Pączki. Pycha!!

Zaczęty przez giga, 11 Lut 2009, 20:13:40

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

martullek

mam dżem różany, ale nie mam szans zrobić pączków. będą kupne :)

mobka

Ja kupilam wszystkie skladniki, rowniez marmowlade o smaku rozy, ale nie mailam sily na robienie paczkow. Zrobie w sobote. Albo w piatek :D

justynaaaa2

ja najbardziej lubię te kupne, bo te domowe to jakieś tłuste takie są  :bad:
liczę na to, że załapię się jutro na pączki, które co roku zjadałam jak pracowałam w centrum konferencyjnym, dostawaliśmy całą pakę pąków od cukierni (skąd braliśmy ciastka na szkolenia) gratis :) zawsze zjadałam kilka sztuk - to już był rytuał, że tego dnia nie jadło się nic innego tylko pączki  ;)

aja

giga a jak robisz - same żółtka czy całe jaja?

zosia2007

martullek w tym mokpolu kolo ciebie sa przepyszne paczki :) jutro sie po nie wybiore a pozniej pojde na aerobik zrzucic kalorie :D

goga

Cytat: aja w 10 Lut 2010, 21:35:14
goga a jak robisz - same żółtka czy całe jaja?

Aja - pączków jak żyję nie robiłam ;)

chyba to Giga specjalista pączkowy jest :)
W życiu niewiasty można rozróżnić siedem okresów: niemowlę,
dziewczynka, dziewczyna, młoda kobieta, młoda kobieta, młoda kobieta
i młoda kobieta. (G.B. Shaw)

giga

Cytat: aja w 10 Lut 2010, 21:35:14
giga a jak robisz - same żółtka czy całe jaja?
na szklanke biore 2 cale jajka, reszka same zoltka.
WCZORAJ PIEKLAM SA PYSZNE, ROZPLYWAJA SIE W USTACH.
Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

aja

giga przepis świetny - faktycznie pączki rozpływaja sie w ustach ale upierdliwa robota wyrabianie ciasta  i  ...- tzn. sama sobie narobiłam więcej roboty bo pierwsze zrobiłam zbyt duże co skutkowało dłuższym smażeniem - czas się wydłużył i pozostałe porosły jak głupie :) teraz załuję że więcej marmolady nie dawałam
jeszcze smażą sie ostatnie 4 sztuki / dałam dwa na spróbowanie do firmy i mąż przyszedł po więcej więc chyba dobre (albo chciał być miły ;D)

martullek

Cytat: zosia2007 w 10 Lut 2010, 21:57:14
martullek w tym mokpolu kolo ciebie sa przepyszne paczki :) jutro sie po nie wybiore a pozniej pojde na aerobik zrzucic kalorie :D

mam właśnie stamtąd :D mają jak dla mnie za cienki lukier ;)

ale i tak lepsze są w auchan (po 50 gr sztuka!!!)

dorcia

Cytat: mobka w 10 Lut 2010, 21:15:09Ja kupilam wszystkie skladniki, rowniez marmowlade o smaku rozy, ale nie mailam sily na robienie paczkow. Zrobie w sobote. Albo w piatek Cheesy

ja dokładnie tak samo ! wczoraj kupiłam wszystkie składniki, dzisiaj rano miałam nawet jeszcze chęci do pieczenia, ale po powrocie z pracy wszystko się zmieniło.. :D  nie ma tego złego coby na dobre nie wyszło, zawsze to kilka kalorii mniej :D

giga

Cytat: aja w 11 Lut 2010, 17:45:30
giga przepis świetny - faktycznie pączki rozpływaja sie w ustach ale upierdliwa robota wyrabianie ciasta  i  ...- tzn. sama sobie narobiłam więcej roboty bo pierwsze zrobiłam zbyt duże co skutkowało dłuższym smażeniem - czas się wydłużył i pozostałe porosły jak głupie :) teraz załuję że więcej marmolady nie dawałam
jeszcze smażą sie ostatnie 4 sztuki / dałam dwa na spróbowanie do firmy i mąż przyszedł po więcej więc chyba dobre (albo chciał być miły ;D)
to swietnie,ze smakuja
:beer:

mobka

Cytat: dorcia w 11 Lut 2010, 22:22:35
ja dokładnie tak samo ! wczoraj kupiłam wszystkie składniki, dzisiaj rano miałam nawet jeszcze chęci do pieczenia, ale po powrocie z pracy wszystko się zmieniło.. :D  nie ma tego złego coby na dobre nie wyszło, zawsze to kilka kalorii mniej :D

