Niemowlę - rozszerzenie diety

Zaczęty przez gatka2804, 06 Sty 2009, 10:32:14

olgaaa1

Moi rodzice byli bardzo wyluzowani jeśli chodzi o karmienie dzieci i jak nie chciałam jeść to we mnie nie wpychali, czyli tak jak uważa BLW, najpierw zabawa później nauka jedzenia i w konsekwencji nie chcialam nic jesć prócz kakao :)
Więc moja mama Gabryśce teraz nie odpuszcza i mała musi wszystkiego spróbować. ja jestem już mniej wytrzymala i je co chce. Czyli zupki tylko :( nie chce to nie, dobrze, że chce jeść warzywa i mięso, ale jakoś nie potrafie sobie wyobrazic, że za 2 miesiące powinna jeść już to co my. No ale nie mogłam sobie wyobrazić jak zacznie stawać, a tu prosze i siada, staje, raczkuje i tak w kólko, więc odpuściłam jedzenie, kiedyś do tego dorośnie :)

elve

Cytat: olgaaa1 w 14 Paź 2011, 16:46:22ale jakoś nie potrafie sobie wyobrazic, że za 2 miesiące powinna jeść już to co my.
dlaczego tak uważasz?

kotabma

olgaaa1 moja Z nie jadla prawienic. ona dopiero teraz dorasta do probowania nowych smakow. potrafi zjesc nawet pol ziemniaka (co uwazam za duzy sukces), wczoraj np po raz pierwszy zjadla fasolke szparagowa, od ok miesiaca je maliny. zjada tez cale jajko.
co prawda karmienie jej to nadal koszmar ale widze poprawe - zwlaszcza odkad zaczela chodzic. na spacerze potrafie w nia wcisnac cala podwojna kanepke. co prawda ta operacja zajmuje godzine ale zjada.
od niedawna Zosia je banana - wczesniej nim plula.

no i prawda jest taka ze moje dziecko dostaje jedzenie w kawalkach - MUSI wszystkiego dotknac, polizac, rozpackac inaczej nic z jedzenia nie bedzie. zadna lyzeczka w gre nie wchodzi. ja nie podciagam takiego sposobu zywienia pod zadna filozofie. po prostu mam takie dziecko i tyle. zupy dla Z moga nie istniec bo to trzeba jesc lyzeczka
Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

magdalinska

czy 1,5 roczne dziecko moze pic słabą herbate z sokiem malinowym?
i kiedy przeszliscie z mleka mm na mleko zwykłe, sklepowe?

Kasia

Cytat: magdalinska w 20 Paź 2011, 10:01:24i kiedy przeszliscie z mleka mm na mleko zwykłe, sklepowe?

ja jeszcze nie, na razie nie zamierzam :D

magdalinska

bo moje dziecko od 4 dni rano kakao pije i łatwiej byloby mi robic to na mleku zwykłym ;)

Kasia

a jak łatwiej to pogadaj z lekarzem :) wiem że niektórzy nie widzą przeciwskazań u takich dzieci :D

mi znowu wygodniej MM robić wiec .... o zwykłym na razie nie myslę

własnie miałam sobie kiedyś przeliczyc jak to cenowo wychodzi? liczyła któraś?
ile litrów mleka wyjdzie z kartonika MM?

zosia2007

Cytat: magdalinska w 20 Paź 2011, 09:01:24
czy 1,5 roczne dziecko moze pic słabą herbate z sokiem malinowym?
i kiedy przeszliscie z mleka mm na mleko zwykłe, sklepowe?
moj pije wode z sokiem malinowym na rozgrzanie, sok robiony przez tesciowa, nie kupny.
na zwykle mleko jeszcze nie przeszlam, choc mlody juz nie chce mm pic wogole, czasem przez sen mu wcisne

magdalinska

sok tez mam taki domowy, ze sklepu nie. herbatke z miodem i cytryna tez mozna?

moj tez mleka nie pije, na mm robimy mu kaszke. chyba jednak na razie zostane przy mm...

