Niemowlę - rozszerzenie diety

Zaczęty przez gatka2804, 06 Sty 2009, 10:32:14

konwalia

co myślicie o takich sokach dla malucha zamiast "bobofruta"
http://www.domowesoki.pl/

mobka

Konwalia, nie doczytalam wszystkiego,ale to sa chyba soki surowe. Gdzies czytalam ze do jakiegos wieku nie powinno sie w ogole takowych podawac.
A swoja drogaa, ty na prawde chcesz Dagi soki dawac?

konwalia

teraz nie, zreszta ja jej bede diete rozszerzac po 6 mcu, myślałam przyszłosciowo(dzis piłam znowu i mi sie temat nawinał)
wolę sok obok wody niz napoje P.(najlepiej gazowane i słodkie)
sprawdzę z ta surowizną  :beer:

mobka

Sprawdz, sprawdz, bo mi sie gdzies w oczy rzucilo, ale nie wiem na ile to wiarygodne i gdzie to czytalam.

marcheewka

surowych sokow nie można? No a surowe owoce przecież dzieci jedzą, to co to za różnica?

Kiedyś dałam Oli sok z marchewki - marchewka z działki, sok zrobiony w sokowirowce, nie chciała pić, wypila dwa łyki i po chwili wszystko zwymiotowała. Może coś w tym jest???

OlaFasola

Cytat: marcheewka w 27 Paź 2011, 14:44:04surowych sokow nie można? No a surowe owoce przecież dzieci jedzą, to co to za różnica?
Też nie słyszałam o tym i Miko czasami dostaje kilka łyków surowego z jabłek czy marchewki

ishka82

a może to dotyczy młodszych dzieci? no bo nie wiem jak Wy, ale ja na początku rozszerzania diety raczej surowizn nie dawałam, a z soków bobofruty itp., więc nie surowe

mika

w kilku tabelach żywieniowych widziałam,że jest ze dla dzieci do 12mż nie powinno siędawać żadnej surowizny

marcheewka

Cytat: mika w 27 Paź 2011, 14:14:15
w kilku tabelach żywieniowych widziałam,że jest ze dla dzieci do 12mż nie powinno siędawać żadnej surowizny

czyli surowych owoców też nie? ja dawałam brzoskwinie, maliny, banany, winogrona, gruszki,jabłka i wszystko surowe.
O sokach nic nie słyszałam

foszek

Cytat: magdalinska w 20 Paź 2011, 10:59:40
to w dupie mam, zostaje na razie na mm

wszystko zalezy ile dziecko pije tego mleka, mysmy ten problem przerabiali jak maly byl w okolicach 2 urodzin: wg pediatry jezeli dziecko pije ponad pol litra mleka na dobe, lepiej mu podawac mm, aby zapobiec otluszczeniu sie narzadow.
F do dnia dzisiejszego pije wieczorem mm dla dzieci powyzej 2 roku zycia, a kakao robie mu ze zwyklego. Dziennie to on potrafi wciagnac: 350ml mm wieczorem i rano, kakao i po drodze jeszcze jakies jogurty itp.

zuzia

Cytat: foszek w 27 Paź 2011, 14:34:43wg pediatry jezeli dziecko pije ponad pol litzra mleka na dobe, lepiej mu podawac mm, aby zapobiec otluszczeniu sie narzadow.
dobrze wiedziec
M potrafi wypic dziennie ok. 1 litra samego mleka.
najczesciej ok. 600 -700 ml

zosia2007

przez przypadek znalazlam tego bloga - ciasta dla alergikow:
http://pinkcake.blox.pl/html

olgaaa1

Ja niedługo będę potrzebowała przpisu na tort z Nutramgenu :D

Kasia

Cytat: olgaaa1 w 10 Lis 2011, 20:32:50
Ja niedługo będę potrzebowała przpisu na tort z Nutramgenu :D

o fuj ;)

a może jakieś na cieście bezmlecznym przekładany owocami?

jestynka

Cytat: Kasia w 20 Paź 2011, 10:02:59ktos chyba pisał że już przeszedł knuje jestynka? chyba tak Smiley

tak , Filip już od dawna mleko zwykłe pije
Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

marcheewka

Chciałabym dawać Oli do picia jakieś herbaty owocowe. Teraz pije mocno rozcieńczone soki gerbera, mleko mm na sniadanie i kolacje, w nocy wodę. W dzien raczej wody nie chce, soki pomimo rozcieńczania sa slodkie, dlatego myśle o herbatach, tylko jakich? Te dla dzieci granulowane też sa słodkie. Moge dawać "doroslą" owocową? np malinową , tam gdzie w składzie nie ma herbaty czarnej, tylko sam susz?/
Jakie wy dajecie herbaty?

errata

marcheewka w sumie Ola jest już duża, więc pewnie taki owocowe jej nie zaszkodzą. Ja Ani kupiłam ostatnio herbatkę owocowa dla dzieci w zielarskim sklepie

marcheewka

wczoraj dałam jej herbate malinowo żurawinową, wypiła prawie cały kubek, bardzo jej smakowała ( mnie nie za bardzo)

konwalia

errata

wprowadzając gluten dawałyście przez 2 miesiąc lub 4 po łyżce kaszki do jednego posiłku, czy jednak szybciej?

konwalia

errata, ja pewnie podam po prostu kasze, ale raczej nie wczesniej jak w 8mcu

kotabma

errata Z nie ma alergii na nic wiec sie nigdy nie przejmowalam ile tego glutenu dostaje. zaczelam dawac tak jak kaza w tych wszystkich ulotkach ale zawsze dawalam na oko no i chyba nie musze pisac ze ona zazwyczaj tego nie jadla  :rotfl:
do tego szybko zaczela dostawac chleb ktory czasem laskawie zjadla :D

zuzia

Cytat: errata w 18 Lis 2011, 22:08:45
wprowadzając gluten dawałyście przez 2 miesiąc lub 4 po łyżce kaszki do jednego posiłku, czy jednak szybciej?
ja po prostu dałam kasze manną.
dopiero później doczytałam co i jak z dawaniem tego glutenu :blush: a wszystko przez to, że pediatra powiedziała, że teraz już mogę dawać posiłki glutenowe. to dałam :D

errata

ja tam podaje już półtora miesiąca po tej +/- jednej łyżce kaszki, ale już mnie to męczy ;D Dzisiaj podałam całą butle, ale nie zjadała całej (ale to nie z powodu kaszy ;) )