Niemowlę - rozszerzenie diety

Zaczęty przez gatka2804, 06 Sty 2009, 10:32:14

Kasia

Cytat: magdalinska w 09 Sie 2010, 12:43:42bo wiesz, ja troche tuman jestem Cheesy
a moge ugotowac sobie na 2,3 dni i trzymac w lodówce czy raczej nie? bo jednej łyzeczki to mi sie nie opłąca gotowac  crazy crazy

ja tez tuman kaszowy jestem bo ja zawsze używałam tej błyskawicznej :) co się do wody wsypuje :)

Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

http://www.bobovita.com.pl/nasze_produkty/produkty_wg_kategorii/kaszki/KASZKA/213

ishka82

Kasia, niestety kasza błyskawiczna z bobovity jest mleczna, a Kubuś tak jak moja Domi nie mogą mleka...my musimy kupować kaszki bezmleczne i mieszać z nutra ;) ja kupiłam kaszę nestle zdrowy brzuszek "8 zbóż" bodajże i ją sie po prostu wsypuje do mleka, nie trzeba gotować...możliwe, że od jutra po pół łyżeczki będę jej dosypywać do mleka.

Kasia

ishka, no tak, o tym nie pomyslałam :knuje:
zdrowy brzuszek tez kupowałam :) super się sprawdza bo tez wystarczy tylko dosypać do mleka :D

magdalinska

ishka82 ona jest po 6mcu? kupie ją tez, bo nie chce mi sie gotowac codziennie po lyzeczce ;)

ishka82

Cytat: magdalinska w 09 Sie 2010, 21:11:20
ishka82 ona jest po 6mcu? kupie ją tez, bo nie chce mi sie gotowac codziennie po lyzeczce ;)
tak, po 6 miesiącu

magdalinska

ugotowałam jednak, ale tyle tego wyszło, ze miałby na 2tyg chyba :D do tego zgestniała, teraz nie wiem czy sie w tym mleku rozbije :D nic z tego nie bedzie, kupuje ta kaszke co Ty masz ;)

magdalinska

no i dupa, za szybko pochwalilam moje dziecko.
przez 2mce jadł pieknie zupki czy obiadki, jak mu dałam raz taki po 6mcu to jak reka odjał.... nie wiem o co mu chodzi, krzywi sie, az go naciaga na wymioty, a nawet nie połknie, tylko dotknie jezykiem... moja mama kupiła cielecinke, ugotowała mu dzisiaj z warzywami, nawet ani jednej lyzeczki nie zjadł.... musze mu mieszac te obiadki z zupka marchewkowa z ryzem z bobovity, to jeszcze cos zje. no masakra.
Za to polubil kleik ryzowy, ktorym kiedys plul dalej niz widzial. z owocami to je bardzo ładnie. owoce mu nie bardzo podchodzily, a teraz je..... chociaz ostatnio dostawał banany z gruszka czy cos takiego, bylo to dosc słodkie, to moze teraz dlatego mu te obiady nie smakuja, bo nie sa słodkie?

aha, mam dobre gruszki, chcialam mu to dac z kleikiem. ugotowac je i pozniej na papke? czy surowe?

martullek

magdalinska ja bym ugotowała. mój Wojtek nie chce np. surowego jabłka, a gotowane wcina aż mu się uszy trzęsą

didi_loczek

Wojtek wypił, (no dobrze, wypił to za dużo powiedziane :D) spróbował soczku z jabłka - krzywił się niemiłosiernie. Jabłko to na razie zło :D

Na wieczór zamiast mleka dałam mu łyżeczką kaszkę, zjadł z 6 łyżeczek, wszystko naokoło było w kaszce i skończyło się na zrobieniu butelki z mlekiem :D

Jutro walczymy z marchewką pierwszy raz ;)

ishka82

Moja Żmijeczka wreszcie zaczyna coraz ładniej zajadać słoiczki :D Wczoraj był rekord - prawie cały mały słoik obiadku ;) W ogóle już jak chce, to umie współpracować i je ładnie, a jak nie, to wiadomo, wszystko w koło w packi lol Ciesze się bardzo :) Soczki uwielbia :)
Ale wiecie co...byłyśmy w odwiedzinach u 4,5 miesięcznej M., ona dopiero zaczyna przygodę ze słoiczkami i zjadła pięknie przy nas cały (!!!) słoiczek jabłek...zjadła nie jest stwierdzeniem przesadzonym...ona je, nie brudzi siebie i otoczenia, nie gada, nie dokazuje, tylko zajada, aż miło patrzeć...chyba Domi na korepetycje pójdzie lol

magdalinska

kubus od kilku dni wlasnie tak owoce z klekiem zjada, nie musze sliniaczka podkladac ;) ale co z tego, jak w poludnie i on i ja i caly swiat na okolo jest pomaranczowy ;) doszlo do tego ze zakładam stara sukienke do karmienia.....   przedwczoraj zapakowałam mu cała lyzeczke obiadu i akurat kichac mu sie zachcialo - jedzenie miałam nawet we włosach ;)

OlaFasola

Mikołaj też tylko owoce wciąga ze smakiem. Obiadki są chwilowo fuuuu, nawet te które mu wcześniej smakowały.
Kleik to samo, nawet pół łyżeczki nie przełknie, chyba, że mu zmieszam z owocami.
Mam nadzieję, że mu się odmieni, bo teraz kiepsko idzie nam to rozszerzanie diety.

feeling.good

Olu a Mikołaj który bebilon je? 1 czy 2?

feeling.good

aha, wczoraj przy szczepieniu lekarka mówiła żeby po 5. miesiącu na dwójkę przechodzić. Moja lekarka nic o tym nie wspominała, a dopiero u niej byliśmy. Chyba muszę zadzwonić

OlaFasola

Cytat: feeling.good w 20 Sie 2010, 09:27:13aha, wczoraj przy szczepieniu lekarka mówiła żeby po 5. miesiącu na dwójkę przechodzić. Moja lekarka nic o tym nie wspominała, a dopiero u niej byliśmy. Chyba muszę zadzwonić
No właśnie co lekarz to teoria, na opakowaniu jest napisane, że można właśnie po 5, ale nasza pediatra powiedziała, żeby po 6, więc tak zrobiliśmy.
A widzę jakieś cuda masz w awatarku feeling, poka, poka :)

feeling.good

Cytat: OlaFasola w 20 Sie 2010, 10:40:03
No właśnie co lekarz to teoria, na opakowaniu jest napisane, że można właśnie po 5, ale nasza pediatra powiedziała, żeby po 6, więc tak zrobiliśmy.
A widzę jakieś cuda masz w awatarku feeling, poka, poka :)

"trochę" off-top, ale proszę :)

zosia2007

feeling.good jaka cudna fotka, sama robilas czy znow sesja u pospiesznych?

OlaFasola

feeling.good boska! masz talent dziewczyno  :bravo: :bravo:
Po cichu liczę, że coś więcej pokażesz, jak nie tu, to choć na blogu :)

feeling.good

Cytat: zosia2007 w 20 Sie 2010, 12:59:27
feeling.good jaka cudna fotka, sama robilas czy znow sesja u pospiesznych?

tym razem sama.
Miło mi, że się podoba. muszę się zebrać i do picasy resztę wrzucić. Mąż dziś na mecz idzie, więc wieczorem powinnam to zrobić

rilla

dziewczyny mam kilka pytań:
u nas butla już chyba zostaje na stałe - chociaż ja mimo 3 tyg. niekarmienia i nieodciagania - nadal mam mleko. Jest go niewiele, wiec tylko czasami P. ssie, zreszta jak widzi butle lub łyzeczke to sie cieszy:)
a teraz pytania:
1. Jak smoczek używacie?  Jak mam 3 aventa i do kaszek trójprzepływowy, kupować smoczek 4?
2. P. polubił smoczek uspokajacz - mam jeden avent do 6 miesiaca i kupiłam Nuka 6 - 18 m. - ale oczywiscie nie wiedziłam czy polecałyscie silikon czy ten drugi?
3. Są ine kolory Nuków 6-18 m? bo ja widziałam tylko żółte i zielone
4. P. je tak:
8.00 - 150 mm (bebilon 1)
11.00 - 150 mm lub 150 płynej kaszki mleczno ryżowej nestle (malina/banan)
14.00 - zupa (sama gotuje 2/3 warzywa dawłam juz mieso i rybe- je dużo:) słoiczek hippa duży wczesniej jadł bez problemu)
16.00 - 150 mm
17.30 - deser - gotuje sama
20.00 - 150/180 mm + 4 miarki kleiku ryżowego

w nocy raczej nie je , ale dzis troszke jadł z piersi

jest ok? nie przybera już dużo

magdalinska

1. ja niedawno zmienilam na 4, szybciej leci
2. nie wiem, ja kupilam silikon chyba
3. nie wiem, mam ziolony w slimaki ;)

OlaFasola

Mikołaj nie chce kleiku ani kaszy z butelki i dostaje łyżeczką na gęsto pomieszane z jakimś owocem, bo samego nie ruszy. Ale w sumie nawet nie wiedziałam, że są jakieś specjalne smoczki do kaszek, muszę poszukać.

rilla a co do menu Piotrusia, to myślę, że ok. Mikołaj dostaje bardzo podobnie, tylko zupki/obiadku mniej, bo więcej nie chce i już. Zjada mały słoiczek, albo pół dużego i to jest maks. Może się z czasem przekona.