oder ein Glück; es kommt alles noch herrlicher wieder. Was abfallen muß, fällt ab; was zu uns gehört, bleibt bei uns (...)"

katgoli

maya swietny przepis  :beer:

lubie takie przepisy - jednym z moich ulubionych przepisow to przepis Alfreda Bioleka-Toskanischer Filettopf

mayagaramond

Cytat: katgoli w 02 Mar 2009, 10:12:03
maya swietny przepis  :beer:

lubie takie przepisy - jednym z moich ulubionych przepisow to przepis Alfreda Bioleka-Toskanischer Filettopf
:beer:
moglabys w wolnej chwili wstawic ten przepis?
"Man muß nie verzweifeln, wenn einem etwas verloren geht, ein Mensch oder eine Freude oder ein Glück; es kommt alles noch herrlicher wieder. Was abfallen muß, fällt ab; was zu uns gehört, bleibt bei uns (...)"