A bedziesz robic, czy na cos innego zuzyjesz skladniki? Ja sie nad jakimis rogalikami jeszcze zastanawiam, albo drozdzowkami, bo tego smazyc nie trzeba i cale mieszkanie nie smierdzi  ;) Ale nie wiem co maz na to, bo pewnie on by paczki wolal ;)

dorcia

mobka no właśnie miałam już to olać, bo planowałam weekendowy wyjazd z domu, ale dzisiaj plany mi się pozmieniały, zostaję i jak wszystko dobrze pójdzie to tłusty (swoją drogą okropna jest ta nazwa :) ) czwartek zrobię w sobotę, czyli jutro :D dam znać czy się udało

Dodany tekst: 12 Lut 2010, 18:19:22

Cytat: mobka w 12 Lut 2010, 07:31:42A bedziesz robic, czy na cos innego zuzyjesz skladniki?
jak juz robić to tylko pączki! :D w końcu to nie ryba, zapach się szybko ulotni... mam nadzieję ;)

mobka

Zrobilam dzisiaj, z polowy porcji - wyszly mi 23 sztuki calkiem sporych paczkow  :padam: Tyle, ze maki poszlo wiecej jak 0,5kg, bo przy 0,5kg maki ciasto bylo luzne. Paczki sa puszyste, mieciutkie.
Moje uwagi dla tych, ktore paczki beda robily pierwszy raz - uwaga na temperature oleju. Moj sie za mocno rozgrzal i 2 pierwsze porcje, czyli 6sztuk moga byc surowawe w srodku, bo z wierzchu sie spiekly :( Ale nastepne sa genialne :D
Zdjecie poniezej. A, lukier robil maz :D Maz z reszta tez ciasto wyrabial :D

dorcia

ja tez melduje, że pączki pyyyyyyycha!!! ciasto genialne... :D na początku faktycznie trochę luźne było, ale po jakimś czasie zaczęło  ładnie odchodzić od ręki  (moje też wyrabiał mąż :D od czegoś ich mamy :)) zrobiłam z kilograma mąki (jak w oryginale), wyszło ok 40-stu pączków. niestety nie mam zdjęć, bo wszystkie zostały połknięte przez gości zanim zdążyłam o tym pomyśleć :D (wszyscy twierdzili, że świetne). także giga  :beer: polewam za bardzo fajny przepis! aha! od siebie dodałam jeszcze cukier waniliowy i żółtka z cukrem ubijałam w misce którą postawiłam na garnku z gorącą wodą (wyczytałam to w innym przepisie - nie wiem czy to coś pomogło ale ubiło się świetnie) tłusta sobotę uważam za zakończoną sukcesem ! mobka dla ciebie tez  :beer: za smakowite zdjęcia i za wyniki  ;)

Dodany tekst: 13 Lut 2010, 22:29:33

Cytat: salsa w 10 Lut 2010, 11:41:09ogórki kiszone

doskonale przełamują słodycz pączków, właśnie zajadam :D może jestem w ciąży?  :hmm:

giga

mobkaciesze sie, ze paczki smakowaly
:beer:

Dodany tekst: 14 Lut 2010, 09:42:25

dorcia to,ze ubijalas zoltka nad para to bardzo dobry pomysl
:beer: odlewam

ishka82

mobka, jeju, jakie piękne...ja chcęęęęę ;)

mobka

Cytat: ishka82 w 14 Lut 2010, 17:49:21
mobka, jeju, jakie piękne...ja chcęęęęę ;)

Pociesze cie - juz mnie zgaga po nich meczy ;D A dzisiaj az 3 zjadlam  :blush: Bede gruba i to wszystko przez meza  :headbang:

ishka82

Cytat: mobka w 14 Lut 2010, 17:57:31
Pociesze cie - juz mnie zgaga po nich meczy ;D A dzisiaj az 3 zjadlam  :blush: Bede gruba i to wszystko przez meza  :headbang:
Ojtam, ojtam...zgagę mam prawie po wszystkim ;D A od trzech pączków nic Ci się nie stanie ;) Bylebyś co dzień takiej "dietki" nie stosowała ;) :)

dorcia

hahahaha a u mnie właśnie mąż miał zgagę po tych pączkach :D dobrze, że mnie nie trafiło bo bym się wkurzyła

mobka

My oboje mielismy, ale mysle, ze to predzej wina marmolady o smaku rozanym - pierunsko slodka byla :D

dorcia

a właśnie - a propos marmolady... ja dałam powidła śliwkowe ;) osobiście uwielbiam, ale pewnie to tylko moje dziwactwo :D dżemu z róży nie wiedzieć czemu nie znoszę