Poledwica wieprzowa ze sliwkami 2

Zaczęty przez mayagaramond, 29 Sty 2009, 22:09:24

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

mayagaramond

Czytajac przepis golindy przpomnilo mi sie, ze tez kiedys obiecalam wstawic przepis na podobna potrawe.

- poledwica wieprzowa (na nas dwie potrzebuje ok 600 g...)
- 250 g suszonych śliwek kalifornijskich
- 400 ml białego wytrawnego wina,
- 2 łyżki masła,
- 2 łyżki mąki,
- sól, pieprz,
- 1 opakowanie śmietany 22% (180 g).

1) Opłukane śliwki wkładamy do miseczki i zalewamy winem. Moczymy je w ten sposób ok. 1 godz. Polędwicę kroimy na poprzeczne plastry grubości ponad 2 cm. Rozpłaszczamy je dłońmi po obu stronach i oprószamy mąką.

2) Na patelni rozpuszczamy masło. Na gorący tłuszcz kładziemy mięso i rumienimy je z obu stron. Jeśli to konieczne, smażymy w 2 partiach. Składamy je na 1 patelnię i dolewamy 3/4 wina z namoczonych śliwek. Całość dusimy na delikatnym ogniu pod przykryciem ok. 20 min. Wazne jest zeby poledwicy za dlugo nie smazyc, bo wyjdzie zelowka. Dusic mozna, bo jest sos.

3) Po tym czasie z patelni odlewamy sos do garnuszka. Gotujemy go tak długo, aż odparuje ok. 1/4 swojej objętości. Połowę śliwek miażdżymy widelcem i dodajemy do wywaru. Dokładamy śmietanę i rozprowadzamy z całością. Sos powinien stać się dość gęsty. Gdy konsystencja staje się właściwa, dodajemy resztę śliwek.

4) Solimy i dodajemy pieprz do smaku. Do sosu wkładamy mięso i grzejemy razem przez chwilę.

Przepis jest z netu, tu sa tez zdjecia:
http://kuchnia.o2.pl/przepisy/obiekt.php?id_o=211
"Man muß nie verzweifeln, wenn einem etwas verloren geht, ein Mensch oder eine Freude oder ein Glück; es kommt alles noch herrlicher wieder. Was abfallen muß, fällt ab; was zu uns gehört, bleibt bei uns (...)"

golinda

konkurencje będzie mi tu robić, no! ;)

inkageo

A ta śmietana się nie zetnie? Czy to jakoś stopniowo trzeba mieszać, a nie sru do gara? ;)
Imagine there is no hate

mayagaramond

Cytat: inkageo w 30 Sty 2009, 09:38:41
A ta śmietana się nie zetnie? Czy to jakoś stopniowo trzeba mieszać, a nie sru do gara? ;)

nie, akurat przy tej potrawie nie scina sie ;)  Ja zawsze biore troche sosu/wywaru do kubka, mieszam ze smietana i wtedy dolewam do reszty sosu.
"Man muß nie verzweifeln, wenn einem etwas verloren geht, ein Mensch oder eine Freude oder ein Glück; es kommt alles noch herrlicher wieder. Was abfallen muß, fällt ab; was zu uns gehört, bleibt bei uns (...)"

jo_miekka

mayagaramond a mięsa wcześniej niczym nie przyprawiasz? bo w przepisie przypraw nie ma, ale to chyba trzeba trochę, nie?

mayagaramond

Cytat: jo_miekka w 13 Lut 2009, 18:35:41
mayagaramond a mięsa wcześniej niczym nie przyprawiasz? bo w przepisie przypraw nie ma, ale to chyba trzeba trochę, nie?

sole, a pozniej na patelni pieprze ;) Wiecej nic nie daje, bo ma smakowac sliwkami ani np. oregano ;)

jo_miekka

sęks
wykorzystano, lekko zmodyfikowano, zjedzono, polano :)

mayagaramond

Cytat: jo_miekka w 15 Lut 2009, 10:54:15
sęks
wykorzystano, lekko zmodyfikowano, zjedzono, polano :)

:beer: :beer: a jak zmodyfikowalas? Bo jesten otwarta na propozycje :)

jo_miekka

mayagaramond zamarynowałam polędwicę wcześniej w oliwie i przyprawach, do śliwek dałam mniej wina (z braku większej ilości) i trochę bardziej poszalałam z przyprawami, dodając np. estragon
ale pyszne to!

mayagaramond

Cytat: jo_miekka w 16 Lut 2009, 21:25:32
mayagaramond zamarynowałam polędwicę wcześniej w oliwie i przyprawach, do śliwek dałam mniej wina (z braku większej ilości) i trochę bardziej poszalałam z przyprawami, dodając np. estragon
ale pyszne to!

to poeksperymentuje nastepnym razem  :beer: :beer:

jo_miekka

mayagaramond a ja następnym razem zrobię klasyczną wersję, bo coś mi się wydaje, że będzie lepsza :)

abkasia

ja zrobilam tak jak w przepisie :) dobre bylo.. takie knajpowe :)

dragonfly

ja zrobilam dzisiaj - tescie zachwycone, maz tez - tylko mi jakos nie podeszlo (za prostaczka jestem na takie cusie chyba ;D )
ale maya - piwko sie nalezy bo zrobilam wrazenie ;)

mayagaramond

Cytat: dragonfly w 17 Lut 2009, 18:23:57
ja zrobilam dzisiaj - tescie zachwycone, maz tez - tylko mi jakos nie podeszlo (za prostaczka jestem na takie cusie chyba ;D )
ale maya - piwko sie nalezy bo zrobilam wrazenie ;)

:thankyou: :thankyou:  :beer: :beer: nie martw sie, H. tez za bardzo nie smakowalo  :rotfl: :rotfl:

dragonfly

Cytat: mayagaramond w 17 Lut 2009, 18:28:47
:thankyou: :thankyou:  :beer: :beer: nie martw sie, H. tez za bardzo nie smakowalo  :rotfl: :rotfl:
:rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl:
bo ja to sznycelki widzialam jak ta poledwice robilam, a nie marnowac z jakims dzemem  :rotfl: :rotfl: :rotfl:

mayagaramond

Cytat: dragonfly w 17 Lut 2009, 18:32:42
:rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl:
bo ja to sznycelki widzialam jak ta poledwice robilam, a nie marnowac z jakims dzemem  :rotfl: :rotfl: :rotfl:

:blush: :blush: mialam wstawic przepis sylwestrowy, on jest bez dzemu ;)

A moje naj, najulubiensza poledwica, to poledwica pokrojona w kawalki i uduszona z cebula. Mniam.

inkageo

Mam polędwiczki, tato mi kupił i narobił kłopotu :blush: Chyba trzeba z nich zrobić to danie ;) Z czym podajecie mięcho? Z ryżem jak na zdjęciu?
Imagine there is no hate

mayagaramond

Cytat: inkageo w 17 Mar 2009, 18:52:17
Mam polędwiczki, tato mi kupił i narobił kłopotu :blush: Chyba trzeba z nich zrobić to danie ;) Z czym podajecie mięcho? Z ryżem jak na zdjęciu?

z ryzem, nic innego mi tu nie pasuje.

zuzia

Cytat: inkageo w 17 Mar 2009, 18:52:17

inka, ja polędwiczki bardzo lubię z sosem śmietanowo - grzybowym. pycha!

jo_miekka

ja podałam z pieczonymi batatami Zwierzakowemu Mężu i ponoc smakowało

szelma

jo, jak robisz bataty? Przyznaj się :P.

jo_miekka

a toto tak przypadeczkiem wyszło...
bataty w plastry pokroiwszy, polawszy oliwą, posypawszy przyprawami i do tego jeszcze pasta sambal oelek poszła
no i do pieca, na nie pamiętam jak długo, bo zapomniałam o nich kompletnie

niech Zwierzak powie, jakie było :D

inkageo

Nie zaposiadywuję batatów ani pieczarek, ale mam wino  :bravo: I to takie z niższej półki dosłownie i w przenośni, na wysokości podłogi stało w supermarkecie  :mocking: Jak się obiad nie uda, to będzie wina wina ;)
Imagine there is no hate

jo_miekka

inkageo

Chyba się z lenistwa na ten ryż zdecyduję ;)
Imagine there is no hate