zosia2007

Cytat: magdalinska w 20 Paź 2011, 10:19:16moj tez mleka nie pije, na mm robimy mu kaszke.
kasze je moze raz na dwa tyg, no ale sie nie przejmuje tym bardzo bo ogolnie nabial jako taki lubi - je serki wiejskie, jogurty, danonki, wiec raczej osteoporozy miec nie bedzie ;) :D tylko mi z mm bylo wygodnie, bo o 5-6 rano mu robilam butle, on wypijal i szedl dalej spac, teraz trzeba wstac, zrobic sniadanie i on juz dalej nie spi wiec ja tez nie moge

fasolka1980

magdalinska - moja sąsiadka zaczęła podawać zwykłe mleko własnie w okolica 1,5 roku. Pediatra jej powiedziała, zeby kupowała tylko to świeże, w szklanych butelkach.

ja nie zawsze mam w sklepie pod domem to mleko, wiec Igor wciaz na mm. Ale wkrótce trzeba będzie zmienić.

magdalinska

jakby pil cała butle, to spoko, ale mieszac 100-120ml mleka to mi sie nie chce :D ale chyba sie poswiece, skoro nikt jeszcze nie przechodzi na zwykłe

Kasia

Cytat: magdalinska w 20 Paź 2011, 10:49:19skoro nikt jeszcze nie przechodzi na zwykłe
ktos chyba pisał że już przeszedł :knuje: jestynka? chyba tak :)

magdalińska, ja bym pogadała z pediatrą i wybrała co wygodniejsze dla Ciebie (zgodnie z rada pediatry) :)

zosia2007

Cytat: Kasia w 20 Paź 2011, 11:02:59ktos chyba pisał że już przeszedł  jestynka? chyba tak
brawurka chyba tez szybko przeszla na zwykle mleko :hmm:

magdalinska

ja to bajka, jakos bede robic te sladowe ilosci mm, jesli tylko jest to lepsze dla dziecka ;)
ale jak bede przy okazji u lekarza to zapytam, nie chce mi sie isc specjalnie

mogłabym w sumie poszukac u siebie na wsi od krowy, bo mijam jakas po drodze, tylko kto mi bedzie sprzedawał szklanke mleka dziennie  (albo bede miała ze soba zawsze jakis pojemniczek, zatrzymam sie, cyk do krowy, wydoje ile potrzebuje i w długą :D )

Kasia

Cytat: magdalinska w 20 Paź 2011, 11:17:59mogłabym w sumie poszukac u siebie na wsi od krowy
nie wiem tylko czy takie eko jest zrowe ;) mleko od krowy raczej tłuste jest i nie wiem czy za "ciężkie" nie bedzie :hmm:

zuzia

magdalinska
M w wieku Kuby już pił mleko krowie. nie jako stałe bo nie zawsze jest dostęp do butelkowanego mleka ale spokojnie pił. mi wygodniej z mm.

magdalinska

to w dupie mam, zostaje na razie na mm

ale herbaty, takie normalne, czarne, moze dziecko pic? oczywiscie słabe

Justynna

Cytat: magdalinska w 20 Paź 2011, 10:59:40

ale herbaty, takie normalne, czarne, moze dziecko pic? oczywiscie słabe
ja daję Michałowi herbaty owocowe, owocowo-ziołowe, ale nie granulowane, tylko takie zwykłe w saszetkach np. z Herbapolu i one nie mają w składzie czarnej herbaty, ani cukru :)

elve

magdalinska Kuba nie je za dobrze, prawda?
Bo w takim wypadku trzymałabym go maksymalnie długo na modyfikowanym. A krowie możesz podawać w formie serów
herbatę bym podawała, ale słabą, a najlepiej owocową

magdalinska

no tak srednio je...
ok, dzieki!

talula

Dziewczyny można mm zmieniać, tzn raz jednej firmy raz innej?

Kasia

talula w tym wieku to raczej duzej krzywdy Ali nie zrobisz :d

niezmienianie mleka jest wazne gdy dieta nie jest w pełni rozszerzona

konwalia