co zrobić z KRÓLIKIEM? :)

Zaczęty przez gioseppe, 18 Sty 2009, 22:04:41

0 użytkowników i 2 Gości przegląda ten wątek.

gioseppe

no wlasnie - macie jakis sprawdzony przepis na niesmazonego krolika? :)
[o ile krolika sie wogole smazy ;D ]
cos w miare lekkiego
ale blagam, nie rosol :)
http://www.szajnar.pl/   - makijaż Kraków - fotografia kobiet
http://www.facebook.com/EwelinaSzajnarMakeUP

Kasia

gios nie strasz ;)

ja tu zobaczyłam takiego królika co maja dziewczyny

zwierzatko_mojej_mamy

gioseppe ostatnio jamie robil kroliczka, poszukam przepisu - najpier piekl w marynacie, a potem obtaczal jeszcze w panierce i na gleboki olej, ale twierdzil, ze ta ostatnia czesc obrobki to niekoniecznie ;)
oprócz marzeń, warto też mieć wódkę


http://metryczki.pl/
www.annawilk.pl


salsa

Cytat: dragonfly w 18 Sty 2009, 22:14:09
pasztet - jedyna potrawa jaka zjem z krolika

tez pomyślałam o pasztecie, ale    w sumie to nie przepadam ,

nie jadałam nigdy żadnej potrawy w Królika
moze go upiec, jak kaczkę ;)
Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

mąż mężem ale życie prywatne trzeba mieć ;)

gioseppe

Cytat: zwierzatko_mojej_mamy w 18 Sty 2009, 22:13:15
gioseppe ostatnio jamie robil kroliczka, poszukam przepisu - najpier piekl w marynacie, a potem obtaczal jeszcze w panierce i na gleboki olej, ale twierdzil, ze ta ostatnia czesc obrobki to niekoniecznie ;)
jak niekoniecznie to zapodaj
bo mi sie rozmraza :) bedzie na jutro :)

Cytat: salsa w 18 Sty 2009, 22:16:08
moze go upiec, jak kaczkę ;)
a jak sie piecze kaczke?:P

pasztet nie
a jakis duszony krolik?
http://www.szajnar.pl/   - makijaż Kraków - fotografia kobiet
http://www.facebook.com/EwelinaSzajnarMakeUP

suegro

a ja pomyslalam o tym :D
co chcesz mu zrobic?

Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login
"Każdy cytat w internecie wygląda na prawdziwy..."

Józef Piłsudski

Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

zwierzatko_mojej_mamy

mam:

Joint the rabbit and place it in a pan. Pour a glass of white wine over it chop a garlic bunch in half and a few sprigs of rosemary salt and pepper. Bring to the boil and simmer for 1.5 hours or until meat pulls off the bone with ease.


to jest ta druga czesc ktorej nie trzeba robic ;) :
Roll the bits in flour with thyme chopped in cover it with egg mix and finally bread crumbs. pop it into your deep fat frier with a couple of sprigs of rosemary and thats it when golden brown your good to go.


najsmieszniejsze jest wlasnie to, ze ten krolik pod przykryciem sie udusil tylko w tej malutkiej ilosci wina - jamie mowil, ze mozna z bulionem albo woda - ale wlasnie tylko szklanka
oprócz marzeń, warto też mieć wódkę


http://metryczki.pl/
www.annawilk.pl

salsa

zwierzatko_mojej_mamy Ty pieczesz królika !!!!!!!!!! na takie wyżyny kulinarne to ja sie jeszcze nie wspięłam ;)
Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

mąż mężem ale życie prywatne trzeba mieć ;)

ishka82

gioseppe, możesz upiec w rękawie tak jak każde inne mięso ;) Tylko daj mu trochę przypraw i czas na przeżarcie ;)

gioseppe

Cytat: ishka82 w 18 Sty 2009, 22:26:52
gioseppe, możesz upiec w rękawie tak jak każde inne mięso ;) Tylko daj mu trochę przypraw i czas na przeżarcie ;)
ale jakich konkretnie przypraw? :)
mam miete!
i tyle pamietam ze smaku krolika ;)

a zamiast rekawa moze byc w zaroodpornym?

Cytat: suegro w 18 Sty 2009, 22:22:26
a ja pomyslalam o tym :D
co chcesz mu zrobic?
no wlasnie mysle :)

Cytat: salsa w 18 Sty 2009, 22:23:18
a chyba jest dobry przepis w tej książce kucharskiej, ktora obie mamy , kiedyś wklejałaś przepis na schab z niej , pamiętasz??
siur! uwielbiam ją
sprawdze co sie robiz kaczka :)
http://www.szajnar.pl/   - makijaż Kraków - fotografia kobiet
http://www.facebook.com/EwelinaSzajnarMakeUP

zwierzatko_mojej_mamy

salsa ja nie pieke ;D ja ogladam  :rotfl: :rotfl: :rotfl: skad ja Ci krolika wezme ;D ale patrzac na malza, to chyba trzeba bedzie raz sie poswiecic ;D akurat z tym przepisem roboty duzo nie ma, tylko strata pradu wielka ;D
oprócz marzeń, warto też mieć wódkę


http://metryczki.pl/
www.annawilk.pl

gioseppe

zwierzatko_mojej_mamy
jak nie znajde innego to ten wykorzystam
piwencjo lasencjo :P
http://www.szajnar.pl/   - makijaż Kraków - fotografia kobiet
http://www.facebook.com/EwelinaSzajnarMakeUP

zwierzatko_mojej_mamy

gioseppe przypraw do dzikiego to zawsze dobry - jalowiec,  rozmaryn, jakbym ja robila to pewnie zaryzykowalabym jeszcze szalwie, tymianek, kolendre ;) ale to to juz wzielam tak eksperymentalnie ;D

