SUSHI

Zaczęty przez damka, 15 Sty 2009, 19:15:32

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

damka

W sobotę pierwszy raz w życiu będę wraz z moim M przygotowywać samodzielnie sushi. Wiem jak to powinno wygladac i jakie produkty standardowo powinny znależc sie na liście zakupów. Jednak bardzo prosze o jakies praktyczne porady. Np jak przygotowac postę z tuńczyka która czesto wystepuje jako składnik.
Wiem ze wiele osob samodzilenie przygotowuje sushi i dlatego chetnie skorzystam z porad, oczywiscie polewam za kazda oryginalana sake :)

Anupka

A ja wlasnie nie wiem. Ani jakie skladniki, ani jak przygotowac, co kupic.

No to piszcie jak to czarujecie kochane! :beer:
I`m looking strange in the mirror of truth, I`m not immortal I`ve lost my youth...

Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

Kasia

ja znalazłam takie propozycje

SUSHI przepis - instrukcja robienia sushi rolek i sushi na ryżu

Na początek bezwzględnie potrzebne rzeczy do zrobienia sushi. Generalnie łatwo można je dostać np. w Warszawie w Galerii Mokotów, ryby są dobre np w makro.
Składniki na przepis

    * krótko ziarnisty ryż, klejący się
    * ocet ryżowy
    * prasowane algi - nori
    * wasabi - zielony, bardzo ostry chrzan - sprzedawany z reguły w tubce, ostatnio pojawił się w proszku - polecam
    * marynowany imbir, pocięty w cienkie plasterki
    * sos sojowy (ważne, żeby był dobry, polecam kikkoman - drogi, ale warto)
    * nadzienie - polecam avocado, ogórka, surowego łososia, rybę maślaną, tuńczyka, gotowane krewetki (można kupić gotowe do sushi), smażony/wędzony węgorz (NIGDY surowy), surimi (paluszki krabowe)
    * matę bambusowa do rolowania i ostry nóż bez ząbków
    * pałeczki lub palce :-), małe miseczki na sos, drewniane podstawki


Ok teraz czas zabrać sie do roboty.
Ryż

Ryż dobrze płuczemy mieszając, aż woda będzie przejrzysta (troche to trwa), zostawiamy w wodzie na jakies 30 minut. sushi Składniki płuczemy ostatni raz, nalewamy wody w proporcji mnie wiecej 1:1.2 (ryż:woda). gotujemy na małym ogniu kolo 12 minut, do odparowania calej wody, na początku często mieszając. W małym rondelku mieszamy 7 łyżek octu ryżowego, 3-4 łyżki cukru, troche soli (ilości na 0,5 kg ryżu) i podgrzewamy na malutkim ogniu do rozpuszczenia. Dodajemy do ugotowanego ryżu i mieszamy. Przekładamy ryż do miski i zostawiamy pod pokrywką do ostygnięcia.
Składniki

Muszą być dobrze umyte i osuszone. Na początek jeszcze ważna uwaga co do ryb - nie powinno sie jeść na surowo ryb słodkowodnych. Dla bezpieczeństwa dobrze jest zamrozic rybę na dobe przed jedzieniem lub kupować ryby swieżo mrożone po złapaniu. sushi RolkiDobrym zwyczajem jest też uprzedzanie sprzedawcy, że mamy zamiar jeść rybę na surowo - czasem skłania ich to do szczerości odnośnie świeżości towaru, a raczej jej braku :-) Generalnie składniki do rolek kroimy na nieduże paski, do sushi na ryżu - ryby kroimy na prostokąty 5x2cm, max 0,5cm grubości. Z ogórka wykrajamy miąższ, nie obieramy ze skórki, kroimy na cieniutkie paski wzdłuż.



Zaczniemy od rolek. Na rozwiniętą matę kładziemy arkusz wodorostów, na 2/3 powierzchni cienko układamy ryż, tak żęby prześwitywały przez niego wodorosty. Dalej układamy w połowie ryżu składniki, przykładowe kombinacje:
sushi Rolki 1

    * surimi(paluszki krabowe), ogórek, avocado
    * łosoś (może ostatecznie być wędzony) -ryba maślana-tuńczyk-krewetki, ogórek, avocado
    * surimi, łosoś, ogórek, avocado
    * smażony węgorz
    * surimi,avocado i na wierzchu rolki po jej pokrojeniu cienki plasterek łososia
    * polecam też samo avocado - bardzo smaczne i lubiane przez niejadających ryb



Następnie, bierzemy na palec NIEDUŻO wasabi i smarujemy nim linie wzdłuż krawędzi wodorostów (po stronie bez ryżu). Teraz zaginamy matę w kierunku środka i dociskamy krawędź maty do ryżu zaraz za nadzieniem (zaklejamy zawartość), rolujemy do końca przesuwając mate.
OSTRYM nożem bez ząbków kroimy rolkę na niewielkie cześci (do zjedzenia na raz). Podajemy je najlepiej na drewnianych, lakierowanych deseczkach, co by sie nie przyklejały. Każdemu zjadaczowi dajemy małą miseczkę na sos sojowy, pałeczki (można też jeść rękoma), imbir, wasabi i pałeczki.
sushi na ryżu sushi na ryżu 2
Sushi na ryżu (Nigiri)

Polecam do robienia na początek, prostsze od rolek. Bierzemy niedużo ryżu i formujemy nieduży wałek. Smarujemy niedużą ilością wasabi i kładziemy na wierzch na przykład:

    * smażonego węgorza
    * łososia
    * rybę maślaną
    * gotowaną krewetkę (są w sprzedaży takie gotowe do sushi - są super)


żródło: http://sushi.balony.pl/sushi/


Dodany tekst: 20 Lut 2009, 18:05:31

i jeszcze taki

składniki

    * 40 dag ryżu - specjalny ryż do sushi
    * 2 szklanki wody
    * 6 łyżek ryżowego winnego octu
    * 2 łyżki cukru
    * 2 łyżeczki soli
    * opakowanie nori -prasowane arkusze morskich glonów do sushi, przeciąć je na pół
    * marynowany imbir
    * wasabi orientalny chrzan w proszku lub paście
    * sos sojowy
    * szczypiorek
    * enoki grzybki
    * ogórek
    * surowy łosoś i surowy tuńczyk
    * specjalna mata do rolowania sushi

Sposób przygotowania

   1. Dobrze wypłukać ryż na sitku, odcedzić. Wsypać do garnka, wlać odmierzoną ilość wody i wolno doprowadzić do zawrzenia.
   2. Nakryć i trzymać na najmniejszym ogniu 12 min.
   3. Zgasić płomień i zostawić na 5 min. nie odkrywając.
   4. Tymczasem zagrzać ocet z cukrem i solą do rozpuszczenia, odstawić.
   5. Wyłożyć ryż na tacę lub deskę do ostudzenia.
   6. Zimny ryż umieścić w misce, wlać przygotowany zimny ocet, wymieszać dokładnie drewnianą łyżką.
   7. Ułożyć połowę arkusza nori na macie do rolowania sushi.
   8. Zanurzyć ręce w zimnej wodzie i nabrać garść ryżu, szybko ułożyć go w wałek wzdłuż brzegu nori.
   9. Rozpłaszczyć mokrymi palcami (żeby się nie stykało), musi się robić szybko. Warstwa ryżu powinna zająć połowę nori.
  10. Na ryżu układać ryby (jeden gatunek na raz - pocięte w paseczki) dodając trochę reszty składników (posiekane) i rolować ciasno w wałek przy pomocy maty, dociskając w czasie rolowania, rolki sushi muszą być bardzo spoiste i zachować kształt (nie jest to łatwe, nabiera się wprawy w praktyce).
  11. Kroić sushi na 2,5 cm krążki bardzo ostrym nożem.
  12. Ułożyć krążki na tacy i podawać z sosem: wasabi rozmieszane z sojowym sosem i pikle imbiru.
  13. Proporcje według uznania.

żródło: http://www.uwielbiam.pl/przepisy/przegladanie/sushi.html

iliana

Ja robię tak. Do maki potrzebne są:
- ryż do sushi
- nori
- wasabi (może być w paście, ale lepszy jest proszek, który samemu miesza się z wodą)

I potem do środka (moje ulubione wersje):
- surowy łosoś + ogórek
- surimi + ogórek
- awokado + serek filadelfia + sałata + łosoś (wędzony, pieczony)
- surowy tuńczyk
- robiłam też z pasty z tuńczyka z puszki plus majonezu
- i w ogóle wszystko tam można do środka włożyć  :thumbup:

Ryż przygotowuję zgodnie z przepisem na opakowaniu. Na matę do rolowania gładę płat nori, na tym rozkładam ryż (tak maks 0,5 cm warstwę), smaruję to odrobiną wasabi i potem rozkładam inne składniki. Roluję, kroję na kawałki. Potem pałeczki do ręki, maki w pałeczki, do sosu sojowego i do wasabi (wersja najpopularniejsza - wasabi mieszamy z sosem). I jest :aaaa:. A przegryzamy marynowanym imbirem.
Uwielbiam sushi :jupi:. Najbardziej nigiri, ale to raczej w knajpie. A nigiri z muszlą św. Jakuba to już w ogóle :bravo:.

Anupka

Ale szybko dzialacie! Polalam Wam po 2 ;)

A teraz pytanie z cyklu glupich: te nazwy nori, wasabi itd. to sa miedzynarodowe?  Bo dam sobie glowe uciac, ze w slowniku nie bedzie ;/ i gdzie szukac takich cudow jak ocet ryzowy (nie chodzi mi o konkretne sklepy, bo szukac bede w tulipanii, tylko raczej o umiejscowienie w supermarketach albo rodzaje sklepow).
I`m looking strange in the mirror of truth, I`m not immortal I`ve lost my youth...

Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

iliana

Nori i wasabi to nazwy japońskie, więc międzynarodowe. Ocet ryżowy powinien być w każdym markecie przy octach i przyprawach albo ewentualnie na jakiejś półce w stylu kuchnie świata.

Kasia

w PL sa specjalne półki z orientalnymi produktami (półproduktami do orientalnych potraw)

justynaaaa2

damka jeśli nie macie jeszcze żadnych sprzętów typu mata itp. to radzę na początek kupić taki zestaw, we wszystich hipermarketach są :) tam jest mata, listki, ryż, wasabi, sos sojowy, ocet oraz instrukcja z obrazkami jak to składać itp.
wychodzi taniej na pierwszy raz niż kupowanie osobno wszystkich rzeczy :) do tego dokupujecie tylko "wypełnienie" w zależności co lubicie ;)
jeśli lubicie nigiri to lepiej je lepić w łapkach a nie tak jak podają na tym przepisie, bo wtedy się rozpada, a w ręku jak ulepisz to się trzyma, ale trzeba mocno zlepić - podpatrzone w sushi barze ;)
z pastą tuńczyka nigdy nie robiłam, więc nie pomogę :(
bardzo ważny ostry nóż  :thumbup:
no i fajnie mieć naczynka do sushi, bo mimo wszystko lepiej smakuje niż z normalnych talerzy  :P fajne są w duce - takie czarno srebrne :)



salsa

uwielbiam sushi ale nigdy sama nie robiłam.... moze keidys sie zmierze z tematem i wetdy na pewno skorzystam z tego watku
do tej pory tylko chodziłam  gdzies...
Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

mąż mężem ale życie prywatne trzeba mieć ;)

justynaaaa2

Anupka w działach z żywonością orientalną albo kuchnie świata :) nie wiem to się u was zwie

Anupka

Justyna, poszukam :) Polałam i Wam dobre wiedzmy :)
I`m looking strange in the mirror of truth, I`m not immortal I`ve lost my youth...

Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

Basia

justynaaaa2 ja za Twoją namową zakupiłam ostatnio taki zestaw do sushi. Fajna sprawa!

no i odważyliśmy się z mężem popełnić po raz pierwszy sushi w domku.
Wyszło całkiem niezłe... ale chyba w knajpie lepsze.... :blush:

Nie zrażona tym jednak postanowiłam jutro zrobić kolejny raz! w końcu trening czyni mistrza, prawda?
Koniec ery grzecznej dziewczynki .....................

justynaaaa2

Basia brawo za odwagę  :bravo: my już kilka razy robiliśmy, za każdym razem ładniej nam wychodzą, choć w smaku są dobre zawsze :) może kiedyś jak jakieś warszawianki będą miały chęć umówimy się na wspólne robienie sushi  ;)

noki

Ryz - nie plucze, nie mieszam podczas gotowania, zalewam goraca woda (na 250g ryzu 330 ml wody), 15 minut gotuje, zostawiam na 10 minut pod przykryciem. Do cieplego daje cukier, sol, ocet ryzowy i mirin.
Warto algi przeciagnac nad gazem przed nakladaniem ryzu. Jesli ktos nie lubi wasabi, to brzegi mozna skropic zimna woda do dokladniejszego sklejenia rolki.
Robilam z pasta z tunczyka - tunczyk z puszki, kukurydza i odrobine jogurtu greckiego - nawet ok, ale i tak moje ulubione jest z lososia i ogorka.
Wersja wegetarianska u nas to zazwyczaj ogorek+papryka, posypane czarnym i bialym sezamem.

gioseppe

salsa a gdzie w krakowie podaja dobre sushi?
slyszalam, ze w galerii krakowskiej jest pycha
jadlas tam? albo gdzieindziej?
http://www.szajnar.pl/   - makijaż Kraków - fotografia kobiet
http://www.facebook.com/EwelinaSzajnarMakeUP

iliana

W Krakowie Miyako (to z Galerii Krakowskiej, ale jest też na Rynku) jest dobre. No i Sakana. Chociaż Sakana najlepsza jest we Wrocławiu.

gioseppe

o, dziekuje :) piwko
a gdzie dokladniej w rynku?
http://www.szajnar.pl/   - makijaż Kraków - fotografia kobiet
http://www.facebook.com/EwelinaSzajnarMakeUP

iliana

Na rogu koło Grodzkiej, o ile dobrze pamiętam. Stronę w necie mają, tam na pewno jest mapka. I menu chyba też jest: http://www.miyakosushi.pl/

damka

od czasu kiedy ten watek rozpoczełam moj M okazał sie super wykonawca sushi. Nie jest to wcale mega trudne, ale za to duza frajda kiedy siadamy do stołu ze znajomymi i każdy cmoka jakie to pyszne. M pęka z dumy.


tiliam

#19
robiłam w ten weekend
wyszło rewelacyjne
rzekłabym nawet ze lepsze niż w restauracji, bo bardziej "bogate"

robiliśmy z wędzonym łososiem, awokado, ogórkiem zielonym, porem i paluszkami krabowymi -różne wariacje:)
pycha było!!!

WCALE NIE JEST TRUDNE!!

masa radochy przy robieniu, składniki kupić można w sklepach z orientalną żywnością -ja kupowłam w Galerii Mokotów - fakt dużo składników, ale kupuje się je na kilka razy

koszt ok:
specjalny ryż do sushi 1 kg- ok 8 zł
nori - kilkanaście płatów - ok 10 zł
pasta wasabi tubka - 13 zł
ocet ryżowy -ok 9 zł
sos sojowy -ok 12 zł

SKŁADNIKI STARCZAJĄ NA B. DUŻO RAZY -
my robiliśmy już na 3 imprezy i jeszcze zostało, więc to kilkurazowego użytku :)


reszta (nadzienie) :
awokado, łosoś, paluszki krabowe, ogórek i inne - co kto woli:
Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

aja

Cytat: tiliam w 23 Lut 2009, 21:21:17
robiłam w ten weekend
wyszło rewelacyjne
rzekłabym nawet ze lepsze niż w restauracji, bo bardziej "bogate"
:( ja niestety wolę iść do knajpy na sushi bo to co mi wyszło nie było niestety rewelacyjne - dało sie zjeść ale ja jednak nie mam do tego ręki!