Pavlova - tort bezowy

Zaczęty przez wrobelek0403, 28 Sty 2009, 18:39:59

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

wrobelek0403

PAVLOVA

6 białek ubić na sztywno - pod koniec dodawac po łyżce 300g miałkiego cukru,
łyżeczkę mąki kukurydzianej i łyżeczkę białego vinegraite ,
Uformować w okrąg (mały) na papierze do pieczenia na blasze. Wstawić do pieca
180st i po 5 min przykręcić tempetarurę do 150st. Piec 1,5 godziny. Studzić w
uchylonym piekarniku.
Wystudzoną bezę sposobem Nigelli położyć na paterze dnem do góry i wyłożyć na
nią 500 ml ubitej na sztywno bitej śmietany (bez cukru)

Dekorować owocami sezonowymi.


przepis pochodzi stąd:
http://fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,38352846,38352846.html

tutaj z truskawkami
http://fotoforum.gazeta.pl/3,0,144740,1,0,777.html
Za dwadzieścia lat bar­dziej będziesz żałował te­go, cze­go nie zro­biłeś, niż te­go, co zro­biłeś. Więc od­wiąż li­ny, opuść bez­pie­czną przys­tań. Złap w żag­le pomyślne wiat­ry. Podróżuj, śnij, odkrywaj. /M.Twain/
Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

bozena.dp

mniam....
zapowiada się pysznie, bo ja lubię bezy ;)

justynaaaa2

ale to pysznie wygląda  :dreaming: tylko co ja potem zrobię z 6 żółtkami  :knuje: i szkoda, że nie ma truskawek, bo zjadłabym taką mieszankę  :crying:

wrobelek0403

justyna z zółtkami nie problem, mozna zrobic omlet albo jakies ciasto bez białek, ja np, ostatnio piekłam czekoladowe ciastka z płynna czekolada i do tego było 5  zółtek i dwa całe jajka.
Za dwadzieścia lat bar­dziej będziesz żałował te­go, cze­go nie zro­biłeś, niż te­go, co zro­biłeś. Więc od­wiąż li­ny, opuść bez­pie­czną przys­tań. Złap w żag­le pomyślne wiat­ry. Podróżuj, śnij, odkrywaj. /M.Twain/
Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

tachogti

mnie nigdy bezy nie wychodza  :crying: ale torty bezowe uwielbiam  :jupi:
Typical sharp-shooting, hard-drinking, katana-wielding, happily divorced housewife :P

justynaaaa2

ja teraz jak byłam we włoszech na nartach to jadłam coś takiego ala beza z lodami :) w środku było coś na kształt lodów, ale nie takich typowych a na zewnątrz beza, smak godny zapamiętania na długie lata  :dreaming:

Beata

wrobelek0403 napisz proszę, czy ta beza jest sucha czy mokra w środku?

wrobelek0403

Beata nie wiem  :blush: spisałam sobie ten przepis do zrobienia na weekend, wiec jeszcze nie wiem ;)
Za dwadzieścia lat bar­dziej będziesz żałował te­go, cze­go nie zro­biłeś, niż te­go, co zro­biłeś. Więc od­wiąż li­ny, opuść bez­pie­czną przys­tań. Złap w żag­le pomyślne wiat­ry. Podróżuj, śnij, odkrywaj. /M.Twain/
Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

Beata

a to się świetnie składa, bo jeszcze miałam pytać ile czasu pavlova wytrzymuje po nałożeniu śmietany. Będę czekać na twoją relację  :thankyou:

wrobelek0403

Beata pieklam beze wczoraj, niestety spaliłam spod  :headbang: :headbang: najgorsze, ze góra była piekna złotawo-biszkoptowa, a doł praktycznie się zwęglił  :crying:

nauczka jest taka - po godzinie trzeba zmniejszyc temperature i cały czas pilnowac i nie trzymac się sztywno tej 1,5 godziny. Ja następnym razem zamierzam piec 1 godz 10 min i zoabaczyc jaki efekt.

Udało mi się odratowac po okrojeniu spalonego i przełożeniu bitej smietany.

Beza w srodku jest miekka, lekko ciągnąca, na wierzchu chrupiąca - całość b. slodkie. Musza być koniecznie jakies kwaskowate owoce, ja dałam pomarancze i kiwi.

W lodówce ze smietana lezy od wczoraj i nic się jej nie dzieje, mysle ze dwa dni spokojnie wytrzyma, o ile wczesniej jej nie zjemy ;)
Za dwadzieścia lat bar­dziej będziesz żałował te­go, cze­go nie zro­biłeś, niż te­go, co zro­biłeś. Więc od­wiąż li­ny, opuść bez­pie­czną przys­tań. Złap w żag­le pomyślne wiat­ry. Podróżuj, śnij, odkrywaj. /M.Twain/
Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

Beata

wróbelku, bardzo dziękuję (piwko już ląduje), choć szkoda, że się spaliła, ale z piekarnikami tak to już jest: każdy piecze inaczej
wiesz, mi wydawało się, że ta beza migiem nasiąka śmietaną, a dzieki Tobie chyba wiem, co upiekę teściowej na urodziny ;)

foszek


Basia

Uwielbiam bezy!!! a Pavlovą to juz wogóle :P :P

ja ostatnio nie dodałam mąki kukurydzianej bo akurat nie miałam i też była pyszna!
piekę w 180 stopniach przez 10 minut, potem zmniejszam temp do 130 st. Dopiekam przez godzinę. Jeśli za bardzo się zrumieni na początku, zmniejszam jeszcze temparaturę do 110 st.
:dance: :dance:

Foszek ciekawa jestem Twoich wrażeń z pieczenia Gooey chocolate stack. Bo przyzanm szczerze że wygląda bosko!!!!
Koniec ery grzecznej dziewczynki .....................

magdarynka

Dobra, to ja zboczona jestem bo nie lubie bez  :blush: Ufff, ulzylo mi.
Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

wrobelek0403

Cytat: Beata w 01 Lut 2009, 20:56:28
wróbelku, bardzo dziękuję (piwko już ląduje), choć szkoda, że się spaliła, ale z piekarnikami tak to już jest: każdy piecze inaczej
wiesz, mi wydawało się, że ta beza migiem nasiąka śmietaną, a dzieki Tobie chyba wiem, co upiekę teściowej na urodziny ;)

Beata, nie nasiąknie, bo z wierchu jest chrupiaca :)
Za dwadzieścia lat bar­dziej będziesz żałował te­go, cze­go nie zro­biłeś, niż te­go, co zro­biłeś. Więc od­wiąż li­ny, opuść bez­pie­czną przys­tań. Złap w żag­le pomyślne wiat­ry. Podróżuj, śnij, odkrywaj. /M.Twain/
Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

aja

#15
Cytat: foszek w 01 Lut 2009, 21:31:54Robilam wersje tortu pavlova, http://mojewypieki.blox.pl/2008/11/Gooey-chocolate-stack.html
zrobiłam bezy wczoraj - dzisiaj dokończyłam
muszę powiedzieć że to całkiem smaczne (mimo, iż nie przepadam za bezami to - to mi smakowało możę dlatego że nie smakuje jak typowe bezy jakie pamiętam z dzieciństwa)
polecam - jest proste do zrobienia i smaczne

nie znalazłam niesolonych pistacji i dałam solone i też były ok.

justynaaaa2

właśnie robię :)
ciekawe co z tego wyjdzie  :knuje:

Angie

justynaaaa2 robisz tort  :padam: :padam: :padam:
co Cię opętało :D :D

justynaaaa2

Angelos trudno to nazwać tortem ;)
uwielbiam bezy w każdej postaci i tak mi się zachciało  ;)
zrobiłam 2 placki bezowe, pomiędzy to bita śmietana + brzoskwinia z puszki i tyle ;D roboty malutko tylko długo strasznie ta beza się robi i to jest minus bo już bym chciała jeść :D

emcia


justynaaaa2

emcia ocet winny  ;)
ja dałam balsamiczny bo nie miałam innego ;D

Angie

justynaaaa2 u nas hitem jest tort bezowy przekładany bita smietaną
i polany zmiksowanymi truskawkami :) Jest pyyyychaaaa :)
Tylko zwykle mama i teściowa robią z gotowego beza,
ale taki domowy musi być lepszy... 

Już nawet nie myślę, bo nie jem od dziś słodyczy i aż mnie skręca  :ohboy: :ohboy:

justynaaaa2

Angelos no właśnie truskawki mi do tego pasują najbardziej ale nie mam skąd wziąć  :hmm: ale taki mus to można zrobić i z mrożonych hmmm to musi być pyszne  :dreaming:

Angie

Cytat: justynaaaa2 w 04 Sty 2010, 23:13:04
Angelos no właśnie truskawki mi do tego pasują najbardziej ale nie mam skąd wziąć  :hmm: ale taki mus to można zrobić i z mrożonych hmmm to musi być pyszne  :dreaming:

No pewnie, że z mrożonych. U nas w zimą tylko z takich się robi.
Kup sobie jutro, zmiksuj i polej tym sosem, na pewno się zachwycisz  ;)

jestynka

można dodac zamiast miałkiego cukru cukier puder?
Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login