Dodany tekst: 18 Sty 2009, 22:42:46

salsa patrzac na jego mine przy ogladaniu jamiego oraz cichutkie pytanie "jak smakuje krolik?" :D ciasto z krolikiem ? :D fantazja :D
oprócz marzeń, warto też mieć wódkę


http://metryczki.pl/
www.annawilk.pl

elve

raz w życiu jadłam królika, w śmietanie i to był błąd. Słodkawe, mdłe mięso królika, słodkawa, mdła śmietana do dziś obrzydziły mi królicze mięso

Więc jeśli królik to z czymś konkretnym, bo sobie obrzydzisz

ishka82

Mój brat hoduje na wsi króliki na pożarcie :blush: :blush: :blush: I już kiedyś dostałam trochę ;) A we Włoszech, to to bardzo popularne i można kupić tak samo jak kurczaka w sklepie ;) Myślę, że 1- 1,5h musisz piec lub dusić ;) A przyprawy, jakie lubisz np. pieprz, ziele angielskie, majeranek, tymianek, jałowiec, mogą być mieszanki np. do mięsa duszonego Kamisa, no i oczywiście czosnek świeży ;)

mayagaramond

Nigdy nie jadlam i nogdy nie robilam, H. by chyba padl na zawal jakbym mu krolika podala ;). Tu masz przepisy:

http://www.daskochrezept.de/rezepte/wild/kaninchen/

Co do czasu pieczenia - sprawdzam patyczkiem, musi miekko wchodzic i nie moze wydobywac sie rozowy sok.
"Man muß nie verzweifeln, wenn einem etwas verloren geht, ein Mensch oder eine Freude oder ein Glück; es kommt alles noch herrlicher wieder. Was abfallen muß, fällt ab; was zu uns gehört, bleibt bei uns (...)"

golinda

#17
JA WAM ZARAZ DAM KRÓLIKA!!! MORDERCZYNIE FUTEREK!

ale jedyna potrawa z królika, jaką znam, to ragout - czasem straszę mojego tłuściocha, że skończy jako ragout ;)

Dodany tekst: 19 Sty 2009, 09:19:39

Cytat: mayagaramond w 19 Sty 2009, 09:11:58


i nie moze wydobywac sie rozowy sok.

pewnie sok malinowy? ;)

wrobelek0403

golinda popieram, jak można jesc krolika  :headbang: :headbang: ja swojemu groze, ze przerobie na potrawkę  :mocking: :mocking:

a tak serio, to swego czasu robiłam tak: KROLIK w sosie tymiankowy-musztardowym

krolika (był juz poporcjowany) soliłam, pieprzyłam,  smarowałam musztardą (ok. 3 łyżek) i opruszałam mąką, po czym obsmażałam na oleju. Po chwili dodać dwie posiekane cebule i zeszklić, dolać szklankę białego wytrawnego wina, zmażdzony czosnek - prykryć i dusić ok. 50 min. Posypać tymiankiem, dusić jeszcze 10 min. Wyjąć mieso na pólmisek, sos zagęścić 2 łyżkami smietany i 3 łyżkami musztardy i takim polac królika.

Przepis znaleziony na torebce tymianku kamisa, mniam

Za dwadzieścia lat bar­dziej będziesz żałował te­go, cze­go nie zro­biłeś, niż te­go, co zro­biłeś. Więc od­wiąż li­ny, opuść bez­pie­czną przys­tań. Złap w żag­le pomyślne wiat­ry. Podróżuj, śnij, odkrywaj. /M.Twain/
Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

zwierzatko_mojej_mamy

ehh ja pamietam, jak dziadek mial jeszcze pacjantow wsiowych, ktorzy w ramach zaplaty wozili np zajace i takie tam ;) babcia potem takiego wieszala lbem w dol na balkonie, zeby skruszal czy cos takiego - wisial za moim oknem i mnie straszyl skubany :D
oprócz marzeń, warto też mieć wódkę


http://metryczki.pl/
www.annawilk.pl

gioseppe

dziewczyny dzieki za podpowiedzi :)
wrobelek, Twoj przepis wygrywa ale na razie nie smaze
jeszcze mam w zamrazarce wiec jak juz zaczne smazyc to na pewno skrozystam z Twojego przepisu
http://www.szajnar.pl/   - makijaż Kraków - fotografia kobiet
http://www.facebook.com/EwelinaSzajnarMakeUP

jo_miekka

Królika wypuścić na wolność!

golinda


magdarynka

Cytat: jo_miekka w 19 Sty 2009, 11:24:47
Królika wypuścić na wolność!
Ale ten gios to już daleko nie ucieknie :rotfl: :rotfl: :rotfl:
Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

siog

najlepszy ktory jadlam to byl duszony w smietanie. Mniam... nie mam przepisu ale na pewno ie byl smazony.