Pesto

Zaczęty przez salsa, 17 Sty 2009, 18:50:34

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

salsa

Zrobienie domowego pesto jest bajecznie łatwe, warto zrobic więcej i przechowywać w słoiczku w lodówce
jest doskonałe zarówno jako sos do makaronu jak i dodatek do sosów sałatkowych, zup, marynaty czy sosu do mięsa
ja dodaje pesto nawet do minestrone lol

składniki:

3/4 szklanki oliwy z oliwek - musi byc najlepszego gatunku,
2 łyżki orzeszków pinii , ale można te orzeszki zastąpić pestkami słonecznika, nie prażonymi oczywiście. Powiem wam,  ze w smaku różnica jest praktycznie niewyczuwalna ;)
pęczek świeżej  bazylii, czasem jedna doniczka sklepowa to za mało, ja latem robię z własnej bazylli ogródkowej, a zima to z kupnej i wtedy dwie doniczki (no ale robię zawsze więcej sosu)
3-4 ząbki czosnku,
100 g parmezanu,
sól, pieprz

teraz tak: w domu u rodziców mam moździerz wiec robie w moździerzu , w Krakowie nie mam wiec robie mikserem z nogą do siekania i ucierania

Listki bazylii siekamy drobno razem z czosnkiem i solą.
do moździerza (lub malaksera) dajemy  orzeszki pinii, bazylię z czosnkiem i ucieramy aż powstanie gładka pasta o konsystencji kremu. Parmezan (wcześniej utarty) dodajemy do sosu  i nie przerywając ucierania dolewamy małymi porcjami oliwę - sos musi być płynny.
Jeśli sos ma być od razu użyty, można dodać 2-3 łyżki wody, gdyz lepiej laczy sie z makaronem
można tez zrobić tak : orzeszki , bazylię, czosnek i sól zmiksować, a następnie utrzeć w moździerzu z serem i oliwą. Pesto można przechowywać w lodowce pokryte cienką warstwą oliwy przez 10 dni.

jesli ma byc uzyte jako sos do makaronu to robimy tak: na patelni rozgrzac trochę oliwy, nastepnie wrzucic kilka łyżeczek pesto zagrzać i wrzucic na to ugotowany makaron
posypac serem posiekanym pomidorem i gotowe

mozna tez dodać kilka łyżek do sosu szpinakowego do makaronu
mozna upiec tez w takim sosie piersi kurczaka :)

Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

mąż mężem ale życie prywatne trzeba mieć ;)

mayagaramond

Robie prawie tak samo z tym ze orzeszki pinii praze najpierw na suchej patelni.

Pesto mozna robic tez z rucoli, pietruszki, niedziwiedziego czosnku, pomidorow.
"Man muß nie verzweifeln, wenn einem etwas verloren geht, ein Mensch oder eine Freude oder ein Glück; es kommt alles noch herrlicher wieder. Was abfallen muß, fällt ab; was zu uns gehört, bleibt bei uns (...)"

zwierzatko_mojej_mamy

ja kupuje w sklepie ;P
oprócz marzeń, warto też mieć wódkę

http://metryczki.pl/
www.annawilk.pl

salsa

Cytat: zwierzatko_mojej_mamy w 17 Sty 2009, 19:05:20
ja kupuje w sklepie ;P
zrób kiedys sama to zrozumiesz dlaczego kupuje tylko w ostateczności  :dance: 

Dodany tekst: sob 17 sty 2009 19:47:16 GMT-1

Cytat: mayagaramond w 17 Sty 2009, 19:04:33
Robie prawie tak samo z tym ze orzeszki pinii praze najpierw na suchej patelni.

jasne, to przepis bazowy, mozna z nim  wyczyniać   cuda na kiju lol
bardzo dobra jest wariacja z suszonymi pomidrami, z oliwakmi , innym serami itp;)

gioseppe

piwko za przepis
dzieki
a ten slonecznik naprawde nieprazony? mi sie zdaje, ze prazony? nie buchnelas sie?

co to niedzwiedzi czosnek? :)
http://www.szajnar.pl/   - makijaż Kraków - fotografia kobiet
http://www.facebook.com/EwelinaSzajnarMakeUP

zwierzatko_mojej_mamy

niestety nie uwierze i nie uwazam akurat pesto sloikowe za ostatecznosc - wrecz odwrotnie ;P ;P polowa europejskich szefow kuchni na kuchnia tv nie moze sie mylic i nie raz nie dwa nawet nie 10 razy slyszalam twierdzenie, ze jak ma sie wziac bazylie nawet zywa niewiadomego pochodzenia np w zimie, i cholernie drogie orzeszki piniowe i parmezan z supermarketu to 100 razy bardziej radza kupic w sklepie - pomimo tego, ze za sloik 450 ml place jakies 35 zl - oryżinalne wloskie - to i tak uwazam to za tanioszke i wlasciwy smak -  za 2 peczki bazylii i orzeszki piniowe zaplacilabym i tak pewnie wiecej ;)

poza tym pesto uwazam, za cos jak suszone pomidory i grilowany baklazan - sama nie susze ani nie wekuje w oliwie z cudownymi przyprawami, bo ktos to robi za mnie taniej i prawdopodobnie lepiej ;P

www.annawilk.pl

salsa

Cytat: gioseppe w 17 Sty 2009, 20:05:34
piwko za przepis
dzieki
a ten slonecznik naprawde nieprazony? mi sie zdaje, ze prazony? nie buchnelas sie?

nie buhcnełam sie , ja robie z takich jasnych wyłuskanych , moze i one są prazone ale watpie ;)

gioseppe

np taki ?
http://www.szajnar.pl/   - makijaż Kraków - fotografia kobiet
http://www.facebook.com/EwelinaSzajnarMakeUP

mayagaramond

Cytat: gioseppe w 17 Sty 2009, 20:05:34

Bärlauch

http://de.wikipedia.org/wiki/B%C3%A4rlauch

zwierzak - ja tez b. czesto kupuje pesto, jak robie to raczej z rucoli albo wlasnie z tego czosnku niedzwiedziego.
"Man muß nie verzweifeln, wenn einem etwas verloren geht, ein Mensch oder eine Freude oder ein Glück; es kommt alles noch herrlicher wieder. Was abfallen muß, fällt ab; was zu uns gehört, bleibt bei uns (...)"

salsa

gioseppe tak, taki lol ;)

zwierzatko_mojej_mamy

salsa spac to sie nie chce pani ? :D

www.annawilk.pl

salsa

Cytat: zwierzatko_mojej_mamy w 17 Sty 2009, 20:08:53
niestety nie uwierze i nie uwazam akurat pesto sloikowe za ostatecznosc - wrecz odwrotnie ;P ;P polowa europejskich szefow kuchni na kuchnia tv nie moze sie mylic i nie raz nie dwa nawet nie 10 razy slyszalam twierdzenie, ze jak ma sie wziac bazylie nawet zywa niewiadomego pochodzenia np w zimie, i cholernie drogie orzeszki piniowe i parmezan z supermarketu to 100 razy bardziej radza kupic w sklepie - pomimo tego, ze za sloik 450 ml place jakies 35 zl - oryżinalne wloskie - to i tak uwazam to za tanioszke i wlasciwy smak -  za 2 peczki bazylii i orzeszki piniowe zaplacilabym i tak pewnie wiecej ;)

poza tym pesto uwazam, za cos jak suszone pomidory i grilowany baklazan - sama nie susze ani nie wekuje w oliwie z cudownymi przyprawami, bo ktos to robi za mnie taniej i prawdopodobnie lepiej ;P

ja robie grillowane bakłażany sama, a pomidory mojej teściowej uważam za poezję w porównaniu do tych rzekomo oryginalnych włoskich
tak w ogóle to kiedyś ludzie sami robili w domach i to było oryginalne, a teraz to wszedzie gotowce - nie wiem, czy to takie naturalne jest  :mocking:
jak czytam skład na słoiku, to mysle, ze najbardziej naturalny jest chyba sam słoik i wątpię czy bazylia w tym sosie jest "zdrowsza" niż ta moja , szczególnie z ogródka lol
juz nie wspomnę o tym, ze kucharze w kuchniach telewizyjnych są sponsorowani przez producentów i szmuglują produkty do swoich przepisów ;)

to jak babka na targu , ktora sprzedaje jajka z pieczątką 3 - twierdząc ,ze jest to chów wolno chodzący, jej własny  lol

Dodany tekst: 18 Sty 2009, 02:12:55

Cytat: zwierzatko_mojej_mamy w 18 Sty 2009, 02:08:34
salsa spac to sie nie chce pani ? :D

własnie wrociłam do domu i nie chce mi sie-jestem jakas taka niedopita lol

ide na ploty ;)

zwierzatko_mojej_mamy

salsa srutututu :P i tak sie nie dam przekonac  :aaaa: a tym szefom z kuchni tv to chyba rzad wloski zaplacil ;P bo zadnej etykietki nie uswiadczylam ;D

www.annawilk.pl

salsa

Cytat: zwierzatko_mojej_mamy w 18 Sty 2009, 02:17:54
salsa srutututu :P i tak sie nie dam przekonac  :aaaa: a tym szefom z kuchni tv to chyba rzad wloski zaplacil ;P bo zadnej etykietki nie uswiadczylam ;D

siostra mojego przyjaciela od 15 lat mieszka we Włoszech i co tu bywa to niezmiernie sie dziwi, ze ludzie tak się kleją do napisu "włoskie oryginalne"
rząd włoski nie, ale juz producent tak (szczególnie to widac na przykładzie Pascala i jemu podobnych )
ostatnio na jakimś programie kulinarnym widziałam jak gotujący poleca gotowy sos do carbonary i do tego zmiksowany! myslałam, ze sie przekręcę na lewą stronę lol  :bad:

zwierzatko_mojej_mamy

ja nie mowie o pascalu - nie ma go na kuchnia tv ;P a poza tym on chyba nie jest szefem - gotuje gdzies poza tvnem??

przecie Ci babo mowie, ze nie pokazuja zadnego sloiczka... no ilez mozna tluc ;D

www.annawilk.pl

salsa

Zwierzu ja czytam składy i jak widzę, ze jest więcej chemii niz jedzenia to cos to dla mnie znaczy ;)
no i czuje jednak w smaku różnice, ale ja to zboczona jestem na punkcie kuchni i to ma dla mnie znaczenie . lol

btw-nie masz tam ciekawszych zajęc ?? lol lol lol lol

zwierzatko_mojej_mamy

ide kurna po sklad lol lol ja tez zboczona na punkcie kuchni jestem i gowien nie jadam ;D mam i chetnie odpoczne, bo w glowie mam tylko damarsaramiotA :D

www.annawilk.pl

salsa

Cytat: zwierzatko_mojej_mamy w 18 Sty 2009, 02:41:46
bo w glowie mam tylko damarsaramiotA :D

:rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl:

no ale to było rozłożone w czasie  :mocking: :mocking:

Basia

O! jak mogłam przegapić ten przepis! właśnie szukałam przepisu na pesto! 
salsa  :beer:

jak byłam we Włoszech to usłyszałam że do domowego pesto dodają tam ser grana padano!
choć moje podniebienie pewnie nie wyczuje różnicy, czy to parmezan czy coś innego...
Koniec ery grzecznej dziewczynki .....................

salsa

Basia  hmmm, mowisz, ze mozna poeksperymentować z innymi serami... niezły pomysł ;) robiłam kiedys pesto z suszonymi pomidorami - taka wariacja
wyszło boskie ;)

Kasia

Cytat: Basia w 17 Mar 2009, 20:04:18
grana padano!

bez problemu (z reguły) kupisz w Piotrze i Pawle :)

marax

salsa poza tematem kupilam zierna bazyli jek ty je siejesz? kiedy ,odrazy do gruntu?

salsa

Marax, ja nie sieje, robi to moj tata ;) ale z tego co wiem, to wysiewa do doniczek i ustawia na parapetach w domu \
nasiona kiełkuja, robią sie sadzonki
w maju wysadza jej czesciowo do gruntu a czesc zostawia w tych doniczkach i wstawia do ogrodu
bazylia nie moze byc wysadzona w miejscu gdzie ziemia szybko wysycha od słonca, beo marnie rośnie wtedy ;)

marax

ja jeszcze w zyciu nic nie zasialam.mam te nasiona wlozyc do ziemi i podlac tak? no i czekac -bedzie ok?

noki

Cytat: Basia w 17 Mar 2009, 20:04:18
grana padano!

mialam okazje niedawno sprobowac - mniej slony, bardziej mleczny, imho smaczniejszy niz parmezan.