Pavlova - tort bezowy

Zaczęty przez wrobelek0403, 28 Sty 2009, 18:39:59

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

wrobelek0403

PAVLOVA

6 białek ubić na sztywno - pod koniec dodawac po łyżce 300g miałkiego cukru,
łyżeczkę mąki kukurydzianej i łyżeczkę białego vinegraite ,
Uformować w okrąg (mały) na papierze do pieczenia na blasze. Wstawić do pieca
180st i po 5 min przykręcić tempetarurę do 150st. Piec 1,5 godziny. Studzić w
uchylonym piekarniku.
Wystudzoną bezę sposobem Nigelli położyć na paterze dnem do góry i wyłożyć na
nią 500 ml ubitej na sztywno bitej śmietany (bez cukru)

Dekorować owocami sezonowymi.

przepis pochodzi stąd:
http://fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,38352846,38352846.html

tutaj z truskawkami
http://fotoforum.gazeta.pl/3,0,144740,1,0,777.html
Za dwadzieścia lat bar­dziej będziesz żałował te­go, cze­go nie zro­biłeś, niż te­go, co zro­biłeś. Więc od­wiąż li­ny, opuść bez­pie­czną przys­tań. Złap w żag­le pomyślne wiat­ry. Podróżuj, śnij, odkrywaj. /M.Twain/
Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

bozena.dp

mniam....
zapowiada się pysznie, bo ja lubię bezy ;)

justynaaaa2

ale to pysznie wygląda  :dreaming: tylko co ja potem zrobię z 6 żółtkami  :knuje: i szkoda, że nie ma truskawek, bo zjadłabym taką mieszankę  :crying:

wrobelek0403

justyna z zółtkami nie problem, mozna zrobic omlet albo jakies ciasto bez białek, ja np, ostatnio piekłam czekoladowe ciastka z płynna czekolada i do tego było 5  zółtek i dwa całe jajka.
Za dwadzieścia lat bar­dziej będziesz żałował te­go, cze­go nie zro­biłeś, niż te­go, co zro­biłeś. Więc od­wiąż li­ny, opuść bez­pie­czną przys­tań. Złap w żag­le pomyślne wiat­ry. Podróżuj, śnij, odkrywaj. /M.Twain/

tachogti

mnie nigdy bezy nie wychodza  :crying: ale torty bezowe uwielbiam  :jupi:
Typical sharp-shooting, hard-drinking, katana-wielding, happily divorced housewife :P

justynaaaa2

ja teraz jak byłam we włoszech na nartach to jadłam coś takiego ala beza z lodami :) w środku było coś na kształt lodów, ale nie takich typowych a na zewnątrz beza, smak godny zapamiętania na długie lata  :dreaming:

Beata

wrobelek0403 napisz proszę, czy ta beza jest sucha czy mokra w środku?

wrobelek0403

Beata nie wiem  :blush: spisałam sobie ten przepis do zrobienia na weekend, wiec jeszcze nie wiem ;)

Beata

a to się świetnie składa, bo jeszcze miałam pytać ile czasu pavlova wytrzymuje po nałożeniu śmietany. Będę czekać na twoją relację  :thankyou:

wrobelek0403

Beata pieklam beze wczoraj, niestety spaliłam spod  :headbang: :headbang: najgorsze, ze góra była piekna złotawo-biszkoptowa, a doł praktycznie się zwęglił  :crying:

nauczka jest taka - po godzinie trzeba zmniejszyc temperature i cały czas pilnowac i nie trzymac się sztywno tej 1,5 godziny. Ja następnym razem zamierzam piec 1 godz 10 min i zoabaczyc jaki efekt.

Udało mi się odratowac po okrojeniu spalonego i przełożeniu bitej smietany.

Beza w srodku jest miekka, lekko ciągnąca, na wierzchu chrupiąca - całość b. slodkie. Musza być koniecznie jakies kwaskowate owoce, ja dałam pomarancze i kiwi.

W lodówce ze smietana lezy od wczoraj i nic się jej nie dzieje, mysle ze dwa dni spokojnie wytrzyma, o ile wczesniej jej nie zjemy ;)

Beata

wróbelku, bardzo dziękuję (piwko już ląduje), choć szkoda, że się spaliła, ale z piekarnikami tak to już jest: każdy piecze inaczej
wiesz, mi wydawało się, że ta beza migiem nasiąka śmietaną, a dzieki Tobie chyba wiem, co upiekę teściowej na urodziny ;)

foszek

Basia

Uwielbiam bezy!!! a Pavlovą to juz wogóle :P :P

ja ostatnio nie dodałam mąki kukurydzianej bo akurat nie miałam i też była pyszna!
piekę w 180 stopniach przez 10 minut, potem zmniejszam temp do 130 st. Dopiekam przez godzinę. Jeśli za bardzo się zrumieni na początku, zmniejszam jeszcze temparaturę do 110 st.
:dance: :dance:

Foszek ciekawa jestem Twoich wrażeń z pieczenia Gooey chocolate stack. Bo przyzanm szczerze że wygląda bosko!!!!
Koniec ery grzecznej dziewczynki .....................

magdarynka

Dobra, to ja zboczona jestem bo nie lubie bez  :blush: Ufff, ulzylo mi.

wrobelek0403

Cytat: Beata w 01 Lut 2009, 20:56:28
wróbelku, bardzo dziękuję (piwko już ląduje), choć szkoda, że się spaliła, ale z piekarnikami tak to już jest: każdy piecze inaczej
wiesz, mi wydawało się, że ta beza migiem nasiąka śmietaną, a dzieki Tobie chyba wiem, co upiekę teściowej na urodziny ;)

Beata, nie nasiąknie, bo z wierchu jest chrupiaca :)

aja

Cytat: foszek w 01 Lut 2009, 21:31:54Robilam wersje tortu pavlova, http://mojewypieki.blox.pl/2008/11/Gooey-chocolate-stack.html
zrobiłam bezy wczoraj - dzisiaj dokończyłam
muszę powiedzieć że to całkiem smaczne (mimo, iż nie przepadam za bezami to - to mi smakowało możę dlatego że nie smakuje jak typowe bezy jakie pamiętam z dzieciństwa)
polecam - jest proste do zrobienia i smaczne

nie znalazłam niesolonych pistacji i dałam solone i też były ok.

justynaaaa2

właśnie robię :)
ciekawe co z tego wyjdzie  :knuje:

Angie

justynaaaa2 robisz tort  :padam: :padam: :padam:
co Cię opętało :D :D

justynaaaa2

Angelos trudno to nazwać tortem ;)
uwielbiam bezy w każdej postaci i tak mi się zachciało  ;)
zrobiłam 2 placki bezowe, pomiędzy to bita śmietana + brzoskwinia z puszki i tyle ;D roboty malutko tylko długo strasznie ta beza się robi i to jest minus bo już bym chciała jeść :D

emcia

justynaaaa2

emcia ocet winny  ;)
ja dałam balsamiczny bo nie miałam innego ;D

Angie

justynaaaa2 u nas hitem jest tort bezowy przekładany bita smietaną
i polany zmiksowanymi truskawkami :) Jest pyyyychaaaa :)
Tylko zwykle mama i teściowa robią z gotowego beza,
ale taki domowy musi być lepszy... 

Już nawet nie myślę, bo nie jem od dziś słodyczy i aż mnie skręca  :ohboy: :ohboy:

justynaaaa2

Angelos no właśnie truskawki mi do tego pasują najbardziej ale nie mam skąd wziąć  :hmm: ale taki mus to można zrobić i z mrożonych hmmm to musi być pyszne  :dreaming:

Angie

Cytat: justynaaaa2 w 04 Sty 2010, 23:13:04
Angelos no właśnie truskawki mi do tego pasują najbardziej ale nie mam skąd wziąć  :hmm: ale taki mus to można zrobić i z mrożonych hmmm to musi być pyszne  :dreaming:

No pewnie, że z mrożonych. U nas w zimą tylko z takich się robi.
Kup sobie jutro, zmiksuj i polej tym sosem, na pewno się zachwycisz  ;)

jestynka

można dodac zamiast miałkiego cukru cukier puder?