Niemowlę - rozszerzenie diety

Zaczęty przez gatka2804, 06 Sty 2009, 10:32:14

jestynka

desery i obiadki są tanie w biedronce.
Bebiko najtańsze jest w rossmanie.
kauflandu u nas nie ma
Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

jestynka

to w biedronce są tanśze niż promocyjne lidlowe

gioseppe

hej
mam kilka pytan
-jak dlugo miksowalyscie zupy na papke?
-czy robicie soki owocowo-warzywne np z marchwi/jablka? i czy dzieci Wam to pija?:)))
- co podajecie do picia dzieciom - wode, soki czy pepsi :P

-zamierzam wprowadzic w koncu kaszke kukurydziana i ryzowa. ile razy w tyg/dniu (2?) ja podajecie? na razie dla mnie te kaszki to kosmos i z tego co widzialam na stoisku dla dzieci wiekszosc ma jednak cukier..

-jakie owoce podajecie (jesli nie ze sloikow) oprocz jablek?

- kiedy zaczelyscie podawac rybe?

-czy dajecie chrupki z sola w skladzie? nie moge znalezc takich bez soli stad moje pytanie

-kiedy zaczelyscie wprowadzac gluten? cos malo w tym watku o glutenie a na kazdym forum czytam ze ten temat wywoluje wiecznie wojne :)

-kleik/kaszka kukurydziana to to samo? :)

-kleik/kaszka ryzowa to to samo?
- czy owoce/warzywa kupujecie w zwyklych warzywniakach, na targu czy macie sprawdzone zrodla?

ja co jakis czas dostaje wyprawke od babci ;) tzn tylko marchew i ziemniaki i pietruszke na ktora Wiktor jest chyba uczulony ale chcialabym sprobowac z innymi warzywami - na razie te inne daje tylko ze sloikow.  W ekozywnosc jakos nie wierze po tym jak rozmawialam z kolezanka, ktorej ciocia mieszka na terenie skad brano jarzyny i owoce jako tak zwaną zywnosc ekologiczną. Mówiła ze jest to pic na wode niczym nie rozni od innych warzyw b tak samo zbierane, nie przebieranne tylko hurtem zwalane.

i pytanie do mam pasteryzujacych/mrozacych zupki - sa takie, prawda?:)
czy gotujac wieksza ilosc zupki moge od razu dodac kasze manna? czy za kazdym razem jak otwieram sloiczek powinnam zagotowac ta mikroskopijna ilosc kaszki...

Cytat: twinnie

Małą porcję zupy (o odpowiedniej temperaturze) nałożyć na łyżeczkę i przyłożyć do dolnej wargi dziecka. Nie wsadzać do buzi, ani nie wpychać na siłę. Dziecko powinno samo górną wargą zebrać zawartość łyżeczki. Może i pobrudzi się przy tym bardziej, ale przynajmniej będzie się uczyło prawidłowej pracy buzią, co ma wpływ na mowę (wyczytałam u Zawitkowskiego).
to ja chyba zle to robie.. hm musze sie przyjrzec :D

BTW, dosc fajna stronka - co kiedy powinno sie wprowadzac
http://www.osesek.pl/podstawy-zywienia-dziecka/co-kiedy-w-diecie-dziecka.html

http://www.szajnar.pl/   - makijaż Kraków - fotografia kobiet
http://www.facebook.com/EwelinaSzajnarMakeUP

marax

uwielbiam te rozterki mamusiek pod artykulem przytoczonym przez gioss."czy zupka na młodym gołębiu bedzie dobra dla dziecka"-no genialne lol lol lol

gioseppe

Cytat: maraxela w 31 Lip 2009, 09:29:51
uwielbiam te rozterki mamusiek pod artykulem przytoczonym przez gioss."czy zupka na młodym gołębiu bedzie dobra dla dziecka"-no genialne lol lol lol
maraxela, co sie napieprzasz??

vobi

maraxela haha, bo Ci odkopie Twoje stare posty "co za roznica jaki wozek", "nad czym sie tu zastanawiac" itd.?  :point_lol:  :point_lol:  :point_lol:

