Niemowlę - rozszerzenie diety

Zaczęty przez gatka2804, 06 Sty 2009, 10:32:14

feeling.good

no właśnie też bym chciała spróbować. A smoczek do kaszki trzeba do tej konsystencji?

OlaFasola

Mam pytanie o grudkowate jedzenie, inne niż papki i musy.
Mikołaj nie chce, już jadł calkiem całkiem a teraz mu się odwidziało. Już w buzi jak wyczyje to się krzywi, cofa go i strasznie się krztusi. Dzisiaj prawie na zawał zeszłam.
Kiedy i jak nauczyłyście jeść maluch inne konsystencje niż tylko papki?

ishka82

Cytat: feeling.good w 05 Paź 2010, 18:18:04
dziewczyny, a czy kaszkę n estle zdrowy brzuszek podajecie łyżeczką czy z butli?
do butli, najpierw dawałam miarkę (tą z nutra), później dwie, a teraz to czasem i 3-4 sypnę...młoda nie lubiła smoka do kaszy i jakoś piła to przez zwykły, ale dziś jej dałam ten do kaszy i było ok :) I już chyba przez ten do kaszki będę dawać :)

Dodany tekst: 05 Paź 2010, 19:40:24

OlaFasola, ja jeszcze nie nauczyłam, Domi buntuje się na nie papkowe jedzonko ;D

magdalinska

feeling ja nie wiem, bo daje 210 mleka + 3 płaskie łyzki zwykłej kaszki i 2 łyzeczki tej zbozowej, wiec jest dosc geste i pije ze smoczka do kaszki

Ola jak ja pierwszy raz dałam grudkowe to mało nie zwymiotował i wlasnie wtedy chyba zrazil sie całkiem  do jedzenia obiadów..... dlugo probowałam go przekonac, wrocilam do najprostszej marchewkowej z ryzem i stopniowo zaczal znowu jesc. teraz je nawet grudkowe. Z tym ze wieksze grudki ma bobovita, ja jej nie daje, bo nie jest smaczna, wole gerbery, wtedy jest szansa ze cos zje i nie bedzie plul ;)

ishka82

magdalinska, o widzisz, muszę kupić grudkowanego gerbera, bo miałam bobovitę ;)

rilla

ja też tylko bobovitę, na razie je ze smakiem. Dziś kupiła 1,5 kg dyni:) będę jutro kroić i mrozić

magdalinska

ishka sprobuj, gerber jest duuuuzo lepszy

feeling.good

a czy na własną rękę można ryż ugotować i dodać zmiksowany do jakiegoś obiadku?.

Staś bardzo polubił marchewkę z ryżem i obiadek kurczak, ryż, dynia. Może gdybym dodała mu ryż do innych rzeczy też by chętniej jadł  :knuje:

rilla

feeling ja daję, ale nawet nie miksuje, tylko rozgotowuje i rozgniatam widelcem.

ale ja jak widać wszystko robie na opak:D

ishka82

Cytat: magdalinska w 05 Paź 2010, 20:22:21
ishka sprobuj, gerber jest duuuuzo lepszy
ja kupuję i bobovitę i gerbera, ale grudkowa była jedynie bobovita ;)

rilla

feeling a dawałaś kleik ryżowy? może to wystarczy Stasiowi "na smak"

feeling.good

Cytat: rilla w 05 Paź 2010, 20:26:02
feeling a dawałaś kleik ryżowy? może to wystarczy Stasiowi "na smak"

O widzisz, o kleiku nie pomyślałam :D Musze spróbować.
A jakiś konkretny gatunek ryżu gotujesz, czy jaki akurat wpadnie w ręce?

magdalinska

Cytat: ishka82 w 05 Paź 2010, 20:25:41
ja kupuję i bobovitę i gerbera, ale grudkowa była jedynie bobovita ;)
ja miałam jakies grudkowe z gerbera, tylko nie pamietam co to bylo, nawet tydzien temu w sobote mu dawałam własnie grudki (jakas szynka moze?) zobacze jutro u tesciowej, bo wszystko do niej wywiozłam

rilla

Cytat: feeling.good w 05 Paź 2010, 20:34:25
O widzisz, o kleiku nie pomyślałam :D Musze spróbować.
A jakiś konkretny gatunek ryżu gotujesz, czy jaki akurat wpadnie w ręce?
feeling jaki mam w domu, więc raczej zwykły biały długoziarnisty. Przeważnie gotuje torebkę dla siebie bez soli. Wyciągam woreczke, rozcinam i dwie łyzki wrzucam jeszcze do wody i pare minut gotuję.
A kleik dawałam juz do zup i troszkę zmienia smak. A sam ryż Piotrek uwiebia. chyba mu zrobie na mleku.
Feeling spróbuj ugotować troszkę rozgnieć i daj mu taki. Ale niewiele, żeby się nei zraził. Moze mu posmakuje.

Kasia

Cytat: OlaFasola w 05 Paź 2010, 20:21:31Kiedy i jak nauczyłyście jeść maluch inne konsystencje niż tylko papki?

Michał bardzo długo nie chcieł jeśc czegokolwiek co nie było gładka masą
jak kuowałam grudkowate słoiczki to musiałam je miksować :D

nie odpowiem Ci dokładnie kiedy załapał grudowate jedzenie, bo nie pamietam dokładnie
w kazdym razie było to bardzo późno ;) ale za to praktycznie od razu po tym załapał jedzenie kawałków i samodzielne jedzenie widelcem :)

didi_loczek

Cytat: feeling.good w 05 Paź 2010, 20:22:54
a czy na własną rękę można ryż ugotować i dodać zmiksowany do jakiegoś obiadku?.

ja daję do marchewki z kurczakiem, na początku dawałam do samej marchewki ;)
kiedyś przeczytałam, że Kubuś magdalinskiej lubi marchewkę z ryżem więc postanowiłam taki obiadek ugotować i dla Wojtusia - bardzo mu smakuje :)

OlaFasola

Wypróbowałam Wasz sposób z ryżem i wyszło :) Mikołaj wciągnął koperkową z ryżem i chyba mu posmakowała.

zuzia

może i ja tego ryżu spróbuję bo moje dziecko prawie nic nie chce jeść.
jedyne co mu wchodzi to parówka (to złe nawyki od tatusia) i mleko. i czasem (!) owoce.
żadnych obiadów (ani moich, ani słoiczkowych, ani babcinych), ani jogurtów (do tej pory uwielbiał), ani serka - nic!
ja się załamię :(

Kasia

zuzia a może nuggetsy (kupione albo domowe) mój zajada aż mu się uszy trzęsą :D

OlaFasola

Cytat: rilla w 06 Paź 2010, 16:36:35oooo a jak ja zrobiłaś? miesko, koperek i ryż?
Niestety nie, koperkowa ze słoika. Tylko ryż sama ugotowałam  :blush:

zuzia

Cytat: Kasia w 08 Paź 2010, 11:32:45
zuzia a może nuggetsy (kupione albo domowe) mój zajada aż mu się uszy trzęsą :D
spróbuję
a gdzie kupujesz?

niewiemjaka

zuzia a dajesz mu tez samemu jesc ?
w sensie stawiasz przed nim miske np z pomidorowka albo ziemniaki z pomidorkiem i mieskiem w kawaleczkach do tego lyzke albo widelec i niech sobie radzi ?
duzo dzieci lubi makarony - sprobuj tez sam goly makaron np rurki penne albo nitki czy mu posmakuja
:hmm:

fasolka1980

zuzia moze ma taka fazę chwilowo - nie idą mu trzonowce przypadkiem?

no i spróbuj z makaronem, jak radzi niewiemjaka. dzieciaki przewaznie to lubią :empathy: