Niemowlę - rozszerzenie diety

Zaczęty przez gatka2804, 06 Sty 2009, 10:32:14

konwalia

Cytat: aniak1211 w 09 Kwi 2009, 12:04:32
A jaka konsystencje ma zupka ktora gotujecie?
Papka czy zadka papka?
Ja nadal na sloiczkach lece,Dominika nic mojego nie chce jesc,
a do tanich one nie naleza.

Do pomidorowej dajecie koncentrat pomidorowy,zabielacie smietana?
Moze pomidorawa polubi?;)
musze ugotowac:)

śmietany nie dawaj-jest za mała na mleko niemodyfikowane-ew jogurt nat
lepszy byłby przecier, ja zawsze robię na przecierze, nie na koncetracie-gotuję dla dorosłych oczywiście

twinnie77

aniak

Zupa nie może być za gęsta, za rzadka też nie, bo wtedy cudem byłoby nakarmienie malucha, jak wszystko z łyżeczki leci. Mój Hubcio na razie je jedno danie obiadowe, czyli zupę. Ale w 10 miesiącu wprowadza się drugie danie. Wtedy gęsta papka jarzynowa z mięsem jest drugim daniem, a zupa pierwszym. Więc raczej dwóch dań gęstych bym nie podawała.

Pomidorówkę wczorajszą ugotowałam na soku pomidorowym, produkcji mojej babci, ale nie smakowała mu. Cóż, dzisiaj gotuję brokułową. A zabielam żółtkiem :) Do gotującej zupy dodaje surowe żółtko, mieszam, zagotowuję i gotowe. Żółtko ma też właściwości zagęszczające.
Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

abkasia

Cytat: brawurka w 09 Kwi 2009, 12:34:48
podobno żywiec zdrój to największy syf, krople beskidu jest lepsza
a an swieta bedzie zywiec.. kropli beskidu nie bylo w makro.. :(

aniak1211

twinnie77
Bo ja to chyba sie rozleniwilam przez te sloiczki ;)
ale nie wiem tez jak gotowac zeby jadla.
Jak robilam krczaka z ryzem i wazywami to zjadala ze 2-3 lyzki i reszta ladowala w koszu,
z innymi daniami bylo tak samo.
Wogle niejadek z tej mojej Dominiki,
wieczorem nic nie chce jesc,dobrze ze kisiel zjada ladnie to jej robie na wieczor :)

marax

poratujcie mnie dziewczyny.Moja mala ma chyba jakes grube uda bo jej pampersy straszne se w cialo wbjaja i zostaja takie czerwone odgnecenia dosyc glebokie.Ktore pieluchy jednorazowe sa szersze na udach ,chodz o to zeby ne maly az tak scskajacej tej "gumki" wokol ud

brawurka

marax a może większe pieluchy kup.
nie było wczoraj w sklepie pampersów5,więc mąż kupił huggies classic 5 i wydają mi sie większe niż pampersy,ale może tylko mi się wydaje.

aniak1211

brawurka ma racje,
kup wieksze pampersy:)

vobi

Rozszerzanie diety Hani poki co idzie nam jak po grudzie - 1,5 tyg. jestesmy "w plecy" bo Mala byla chora, do tego wiekszosc rzeczy jest be (cholera, czy ona nawet w tym musi byc podobna do meza??? chyba jej dam schabowszczaka albo fasolke po bretonsku, zapewne bedzie jesc i trzasc uszami  :headbang:)

Pomozcie prosze w rozsadnym zaplanowaniu menu  :pray:
Mala je 5 x dziennie, na razie w zasadzie wciaz jest 100% na mleku modyfikowanym (180 ml/posilek), dzisiaj po raz pierwszy jeden posilek zastapilismy jedzonkiem "konkretnym" ale jak wiadomo, jedna jaskolka... ;) Na razie chce "jechac" na sloiczkach, dopoki nie wyrobi sobie troche smakow (nie chce mi sie gotowac "do kosza"...)

Przegladnelam caly watek i widze, ze kaszke dajecie na sniadanie (nie wiem dlaczego, ale myslalam ze kaszka to na kolacje  :crazy:), czyli tak byloby ok?
ok. 07:00 kaszka (150 ml mleka + 3 - 3,5 lyzki kaszki -> przynajmniej ryzowa BoboVita ma takie proporcje)
ok. 10:00 mleko  180 ml
ok. 13:00 obiad -> 1 sloiczek (?)
ok. 14:00 deser -> przecier owocowy (1 sloiczek?) /kisiel/sok przecierowy
ok. 17:00 mleko 180 ml
ok. 20:00 mleko 180 ml

Poza tym Mala dostaje do picia kilka razy dziennie przegotowana ciepla wode mineralna (po ok. 40 ml).

marax

nie moga byc wieksze bo te rzepy ktorym sie zapina sa juz jeden na drugim na brzuszku czyli tak jakby pampers byl za duzy(a ona za chuda do niego w pasie) bo sie stykaja

brawurka

marax to kup jakies małe paczki huggies tylko tych classic albo happy też jakies duze są.
vobi jeden słoiczek na raz to chyba za dużo,ale tak mi sie tylko wydaje. Maja jadła na 2 razy,ale karmiona piersią,więc zawswze jeszcze cyca dociukała

vobi

brawurka, dzieki, wlasnie zastanawialam sie nad iloscia zarelka sloiczkowego/posilek. Wczoraj Hania zszamala prawie pol sloiczka dyni z ziemniakiem i za jakas godzine ok. pol sloiczka jablka z bananem i potem jadla "normalnie", tj. za ca 3 godziny, czyli chyba faktycznie sloiczek jest w sam raz na dwa razy.

BTW, czy zauwazylyscie u dzieci "sloiczkowych" jakies preferencje co do firmy? Moj dziec strasznie wykrzywia sie i pluje nad BoboVita, a Hippy (przynajmniej niektore) z mniejszym lub wiekszym entuzjazmem, ale jednak pochlania. Przeciez chyba etykietek skubana nie czyta?

jusia

vobi piękny schemat Hania pięknie je  :daisy:
u nas się to kształtuje mniej więcej tak:
8.00- kaszka ryżowa (bananowa, malinowa) ok. 200 ml
11.00- słoiczek (gotuję znowu sama) ok. 190 ml

14.00 mleko ok. 120 ml

16.30 deserek słoiczek ok. 120 ml (np. jabłko/banan Bobovita - super! gruszki Hippa, albo inne takie, mniej lubiane), tudzież jak mi się chce to jabłko

18.30 mleko ok. 180 ml (z dodatkiem kleiku ryżowego- podaje Bebiko 2R)

a później jest freestyle, tzn. jak się obudzi (a się budzi) to je :)

2-3 mleko ok. 180 ml (Bebiko 2R)

Powyższe porcje to wielkości przygotowywane przeze mnie, niekoniecznie zjadane ;)

Między posiłkami dostaje herbatkę HIPPa (jabłkowa z melisą, albo malinowa z dziką różą) czasem soczek, wypija do 100 ml na cały dzień (ale częściej ok. 50- 60 ml).

Co do wielkości obiadków, też zaczynałam od kupnych słoiczków i na początku jadł połowę malego słoiczka. Z doświadczenia widzę, że HIPKI bardziej smakują (chociaz jabłko/banan Bobovity wymiata, również dla mnie-pychota), ziemniak/dynia zajadał się wręcz :) dlatego teraz bazą moich gotowanych posiłków jest dynia/ziemniak/marchewka...również smakowały Mu soczki HIPP (na początku polecam jabłkowo/winogronowy, można rozcieńczać, ja nie rozcieńczałam).

Co do mięs, również smakowały mu dynia/indyk (Hipp), jedlismy też kurczaka i krolika, dziś jest 3 dzień jak wprowadziłam gluten (w postaci kaszy manny jako dodatek do zupy), wydaje się, że jest OK. Jutro mam zamiar ugotować zupę z wkładką mięsną, zobaczymy jak to wyjdzie.

"Ten co chce- szuka sposobu, ten co nie chce- szuka powodu"

aniak1211

Dominika skonczyla 10 miesiecy i nadal je sloiczki,
wczoraj nagotowalam sie a ona nie chce jesc moich obiadkow.

Rano daje jej kaszke mleczno-ryzowa ale ona je jej odrobinke,jestem w szoku jak piszecie ze wsze maluszki jedza 150-200ml kaszki :crazy:

Wogle to jej jedzenie jest straszne.
Ma swoje ulubione dania i nic wiecej,
owocow tez nie bardzo.

vobi

Cytat: jusia w 16 Kwi 2009, 09:55:30
vobi piękny schemat Hania pięknie je  :daisy:

jusia, to na razie pobozne zyczenia, w tej chwili je 5 x 180 ml mleka Bebilon 1 HA, godziny posilkow sie zgadzaja, reszte wprowadzamy, podane "menu" to docelowe...

sonatina

Cytat: maraxela w 15 Kwi 2009, 21:14:24
poratujcie mnie dziewczyny.Moja mala ma chyba jakes grube uda bo jej pampersy straszne se w cialo wbjaja i zostaja takie czerwone odgnecenia dosyc glebokie.Ktore pieluchy jednorazowe sa szersze na udach ,chodz o to zeby ne maly az tak scskajacej tej "gumki" wokol ud

My mamy ten sam problem :). Ignaś ma dosyć dobrze zbudowane uda a pampersy są wąskie. Używamy huggies premium i jest ok.

nionczka

A nam dzis lekarka powiedziala, ze rozszerzanie diety zaczniemy za miesiac od owoców. A mialam nadzieje, ze juz w tym miesiacu...
Dziewczyny, macie az takie zaufanie do sloiczków, ze je podajecie codziennie? Ja zamierzam z nich korzystac tylko w stytuacjach awaryjnych. Poza tym bede gotowac bo lubie, bo umiem, bo tansze, bo wiem mniej wiecej co tam jest...

marax

Cytat: sonatina w 21 Kwi 2009, 11:12:27
My mamy ten sam problem :). Ignaś ma dosyć dobrze zbudowane uda a pampersy są wąskie. Używamy huggies premium i jest ok.

poszlam do sklepu po huggies  sierota kuplam 2 zamiast 3 i to 2 classic jaka jest roznica miedzy classic a premium?

brawurka

taka jak pomiędzy pampers zołto-zielonymi,a pampers clean&play. czyli classic są gorsze. Maja teraz je ma,bo pampersów nie było i nie sa najgorsze, ale chusteczki huggies classic są maxymalnie beznadziejne!!!!!!!!

aniak1211

nionczka
Ja caly czas daje sloiczki malej,
mozesz przeczytac sklad,sa tam warzywa organiczne i odpowiednie proporcje,
kilka razy gotowalam i wszystko do kosza trafialo,
choc dzisiaj troszke mojej pomidorowej zjadla :jupi:
Wolalabym zeby moje obiadki jadla-wiadomo taniej,
juz niedlugo zaczne jej dawac normalne jedzenie,
zeby nie bylo ze na swoim roczku nawet torta nie zje-jak u jednej znajomej ktora dalej syna karmi kaszkami ryzowymi(maly ma 2 lata) :crazy:

sonatina

Cytat: maraxela w 21 Kwi 2009, 20:06:45
poszlam do sklepu po huggies  sierota kuplam 2 zamiast 3 i to 2 classic jaka jest roznica miedzy classic a premium?
Pieluszka premium ma z tyłu gumkę, która się rozciąga jak dziecko sie porusza, classic jej nie posiada.  Jest to o tyle ważne bo Ignacy już się przemieszcza i pewnie mu wygodniej :). Ale Twoja Laura na razie nie siedzi, nie wierci się, głównie leży to classic moga okazać się też ok.
Ja Ignasiowi z haggisów kupuję rozmiar 5 ( 12 - 22 kg ), chociaż mieści się kilogramowo w 4 plus. Ale przez te jego szerokie uda są za krótkie.

twinnie77

O pieluchach na wątku jedzeniowym...  :mocking: :mocking: :mocking:

vobi

twinnie77, no jest w tym jakas konsekwencja.... ;D

marax

Cytat: sonatina w 23 Kwi 2009, 18:05:55
Pieluszka premium ma z tyłu gumkę, która się rozciąga jak dziecko sie porusza, classic jej nie posiada.  Jest to o tyle ważne bo Ignacy już się przemieszcza i pewnie mu wygodniej :). Ale Twoja Laura na razie nie siedzi, nie wierci się, głównie leży to classic moga okazać się też ok.
Ja Ignasiowi z haggisów kupuję rozmiar 5 ( 12 - 22 kg ), chociaż mieści się kilogramowo w 4 plus. Ale przez te jego szerokie uda są za krótkie.
no i tematycznie "gówno" z tego kupiłam te premium 3 i jeszcze gorzej jej sie w cialo wbijają ze aż ma takie czerwone głębokie odgniecenia/Ona ma te uda takie szerokie ze szok-mąż mowi ze za duzo jej jesc daje a sama to o swoje uda dbam lol lol

vobi

Cytat: doda w 27 Kwi 2009, 17:27:34
czemu tormentiol jest zakazany?

Bo zawiera sole kwasu borowego (dyskusja na ten temat z Ewa Kamińska - kierownikiem Zakładu Farmakologii, Oceny Receptur i Badań Aplikacyjnych w Instytucie Matki i Dziecka). Ale jednoczesnie pediatrzy i polozne czesto sami polecaja tormentiol na odparzenia  :crazy:

http://forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=503&w=8436494&v=2&s=0