Niemowlę - rozszerzenie diety

Zaczęty przez gatka2804, 06 Sty 2009, 10:32:14

zwierzatko_mojej_mamy

jak masz mozliwosc to bierz jeszcze jeden :D
oprócz marzeń, warto też mieć wódkę

http://metryczki.pl/
www.annawilk.pl

konwalia

nie mam ale zapytam koleżankę czy nie mają :D

bozena.dp

Pawełkowi marchewka smakuje, wciana aż mu się uszy trzęsą  ;)

marcheewka

Cytat: olgaaa1 w 29 Maj 2011, 08:53:17
Macie może pomysł jak pozbyć się plam z marchewki?
Mała tak wcina marchewkę, co mnie oczywiście cieszy  :bravo:, ale wyrywa łyżeczkę i cała jest w marchewce i nowy rampers cały w marchwi  :thumbdown: czym to wywabić :(

kiedyś czytałam, aby plamy wystawiać na ostre słonce. Ola miała poplamione body szpinakiem, wystawiłam na kilka godzin na słońce i plamy zniknęły!!! Podobnie plamy z zupki na koszulce. Spróbuj, to nic nie kosztuje ;)

Kasia

mój mąż moczy śliniaki materiałowe i one po praniu sa jak nowe :D

a foliowe bez problemu mozna kupic :) bobas robi na bank :)

ziuta

Foliowe widziałam kiedyś w tesco. Teraz są na pewno takie z rękawkami, całe foliowe. Chyba 16,99 kosztują.

Kasia

nie no, foliowych jest pełno :) szczególnie w tych sklepach z bogartym dziecięcym asortymentem, typu świat dziecka czy jakies takie niefirmowe sklepy ze wszystkim dla dzieci

nawet w biedronce ostatnio były :)

ja perzy sliniakach zwracam uwage aby na rzep były, bo wiazane to dla mnie masakra ;)

ziuta

Cytat: Kasia w 01 Cze 2011, 09:10:43
ja perzy sliniakach zwracam uwage aby na rzep były, bo wiazane to dla mnie masakra ;)
Ja też, ale ja przez to, że młody jak zobaczy jedzenie to już nie ma czasu na wiązanie śliniaka ;) Trzeba podawać JUŻ!

olgaaa1

Gabryśka co mnie cieszy uwielbia jeść łyżeczką huraaa :D
Tylko teraz nie wiem jak to jest.
Zjadła już marchewkę, marchewkę+ziemniak, dzisiaj dostanie dynie+ziemniak i tu mam pytanie, czy jak dynia jest nowym składnikiem to znowu podaje tylko te 3-5 łyżeczek? czy mogę dać jej więcej? czy rozpocząc od tych kilku łyżeczek, a jutro 1/3 słoiczka?
iedy będę jej mogła dać cały słoiczek np. zupki jarzynowej?
Narazie uczuleń brak, no może po 20ml soku jabłkowego kupa nie była piękna i z owocami jeszcze poczekamy.

zwierzatko_mojej_mamy

marchewke, a potem dynie dawalam po tygodniu jedzenia i w ilosci pol sloiczka, dynie wsysnal caly maly gerberowy, a potem jak nic mu sie nie dzialo to juz dawalam warzywa jak leci, nawet i codziennie inne ;) caly sloiczek to zjada juz po tygodniu wprowadzania zarcia, ale to oczywiscie zalezy od smaku :D jarzynowej to z trudem 1/3 pojdzie, za to dynie z ziem., szpinak z ziem., brokuly z ziem. to potrafi gwizdnac w 10 minut ;) w sumie to nigdy sie nie zastanawialam ile mam mu dawac - na poczatku tylko pytalam mamy, czy nie za duzo na raz jak ta dynia tak mu zasmakowala ;)

od 2 dni hitem wieczornym sa kaszki babydreama - kaszka na dobranoc manna z jablkami czy cos takiego ;) co prawda nie zjada tego jakos szalenczo duzo jak warzyw, ale za to z wielkim smakiem :D

www.annawilk.pl

bozena.dp

o co chodzi z tym glutenem? może mnie ktoś oświecić? :blush:

olgaaa1

Cytat: bozena.dp w 07 Cze 2011, 10:27:36
o co chodzi z tym glutenem? może mnie ktoś oświecić? :blush:

Może wystapić nietolerancja glutenu, dlatego należy gluten wprowadzać stopniowo, aby nie doszło do celiakii. My np mamy poczekać z glutenem, bo za trawienie glutenu odpowiadają kosmki w jelicie, ktorych Gabryśka prawdopodobnie po zapaleniu jelita nie ma.
Jedne mamy się do tego stosują, inne nie :)

mobka

Gluten u dziec karmionych piersia nalezy stopniowo wprowadzac po 5m-cu zycia, u butelkowych po 6. W necie jest ogolnie duuuuuzo na ten temat.

Dodany tekst: 07 Cze 2011, 10:36:15

PS
Olgaaa widzialam Was wczoraj z Gabrysia- c prawda jechalam samochodem, ale w gondoli wygladala na kawal kobitki juz :D

olgaaa1

No nie wiem czy się nie przesiądziemy do spacerówki, bo nogi zaczepia o parasolkę :D No duża jest ta nasz dziełucha, ubrania 74 są na styk :)
A jak tam Kuba, jak się uszka mają? biedak, wiadomo skąd to zapalenie?

zwierzatko_mojej_mamy

www.annawilk.pl

mobka

Kuba lepiej. Lecimy niedlugo na kontrole. Uszy chyba od kataru, a katar od poczatku maja nam sie ciagnie i nie wiadomo skoad. Moze od zebow, moze alergiczny.

olgaaa1

zwierze, ty to masz dobrze z tą mamą :D

zwierzatko_mojej_mamy

Cytat: olgaaa1 w 07 Cze 2011, 10:47:52
zwierze, ty to masz dobrze z tą mamą :D

no dobrze, dobrze ;) nie narzekam (tylko czasami lol ) :D

Dodany tekst: 07 Cze 2011, 20:58:29

chcialam zdementowac pogloske, jakoby te kaszki z babydream'a po 4 miesiacu zawieraly gluten ;) rzucilam okiem na sklad, bo fran wpitalal jak jeszcze nigdy w zyciu juz druga polowe sloiczka 190 gr i na etykiecie wala po oczach napisem, ze produkt nie zawiera glutenu :D

www.annawilk.pl

Kasia

ale chyba chodzi o kaszę manną (mobka chyba o niej pisała) a ona gluten powinna zawierac ;)

zwierzatko_mojej_mamy

Cytat: Kasia w 07 Cze 2011, 22:12:53
ale chyba chodzi o kaszę manną (mobka chyba o niej pisała) a ona gluten powinna zawierac ;)
a przepraszam :D znow dementuje lol lol

producent HIPP - kaszki ryzowe na dobranoc - nie zawieraja glutenu ;) kaszka manna zawiera ;) wlasnie sie zorientowalam, ze to kosztuje ponad 4 zyle, kurde lol lol

www.annawilk.pl

mobka

Zwierzatko, napisalas, ze to pszenna kasza. A przenica ma gluten ;) Wiec albo klamia, albo to nie pszenna kasza ;)

Kasia

Cytat: zwierzatko_mojej_mamy w 07 Cze 2011, 23:16:16a przepraszam Cheesy znow dementuje LOL LOL

producent HIPP - kaszki ryzowe na dobranoc - nie zawieraja glutenu wink kaszka manna zawiera wink wlasnie sie zorientowalam, ze to kosztuje ponad 4 zyle, kurde LOL LOL

a no widzisz :D manna musi zawierac gluten, bo to manna :D no innej mozliwosci nie ma :D
a ryżowe nie zawieraja bo ryz to produkt bezglutenowy sam w sobie :D

zwierzatko_mojej_mamy

a bo ja tam wiem, co to gluten ;D ja tylko sprostowalam :D na okolicznosc tego, ze podalam caly wielki sloik i sie nawet zaczelam zastanawiac, o co kaman z tym glutenem i czy powinnam juz natychmiast przerwac jedzenie, bo gluten :D

www.annawilk.pl

olgaaa1

a to tą kasze w słoikach sprzedają? :)