Teraz ja - zuzia urządza mieszkanie

Zaczęty przez zuzia, 15 Sty 2009, 22:06:25

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

zuzia

heeeeelp!
teraz czas na nas. i nie wiem czy to co planuję ma "ręce i nogi" bo moja wyobraźnia przestrzenna to raczej marna jest.

mieszkanie planujemy by raczej było "ciepłe", kolorem przewijającym się wszędzie ma być ciemny brąz.

łazienka:
w łazienkach chcemy mieć wannę (nie narożną, bez jakuzzi, ale raczej z tych dłuższych),
umywalkę (z dużym blatem)
ubikację
i duuuuże lusto :)

płytki - podobają nam się na razie euforia z cersanitu (beż + brąz)
http://www.cersanit.pl/product_b.php?idz=9e0d9d033b84e65ee62adf47283b230d&prod_dzial_id=6&ig=0&w=25x40&lang=pl&mod=s_prod
chodzi za mną ciemna podłoga, ale:
1. nie wiem czy nie zmniejszy i tak małej łazienki
2. kwestia sprzątania - wydaje mi się, że widać na niej każdą kroplę wody (a więc mop 5 razy dziennie  :ohboy:)

Kuchnia.
Tutaj mamy dylemat - otwarta czy zamknięta. Otwarta - ze względu na dzieci i łatwiejszą kontrolę. Zamknięta - bo czasami jest bałagan, no i zapachy. ale nie wiem co by było lepsze w tym wnętrzu.
w kuchni będzie:
zmywarka
pralka (zabudowana ?)
lodówka dwudrzwiowa - nie do zabudowy,
zlew dwukomorowy (z czego 1 komora jest mała) + ociekacz,
płyta indukcyjna,
piekarnik (wolałabym by został umieszczony w tzw. "słupku", a nie pod płytą).
żadnych witrynek, ew. szafki otwierane do góry z matowego szkła
kuchnię planuję w kolorze beżu, bez żłobień, z blatem ciemno - brązowym (tak na razie).
w przyszłą sobotę przyjadą panowie - wymierzyć i poplanować :)

a podłogi w pokojach - mąż zachorował na dąb z deski barlineckiej:
http://podlogi.net/
tylko jak to zgrać z podłogą w kuchni i drzwiami wewnętrznymi w kolorze ciemnego brązu - da się to wytrzymać?

ps. fotka mieszkania jest fatalna, ale mam nadzieję, że coś dojrzycie :)

elve

zuziu łatwiej by było z jakimś planem

zuzia

Cytat: elvelve w 15 Sty 2009, 22:10:54
zuziu łatwiej by było z jakimś planem
toć przecież się staram załaczyć :)

elve

jeeeeest!

Dodany tekst: 15 Sty 2009, 22:16:00

układ pomieszczeń zostaje jek jest? ściany? usytuowanie urządzeń?

Dodany tekst: 15 Sty 2009, 22:18:13

pralka w łazience?

zlota

zastanowiliście się już z jakiego tworzywa chcecie wannę? Najpopularniejszy jest chyba akryl i żeliwo. Osobiście polecam wannę żeliwną, jeżeli nie chcecie jakiegoś wymyślonego kształtu. Przede wszystkim dłużej utrzymuje ciepłą wodę. Mówią niby, że te akrylowe też ale najpierw przez kilka lat korzystałam z żeliwnej potem z akrylowej i stając jakiś czas temu przed wyborem wanny  zdecydowałam się na żeliwną :)

zuzia

elvelve
pralka w kuchni. sprawdziła mi się, a wolę mieć w łazience dodatkową szafkę.

układ pomieszczeń zostaje. jest kwestia otwartej kuchni i wyburzenia ściany.
elektryka jest do zmiany, ale nasz deweloper to chciał od nas te zmiany 1,5 roku temu wiec stwierdziliśmy, że nie warto bo przez ten czas to nam sie odmieni i będziemy płacić 2 razy.

Dodany tekst: 15 Sty 2009, 22:28:09

Cytat: zlota w 15 Sty 2009, 22:19:39
zastanowiliście się już z jakiego tworzywa chcecie wannę? Najpopularniejszy jest chyba akryl i żeliwo. Osobiście polecam wannę żeliwną, jeżeli nie chcecie jakiegoś wymyślonego kształtu. Przede wszystkim dłużej utrzymuje ciepłą wodę. Mówią niby, że te akrylowe też ale najpierw przez kilka lat korzystałam z żeliwnej potem z akrylowej i stając jakiś czas temu przed wyborem wanny  zdecydowałam się na żeliwną :)

dzięki. teraz mamy żeliwną i jest ok.
problemem jest to, że mają w zasadzie 1 kształt a K. chce lekko profilowaną i tutaj jest już problem.

elve

zostawiłabym kuchnię jak jest, a pomiędzy pokojem, a kuchnią zamontowała drzwi przesuwane np zbrojone szkło

będziesz mogła swobodnie smażyć, bałaganić itp

lodówka aż prosi się żeby ją ustawić na ścianie między pokojem, a kuchnią, obok tej samej wysokości słupek z piekarnikiem; możesz ew. nad lodówką zrobić pawlacz, wtedy słupek aż do sufitu

Dodany tekst: 15 Sty 2009, 22:35:26

Poza tym masz trochę mało miejsca na szafy.... masz jakieś pomysły?

zlota

Cytat: zuzia w 15 Sty 2009, 22:27:16
elvelve
pralka w kuchni. sprawdziła mi się, a wolę mieć w łazience dodatkową szafkę.

układ pomieszczeń zostaje. jest kwestia otwartej kuchni i wyburzenia ściany.
elektryka jest do zmiany, ale nasz deweloper to chciał od nas te zmiany 1,5 roku temu wiec stwierdziliśmy, że nie warto bo przez ten czas to nam sie odmieni i będziemy płacić 2 razy.

Dodany tekst: 15 Sty 2009, 22:28:09

Cytat: zlota w 15 Sty 2009, 22:19:39

dzięki. teraz mamy żeliwną i jest ok.
problemem jest to, że mają w zasadzie 1 kształt a K. chce lekko profilowaną i tutaj jest już problem.

no fakt, jest mały wybór kształtów wśród żeliwnych ale poszukajcie może w Roca, z tego co pamiętam mieli najładniejsze (choć ja akurat nie zdecydowałam się na tą firmę bo potrzebowałam najprostszą wannę dlatego zdecydował czynnik ekonomiczny :))

elve

a ja nie lubię żeliwnych, nie uprawiam kąpieli tylko prysznic, i nie cierpię dotyku lodowatej żeliwnej wanny
i lubię sobie przysiąść na wannie, a wtedy zimno w siedzenie

no i emalia odpryskuje.... a mnie ciągle coś spada, np prysznic

zuzia

ja kocham wannę i nie zamienię na prysznic. dlatego chcemy 2 w 1.
K. mi podpowiada, że jak się odpowiednio zaizoluje wannę akrylową (czymś tam się obkłada) to nie traci ciepła tak szybko.

elve

zuzia ja mam od kilku lat akrylową i nie narzekam, choć też żadko korzystam

zuzia

Cytat: elvelve w 15 Sty 2009, 22:31:02
Poza tym masz trochę mało miejsca na szafy.... masz jakieś pomysły?
w korytarzu będzie jedna - magicy przyjeżdżają w sobotę.
w naszej sypialni (ostatniej) też będzie.
w łazience blat + szafki (dlatego pralka laduje w kuchni).

elve

aaa i dowiedz się coś więcej nt tej izolacji

Dodany tekst: 15 Sty 2009, 22:48:30

a można jeszcze coś w łazience poprzestawiać?

zuzia

Cytat: elvelve w 15 Sty 2009, 22:46:55
aaa i dowiedz się coś więcej nt tej izolacji

Dodany tekst: 15 Sty 2009, 22:48:30

a można jeszcze coś w łazience poprzestawiać?

K. coś tam obgadywał z Marcinem (ma nam robić wykończeniówkę) bo np. u niego w domu wanna jest niczym nie obłożona, narożna, tylko obudowana i tragedia!

a w łazience przestawiać można wszystko.
teraz jest etap, że ekipa jeszcze nie weszła więc mogę robić co chcę a oni to później w życie wprowadzą.

zlota

powinnaś wyliczyć czy czesciej bierzesz prysznic czy kąpiel ;) ja zazwyczaj całą zimę korzystam z wanny a całą resztę roku z akrylowego prysznica :) tak żeby się w wannie wygrzać, wymoczyć jak ktoś lubi to jednak moim zdaniem żeliwo

http://www.budujemydom.pl/component/option,com_content/task,specialblogcategory/act,view_dodatkowe/id,190/Itemid,200/

elve

zlota ale zuzia nie ma miejsca na prysznic i wannę!
dlatego zapewne chce wannę z parawanem i odpowiednim oprzyrządowaniem prysznicowym!

zuzia

Cytat: zlota w 15 Sty 2009, 22:56:55
powinnaś wyliczyć czy czesciej bierzesz prysznic czy kąpiel ;) ja zazwyczaj całą zimę korzystam z wanny a całą resztę roku z akrylowego prysznica :) tak żeby się w wannie wygrzać, wymoczyć jak ktoś lubi to jednak moim zdaniem żeliwo

http://www.budujemydom.pl/component/option,com_content/task,specialblogcategory/act,view_dodatkowe/id,190/Itemid,200/

ja tak czy inaczej - wanna. mąż - prysznic.
ale przy dzieciach moim zdaniem też lepsza wanna (przynajmniej na początku)

:beer:

zlota

na pewno nie przestawiałabym w łazience ubikacji na inną ścianę, co najwyżej umywalkę bym gdzieś przeniosła

Dodany tekst: 15 Sty 2009, 23:12:01

po dłuższym zastanowieniu jednak bym nie przeniosła  :)
no ale znowu tak naprawde wszystko od wanny zależy :) bo jeśli będzie wąska to nic bym nie przestawiała. a jeśli będzie za szeroka to w jednym szeregu może się wszystko nie pomieścić tak żebyś miała swobodę poruszania się. a z kolei mieć ciasną wannę to tez nie fajnie.. ja moją żeliwną :) mam trochę za wąską :(

Dodany tekst: 15 Sty 2009, 23:18:46

a skoro pralka w kuchni to koniecznie bym ją zabudowała

elve

tak na oko i bez wymiarów:

- wannę na ścianę obok, równolegle do sypialni
- w pozostającej przestrzeni słupek do sufitu, najlepiej na wymiar
- WC i umywalkę zamienić miejscami
- WC dosunąć maksymalnie do ściany, na tej ścianie można dać pionowe lustro (pomiędzy wanną, a WC)
- umywalkę na blacie od ściany to WC, pod blatem pojemna szafka do podłogi na wymiar
- na ścianę z WC i umywalką, długie poziome lustro od ściany do ściany, jak u zwierzaka

Dodany tekst: 15 Sty 2009, 23:22:55

nie mogę skopiować twojego planu :(

masz jakiś plan z wymiarami?

konwalia

zuzia ja wzięłam rocę stalową i jest super, oprócz tego że po ponad 3 latach mam problem z odpływem i prawdopodobnie będę musiała rozwalić płytki i zastapić panelem- patrząc na to teraz od razu brałabym panel.
dla nas żeliwna była za droga, a akryl odpadał, bo kąpiemy koty, a łatwo porobić w nim szramy
http://www.roca.pl/roca-grupa-wanny-prostokatne/84

lekko preofilowana jest właśnie roca princess
ja zreszta bardzo lubię tą markę, użytkuje się ok

Dodany tekst: 16 Sty 2009, 09:12:20

a wanny za nic w świecie nie dałabym na ścianie od sypialni- strasznie sie niesie jak się leje wodę, to druga osoba nie może spać- my właśnie z tej ściany usunęliśmy kran

panikarola

Nic tak nie cieszy, jak seria z pepeszy.

konwalia

Cytat: panikarola w 16 Sty 2009, 09:12:47
konwalia, a skonczyliscie kuchnie?

nie zaczęliśmy jeszcze  :blush: na pewno się pochwalę, ale coś czuję, że to będzie w marcu, bo mam wtedy 1,5tyg urlopu

panikarola

Nic tak nie cieszy, jak seria z pepeszy.

elve

konwalia ja mam WC na ścianie od sypialni i nic nie słyszę... i wszystkie piony

poza tym na tej ścianie w sypialni moze będzie szafa (zuzia?), i wtedy i tak się wygłuszy

Kasia

zuzia ja koncepcyjnie to nie pomogę bo wizji mi brak

ale mieszkanko bardzo mi się podoba :)
i chyba bym ta sciane w kuchni zostawiła tak jak jest :)