Dodany tekst: pią 31 lip 2009 08:59:46 GMT-1

minelo pare miesiecy i prosze - nagle tematyka wozka okazuje sie warta kilku stron dyskusji w odpowiednim watku ;D

gioseppe

no wlasnie :P

Dodany tekst: 31 Lip 2009, 10:04:17

dzisiaj po raz pierwszy dalam Wiktorowi kaszke mleczna ryzowa
zjadl 4-5 lyzeczek
zaluje, ze nie nagrywalam filmu bo w 10 sekund dostal takich kolorow i plam na twarzy ze bylam w szoku. No coz, chyba bede musiala rozgladnac sie za kaszkami bezmlecznymi bo mleko modyfikowane mu nie sluzy
w zyciu go tak czerwonego nie widzialam!

vobi

Ale to chyba niemozliwe zeby uczulenie "wyszlo" w ciagu kilku minut? :hmm:

Kaszek bezmlecznych jest sporo na rynku, tyle ze to troche wiecej roboty.

A jakby sprobowac jeszcze z inna (z innej firmy)?

marax

szkoda ze nie zastanawia sie nad tymi takimi kurami z kolorowym ogonem co u mnie chodza za plotem

vobi

maraxela Ty sie nie zastanawiaj, Ty lap i do gara z nimi!!!

marax

chyba ktos je zlapal wczesniej dla dzieciaka bo nie widac ich juz ostatnio

vobi

noooo... podejrzewam ze  Twoje psiaki mogly byc pierwsze :rotfl:

gioseppe

Cytat: maraxela w 31 Lip 2009, 10:12:45
szkoda ze nie zastanawia sie nad tymi takimi kurami z kolorowym ogonem co u mnie chodza za plotem
o co Ci chodzi? :)

Dodany tekst: 31 Lip 2009, 10:43:34

Cytat: vobi w 31 Lip 2009, 10:08:50
Ale to chyba niemozliwe zeby uczulenie "wyszlo" w ciagu kilku minut? :hmm:

Kaszek bezmlecznych jest sporo na rynku, tyle ze to troche wiecej roboty.

A jakby sprobowac jeszcze z inna (z innej firmy)?
tak, od razu wyszlo. to juz nie pierwsza rzecz zreszta po ktorej tak zareagowal. delikatniuski ten moj chlopak :)

abkasia

Cytat: gioseppe w 31 Lip 2009, 10:40:06
o co Ci chodzi? :)
to jest bazant! kiedys marax przyleciala z nowina, ze po jej odrodku lataja kury z kolorowymi ogonami  :D

vobi

abkasia no, jak chodzily po ogrodku marax, to ja bym raczej stawiala na jakies kurze mutanty ktore uciekly z laboratorium NASA, nie wierze ze to jakies pospolite bazanty ;D

marax

Cytat: vobi w 31 Lip 2009, 10:45:30
abkasia no, jak chodzily po ogrodku marax, to ja bym raczej stawiala na jakies kurze mutanty ktore uciekly z laboratorium NASA, nie wierze ze to jakies pospolite bazanty ;D
a kopas w dupas chcesz ?

nionczka

ak dlugo miksowalyscie zupy na papke?
- kilka minut, zalezy tez od warzyw, marchewke krocej  pora dluzej i od ilosci. Ja miksuje, zamieszam i miksuje dalej. Poza tym stopniowo dodaje skladniki.

-czy robicie soki owocowo-warzywne np z marchwi/jablka? i czy dzieci Wam to pija?))
- co podajecie do picia dzieciom - wode, soki czy pepsi

nie, soków nie robie. miksuje owoce na deser, ale robic soków mi sie nie chce. Zreszta nie powinno sie ich  przechowywac wiec nie chce mi sie napracowac a ona potem nie bedzie chciala pic.
Pije wode. nie pwoiem, zeby za nia przepadala, ale pije.

-zamierzam wprowadzic w koncu kaszke kukurydziana i ryzowa. ile razy w tyg/dniu (2?) ja podajecie? na razie dla mnie te kaszki to kosmos i z tego co widzialam na stoisku dla dzieci wiekszosc ma jednak cukier..

Ja kupuje bez cukru i podaje 2-3 lyzeczki do pierwszej i ostatniej butli dziennie. Ale przy karmieniu piersia mozesz je rozrabiac na wodze, na soku owocowym, zageszczac nimi warzywa czy owoce.

kiedy zaczelyscie podawac rybe?
nie zaczelysmy, u nas zalecaja po 10 miesiacu i biale ryby, za ktorymi nie przepadami wiec mi sie nie spieszy ;-)

-czy dajecie chrupki z sola w skladzie? nie moge znalezc takich bez soli stad moje pytanie
nie daje chrupek.

- kiedy zaczelyscie wprowadzac gluten? cos malo w tym watku o glutenie a na kazdym forum czytam ze ten temat wywoluje wiecznie wojne
nie zaczelam jeszcze. U nas teoretycznie mówia, ze bezglutenowe zboza od 6 mieisaca przy naturalnym karmieniu a glutenowe miesiac pozniej. Ale my mamy jeszcze duzo bezglutenowej to glutenowej nie kupuje.

wedlug mnie tak
- czy owoce/warzywa kupujecie w zwyklych warzywniakach, na targu czy macie sprawdzone zrodla?

kupuje w warzywniaku, u nas targów nie ma. zreszta ja targów nie lubie. Ja tez za bardzo nie wierze w zdrowe warzywa. Mialabym zaufanie tylko do tych co sama bym sobie wyhodowala, bez nawozów, etc. A na to sie nie zanosi.

i pytanie do mam pasteryzujacych/mrozacych zupki - sa takie, prawda?
czy gotujac wieksza ilosc zupki moge od razu dodac kasze manna? czy za kazdym razem jak otwieram sloiczek powinnam zagotowac ta mikroskopijna ilosc kaszki...

Ja gotuje na tydzien, 2 rozne typy, czasem wiecej. Potem mroze. Po rozmrozeniu dodaje lyzke oliwy, czasem lyzke czy dwie klieku zbozowego jesli zbyt wodniste mi wyszlo. Niedlugo zaczniemy z kurczakiem i tez bede podawac dopiero po rozrozeniu.
Nie wiem czy mozesz dodac od razu ugotowana kaszke i zamrozic, wydaje mi sie, ze tak.

gioseppe

Cytat: nionczka w 31 Lip 2009, 22:24:59
ak dlugo miksowalyscie zupy na papke?
- kilka minut, zalezy tez od warzyw, marchewke krocej  pora dluzej i od ilosci. Ja miksuje, zamieszam i miksuje dalej. Poza tym stopniowo dodaje skladniki.
chodzi mi o to do ktorego miesiaca ;)

nie, soków nie robie. miksuje owoce na deser, ale robic soków mi sie nie chce.
ja robie dla siebie wiec nie ma dla mnie roznicy

Ja gotuje na tydzien, 2 rozne typy, czasem wiecej. Potem mroze. Po rozmrozeniu dodaje lyzke oliwy, czasem lyzke czy dwie klieku zbozowego jesli zbyt wodniste mi wyszlo. Niedlugo zaczniemy z kurczakiem i tez bede podawac dopiero po rozrozeniu.
lyzke oliwy do 130ml? mniej wiecej tyle ma sloiczek. czy lyzeczke?

vobi

Cytat: gioseppe w 03 Sie 2009, 13:11:35
chodzi mi o to do ktorego miesiaca

teoretycznie (wg zalecen itd.) na gladka papke powinno sie do 8-go, potem coraz mniej rozdrobnione

jestynka

czyli czeka mnie 3 miechy miksowania ;)

nionczka

Gioseppe, sloiczki 130? U nas tyle to maja owocowe. Warzywne 250 i ja tyle robie i taka porcja znika w okamgnieniu. Daje plaska lyzke oliwy na 250 ml.

