seler naciowy

Zaczęty przez ddu, 12 Sty 2009, 20:11:52

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

ddu

mam jutro gości .  a w lodówce więdnie seler naciowy.
ja go lubię z jakimś dipem albo z ogórkiem, koperkiem, jogurtem, ale to nie jest danie dla gości.
znacie jakieś "gościowe" sałatki z selerem?

zuzia

ddu
a może dołóż do niego marchewkę w słupki,
ogórka w słupki,
małe pomidorki
dip
i będzie gościowe danie

salsa

#2
A MOZE ZUPA ?????????


Zupa z selera Naciowego
(robiłam , pyszna wyszła)


500 g selera naciowego
1 cebula
80 g sera (rokpol czy lazur)
oliwa z oliwek
100 ml śmietany
1 l wywaru warzywnego (lub rosołu)
sól, pieprz
łyżka soku z cytryny


Seler naciowy dokładnie umyć, Łodygę drobno pokroić, a liście oderwać i zostawić do przybrania.
W garnku rozgrzać oliwę z oliwek i zeszklić na niej drobno posiekaną cebulę. Wrzucić seler i dusić do miękkości. Ostudzić i zmiksować.
Do masy selerowej wlać gorący wywar i sok cytrynowy.(sok mozna sobie darowac a zamiast tego dodać 2-4 ząbki czosnku do duszącego się selera, tak, zeby potem to zmiksować)
Zupę zagotować i wrzucić do niej rozdrobniony ser.
Pogrzewać na małym ogniu, cały czas mieszając aż ser się rozpuści.Doprawić do smaku.
Po zdjęciu z ognia dodać posoloną śmietanę. Podaję to z grzankami czosnkowymi bądz groszkiem ptysiowym
Każdą porcję dekorować listkami selera.
Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

mąż mężem ale życie prywatne trzeba mieć ;)

rilla

ja robie coś ala strogonof z selerem naciowym

ale trzeba mieć więcej skłądników - mięso np łopatkę wieprzową, cebulę, zieloną paprykę, musztardę i sos worchester najlepiej

riannka

ja bardzo lubię sałatkę z selerem naciowym:

Sałatka z selerem

kilka liści selera naciowego
rodzynki
posiekane orzechy włoskie
ananas pokrojony w kostkę
seler korzeniowy z zalewy
majonez
sól i pieprz - do smaku
można ją wzbogacić o pokrojoną w kostkę ugotowaną pierś z kurczaka


giga

riannka,apetyczny ten przepis :thumbup: :thumbup:
Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

katgoli

ja kiedys robilam tak....wyszlo pysznie tylko trzeba uwazac z sola:

SKŁADNIKI: 2 duże główki selera naciowego, sok z 1 cytryny, 4 łyżki stołowe
oliwy, 1 duży pokrajany w kostkę ziemniak, pół szklanki pokrajanego w kostkę
bekonu (uwazac zeby nie byl za tlusty), 1 szklanka śmietany, sól i świeżo zmielony pieprz, 2 lyzki sera.
SPOSÓB WYKONANIA: Usuń twarde łodygi zewnętrzne z selerów, a końcówki
odetnij równo z sercami. Łodygi wewnętrzne podziel wzdłuż na pół. Zagotuj
garnek osolonej wody z sokiem z cytryny i wrzuć je do niej na 7-8 minut. Osącz
i ułóż na ogrzanym półmisku. Na patelni rozgrzej 3 łyżki oliwy i smaż ziemniaki
aż zmiękną. Na 1 łyżce oliwy usmaż bekon aż będzie chrupiący. Po usmazeniu wysyp bekon na recznik kuchenny by odsaczyc tluszcz Wlej do rondla śmietanę  i dodaj 2 łyżki stołowe ostrego startego sera (pecorino lub parmezan), dopraw calosc do smaku solą i pieprzem. Podgrzewaj dopóki wyraźnie nie zgęstnieje. Zalej śmietaną selery, posyp smażonymi ziemniakami i bekonem.

orginalny przepis pochodzi z tej strony: http://grumko.blox.pl/html/1310721,262146,169.html?5