Niemowlę - rozszerzenie diety

Zaczęty przez gatka2804, 06 Sty 2009, 10:32:14

mobka

Cytat: olgaaa1 w 09 Cze 2011, 12:37:15a twój na brzuszku śpi?, mój leń na brzuchu nie znosi, i jak ją kładę na brzuch to mi się od razu wywija na plecy, ale z pleców na brzuch, to chyba się nigdy nie przewróci, czemu ona tak na tym brzuchu nie lubi ;/
Tez jej pewnie przejdzie. Moj na brzuchu spi od jaiegos tygodnia czy dwoch. A zaczal sie z plecow na brzuch przewracac 1 kwietnia. Mial 7,5 miesiaca.

Dodany tekst: 09 Cze 2011, 15:43:24

Ja Kube tez franca czasem nazywam ;D

zwierzatko_mojej_mamy

Cytat: mobka w 09 Cze 2011, 16:41:51Ja Kube tez franca czasem nazywam Grin
nie uwazasz sie za chamke w zwiazku z tym ? :>
oprócz marzeń, warto też mieć wódkę

http://metryczki.pl/
www.annawilk.pl

zuzia

zwierzatko_mojej_mamy
zmieniłam.
już lepiej?

zwierzatko_mojej_mamy

wiesz, jak dla mnie tak, ale to nie do mnie bylo, ja tylko wystepowalam w roli adwokata

www.annawilk.pl

olgaaa1

Przepraszam, ale czy franca to coś obraźliwego? Dla mnie słowo franca nie jest obraźliwe, raczej coś w stylu cwaniara, ja zawsze tak mówiłam, mała franca i jakoś nie czuję obrazy. Dla mnie to słowo nie oznacza niczego złego, ale może dla Ciebie franca jest obraźliwe. Wybacz nie zamierzam za to przepraszać, no ale widocznie bachor jest ladniejszym określeniem? Napawdę nie rozumiem twojego oburzenia, można było się tu wiele razy oburzać, ale wielu osobą się nie chce, nie mają zasu itd. itd. Jeśli jednak nie może dać Ci to spać, to może zgłoś to do opieki społecznej

zuzia

Cytat: zwierzatko_mojej_mamy w 09 Cze 2011, 17:43:58
wiesz, jak dla mnie tak, ale to nie do mnie bylo, ja tylko wystepowalam w roli adwokata
zwierzaku,
tylko jest małe "ale"
stwierdzenie, że jakieś zachowanie jest wg mnie chamstwem nie oznacza, że uważam kogoś za chama. dla mnie jednak różnica jest.

Dodany tekst: 10 Cze 2011, 06:14:50

Cytat: olgaaa1 w 09 Cze 2011, 19:06:44Przepraszam, ale czy franca to coś obraźliwego?
dla mnie bardzo

Dodany tekst: 10 Cze 2011, 07:15:19

Cytat: olgaaa1 w 09 Cze 2011, 19:06:44Jeśli jednak nie może dać Ci to spać, to może zgłoś to do opieki społecznej
wiesz co? sorry, ale nie jesteś pępkiem świata

kotabma

ej no laski
franca ma kilka znaczen - stad pewnie ta dyskusja, wydaje mi sie, ze kazda mysli o czym innym (ale nie wiem bo nie jestem zadna z Was)
http://www.sjp.pl/co/franca

tyle mam do powiedzenia w tym temacie ;)
Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

olgaaa1

Kotamba, no nie w takim znaczeniu to pisalam :) W moim domu nigdy nie używano tego określenia negatywnie, wogóle dla mnie nie ma określeń negatywnych, no może jedno, które wszyscy znamy. Dla mnie i dla większości, ale nie wszystkich franca=cwana baba. Poza tym co ja się tu tlumaczę Zuzia zachowała się jak te nieomylne matule z forum Niemowlę, albo o zgrozo CiP.

No pępkiem swiata nie jestem a rozpoczełaś dyskusję na 2 strony, jakbyś nie patrzyła jednokierunkowo, to zobaczylabyś...co ja tu się produkuje...powiek krótko...nie chce mi się z tobą gadać, umówmy się, że będę Cię ignorować.
milego dnia

zuzia

Cytat: olgaaa1 w 10 Cze 2011, 09:58:53No pępkiem swiata nie jestem a rozpoczełaś dyskusję na 2 strony, jakbyś nie patrzyła jednokierunkowo, to zobaczylabyś...co ja tu się produkuje...powiek krótko...nie chce mi się z tobą gadać, umówmy się, że będę Cię ignorować.
milego dnia
lol lol lol lol lol
żałosne

Dodany tekst: pią, 10 cze 2011, 09:04:32

Cytat: olgaaa1 w 10 Cze 2011, 09:58:53Poza tym co ja się tu tlumaczę Zuzia zachowała się jak te nieomylne matule z forum Niemowlę, albo o zgrozo CiP.
widze, że AŻ tak cie to zabolało!
hmmm... no cóż, są takie osoby, którym nie można zwrócić uwagi bo przecież wiedzą lepiej.

olgaaa1

Ty nie zwróciłaś uwagi, Ty zaatakowalaś, to jest rożnica.
koniec kropka nie chce mi się już z toba rozmawiać.

annka-cygannka

ja na swojego syna mówię "forfiter", a  jak powszechnie wiadomo forfiter=franca :), więc olga przybij pionę :) :highfive:

olgaaa1

Cholerka anka-cyganka Forfiter też występuje w naszym słowniku :D

zuzia

Cytat: olgaaa1 w 10 Cze 2011, 12:49:33
Ty nie zwróciłaś uwagi, Ty zaatakowalaś, to jest rożnica.
koniec kropka nie chce mi się już z toba rozmawiać.
dziewczynko,
jeżeli ty sie obrażasz za takie rzeczy to szczerze współczuje.

Dodany tekst: 10 Cze 2011, 14:05:13

Cytat: olgaaa1 w 09 Cze 2011, 11:37:15
zwierze...ja zamontowałam ochraniacze, bo te nogi między szczebelkami mnie przerażały :) Moja po bokach ma kocyki, bo zmiana, bo tu Mamusia się oburzyla za nazewnictwo, więc niech już ją oczka nie bolą Misiu Pysiu, kotusiu, rybusiu, pysiu musi się do czegoś tulić, inaczej nie ma mowy o spaniu, przytulasek mały.
a twój na brzuszku śpi?, mój leń (czy leń może pozostać, bo nie wiem czy to nie obraźliwe) na brzuchu nie znosi, i jak ją kładę na brzuch to mi się od razu wywija na plecy, ale z pleców na brzuch,to chyba się nigdy nie przewróci, czemu ona tak na tym brzuchu nie lubi ;/

padłam!
jakie to żałosne
lol lol lol lol lol lol

olgaaa1

Dziewczyny, mam pytanie o cukinie...czy cukinia jest alergiczna? mam te słoiki holle i tam jest dynia z cukinią, tak się zastanawiam, czy na początek można cukinię, boję się trochę ryzykować przy jej brzuchu problemowym.
Pytanie numer 2: Kiedy mięsko? :)

zwierzatko_mojej_mamy

nic nie wiem o cukinii, ale chetnie bym sprobowala, bo franowi owoce nie sluza i wlasnie odstawiam i owoce i kaszki na wszelki wypadek, bo dzisiaj sajgon maly byl kupny :) z miesem moja mac jeszcze mowi, ze nie nie ;) takze ja nie nie ;)

www.annawilk.pl

olgaaa1

no to może sprobujemy tej cukini a co tam :D a Gabryśc też owoce nie slużą, a może tylko jabłko, bo po soczku zrobiła hhmmm...NIEnajpiękniejszą :)

nionczka

Cytat: zwierzatko_mojej_mamy w 07 Cze 2011, 23:16:16kaszki ryzowe na dobranoc -
Ryż i kukurydza to zboza bezglutenowe, reszta popularnych ma

zwierzatko_mojej_mamy

Cytat: nionczka w 10 Cze 2011, 16:18:57Ryż i kukurydza to zboza bezglutenowe, reszta popularnych ma
chyba nie czytala Pani calosci ;) tam juz dementi podawalam ;D

www.annawilk.pl

nionczka

Cytat: zwierzatko_mojej_mamy w 10 Cze 2011, 16:23:51chyba nie czytala Pani calosci  tam juz dementi podawalam
Nie czytala, fakt, ja czytam odpowiadam, a potem doczytuje

olgaaa1

Wiem, że ogólnie te herbatki to jeden wielki syf, no ale mała nie chce pić samej wody, nie ma co jej się dziwić pije nutramigen, więc wszystko inne to pychotka :D
Pije teraz hippa koperkowgo, ale widzę, że są też t herbatki po 4:
Herbatka jabłkowa z melisą, Herbatka malinowa z dziką różą
No tak tyle, że mała jeszcze owoców nie je, to czy te herbatki jej nie zaszkodzą?
Zjada już kaszkę ryżową i pół słoika zupki

olgaaa1

dziewczyny chcę Gabryśce zacząć podawać gluten, mieliśmy poczekać do 10 miesiąca ale gastrolog powiedział, ze jest zdrowa i on tu nie widzi przeciwwskazań.
Kupiłam jej Nestle 5 zbóż z lipą na dobranoc, no i fajnie, ale tu pytanie ile jej mam tej kaszki wsypać? bo wiem, że w różnych kaszkach jest różna zawartość glutenu, więc takie moje pytanie. będę wam baaaardzo wdzięczna za odpowiedź

kotabma

olgaaa1 ja gluten wprowadzalam przez podawanie manny (blyskawicznej)
nalewalam odrobine wody/wywaru z warzyw i wsypywalam kasze i mieszalam. jesli byla lejaca to po prostu dosypalam troche i tyle ;)
nie pamietam czy zaczynalam podawac od pol czy od lyzeczki i zwiekaszlam dawki. najlepiej dodac troche do obiadku.
pozniej Zosia dostawala chlebek czy bulke ;)

Dodany tekst: 12 Lip 2011, 10:22:39

Cytat: olgaaa1 w 12 Lip 2011, 11:01:24Kupiłam jej Nestle 5 zbóż z lipą na dobranoc, no i fajnie, ale tu pytanie ile jej mam tej kaszki wsypać?
a jesli dajesz malej kleik czy inne kaszki ryzowe to po prostu dosyp troche tej kaszki i stopniowo zwiekszaj dawki. przeciez nie bedziesz przeliczac i wazyc - bez przesady ;)

iksa_nl

nam poradzono wprowadzac gluten - manne w ilosci 2-3g na 100 ml - Mlody dostaje na noc 200 ml mleka i do tego dodaje taka lyzke od zupy manny, czasem ciut wiecej.
Kiedys dostal na obiad sloiczek warzywek z kurczakiem i manna i na noc tez te 200 mleka z manna i nic mu nie bylo...

Dodany tekst: 12 Lip 2011, 11:15:38

płaską tą łyżkę.

olgaaa1

Właśnie bardzo się boję nie przeliczać każdego ziarenka ze względu na to, że mała miała to zapalenie jelita po laktozie, manny nie mogę dawać bo niestety wszystkie są z mlekiem, postanowiłam , że zacznę podawać do kaszki przed snem.
Wiem, że tej bobovity pszenno-ryżowej wsypuje się 1,5 łyżki na 100ml, ale nigdzie jej nie ma 
Więc kupiłam tą kaszkę bo wydaje mi się, że ma mniej cukru niż pozostałe

kotabma

Cytat: olgaaa1 w 12 Lip 2011, 12:17:49dawać bo niestety wszystkie są z mlekiem
kup zwykla manne bez mleka - na stoisku z kaszami i ryzami a nie na stoisku z jedzeniem dla dzieci ;)