art. dla niemowlat - hity i kity

Zaczęty przez vobi, 17 Sty 2009, 13:30:52

ziuta

Karol też jeszcze bidonu z rurką nie załapał :) Próbował ze trzy razy, ale nic z tego nie było.
I zastanawiałam się właśnie jak mu to wytłumaczyć. Justynna mój K. się nauczył pić z niekapka dzięki Twojemu patentowi z wyjęciem zaworka, więc jak Twój Michał opanuje picie przez rurkę to też koniecznie daj znać, jak to zrobiliście ;) ;) Może znowu na K. podziała :D

Kasia

mój Michał na poczatku nie łapał zwykłego niekapka, tylko bidon mu podpasował
dopiero po jakimś czasie wróciłam do tego tradycyjnego i od pierwszego (drugiego) razu poszło bez problemu :D

Justynna

ziuta, jak się nam uda, to dam znać, ale coś czuję, że nie będzie takie proste  :knuje:

twinnie77

Cytat: doda w 11 Cze 2011, 20:16:13
kurcze, muszę o tym poczytać.

Dodany tekst: 11 Cze 2011, 19:17:22

a Mati ma trochę krzywe dolne dwójki :( i mnie to martwi :(

Jeśli oducza się dziecko od smoczka-uspokajacza, a nadal podaje napoje z butli, to trochę mija się to z celem. Trzeba odstawić wszystkie smoczki. Wiadomo, że od razu się tego nie da zrobić, ale kolejno. Hubert najpierw pozbył się uspokajacza w wieku 1 roku, a w przeciągu 2-3 miesięcy butelkowego. A z kubka niekapka pił bardzo wcześnie, tylko mleko właśnie z butli.
Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

Kasia

ja mleko podaje z butelki ze smokiem i na razie nie zamierzam zrezygnowac ;) młody pije mleko 2-3 razy dziennie przez 5min max

to jednak co innego jak smoczek uspokajacz przez duzo więcej minut a nieraz godzin w ciągu dnia czy nocy ;)

a jak mu się geba cieszy jak zobaczy butle z mlekiem :) a niekapka mleko ostatnio pił (zapomniałam butelki) i tak sobie mu szło ;)
mimo iz na co dzień inne napoje pije tylko z niekapków/bidona

Angie

Ja mam właśnie problem. Bo chciałabym, żeby Lena piła mleko z jakiegoś kubka,
ale ona pije mleko z kaszą, to jest gęste, więc przez kubek nie przejdzie.
A łyżeczką ona tego nie zje. Zresztą pije mleko w łóżku zaraz po wstaniu.

twinnie77

Cytat: doda w 14 Cze 2011, 13:22:03
Mati już od dawna nie ma smoczka uspokajacza.
ma niekapek i umie z niego pić, ale podaję mu też wodę w butelce.

powinnam zupełnie zrezygnować z butelki na rzecz niekapka?
w czym podawać mleko?

Ja myślę, że mleko jak każdy inny napój można podawać w niekapku, bidonie czy innym kubku, Hubert miał 'sippera' z TT, coś takiego http://www.babyclub.pl/product-pol-3985-Kubek-Super-Sipper-Tommee-Tippee-9m-.html

Nigdzie nie jest napisane, że mleko podaje się tylko z butli ;)
Poza tym Hubert używał uspokajacza sporadycznie do zasypiania, więc to nie była jakaś obłędna ilość czasu. Jednak stwierdziłam, że skoro żegnamy się ze smoczkami, to wszystkimi.
Cytat: Kasia w 14 Cze 2011, 13:24:49
ja mleko podaje z butelki ze smokiem i na razie nie zamierzam zrezygnowac ;) młody pije mleko 2-3 razy dziennie przez 5min max

to jednak co innego jak smoczek uspokajacz przez duzo więcej minut a nieraz godzin w ciągu dnia czy nocy ;)

a jak mu się geba cieszy jak zobaczy butle z mlekiem :) a niekapka mleko ostatnio pił (zapomniałam butelki) i tak sobie mu szło ;)
mimo iz na co dzień inne napoje pije tylko z niekapków/bidona

Kasia, ja po prostu nie rozumiem przekonania, że mleko musi być w butelce. A skoro Misiek niespecjalnie chciał z niekapka pić, tzn że jednak mleko mu się z butla kojarzy.
Ale to jest tylko moja opinia, żeby eliminować wszystkie smoczki. Każda mama robi, jak jej się wydaje lepiej dla dziecka.

fasolka1980

moj od zawsze pije mleko z niekapka, butelki ze smokiem nigdy nie chcial

twinnie77

Cytat: fasolka1980 w 14 Cze 2011, 13:39:51
moj od zawsze pije mleko z niekapka, butelki ze smokiem nigdy nie chcial

Ale ty chyba dłużej karmiłaś młodego piersią, co?

fasolka1980

twinnie77

Cytat: fasolka1980 w 14 Cze 2011, 13:46:39
twinnie77 14 miesięcy

No właśnie, wtedy bez sensu zaczynać podawanie z butelki. Ja karmiłam Huberta 7 miesięcy, wtedy butla jeszcze się przydała.

Kasia

Cytat: twinnie77 w 14 Cze 2011, 14:39:33A skoro Misiek niespecjalnie chciał z niekapka pić, tzn że jednak mleko mu się z butla kojarzy.
niewątpliwie, na rzie nie chce mu tej przyjemności odbierać, nie czuję potrzeby, nie widze nic złego w piciu tak rzadkim mleka z butelki :)

pewnie lepiej aby pił z kubka :) ale JA na rzie nie beda go do tego przekonywała :D

zuzia

Mój M. też pije mleko z butli ze smokiem.
ale wszystko inne już nie. chociaz musiałam stoczyć o to bój... z dziadkami :)

feeling.good

Justynna nie wiem. Mamy podobne dla Stasia z decathlonu, ale czy się sprawdzą, okaże się na urlopie. Nie wiem, czy będzie chciał je nosić.

abkasia

ja tez mam z decatlonu, Hugo jak jedzie na rowerze, ma kask i ta gumka jest zaczepiona za kask, to jest ok, w iinym razie zrywa to i lamie w sekunde

rubin04

Cytat: Justynna w 14 Cze 2011, 16:03:08
nie wiem, gdzie, więc zapytam tu, czy warto kupić dziecku takie okulary: http://allegro.pl/okulary-dla-dzieci-baby-banz-adventure-uva-uvb-i1647077287.html ??

my mieliśmy takie
ale już sa za małe na wielką głowe P. :)

teraz szykujemy się na zakup nowych

A te co wkleiłaś były super i b.nam się sprawdziły! Ja polecam!

martullek

my też mamy z decathlonu. w zeszłym roku się super sprawdziły. teraz nie chce ich nosić.

magdalinska

moj w ogole nie pije mleka z butelki.... jak sie uda, to dostanie na spaniu. Rano je tylko kaszke na mleku łyzeczka. smoczka dostaje tlyko do zasypiania i zastanawiam sie, czy powoli go tego nei oduczac.... (tylko jak :/ ) no i w nocy, jak zaczyna marudzic, to dam smoka i spimy dalej

mobka

Moj butle to w zasadzie juz tylko wieczorem dostaje, bo rano z laska wypije max. 100ml mleka. Wieczorem 210 z kleikiem wciagnie. Ale ja mleka z niekapka nie moge dac, bo raz, ze wciaz zageszczam nutritonem, a dwa, on z niekapka, to pociagnie dwa razy i przerywa. Przynajmniej wode. Smoczek uspokajacz to tylko do spania w zasadzie (i czasami ukojenia, jak w cos pierdyknie). W dzien mu staram sie wyciagac. A do spania pewnie dlugo bedzie dostawal, bo jestem za wygodna. Nie wyobrazam sobie uciszenia/uspokojenia go w nocy jak sie przebudzi bez smoczka. A tak smok w dziub i w 80% przypadkow pomaga ;) Bez smoczka w domu w ogole nie zasnie. W wozku w 90 zasypia bez smoka.

magdalinska

Cytat: mobka w 14 Cze 2011, 22:04:02A tak smok w dziub i w 80% przypadkow pomaga wink
u nas identycznie :D
tylko ja nie daje w ciagu dnia w ogole, nawet jak beczy, obojetnie z jakiego powodu. Tylko do spania dostaje. (chyba ze tesciowa daje czesciej, ale raczej nie)

ishka82

Cytat: magdalinska w 14 Cze 2011, 22:52:06tylko ja nie daje w ciagu dnia w ogole, nawet jak beczy, obojetnie z jakiego powodu
podziwiam i zazdroszczę...Domi kocha smoka bardzo :( są dni, ze prawie nie używa, a są takie, że co chwila bierze i oddaje i ma go dużo :( nie mam pojęcia jak ja ją odsmoczkuję ;D zasypia też ze smokiem, jak się budzi w nocy, to najczęściej smok ją usypia :headbang: :headbang: :headbang:

abkasia

Cytat: ishka82 w 14 Cze 2011, 22:33:14
podziwiam i zazdroszczę...Domi kocha smoka bardzo :( są dni, ze prawie nie używa, a są takie, że co chwila bierze i oddaje i ma go dużo :( nie mam pojęcia jak ja ją odsmoczkuję ;D zasypia też ze smokiem, jak się budzi w nocy, to najczęściej smok ją usypia :headbang: :headbang: :headbang:
przyjdzie czas, to ja odsmokujesz...
moj jak wiadomo, kochal smoka miloscia przeogromna...
chociaz ja w dzien nie dawalm, tylko do spania...

mobka

Ishka, ale musisz jej w dzien dawac?

rubin04

No to chyba pierwszy krok do odsmoczkowania - nie dawać w dzień.

My z P. nie mieliśmy problemu bo od zawsze dostawał tylko do zasypiania, potem jak zasnął to zabieraliśmy.
I jak mu wyszły pierwsze zeby to dostaliśmy ciśnienia by go odsmoczkować.

Ishka, a moze spróbuj tak jak my - z odcięciem końcówki - wtedy mneij go zasysa, smok bardziej wypada itd.
U nas w sumie szybko poszło, kwestia kilku dni.

No i teraz dużo łątwoej Ci będzie bo lato, wiecej atrakcji wokół wiec łatwiej się zmęczy Dominika w ciagu dnia i łatwoje zaśnie wieczorem.

My wykorzystaliśmy urlop - P. miał tyle atrakcji ze jak padał spać to smok nie smok i spał.