Niemowlę - rozszerzenie diety

Zaczęty przez gatka2804, 06 Sty 2009, 10:32:14

salsa

Abkasia mnie cos takiego tez dziwi bo moim zdaniem dziecko powinno jeść  normalnie, zdrowo, tyle, ze  bez fast foodów i słodyczy
a takie diety wydziwiane nie są moim zdaniem zbyt zdrowe
Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

mąż mężem ale życie prywatne trzeba mieć ;)

nionczka

No wlasnie, dziecko potrzebuje miecha. I w ogole wszystkiego po trochu.

elve

ja gotowałam z mrożonek, ale wtedy zima była
gdybym miała czas to bym gotowała z warzyw z targu

zosia przerwy wprowadzać warto, bo czasem objawy alergii potrafią się pojawić nawet po 48h i wtedy nie wiadomo czy to późna reakcja na poprzedni produkt czy natychmiastowa na nowy

jak już wiesz że dany produkt nie uczula, mozesz go podawać w tych przerwach

ishka82

Cytat: magdalinska w 03 Wrz 2010, 12:27:03
ale dla mnie to swietna wymówka, bo nei chce mi sie gotowac, ze nie mam dostepu do sprawdzonych warzyw, wiec kupuje sloiczki :D
:highfive: :blush:

justynaaaa2

Cytat: OlaFasola w 03 Wrz 2010, 06:51:55
Ja chyba też zacznę gotować jak wrócimy z wakacji. Po pierwsze Mikołaj potrzebuje coraz więcej, a po drugie nie tylko papki, a w słoikach tylko to dają. Szukałam takich bardziej grudkowych i średnio z tym jest jakieś 2 czy 3 dania i tyle.
ja się nie znam z doświadczenia ale widziałam co Angelos podaje Lenie i raczej nie są to papki  :hmm: teraz na działce Lena szamała jakieś danie z makaronem, które wyglądało jak normalne danie makaronowe dla dorosłych i super pachniało :)
nawet się pofatygowałam i znalazłam ;D http://www.hipp.pl/index.php?id=433 tyle że to od 12 m-ca ale są też takie od 7, też chyba w całości ;) http://www.hipp.pl/index.php?id=505
te chyba też są w całości http://www.nestle.pl/gerber/
alez się dokształciłam :D trochę tego jest ;)

didi_loczek

Dziś Wojtek nie chciał jeść u niani mleka więc na szybko kupiłam słoiczek ziemniak+dynia.
Muszę powiedzieć, że mój ziemniak z dynia smaczniejszy ;D

ishka82

ja jeszcze myślę, że problemem są nie tylko warzywa, ale i mięsko...Domi wielbi jedzonko z mięskiem, a w słoiczkach, to i kurczak, indyk, ale tez królik, jagnięcina, cielęcina...miałabym kłopot, a kurczaka na zmianę z indykiem jej dawać nie będę ;D
a w ogóle, to chyba odkryłam dlaczego ona nie chciała mi jeść owoców...otóż, słoiczki z obiadkiem/zupką podgrzewałam przed podaniem, a owoce w temp. pokojowej, dziś wyjątkowo podgrzałam, bo z lodówki wyciągnęłam i wcinała jak się patrzy ;D muszę przetestować, czy to o to chodzi...mam nadzieję, ze tak :)

elve

ishka82 moi znajomi wszystko dziecku podgrzewają, mleko, obiadki, desery i mają z tym spory kłopot

moja Ania je wszystko w temp pokojowej :blush: tzn obiadki trochę podgrzewam, ale nie zawsze

nionczka

Cytat: elvelve w 03 Wrz 2010, 23:55:18tzn obiadki trochę podgrzewam, ale nie zawsze
ja tez. Odkrylam, ze Irene lepiej je jak sa letnie a nie cieple.

magdalinska

Cytat: elvelve w 03 Wrz 2010, 23:55:18moja Ania je wszystko w temp pokojowej blush tzn obiadki trochę podgrzewam, ale nie zawsze
Kuba w sumie tez, mleko musi byc ledwie letnie, jak bedzie za ciepłe (nie gorace!) to nie wypije. troche podgrzewam obiadki, ale kilka lyzek  jest zimne

ishka82

Cytat: elvelve w 03 Wrz 2010, 22:55:18
ishka82 moi znajomi wszystko dziecku podgrzewają, mleko, obiadki, desery i mają z tym spory kłopot

moja Ania je wszystko w temp pokojowej :blush: tzn obiadki trochę podgrzewam, ale nie zawsze
ja to tak podgrzewam, że jest letnie, ale nie zimne ;) mleko, to ona i zimne wypije, jak głodna, na spacerze się często zdarza ;D ale zimny obiadek zjada niechętnie, jak się okazało i z owocami chyba tak samo ;D

rilla

P. je wszystko, byle by było juz ti i teraz.
Ja daje do zupek insyka, kurczaka, cięlęcinę, dorsza. Raczej nie jadamy królika i jagnieciny więc P. tez jeśc nie będzie:)

ishka82

Dzisiaj to dopiero była akcja z zupką...zupełnie nieświadomie podałam jej zupkę taka grudkową, a nie idealnie gładką...było niezadowolenie i wrzask...zmiksowałam, ale już dziecko było obrażone i nie zjadło ;D

magdalinska

:)  Kubus od grudkowej przestał w ogole tolerowac zupki, obrazil sie na amen ;D dzisiaj kupiłam jakiegos indyka  w pomidorach, łaskawie kilka lyzeczek zjadł ;) ale w dalszym ciagu uwielbia marchewkowa z ryzem, tego moze zjesc tony, innymi pluje dalej niz widzi :/

martullek

a ja daję od dwóch tygodni jedzenie zupełnie niemiksowane - w kawałkach i jak na razie Wojtek dzielnie je mieli. tylko, że tyyyle to trwa, że w większości obiad zimny zjada. gdzieś widziałam takie talerze, w które się wlewa gorącą wodę w podstawę i w ten sposób utrzymuje się ciepło. muszę się za nimi rozejrzeć.

didi_loczek

Wojtek ma chyba uczulenie, tylko nie wiem na co :( Podejrzewam ziemniaka albo kaszkę owocową. Dostał paskudnych czerwonych plam na policzku :(
Wróciłam na razie do samego mleka.

ishka82

Cytat: magdalinska w 04 Wrz 2010, 20:29:08
:)  Kubus od grudkowej przestał w ogole tolerowac zupki, obrazil sie na amen ;D dzisiaj kupiłam jakiegos indyka  w pomidorach, łaskawie kilka lyzeczek zjadł ;) ale w dalszym ciagu uwielbia marchewkowa z ryzem, tego moze zjesc tony, innymi pluje dalej niz widzi :/
ja się właśnie boję, żeby Mała na amen na jedzenie się nie obraziła ;) no nic, jutro zobaczymy, czy będzie ładnie jadła, czy nie ;D w ogóle to jakieś dziwne wg mnie, żeby zupka po 5 miesiącu była już grudkowa...

magdalinska

ja dałam grudkowa po 6mcu, po 5 mialam same gładkie papki  :hmm: i chyba zrezygnuje na razie z obiadów bobovity, gerbera sa smaczniejsze i te bede mu dawac, zeby cos jadł......

ishka82

magdalinska, to była bodajże zupka jarzynowa z królikiem gerbera po 5 miesiącu...miała grudki, zdziwiona byłam, bo jakoś wydawało mi się, że grudki, to dla nieco starszych maluchów. Na szczęście Mała zapomniała o grudkach i z początkową niepewnością, ale jednak zjadła cały mały słoiczek zupki dyniowej z żółtkiem i ok. pół słoiczka owoców :) Uffff....

Dodany tekst: 05 Wrz 2010, 13:12:56

Teraz to będę się bacznie tym słoiczkom przyglądała przed otwarciem lub nawet przed kupieniem :mocking:
A kiedy dziecko powinno zacząć jeść właśnie grudkowe zupki ???

magdalinska

didi od 6 mca juz mozna, pol zoltka co drugi dzien. ja sie troche zagapilam i daje od kilku dni dopiero. własnie dzisiaj ugotowałam, dałam do zupki, a ta dziadyga zjadła dwie lyzeczki i koniec  :headbang: nie wiem jak go przekonac do tych obiadów, przeciez tak ładnie jadł  :crying: juz nie mam siły  :headbang:

didi_loczek

magdalinska ja jestem co najmniej ogłupiała jeśli chodzi o to co można i kiedy, każdy mówi co innego  :crazy: :crazy: :crazy: Nam pediatra mówiła że na razie mogę dać Wojtkowi marchewkę, ziemniaka i dynię a w słoiczkach jest mutlum innych warzyw, mięso, makarony, no i bądź tu mądry  :crazy: :crazy: :crazy:

ishka82

Cytat: magdalinska w 05 Wrz 2010, 13:46:52
didi od 6 mca juz mozna, pol zoltka co drugi dzien. ja sie troche zagapilam i daje od kilku dni dopiero. własnie dzisiaj ugotowałam, dałam do zupki, a ta dziadyga zjadła dwie lyzeczki i koniec  :headbang: nie wiem jak go przekonac do tych obiadów, przeciez tak ładnie jadł  :crying: juz nie mam siły  :headbang:
Mi pediatra mówiła, że lepiej zacząć od żółtka 2 razy w tygodniu i może być nawet mniej niż pół, a z czasem dojść do połowy co drugi dzień ;) Ja dziś podałam pierwszy raz...nie gotowałam sama...okazało się, że zupka dyniowa z żółtkiem gerbera smakuje Niusi bardzo :)

Dodany tekst: 05 Wrz 2010, 14:38:47

didi_loczek, nie przejmuj się :) Ja tez mam mętlik w głowie, ale na szczęście na razie dziecko nie ma uczuleń, więc daję po prostu wszystko co w słoiczkach jest dla danego wieku ;) Moja Niusia nie chciała nic stałego, dopóki nie dostała zupki z mięsem, więc ja szybko wprowadziłam, pediatra powiedziała, że ok i zaśmiała się, ze pewnie Dominika potrzebuje konkretów ;)