Niemowlę - rozszerzenie diety

Zaczęty przez gatka2804, 06 Sty 2009, 10:32:14

magdalinska

:) tylko ze on przez ponad 2 mce jadł obiady i to bardzo chetnie, nagle mu sie odmienilo. I to niedlugo po naszym spotkaniu, moze Igor mu powiedzial, zeby nie byl takim mimisynkiem i sie troche pobuntował ;)

Kasia

magdaliska ja myślę ze to problem ten porannej kaszy i tego ze sprycierz wie ze jak obiadu nie zje to i tak mleko czy kaszę dostanie :D
wiec po co ma się męczyc :D

magdalinska

tez mi sie tak wydaje ;) kurde, przygłodze go chyba troche ;) to moze zmieknie i zacznie w koncu jesc jak człowiek ;)

fasolka1980

Cytat: magdalinska w 22 Wrz 2010, 10:12:37moze Igor mu powiedzial, zeby nie byl takim mimisynkiem i sie troche pobuntował wink

:D :D :D

sorki  :blush:

OlaFasola

Cytat: fasolka1980 w 22 Wrz 2010, 09:24:09magdalinska - a moze spróbuj tak: po przebudzeniu mleko (samo), ok 1,5 godz pozniej kasza (lyzeczką) potem zupka/obiadek kolo poludnia, potem ewentualnie deserek i na kolacje znow kasza
ja mniej więcej tak właśnie daje.

zuzia

Cytat: magdalinska w 22 Wrz 2010, 08:42:11a obiady je? czy dalej nie?
różnie.
czasem wcina caly aż sie uszy trzęsą a czasem nic - zamiast obiadu zje jogurt.

OlaFasola

Czy mrozicie, mroziłyście obiadki, deseki. A jeśli tak, to w czym? Chodzi mi głównie o kremy z warzyw i owoców, a nie w całości.

mobka

Cytat: OlaFasola w 23 Wrz 2010, 06:59:52
Czy mrozicie, mroziłyście obiadki, deseki. A jeśli tak, to w czym? Chodzi mi głównie o kremy z warzyw i owoców, a nie w całości.
Ja mam zamiar. Mam komplet pudelek z ikei i tam sa takie malutkie pojemniczki tez. Ale mam tez zamiar pasteryzowac. Uzbieralam sobie sloiczki taki emalutkie i teraz jak pojade do rodzicow, to przywioze sobie marchewke, pietruszke, seler, cukinie od nich z ogrodka. Mam zamiar uparowac, zmiksowac, zamknac w sloiczkach i zagotowac. Jak sie jablka bedzie dalo uparowac, to tez je przerobie. I gruszki. Tylko musze posprawdzac co i od kiedy moge dawac. Wczoraj ogladalam sloiczki w sklepach i pietruszka z selerem juz po 4m-cu sie pojawia, wiec pewnie jakies miksy bede tez robila.
A pytanie z innej beczki - jak uparuje i zmiksuje, to zrobi mi sie mus. Jaka konsystencje maja zupki dla dzieci i czym sie roznia od musow?
Jest gdzies jakis schemat, ktore warzywa i owoce od kiedy podawac?

OlaFasola

Cytat: mobka w 23 Wrz 2010, 09:56:16Jaka konsystencje maja zupki dla dzieci i czym sie roznia od musow?
Moim zdniam mają podobną konsystencję. Obiadki z mięsem są gęstrze, zupki te z krupkami trochę bardziej wodniste. Ale te zupki początkowe mają konsysencję kremu.
Ja właśnie rano zaczęłam gotować owoce i choć kupiłam bardzo słodkie i dojrzałe śliwki, to to co wyszło po ugotowaniu jest straszliwie kwaśne i aż gębę wykrzywia. Wątpię żeby mały to chciał jeść. Chyba pomieszam z np słodkimi gruszkami i zobaczę co z tego wyjdzie.
Co do kolejności podawania warzyw to sugerowałam się składem słoiczków głównie.

mobka

OlaFasola a jak gotowalas sliwki? W sensie ile wody dawalas? Bo ja sie caly czas zastanawiam, czy to sie za wodniste nie zrobi.

OlaFasola

mobka mało wody. Tak że nawet całe nie były przykryte. No i wyszło idealnie, ale coś mi się wydaje, że śliwki mają to do siebie, że się taki jakby trochę kisiel z nich robi i może dlatego konsystencja jest ok. Po południu będę próbować z gruszkami i zobaczę jak z nimi pójdzie.

magdalinska

ja dzisiaj bede robic gruszki z jabłkami, mam tez brzoskwinie. Aha, od kiedy nektarynki? bo tez mam

feeling.good

gdyby ktoś chciał to mogę przesłać plik excela z daniami hippa, gerbera i bobovity (owoce, warzywa, dania, zupki) podzielonymi wg miesięcy wprowadzania (do 9. miesiąca).
Tylko są to dania bez mleka, białek jaj, jabłek/soku jabłkowego (od 5. miesiąca), wołowiny i cielęciny.

nionczka

Cytat: magdalinska w 23 Wrz 2010, 10:58:47Aha, od kiedy nektarynki?
ja dawalam wszystkie owoce od samego poczatku

Dodany tekst: 29 Wrz 2010, 23:25:23

Cytat: OlaFasola w 23 Wrz 2010, 07:59:52Czy mrozicie, mroziłyście obiadki, deseki. A jeśli tak, to w czym? Chodzi mi głównie o kremy z warzyw i owoców, a nie w całości.

ja w hiszpanii w plastikowych pojemiczkach z ikei a w Pl w sloiczkach
Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

didi_loczek

Cytat: OlaFasola w 23 Wrz 2010, 06:59:52

Ja mrożę bo gotuję Wojtkowi obiadki raz na tydzień. Kupiłam plastikowe słoiczki Aventu, o takie:
http://www2.baby-markt.de/AVENT-PHILIPS+VIA+Gourmet+Set.htm

magdalinska

a mozna mrozic w słoiczkach?

rilla

ponoc tak ja jeszcze nie próbowałam

Dodany tekst: 03 Paź 2010, 08:31:27

Cytat: nionczka w 29 Wrz 2010, 23:23:52

Dodany tekst: 29 Wrz 2010, 22:25:23

ja w hiszpanii w plastikowych pojemiczkach z ikei a w Pl w sloiczkach
nioniczka na poprzedniej stronie pisała ze mroziła w słoiczkach

magdalinska

kurde, moze porobie owoce i zamroze w słoiczkach po gerberach  :hmm:

a kiedy dziecko moze jest np. marchewke z rosołu? i mieso? bo dzisiaj dałam troche Kubie  :blush: i troche mojego ziemniaka, smakowało mi bardzo, pozniej jedzeniem słoiczkowym plul :/

rilla

magdalinska ja daje od dawna... ale mój P. nie miał na razie żadnych objawów alergii. A jak Kubuś ma na mleko krowie to musisz bardziej uważać. P dzisiaj jadł normalny rosół, al eon je wszystko:/

magdalinska

a co w rosole jest z mleka?  :blush:  bardziej tu myslalam o soli czy przyprawach, czy to moze jesc

rilla

Cytat: magdalinska w 03 Paź 2010, 17:21:27
a co w rosole jest z mleka?  :blush:  bardziej tu myslalam o soli czy przyprawach, czy to moze jesc
ale przy skazie białkowej trzeba uważać na wywar z miesa, chodzi chyba o szpik , przy skazie w ogóle trzeba uważac
co do przypraw, soli - ja sole rosół jak już odleje porcje dla P. przyprawy daje, mniej pieprzu - ostre rzeczy mogą spowodować u dziecka problemy z brzuchem, mój nie ma więc je

magdalinska

kurde, nie wiedzialam... musze zapytac lekarza, ale poki co, to nic mu sie nie dzialo

Justynna

Cytat: rilla w 03 Paź 2010, 18:42:55
ale przy skazie białkowej trzeba uważać na wywar z miesa, chodzi chyba o szpik , przy skazie w ogóle trzeba uważac
co do przypraw, soli - ja sole rosół jak już odleje porcje dla P. przyprawy daje, mniej pieprzu - ostre rzeczy mogą spowodować u dziecka problemy z brzuchem, mój nie ma więc je
Cytat: rilla w 03 Paź 2010, 18:42:55
trzeba uważać na wołowinę i cielęcinę, bo to uczula tak jak mleko, ale jeśli rosół jest z kurczaka, to chyba nic się nie dzieje  :hmm:

feeling.good

dziewczyny, a czy kaszkę n estle zdrowy brzuszek podajecie łyżeczką czy z butli?

magdalinska

ja teraz daje 2 lyzeczki do butli