Niemowlę - rozszerzenie diety

Zaczęty przez gatka2804, 06 Sty 2009, 10:32:14

ishka82

magdalinska, a próbowałaś dać mu mleko z niekapka, bidonu, czy czegoś z czego lubi pić?

magdalinska

yoy

:dance: :dance: :dance: :dance:
Franciszek pije z butelki :) Na razie tylko moje mleko ale to ogromny sukces, bo w koncu mogę wyjść  :dance: Boże, jak się cieszę :)
Wziełam delikwenta sposobem... Jak się obudził po drzemce, to mu podałam moje mleko w butelce ze szpitalnym smoczkem dla noworodków(mialam go jeszcze ze szpitala).
Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

Nie podnosiłam go  tylko butelka do pyszczka. Na początku  kiwał głową, ale jak poczuł, że to moje mleko to wypił wszystko :) Pije też mleko z tommee tippi :) Nawet sok jabłkowy wypil, ale na drugi dzien mu juz nie smakował :(
Czyli teraz uczymy się nowych smaków...
Jak mu to wprowadzac- jeden smak caly czas, az polubi, czy zmieniiac i wracac po jakims czasie? Po tym jabłku tak się krzywi, że az mi sie smiac z niego chce :)

elizapj

a pokrzywke lub inna podobna alergie na skorze mialo ktores z waszych po rozszerzeniu? najpierw bylo wszystko git, a teraz od jakis 5 dni na pleckach i brzuszku sa jakies takie najb przypominjace pokrzywke...raz mniej raz wiecej...zredukowalm jedzenie do 1 skladnika ale to nie znika...czytam ze pokrzywka moze trwac nawet kilka miesiecy...poza tym tryska zdrowiem i radoscia...chyba nie isc do lekarza, nie?
nawet nie wiem czy to od jedzenia bo w koncu 1t byl ok...no ale jesli nie od jedz to nie wiem od czego innego -?
jestem alergikiem (wiosennym) mozliwe ze on z moim mlekiem dostaje histamine? i stad ta pokrzywka...moze jednak pojde do lekarza..

Justynna

elizapj, zawsze lepiej sprawdzić u lekarza, niż się martwić w domu :)

zwierzatko_mojej_mamy

elizapj wiesz co, fran tez takie kropki dostal po dynioziemniaku, w sumie nawet mamie nie mowilam ;)
oprócz marzeń, warto też mieć wódkę

http://metryczki.pl/
www.annawilk.pl

elizapj

Cytat: zwierzatko_mojej_mamy w 19 Maj 2011, 18:05:33elizapj wiesz co, fran tez takie kropki dostal po dynioziemniaku, w sumie nawet mamie nie mowilam wink
i dlugo je mial? mnie martwi to ze one sa juz tyle dni...niby raz wiecej raz mniej ale nie widac zeby tendencja byla tylko w dol. no i w wodzie wygladaja najgorzej..nie wiem nagla ma uczulenie na nasza wode? jedziemy na samym ziemniaku juz 4 dzien i mi go zal bo widze ze slabo smakuje. do lekarza napisalam, zobaczymy

mobka

zwierzatko_mojej_mamy

Cytat: elizapj w 19 Maj 2011, 20:05:14i dlugo je mial? mnie martwi to ze one sa juz tyle dni..
no ma juz drugi tydzien caly, bo odkad sloiki sie pojawily to dostal ;) kurde, wlasnie sie z mama rozlaczylam i zapomnialam znow spytac - czasami prawie znikaja, czasami wracaja takie mocniej czerwone

www.annawilk.pl

elizapj

Cytat: mobka w 19 Maj 2011, 22:20:53elizapj, a moze to potowki?
nie wiem jak wygladaja..z reszta ta pokrzywke to tez z google images sobie zdiagnozowalam;)
ale jak zwierz mowi ze odkad Fran je sloiki to to ma to czuje ze jednak to jest po prostu rekacja na pokarm inny niz mleko...ostatni sloik u nas byl w pt, czyli 6dni je tylko przeze mnie gotowane warzyka ze sklepu bio czyli raczej nic nie powinno go uczulac...a ma to samo co Fran..no to widac nie kwestia co sie je tylko ogolnie, ze sie je

elizapj

na plecach kropek juz nie ma! :thumbup:
na brzuszku jeszcze ciut ciut

zaczynam podejrzewac ze to byl ziemniak...bo zaczely sie cofac jak przeszlam na inne warzywka (2 dni same brokuly i dzis sama marchewa)

albo po prostuprzeszlo bo przeszlo... :bye2:

zwierzatko_mojej_mamy

ja brokulow i szpinaku nie moge znalezc ;) ale poszukam jeszcze ;)

www.annawilk.pl

olgaaa1

To ja tak na szybko, bo przyznam się szczerze, że po powrocie z "sanatorium" nie mam czasu wszystkiego czytać :) A lekarz kaał mi dla dobra Ryśki jak najszybciej wprowadzać stałe pokarmy.
więc w sobotę zaczynam z marchewką przez ile dni mam podawać powiedzmy 1/3 sloiczka, a kiedy 1/2 a kiedy wszystko? Kiedy moge wprowadzić dodatkowo deserek w postaci jabłuszka? Teraz dodaje do kazdego mleczka 5g kleiku ryzowego, tylko cholera ona nie chce mi jeść jak mi zje 140+ 5g kleiku 5 razy dziennie to dziękuję Bogu.

zuzia

olgaaa1
nie wiem czy przy mocno podrażnionych jelitach podawałabym jabłko.

olgaaa1

Powiedzieli że można też i jablko.
Teraz to ja mam inny problem, bo ona mi nie chce pić Nutramigenu, pluje tym na lewo i prawo, już nie wiem co robić, widac, że jest glodna, ssie łapy, daje mleko pije, pije i sru ja w mleku, ona w mleku i płacz ;( co zrobić, żeby ona polubiła to zasrane mleko

magdalinska

olga wspolczuje.... ja 2-3 dni mieszałam ze zwykłym i stopniowo zwiekszałam dawke nutra, ale nei wiem czy u Was mozna.....
a jakbys dała jej jakas smakowa kaszke? (bo czyms zageszczasz, o ile dobrze pamietam?)

olgaaa1

No właśnie my nie mogliśmy przecodzić stopniowo, tylko od razu, bo bebilon pepti był dla niej za mocny i niszczył jelito cienkie, a myślicie, że mogę z kleikiem ryżowym z jabłkiem, jesli ona nie je jeszcze jabłka?

olgaaa1

Macie może pomysł jak pozbyć się plam z marchewki?
Mała tak wcina marchewkę, co mnie oczywiście cieszy  :bravo:, ale wyrywa łyżeczkę i cała jest w marchewce i nowy rampers cały w marchwi  :thumbdown: czym to wywabić :(

olgaaa1

Acha Gabryśka od soboty wcina już tak 1/3 słoiczka marchewki, co teraz jej podać marchew+ziemniak, czy marchew+jabłuszko?

olgaaa1

śliniak był, tyle, że mała mi ulewa i obrzygała się tą marchewką, a później wytrała rączki w ubrANKO  :crying:

zwierzatko_mojej_mamy

olga - w ikei sa takie sliniaki - nazywaja sie sliniaki, a wygladaja jak kapoki przeciwdeszczowe :D o te:
http://www.ikea.com/pl/pl/catalog/products/70179754

ja mam kilka sliniakow, ale sprawdza si jedynie taki z logo mleka, bo jako jedyni zrobili sliniak z folii, reszta glupokow robi z materialu - chyba maja jakis uklad z producentami proszku czy co ? :>

www.annawilk.pl

konwalia

Cytat: zwierzatko_mojej_mamy w 31 Maj 2011, 17:46:17sprawdza si jedynie taki z logo mleka, bo jako jedyni zrobili sliniak z folii
enfamilu? mam przezornie jedną sztukę gdzieś zamelinowaną w domu :D

olgaaa1

Zwierze, a jesli chodzi o rozszerzanie, co dalaś Frankowi po marchewce? mam słoiczki holle i abo dam następne marchew+ziemniak albo marchew+jabłko i kiedy mam jej to dąc, wcina teraz 1/3 słoiczka, aż się cała trzęsie i mnie pogania w szoku jestem niesądziłam, zę tak jej to będzie smakować.
A jak tam twój Fran, bo moja laska jest nie do wytrzymania, tak zrzęda, że już mnie uszy bolą, nic jej nie odpowiada...koszmar, mam nadzieje, że to taki wiek :D

zwierzatko_mojej_mamy

Cytat: konwalia w 31 Maj 2011, 17:13:29
enfamilu? mam przezornie jedną sztukę gdzieś zamelinowaną w domu :D
sprawdzialm = tak! lol lol to tez jest swietny - co prawda ten sznurek niebieski puszcza kolor w wodzie, ale w ogole mam to w nosie lol

Dodany tekst: 31 Maj 2011, 21:02:01

olgaaa1 franowi wszystko odpowiada, ogolnie to ja nie wiem, czy on taki niewymagajacy, czy ja robie wszystko tak jak on lubi nie wiedzac o tym lol no tak na poczatek to tydzien na marchwi byl, potem tydzien na dyni z ziemniorami i potem juz w jednym tygodniu dostal i machew z ziemniakami i jarzynowa i cos tam ;) jarzynowa zupke najmniej lubi, ostatnio chrupnal szpinak z ziemniakami i tez nawet to poszlo, ale hitem jest dynia ;) mam jakies jablka i morele, ale jakos sie boje, ze jak dam to juz nie zje warzywa zadnego lol lol

www.annawilk.pl

konwalia

aaaa znaczy się dobrze zrobiłam biorąc go kiedyś lol lol