Dab vs Iroko

Zaczęty przez siog, 02 Lut 2009, 20:58:54

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

siog

pomozcie! wiecie cos na temat roznic,jakosci itp???
mam wybor miedzy dabem a iroko na blat kuchenny i nie wiem co wybrac  :headbang: decyzja musi byc szybka

elve

iroko chyba lepiej się nadaje na blaty bo jest bardziej odporne na wilgoć

stosuje się je np. w lazienkach

katgoli

Ja mam parkiet Iroko i jezeli chodzi o podloge to jest dosc miekki nie wiem jak sie sprawdza na blacie

siog

Dziekuje!  :beer:

ale nikt wiecej nic nie wie na ten temat? :hmm:

katgoli

co jeszcze moge dodac to to ze ja jestem zachwycona kolorem mojego parkietu....na poczatku byl zolty ale w okolo pol roku sie zmienil na piekny braz...

na zdjeciach blat Iroko (kambala) pieknie wyglada

golinda

my będziemy mieli blat kuchenny z palisandra
kierowaliśmy się tylko wyglądem

trzeba pamiętać, że drewniane blaty należy raz na jakiś czas olejować
egzotyki są lepsze do czegoś takiego, bo lepiej znoszą wilgoć i temperaturę

ale na podłogach już nie jest tak dobrze, bo wprawdzie bardzo twarde, ale jednak mocno pracują, najbardziej sucupira, na którą byłam napalona na początku :)

siog

 :thankyou:

polalam  :beer:

no wlasnie byl u mnie pan od kuchni rozejrzal sie, wymierzyl wszystko itd itp. i to byla wlasnie jego propozycja zamiany deba na iroko. powiedzial ze bedzie lepszy kolor do reszty i ze egzotyki maja wlasciwosci wydzielania olejow co dobrze wplywa na wilgoc, kolor oraz na uzytkowanie.

podloga bedzie z sosny. i wysepka kuchenna z sosnowym blatem:
http://www.wilsonsyard.com/images/KU04_full_view.jpg

golinda

Cytat: siog w 05 Lut 2009, 12:45:08
podloga bedzie z sosny. i wysepka kuchenna z sosnowym blatem:
http://www.wilsonsyard.com/images/KU04_full_view.jpg

podłogę w kuchni będziesz miała drewnianą? i to sosnową? suuuureeeee?!?

siog

Cytat: golinda w 05 Lut 2009, 12:46:49
Cytat: siog w 05 Lut 2009, 12:45:08
podloga bedzie z sosny. i wysepka kuchenna z sosnowym blatem:
http://www.wilsonsyard.com/images/KU04_full_view.jpg

podłogę w kuchni będziesz miała drewnianą? i to sosnową? suuuureeeee?!?

no tutaj wyboru raczej nie mialam. jako ze dom na liscie zabytkow i mam wytyczne co i jak. wolalabym dab ale nie wolno bo reszta domu to sosna ponad 150 letnia. Znalezlismy sosne w tym wieku w antykach i mysle ze bedzie ok. z tego co wiem to zupelnie inaczej taka sosna "reaguje" bo jest stara recznie cieta i obrobiona i olejowana przez tyle lat wiec dobra w uzytku, zupelnie inna historia z sosna nowoczesna cieta fabrycznie. podobno tez nie ta jakosc i bardziej cienka jest deska niz stara.