Niemowlę - rozszerzenie diety

Zaczęty przez gatka2804, 06 Sty 2009, 10:32:14

nionczka

Jestynka, dzieciom liczy sie wiek tak samo jak doroslym. Jesli ma 2 i pol miesiaca to ma 2 i pol miesiaca i jest w tzrecim meisiacu zycia. Jesli ja mam 32 lata i 1 mieisac to mam 32 lata i jestem w 33 roku zycia, ale 33 jeszcze nie mam.

Dodany tekst: 22 Cze 2009, 12:29:51

Zaokraglanie wieku dzieci nie ma sensu, szczegolnie w kontekscie rozszerzania diety, etc. Bo dla takiego malucha 2 tygodnie to 1/6 jego zycia. To bardzo duzo.
Chyba, ze do 3 m-cy brakuje 2 dni :-)
Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

abkasia

Cytat: nionczka w 22 Cze 2009, 12:28:09
Jestynka, dzieciom liczy sie wiek tak samo jak doroslym. Jesli ma 2 i pol miesiaca to ma 2 i pol miesiaca i jest w tzrecim meisiacu zycia. Jesli ja mam 32 lata i 1 mieisac to mam 32 lata i jestem w 33 roku zycia, ale 33 jeszcze nie mam.

Dodany tekst: 22 Cze 2009, 11:29:51

Zaokraglanie wieku dzieci nie ma sensu, szczegolnie w kontekscie rozszerzania diety, etc. Bo dla takiego malucha 2 tygodnie to 1/6 jego zycia. To bardzo duzo.
Chyba, ze do 3 m-cy brakuje 2 dni :-)
ja sobie nigdy wieku nie zaokragalm :D

jestynka

bo  zgłupiałam jak zaczęlam dłużej na ten temat myśleć. A namieszało mi to że jak dziecko ma 30 dni to skończyło 1 miesiąc, czyli ma miesiąc już za sobą .
i jak na opakowaniach dla dzieci są cyferki z miesiącami, to patrzy się na miesiąc życia, czy na to jak się mówi?
wiecie o co mi chodzi....

nionczka

Cytat: jestynka w 22 Cze 2009, 12:44:28
bo  zgłupiałam jak zaczęlam dłużej na ten temat myśleć. A namieszało mi to że jak dziecko ma 30 dni to skończyło 1 miesiąc, czyli ma miesiąc już za sobą .
i jak na opakowaniach dla dzieci są cyferki z miesiącami, to patrzy się na miesiąc życia, czy na to jak się mówi?
wiecie o co mi chodzi....

Jest od 4 miesiecy nie od 4 miesiaca. Ale firmom nie zalezy, zeby to bylo jasne...

abkasia

jak jest od 4 mies to ja uwazam ze jak maluch skonczy 4 mies mozna mu podawac...

jestynka

bo pediatra powiedziała, że Filip będzie mógł niedługo jeść kaszki i ma już eg suwaczka 3 mies. i25 dni i się zastanawiam czy to już za 5 dni może je jeść.
Jutro idę na szczepienie to się podpytam

kasiad

Cytat: jestynka w 22 Cze 2009, 13:12:29
bo pediatra powiedziała, że Filip będzie mógł niedługo jeść kaszki i ma już eg suwaczka 3 mies. i25 dni i się zastanawiam czy to już za 5 dni może je jeść.
Jutro idę na szczepienie to się podpytam

jestynka gdzieś marax pisała te wytyczne, od kiedy można włączać do diety dziecka inne jedzenie
Olek jest na mleku sztucznym i jak skończy 4 miesiące będzie można Mu podawać kaszki, słoiczki etc.
ale Filip jest na piersi i takim dzieciom wskazane jest podawać inne jedzenie jak ukończą 6 miesięcy
to dlaczego pediatra mówi, ze niedługo będzie mógł jeść kaszki?  :hmm:
czy to nie za wcześnie  :knuje:

jestynka

spytam się o wszystko jutro :)
Filip jest mieszany, jeśli chodzi o jedzenie.

a z tymi miesiącami to mam problem, tak jak z przestawianiem czasu

twinnie77

jestynka, na słoiczkach/kaszkach jest napisane PO 4 miesiącu, czyli jak dziecko skończy 4 miesiące. Przynajmniej tak jest na BoboVicie. Teraz sprawdziłam i kaszki Nestle też tak mają: PO 4,5,6, miesiącu itp.

A co do rozszerzania diety, już kilka razy wklejałam tu link do nowego schematu żywienia niemowląt karmionych piersią, zaraz ci poszukam.

http://www.ptd.republika.pl/strony/karmienie.html

Ta pierwsza tabelka, czyli od 1 do 6 miesiąca, czyli od urodzenia do skończenia 6 miesięcy. Można w 5 miesiącu życia, czyli po skończeniu 4 miesięcy, wprowadzić zupę jarzynową przecierową z kaszką manną.
Kaszki jako tako wprowadza się piersiowym dzieciom po ukończeniu 6 miesięcy.

marax

Cytat: twinnie77 w 22 Cze 2009, 21:18:53
jestynka, na słoiczkach/kaszkach jest napisane PO 4 miesiącu, czyli jak dziecko skończy 4 miesiące. Przynajmniej tak jest na BoboVicie. Teraz sprawdziłam i kaszki Nestle też tak mają: PO 4,5,6, miesiącu itp.

A co do rozszerzania diety, już kilka razy wklejałam tu link do nowego schematu żywienia niemowląt karmionych piersią, zaraz ci poszukam.

Ta pierwsza tabelka, czyli od 1 do 6 miesiąca, czyli od urodzenia do skończenia 6 miesięcy. Można w 5 miesiącu życia, czyli po skończeniu 4 miesięcy, wprowadzić zupę jarzynową przecierową z kaszką manną.
no wlasnie super ze to znalazlas bo chcialam juz to przepisywac z ksiazki-jest jeszcze jedna zasada.Dziecko najpierw karmimy piersia a nastepnie dokarmiamy zupka .Zupka nie powinna zastepowac posilku a go uzupelniac

twinnie77

Cytat: maraxela w 22 Cze 2009, 21:22:54
no wlasnie super ze to znalazlas bo chcialam juz to przepisywac z ksiazki-jest jeszcze jedna zasada.Dziecko najpierw karmimy piersia a nastepnie dokarmiamy zupka .Zupka nie powinna zastepowac posilku a go uzupelniac

Dokładnie, ja właśnie tak robiłam, najpierw pierś, a potem trochę zupki. Jak już przyzwyczaił się do niej, to zastąpiłam całkowicie.

Dodany tekst: 22 Cze 2009, 21:32:11

Po tabelą są przypisy, tam też jest wspomniane o tym, co piszesz.  A jeszcze niżej jest schemat dla dzieci karmionych mlekiem modyfikowanym.

abkasia

Cytat: twinnie77 w 22 Cze 2009, 21:18:53

kurcze juz gdzies na innych forach znalazlam ten link, tylko nie wczytuje mi sie ta strona... :( otwiera sie tylko biala str i po prej str skrot na jakies strony...

Dodany tekst: 22 Cze 2009, 21:50:46

jakby toras z was mogla wkleic te tabelki w wolnym czasie...

aja

no u mnie to nie zdało egzaminu - cyc a potem zupa!
dostaję zupę! 1 do 2 razy dziennie!

twinnie77

Ja to sobie nawet wydrukowałam :)

Te schematy są też w poradnikach, które dostałam pocztą, i chyba w wyprawce szpitalnej też coś było.

vobi

o, widze ze zdublowalam Twinnie :blush:

Dodany tekst: 22 Cze 2009, 22:08:31

o, a tu sa przepisy nawet
http://www.nutricia.com.pl/ksiazka_mleko_modyfikowalne.php

abkasia

twinnie77 :beer: :beer: :beer: otworzylo sie.. a to jest to samo?

twinnie77

Cytat: abkasia w 22 Cze 2009, 22:08:36
twinnie77 :beer: :beer: :beer: otworzylo sie.. a to jest to samo?

Tak :) tzn dane są identyczne

I porównałam sobie te schematy. Kiedyś dzieciom karmionym mlekiem modyfikowanym szybciej wprowadzano inne pokarmy, a w nowych zaleceniach to piersiowe wcześniej zaczynają.

abkasia

nionczka

U nas tez by sie nie sprawdzilo karmienie piersia i dokarmianie czym innym z dwoch powodów. Po pierwsze gdyby moja córka dostala piers, juz nic innego by jej nie zainteresowalo. Po drugie u nas (jak i u wielu mam) rozszerzanie diety laczy sie z powrotem do pracy i odstawianiem od piersi wiec tez za bardzo sensu to nie ma.
A my idziemy wedlug hiszpanskich schematów i warzyw jeszcze moje dziecko nie zna a zboza poznalo zaledwie tydzien temu :-)

vobi

nionczka a kiedy w Hiszpanii wprowadza sie warzywa?

nionczka

Cytat: vobi w 23 Cze 2009, 08:57:06
nionczka a kiedy w Hiszpanii wprowadza sie warzywa?

Po 6 m-cu, ale nam lekarka polecila najpierw zboza,z eby mala troche zatkac bo ciagle chce jesc i za duzo sie budzi a warzywa 2 tyg pozniej czyli za tydzien jakis.

czarnasia13

Mój pediatra kazał nam już wprowadzać soczki jabłkowe te po 4 miesiącu, na łyżeczce. Nie wiem czy to nie za wcześnie ale on jest dobrym specjalistą więc mam nadzieję że wie co robi. Mały na początku wypluwał ale jak posmakował to teraz połyka, a jak się przy tym namlaska :mocking: