Niemowlę - rozszerzenie diety

Zaczęty przez gatka2804, 06 Sty 2009, 10:32:14

foszek

Cytat: zwierzatko_mojej_mamy w 18 Mar 2012, 23:04:34
o kurde, zabilas mnie tym - jakie owoce parzysz?? :D
jagody i winogrona:) pomidory tez bo fajnie skorka z nich schodzi

Dodany tekst: 18 Mar 2012, 23:11:13

Cytat: errata w 18 Mar 2012, 23:07:46różne Grin taką czasem mam fobię
na mnie sie dziwnie patrzyli jak mylam banany przed obraniem, generalnie myje wszystkie owoce kupione w sklepie przed obiraniem

errata

Cytat: foszek w 18 Mar 2012, 23:09:04na mnie sie dziwnie patrzyli jak mylam banany przed obraniem, generalnie myje wszystkie owoce kupione w sklepie przed obiraniem

też mi się zdarza ;D a już na pewno, jak Ani coś daje.

zwierzatko_mojej_mamy

Cytat: foszek w 18 Mar 2012, 23:09:04pomidory tez bo fajnie skorka z nich schodzi
pomidory to nie owoce w sensie niebotanicznym, moge sie mylic ;) ale pomidor to jedyna rzecz, ktora parze i tylko po to, zeby zedrzec skore ;) w zadnym innym celu ;)

franowi obieram banana prosto z torby zakupowej ;) tez nie wpadlabym na mycie skory ;) juz kilka razy zakosil sobie  jablko z torby i jadl, calkiem bez mycia lol lol
oprócz marzeń, warto też mieć wódkę

http://metryczki.pl/
www.annawilk.pl

foszek

jak jestemy na targu i kupuje jablka od zaufanego sprzedawcy, tez pozwalam im zjesc kawalek jablka, ale te ze sklepu, takie nawoskowane, tluste, nie mowiac o tych wszystkich srodkach przeciwgrzybiczych stosowanych w transporcie wszystkich nieregionalych produktow...

zwierzatko_mojej_mamy

no to teraz to calkiem nie czaje ;D zaufany sprzedawca nie ma brudu pod paznokciami? :> nie przewozi autem, nie poci sie przy przerzucaniu skrzynek? :>

www.annawilk.pl

jestynka

ja przemywam cytrusy, bo wtedy schodzą pescytydy i jablka,aby nie były tłuste
Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

elve

to chyba lepiej płynem do mycia naczyń niż wrzątkiem

konwalia

ja owoce myję, nawet te banany
nie myłam tylko jedząc na ogrodzie u dziadka kiedyś prosto z drzewa/krzaka

jestynka

Cytat: elvelve w 19 Mar 2012, 11:23:07

pomarańczy nie można myć wrzatkiem bo wtedy te pestycydy wchodza do owoców,a przy letniej schodzą ze skóry.
Oglądałam kiedys program o pomarańczach to wiem :D
i wiem ktore sa smaczne, takie z "pępkiem" :D

mobka

Mam jak zwierzatko :D

A co do przegotowywania wody, to gotowalam Zywca tak gdzies do 8-9 miesiaca zycia Kuby. Wczesniej jak chcialam przestac, to dostawal zatwardzenia (tak, wiem, dziwne, ale robilam dwa podejscia i dwa razy bylo tak samo). A wczesniej gotowalam, zeby wlasnie ew. mikroorganizmy wybic ;)

Kranowy sama sienie napije. Smakuje mi rurami i juz. Nie wazne jakby Warszawa zachwalala, ze ma swietne filtry, swietnie oczyszczona i panowie z oczyszczalni pija ja wprost z kranu stojac przed kamera. Owszem, moze ona swieza, czysta i smaczna jest zaraz po oczyszczeniu, ale jak poplynie siecia rur, ktore (mialam napisac Niemca pamietaja, ale przeciez to nie Dolny Slask ;)) maja kilkadziesiat, jak nie wiecej, lat, to sory, ale smaczna to ona nie jest. Nie wspomne juz, ze czesto gesto leci u nas pomaranczowa breja z kranu ;D

Dodany tekst: 19 Mar 2012, 11:41:37

A w ogole zrobilam wczoraj ryz zapiekany z jablkami, mialam nadzieje, ze zjemy wszyscy, ale Kub asie wypial! Na pyszny ryz na mleku, z jablkiem, cukrem, cynamonem i maselkiem! Nalesniki tez go nie bawia... nie mam pomyslow na zywienie dziecka!

olgaaa1

Mobka Ty nie masz pomysłu:
Powiem Ci co je moja mała, to się pocieszysz.
Więc rano Kaszka, owsiana ze śliwką, ale nie nie...nie łyżeczką idzie butla
Później mama proponuje pyszne kanapeczki, kisielek, bananka, ta chyba matka śnisz, popije troche soku, podziamie trochę bułki, jak już się wkurze, że nic nie zje to daje deserek waniliowy, ale max 2 razy w tyg i to zje
i tak jedziemy do 14ej gdzie jez zupa z kaszą, makaronem, ryżem, taka bardzo gęsta 250g, tutaj mama się cieszy (czyli ja) :)
drzemka i pora na oczywiście soczek z BUTLI bo owoców nie je, więc pije gęsty sok 160g
Jemy obiad podziamie trochę z naszego talerza, wczoraj zrobiłam pulpeciki wypieła się na nie, więc dostąła mleko
i kolacja kasza z oczywiście z butli.
Z kubka, ale takiego zwykłego pije tylko wodę. Ogólnie umię gryźć, umię jeść sama łapkami, ale jej się zwyczajnie nie chce. Jak już widzi, że idę z jedzeniem, to już mi kręci głową, żebym się z tym bujała.
Więc widzisz Kochana, nie masz tak źle :)
Mam tylko nadzieje, że kiedyś jej to przejdzie
PS. Czy 14 miesięcznemu dziecku można dawać danonki, bo czytam skład i jest twarożek, śmietanka, nie ma takiej tragedii, dajecie?

elve

olgaaa1 danonki? można, tylko poczytaj skład dalej, sam cukier

ja polecam zwykły serek homogenizowany z dodatkiem dżemu, owoców, suszonych owoców, dla starszych miodu

Justynna

Cytat: elvelve w 19 Mar 2012, 17:31:12

ja polecam zwykły serek homogenizowany z dodatkiem dżemu, owoców, suszonych owoców, dla starszych miodu
dokładnie, zwykły serek lepszy i tańszy od danonków :)

errata

Cytat: elvelve w 19 Mar 2012, 11:23:07

to jak dla Ani to właśnie najpierw płynem, później wrzątkiem.

Dodany tekst: 19 Mar 2012, 22:00:47

mobka o tym zatwardzaniu przez Żywiec już słyszałam od kilku osób, więc coś w tym chyba jest.

mobka

errata, tylko ze on pil przegotowanego zywca i nic mu nie bylo, a po przejsciu albo na neigotowanego zywca, albo przegotowana kranowe go zatwardzalo. Dziwne, ale z zycia wziete ;D Teraz juz mu wszystko jedno co pije ;D

errata

Cytat: mobka w 19 Mar 2012, 22:07:14
errata, tylko ze on pil przegotowanego zywca i nic mu nie bylo, a po przejsciu albo na neigotowanego zywca, albo przegotowana kranowe go zatwardzalo. Dziwne, ale z zycia wziete ;D Teraz juz mu wszystko jedno co pije ;D

nie wnikałam i nie pytałam, czy gotowały tego Żywca czy nie. Ale zatwardzało im dzieci po tej wodzie.

kotabma

olgaaa1 ja danonki daje i Z nic nie jest - mi cukier w skladnie nie przeszkadza i jej tez nie ;)
ona do niedawna jadla gorzej niz Twoja mala wiec chociaz z czegos dostawala kalorie ;)
opcji zwykly serek + cos zdrowego np owoce Zosia nie uznawala i nie uznaje do dzis

marcheewka

Cytat: elvelve w 19 Mar 2012, 17:31:12

a jaki jest ten zwykły serek?? Jakaś nazwa??

ja daje jogurty nestle albo bobovita, ale dosć drogie są. Wczoraj kupiłam danonki i dałam malutki pojemniczek, smakowało jej.

fasolka1980

Cytat: kotabma w 20 Mar 2012, 10:02:54
olgaaa1 ja danonki daje i Z nic nie jest - mi cukier w skladnie nie przeszkadza i jej tez nie ;)
ona do niedawna jadla gorzej niz Twoja mala wiec chociaz z czegos dostawala kalorie ;)
opcji zwykly serek + cos zdrowego np owoce Zosia nie uznawala i nie uznaje do dzis

a to najwazniejsze są kalorie w tym co dajemy dziecku?

zwierzatko_mojej_mamy

www.annawilk.pl

elve

Cytat: marcheewka w 20 Mar 2012, 10:12:47a jaki jest ten zwykły serek?? Jakaś nazwa??
serek homogenizowany marki tesco :P ja patrzę na skład, żeby było tylko mleko, bez dodatków

kota sęk w tym, ze kalorie i cukry proste to nie wszystko czego dziecko potrzebuje

marcheewka

Cytat: zwierzatko_mojej_mamy w 20 Mar 2012, 10:17:18
homogenizowany naturalny np taki to 6gr/opakowanie 200gr cukru

http://www.frisco.pl/product/5901957052362/GARWOLIN_Serek_naturalny.xhtml

rolmlecz homogenizowany waniliowy to 30gr/opakowanie 200gr cukru

http://www.frisco.pl/product/5901630000208/ROLMLECZ_Serek_homogenizowany_o_smaku_wanilinowym.xhtml

to chyba jakiś lokalny, nie widziałam takiego

Dodany tekst: 20 Mar 2012, 10:28:03

Cytat: elvelve w 20 Mar 2012, 10:17:59
serek homogenizowany marki tesco :P ja patrzę na skład, żeby było tylko mleko, bez dodatków

kota sęk w tym, ze kalorie i cukry proste to nie wszystko czego dziecko potrzebuje

marki tesco? dobry jest...?
nigdy nie kupowałam niczego marki tesco, ale może spróbuję.

zwierzatko_mojej_mamy

Cytat: marcheewka w 20 Mar 2012, 10:27:17to chyba jakiś lokalny, nie widziałam takiego
no ale nie o marke mi chodzi ;) tylko o zawartosc cukru w naturalnym ;) jest diametralnie inna ;)

www.annawilk.pl

Justynna

Cytat: marcheewka w 20 Mar 2012, 10:12:47
a jaki jest ten zwykły serek?? Jakaś nazwa??
No jak to jaki? Wieluński tylko ;) A tak na serio to sporo jest takich zwykłych serków w marketach.

kotabma

Cytat: elvelve w 20 Mar 2012, 10:17:59kota sęk w tym, ze kalorie i cukry proste to nie wszystko czego dziecko potrzebuje
ale tez potrzebuje

danonki byly jednym z niewielu produktow ktore akceptowala - to po prostu je dostawala
lepiej ze zje danonka niz nic przez caly dzien