Niemowlę - rozszerzenie diety

Zaczęty przez gatka2804, 06 Sty 2009, 10:32:14

abkasia

dzieki dziewczyny, kupie te kaszki :)

marax

nioniczka dla naszych juz jest 9 zbóż

nionczka

Cytat: maraxela w 27 Paź 2009, 17:49:54
nioniczka dla naszych juz jest 9 zbóż

No wiem, ale jak poszlam do rossmana to z tych nieowocowych byla tylko ta. Juz mi sie dalej chodzic nie chcialo bo sniezyca byla a w domu glodne dziecko z babcia czekalo.
Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

aja

ja pamietam że jak robiłam kasze manna to mniej więcej łyżka stołowa na 100ml wody- ja np. na szklankę wody sypałam 2 łyzki płaskie kaszy

niewiemjaka

ja tez poprosze o pomoc  :pray:  :pray:  :pray:  :pray: - jak krowie na rowie
W jest na samej piersi, skonczyl 5 miesiecy, zaraz skonczy 6... czy mam wprowadzac gluten a jesli tak to:
-czy dawac mu to cos z glutenem w zupce jarzynowej? (jadl dopiero jablko i i jablko z bananam i zaciska buzie.. nie chce tego jesc... udaje mi sie wcisnac mu 2 lyzeczki)
-co to ma byc? jakasz kaszka? w czym ten gluten?

dla mnie to jakas maniana normalnie  :crying:  :hmm:

nionczka

Cytat: niewiemjaka w 01 Lis 2009, 21:30:26ja tez poprosze o pomoc         - jak krowie na rowieW jest na samej piersi, skonczyl 5 miesiecy, zaraz skonczy 6... czy mam wprowadzac gluten a jesli tak to: -czy dawac mu to cos z glutenem w zupce jarzynowej? (jadl dopiero jablko i i jablko z bananam i zaciska buzie.. nie chce tego jesc... udaje mi sie wcisnac mu 2 lyzeczki)-co to ma byc? jakasz kaszka? w czym ten gluten?dla mnie to jakas maniana normalnie

Gluten jest w zbozach inncyh niz ryz czy kukurydza. Czyli kazda kaszka/kleik z zytem/pszenica, owsem, etc to ma.
Nam powiedzieli, ze kleik (glutenowy jak i bezglutenowy, ale nie kaszki mleczne, owocowe, etc) mozna dodawac do owoców, warzyw, mleka matki, modyfikowanego. To taki zageszczacz w sumie. Jakby chleb w zupie rozpuscic :-)

Skoro maly nie chce jesc, jeszcze bym sie wstrzymala lub sprobowala innych owoców, banan i gruszka sa z tych co donosza sukces bo sa slodkie i delikatne.

niewiemjaka

nionczka duuuzo  :beer:
no wlasnie skoro nie chce jeszce jesc to chyba nie ma sensu zebym w tych paru lyzeczkach probowala cos zageszczac, bo z tego zje minimalna ilosc.. a pewnie chodzi o to zeby zjadl ta odrobine glutenu dziennie a nie mikro-odrobine

no dobra glupie pytanie - kleik - to sie kupuje? robi ? ...  :headbang:

Angie

Ja zagęszczam mleko kleikiem ryżowym, czyli bez glutenu, bo o nim jakoś nie myslałam  :crazy:
To czy ja jej jakoś ten gluten podałam  :hmm: :hmm:

nionczka

Angie

nionczka ja właśnie kupiłam 5 zboż z lipą,a le jeszcze młodej nie dawałam.
Jaką to ma konsystencję? Można dac to w butli czy za gęste ?
I taka kaszka ma gluten?  Ta 5 zbóż z lipą ?

abkasia

niewiemjaka to jestes w podobnej sytuacji jak ja :D
ja gotuje w malutkiej ilosci wody plaska lyzeczke kaszy manny. kasza gotuje sie 3 min, wchlania wode, i potem dodaje to do 100 ml wody, mieszam, zeby sie rozpuscilo i robie kaszke ryzowa na tej wodzie, jedna rzecz, ktora moje dziecko chetnie je..
o taka kaszke
http://www.bangla.pl/dla-dzieci/zywnosckaszki/nestle-kaszka-ryzowa-rozne-smaki-p2174.htm
http://www.nynek.pl/product_info.php/products_id/576?osCsid=745a09389156d3e1732fe9

nionczka

Cytat: Angelos w 01 Lis 2009, 22:04:29nionczka ja właśnie kupiłam 5 zboż z lipą,a le jeszcze młodej nie dawałam.Jaką to ma konsystencję? Można dac to w butli czy za gęste ?I taka kaszka ma gluten?  Ta 5 zbóż z lipą ?

Tak, ma gluten. DO butli lekarka polecila nam tyle lyzeczek (od mleka) w ciagu dnia ile miesiecy ma dziecko. Czyli jesli zageszczasz 2 butelki dzielisz na 2, etc.
Mozna tez lyzeczka. Ja wtedy daje 180 wody, 6 miarek mleka i 6 lyzek stolowych kaszki. Patrzysz, zeby byla konsystencja, ktora spodoba sie Lence.
Lanka ma juz prawie 6 m-cy czyli mzoesz dosypac 3 miarki rano, 3 wieczorem.

Angie

abkasia

Angelos a wg naszych zalecen, nie podawac tej kaszki, bez wczesniejszej 2 mies ekspozycji na gluten :rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl:

Angie

Cytat: abkasia w 01 Lis 2009, 22:16:36
Angelos a wg naszych zalecen, nie podawac tej kaszki, bez wczesniejszej 2 mies ekspozycji na gluten :rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl:

Jak to brzmi lol lol lol ekspozycja na gluten  :mocking: :mocking: :mocking:
Ja tam jej dam  ;)

abkasia

no tak wszedzie pisza :D ekspozycja na gluten ;D

niewiemjaka

dziekuje polewam :beer:
dla mnie to za duzo tych kaszek no milion tego jest dziadostwa.. masakra jakas
ja jeszcze chwile chce karmic piersia, wiec moze ta kasze manne dodam do jakiegos czegos (deserku, zupki..) no nie wiem  :crazy:

aja

ile razy  tygodniu można podać jajecznice na maśle?

abkasia

ja nie ide z planem rozszerzania diety :D
bo hugo nie chce nic jesc :D
choc ostatnio jadl troche pizzy :D

Angie

U nas też ostatnio problem z jedzeniem  :zly: Mam nadzieję, ze to wina zębów
i za chwile jej przejdzie  :pray: :pray:

abkasia

Cytat: Angelos w 06 Lis 2009, 11:54:45
U nas też ostatnio problem z jedzeniem  :zly: Mam nadzieję, ze to wina zębów
i za chwile jej przejdzie  :pray: :pray:
no co ty nasze dzieci chca byc szczuple i zgrabne, nie moga sie zbytnio obrzerac :D

siog

Dziewczyny, co dajecie waszym maluchom na sniadanie??

nionczka

Cytat: siog w 04 Gru 2009, 13:20:25

Butelke 240 ml mleka z 6 miarkami kaszki wielozbozowej.

abkasia

Cytat: siog w 04 Gru 2009, 13:20:25
gdzies kole 10 miske kaszki ze 100-120 ml wody

kasiad

150 ml wody z 4 łyżkami stołowymi kaszki wielozbożowej na gęsto  ;)