Dodany tekst: 03 Sie 2009, 13:36:10

O rany, ale ja czasem glupia jestem! Z tym miksowaniem!

aja

Cytat: gioseppe w 30 Lip 2009, 21:31:21
hej
mam kilka pytan
-jak dlugo miksowalyscie zupy na papke?
-czy robicie soki owocowo-warzywne np z marchwi/jablka? i czy dzieci Wam to pija?:)))
- co podajecie do picia dzieciom - wode, soki czy pepsi :P

-jakie owoce podajecie (jesli nie ze sloikow) oprocz jablek?

- kiedy zaczelyscie podawac rybe?

-kiedy zaczelyscie wprowadzac gluten? cos malo w tym watku o glutenie a na kazdym forum czytam ze ten temat wywoluje wiecznie wojne :)

-kleik/kaszka kukurydziana to to samo? :)

ja co jakis czas dostaje wyprawke od babci ;) tzn tylko marchew i ziemniaki i pietruszke na ktora Wiktor jest chyba uczulony ale chcialabym sprobowac z innymi warzywami - na razie te inne daje tylko ze sloikow.  W ekozywnosc jakos nie wierze po tym jak rozmawialam z kolezanka, ktorej ciocia mieszka na terenie skad brano jarzyny i owoce jako tak zwaną zywnosc ekologiczną. Mówiła ze jest to pic na wode niczym nie rozni od innych warzyw b tak samo zbierane, nie przebieranne tylko hurtem zwalane.

i pytanie do mam pasteryzujacych/mrozacych zupki - sa takie, prawda?:)

to ja chyba zle to robie.. hm musze sie przyjrzec :D

BTW, dosc fajna stronka - co kiedy powinno sie wprowadzac
http://www.osesek.pl/podstawy-zywienia-dziecka/co-kiedy-w-diecie-dziecka.html

ja wciąż miksuję! i myślę,że jeszcze troszkę bedzie trzeba...

do picia daję małemu sok zrobiony z jabłka lub marchewki czasem wode jak nie mam nic pod ręką! albo jak bardzo szybko muszę z nim wyjść! pije ze szklanki lub kubka niekapka (znacznie bardziej woli szkalankę i od tygodnia bardzo ładnei z niej piję - pił już ze szklanki wcześniej ale jeszcze dość sporo ulewał/wylewał)

owoce próbuję podawać już większość dostępnych! oprócz jabłek oczywiście są morele, maliny, borówka amerykańska, poziomki(w kislu), banan, nektarynka itp.
chrupek nie daję
ryby też jeszcze nie jadł

gluten dostaje w postaci kaszy mannej w zupie raz w tygodniu

kaszki czasem zjada czasem tylko parę łyżeczek mleczno ryżowych

zup nie mrożę więc na resztę nie opdowiem

vobi

Cytat: aja w 03 Sie 2009, 14:08:37
pije ze szklanki lub kubka niekapka (znacznie bardziej woli szkalankę i od tygodnia bardzo ładnei z niej piję - pił już ze szklanki wcześniej ale jeszcze dość sporo ulewał/wylewał)

aja, kurcze, niezle! A nauczylas Malego pic ze szklanki za pomoca jakiegos "systemu" czy po prostu przykladalas mu szklanke do ust?

aja

Cytat: vobi w 03 Sie 2009, 14:38:33
aja, kurcze, niezle! A nauczylas Malego pic ze szklanki za pomoca jakiegos "systemu" czy po prostu przykladalas mu szklanke do ust?
tak po prostu - jak były upały i wiedziałam że "musi" mu sie chcieć pić to dawałam ze szklanki ale to dlatego że on nie chciał przez butlę pić(dawałam nawet i łyżeczką ale stwierdziłam że to bezsensu i lepiej będzie zwykłą szklanka uczyć więc to było bardzo proste - dość długi czas szło mu to byle jak czasem ciekło po szklance a czasem wylewało mu sie z buzi ale teraz pije bardzo ładnie i widać a czasem nawet i słychać jak "ciągnie".