Niemowlę - rozszerzenie diety

Zaczęty przez gatka2804, 06 Sty 2009, 10:32:14

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

doris8008

a nam w szpitalu dawali Bebilon HA (dlaczego HA to do tej pory nie wiem, chyba takie po prostu mieli ;) ) i po powrocie do domu dokarmialiśmy tym właśnie. po jakimś miesiącu chłopakom się odwidziało i pojawiły się problemy żołądkowe (nie kolki), więc przeszliśmy na NAN - problemy się nasiliły... Rzutem na taśmę farmaceutka poleciła nam Enfamil właśnie i jest OK - do tej pory stosujemy. wg moich ocen jest tańszy niż Bebilon HA bo kosztuje ok. 25 zł, a za Bebilon płaciliśmy chyba ok. 30 zł. Puszki po 400g.

A lekarzom to chyba faktycznie rybka jakie mleko - jak mówiliśmy, że Bebilon HA nikt się nie dopytywał dlaczego, a jak powiedzieliśmy że zmienilismy na Enfamil to też luzik - co mnie szczerze mówiąc nieco denerwuje, bo wszędzie trąbią żeby nie zmieniać bez konsultacji z lekarzem, a tu radź sobie sam...

jusia

Cytat: nionczka w 16 Cze 2009, 10:52:38
A Wy same wybieracie jaka marke mleka chcecie czy polecaja Wam lekarze? U nas chyba maja zakaz podawania marek bo mówia, ze ma byc typ taki, skladniki takie, etc. ale marka to juz wedlug uznania rodziców. To samo bylo w szkole rodzenia.
u mnie w szpitalu byly butelki Bebiko rtf i tak zostalo
"Ten co chce- szuka sposobu, ten co nie chce- szuka powodu"

jestynka

w szpitalu było mleko w tych małych buteleczkach, ale jakie to nie wiem, bo nie używałam.

Sama kupiłam Filipowi bebiko on je lubi, ale z drugiej strony on wszystko lubi :crazy:

Dodany tekst: 16 Cze 2009, 17:30:45

Cytat: maraxela w 16 Cze 2009, 09:20:48
Doczytalam wczoraj w mojej pediatri dlaczego jest rygor 6 miesiecy przy karmieniu wylacznie piersia.Mleko kobiece w calosci pokrywa zapotrzebowanie zywieniowe niemowlecia karmionego piersia do 6mz.Matki decydujace sie rozszezac diete powinny robic to bardzo rozważnie ponieważ w momencie wprowadzania dodatkowego posiłku np marchewki wypada przypadający w to miejsce posiłek mleczny (posilek zawierajacy wapno,mikroelementy,witaminy,tłuszcze itp) czesto matki karmiące piersią/butelka rozszerzając dietę nie kompensują w calosci zapotrzebowania na wszystkie ww składniki .Pokarm kobiecy tylko dostarczany w pełnych ilościach dostarcza dziecku wszytkie witaminy , mikroelementy itd itp bardzo ciężko to skompensować dieta stad wniosek zeby nie dokarmiać bo moze to przynieść wiecej szkody niz pożytku.

maraxela, a napisali coś o diecie jeśli mamie nie starcza pokarmu na potrzeby dziecka? więc siłą rzeczy odpada karmienie piersią
np, czy lepiej mleko sztuczne, czy pokarmy stałe?
Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

marax

jestynka ja mysle ze to zalezy od wieku dziecka inaczej wyglad to u noworodka a inaczej u dziecka kilku miesiecznego.Musisz przede wszytkim zdawac sobie sprawe ze dziecko musi otrzymac odpowiednia ilosc wapnia,witamin,mineralow itp musisz tak dobierac pokarmy "stale" zeby to zapotrzebowanie pokryc.Mleko w sztuczne pokrywa to zapotrzebowanie i duzo latwiej jest dostarczyc dziecko wszytko co potrzbuje .Nie moze byc tak ze dziecko jest calkowiecie na diecie bezmlecznej.

kasiad

Cytat: doris8008 w 16 Cze 2009, 14:57:42
a nam w szpitalu dawali Bebilon HA (dlaczego HA to do tej pory nie wiem, chyba takie po prostu mieli ;) )

doris8008 chłopakom podali mleko HA nie dlatego, że takie mieli, tylko dlatego, że tak się robi  ;)
pytaliśmy lekarkę dlaczego noworodkom podaje się od urodzenia mleko HA pomimo, że nie ma wskazań do podawania takiego
w odpowiedzi usłyszeliśmy, iż noworodkom podaje się je zapobiegawczo
aby nie uczulić dziecka przez podanie mleka "zwykłego"

justynaaaa2

Cytat: Angelos w 16 Cze 2009, 14:32:22
U mnie w szpitalu dawali NAN w takich małych buteleczkach, więc nie musiałam miec swojego mleka.

Teraz używam zwykłego Nana. Ale Lenka ma stale problem z kupą, zrobi tylko raz dziennie i w dodatku jak ją rozbiorę i dość długo potrzymam nogi w górze. Może powinnam spróbować z tym lepszym Nanem  :hmm:
Angelos a ja myślę, że Lena to jest taka mała dama i nieważne jakie mleko jej dasz ona się obsrywać nie będzie :D

kasiad

Cytat: justynaaaa2 w 16 Cze 2009, 20:36:38
Angelos a ja myślę, że Lena to jest taka mała dama i nieważne jakie mleko jej dasz ona się obsrywać nie będzie :D

nie to co mój Oluś :D
chociaż On też ma tyłek hrabiowski :D

marax

dooris ja nie rozumiem argumentacji tej lakarki szczerze mowiac.WYnika z tego ze podaja HA zeby nie miec problemow w szpitalu a juz jak pojdziesz do domu i podasz zwykle to przeciez je uczuli.Czy wedlug tej lekarki masz juz do konca zapobiegawczo podawac HA?

kasiad

Cytat: maraxela w 16 Cze 2009, 20:47:19
dooris ja nie rozumiem argumentacji tej lakarki szczerze mowiac.WYnika z tego ze podaja HA zeby nie miec problemow w szpitalu a juz jak pojdziesz do domu i podasz zwykle to przeciez je uczuli.Czy wedlug tej lekarki masz juz do konca zapobiegawczo podawac HA?

to chyba było do mnie :D
nam lekarka kazała NAN-a HA podawać do ukończenia 4 miesiąca
im dziecko starsze tym jego organizm lepiej sobie radzi z różnymi dolegliwościami

marax

ale z tego co wiem wskazanie do HA to alergia w najblizzej rodzinie badz nietolerancja normalnego modyfikowanego a nie ze wszystkie dzieci do 4 miesiaca zycia maja byc na HA.wkurza mnie to strasznie co jeden pediatra to inne widzimisię. Co kraj to inne zalecenia.pediatra jedno,rehabilitant drugie,stomatolog trzecie -mogliby sie wszyscy razem spotkać i pokłócić kilka tygodni i ustalić jedna wersje bo ogłupieć mozna.

abkasia

u nas w szpitalu mleko bylo za darmo :D byl bebilon i NAN, ale te zwykle. jak moj maly mial ta wysypke i wysoka zoltaczke i byl na dobe odstawiony od piersi i dostawal wtedy NAN HA tez byl a stanie szpitala..

kasiad

Cytat: maraxela w 16 Cze 2009, 21:06:12
ale z tego co wiem wskazanie do HA to alergia w najblizzej rodzinie badz nietolerancja normalnego modyfikowanego a nie ze wszystkie dzieci do 4 miesiaca zycia maja byc na HA.wkurza mnie to strasznie co jeden pediatra to inne widzimisię. Co kraj to inne zalecenia.pediatra jedno,rehabilitant drugie,stomatolog trzecie -mogliby sie wszyscy razem spotkać i pokłócić kilka tygodni i ustalić jedna wersje bo ogłupieć mozna.

ja nigdzie nie napisałam, że wszystkie dzieci do 4 miesiąca życia mają być na HA
to my mamy takie zalecenia
w szpitalu wszystkim dzieciom podawali HA nie wiedząc przecież czy w rodzinie któregoś są przypadki alergii lub któreś ma nietolerancję na modyfikowane "zwykłe"
a nam lekarka tak zaleciła gdyż mój Mąż jest alergikiem
i do 4 miesiąca mamy podawać zapobiegawczo

Angie

Cytat: justynaaaa2 w 16 Cze 2009, 20:36:38

Może masz rację :). Zreszta sama byłas świadkiem jak hrabina robi kupkę  :rotfl: :rotfl:

abkasia

Cytat: Angelos w 16 Cze 2009, 21:30:13
Może masz rację :). Zreszta sama byłas świadkiem jak hrabina robi kupkę  :rotfl: :rotfl:
to  moj przesyra sie na wylot kilka razy na dzien.. ;D

abkasia

Cytat: kasiad w 16 Cze 2009, 21:49:47
mój też ;D
mamy male zasrance w domu :D
kasia bedziecie rozszerzac diete malemu jak skonczy 4 mies? ciekawe jak bedzie jadl... :knuje: :knuje:

kasiad

Cytat: abkasia w 16 Cze 2009, 21:57:15
mamy male zasrance w domu :D
kasia bedziecie rozszerzac diete malemu jak skonczy 4 mies? ciekawe jak bedzie jadl... :knuje: :knuje:

będziemy :) mój Mąż kilka dni temu dał Olkowi kilka łyżeczek wyciśniętego soku z jabłuszka   :blush: zjadł ze smakiem :P a jakie miny przy tym robił :) bezcenne :D

abkasia

Cytat: kasiad w 16 Cze 2009, 22:01:03
będziemy :) mój Mąż kilka dni temu dał Olkowi kilka łyżeczek wyciśniętego soku z jabłuszka   :blush: zjadł ze smakiem :P a jakie miny przy tym robił :) bezcenne :D
wlasnie chyba na pierwsze karmienie od razu trzeba aparat nastawic, zeby te minki uwiecznic.. :D

kasiad

Cytat: abkasia w 16 Cze 2009, 22:02:52
wlasnie chyba na pierwsze karmienie od razu trzeba aparat nastawic, zeby te minki uwiecznic.. :D

aj tam aparat, kamerę od razu :D

justynaaaa2

Cytat: Angelos w 16 Cze 2009, 21:30:13
taaaa ;) do tej pory wydaje mi się to niezwykle zagadkowe  :knuje: mała cwaniara ;)
ale chyba wolałabym raz dziennie potrzymać dziecku nogi niż zmieniać obsrane pieluchy  :blush:

kasiad

Cytat: justynaaaa2 w 16 Cze 2009, 22:06:26

ale chyba wolałabym raz dziennie potrzymać dziecku nogi niż zmieniać obsrane pieluchy  :blush:

ja też bym tak chciała :D ale mam co mam ;D

abkasia

Cytat: justynaaaa2 w 16 Cze 2009, 22:06:26
taaaa ;) do tej pory wydaje mi się to niezwykle zagadkowe  :knuje: mała cwaniara ;)
ale w tych kupkach nie ma nic brzydzacego.. zwlaszcza w kupach wlasnego dziecka :D

abkasia

Cytat: kasiad w 16 Cze 2009, 22:10:53
nie ma nic oprócz zapachu ;D
mojego tez troche smierdza, ale on jest na cycu, wiec chyba mniej smierdza niz na mieszankach :D

kasiad

Cytat: abkasia w 16 Cze 2009, 22:13:23
mojego tez troche smierdza, ale on jest na cycu, wiec chyba mniej smierdza niz na mieszankach :D

no mojego to mają taki zapach, że  :ohboy: