Niemowlę - rozszerzenie diety

Zaczęty przez gatka2804, 06 Sty 2009, 10:32:14

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

rilla

ishka82 można ugotować zupkę - ziemniak i marchewkę, przetrzeć przez sito, dodać mannę i zagotować i podać w butli

ishka82

nionczka, no w sumie racja, że są chyba kaszki glutenowe, które się dodaje do mleka i tylko miesza jak kleik i z taką kaszką byłoby wygodniej, a w końcu nie trzeba dawać całej zalecanej przez producenta porcji :)

Dodany tekst: 28 Lip 2010, 15:22:45

Cytat: rilla w 28 Lip 2010, 15:17:46
ishka82 można ugotować zupkę - ziemniak i marchewkę, przetrzeć przez sito, dodać mannę i zagotować i podać w butli
Nie chcę podawać zupek w butli, bo wtedy to moje dziecko już na pewno na dobre obrazi się na łyżeczkę. Można oczywiście tez dodać kaszkę do słoiczka jak samej się nie gotuje, ale w naszym przypadku ja wolę dodawać gluten do mleka, bo to wiem, że zje, a z zupkami to ciągle się wam żalę jak u nas jest :(

nionczka

Cytat: ishka82 w 28 Lip 2010, 16:20:47nionczka, no w sumie racja, że są chyba kaszki glutenowe, które się dodaje do mleka i tylko miesza jak kleik i z taką kaszką byłoby wygodniej, a w końcu nie trzeba dawać całej zalecanej przez producenta porcji

no tak, sa takie. Wszytskie, ktore maja pszenice czyli np. zdrowy brzuszek i inne typu wielozbozowe.
Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

Kasia

Ja manny ani razu nie gotowałam ;)

po pierwsze są słoiczki z kaszą manną
po drugie są kaszki glutenowe :)
no i jest jeszcze blyskawiczna manna z bobovity :) taka sama jak kleik czy inne kaszki :)

kamu2

Cytat: ishka82 w 28 Lip 2010, 15:20:47
nionczka, no w sumie racja, że są chyba kaszki glutenowe, które się dodaje do mleka i tylko miesza jak kleik i z taką kaszką byłoby wygodniej, a w końcu nie trzeba dawać całej zalecanej przez producenta porcji :)

Dodany tekst: 28 Lip 2010, 14:22:45
Nie chcę podawać zupek w butli, bo wtedy to moje dziecko już na pewno na dobre obrazi się na łyżeczkę. Można oczywiście tez dodać kaszkę do słoiczka jak samej się nie gotuje, ale w naszym przypadku ja wolę dodawać gluten do mleka, bo to wiem, że zje, a z zupkami to ciągle się wam żalę jak u nas jest :(
Pewnie lepiej uczyć dziecko jedzenia łyżeczką, tak jest zdecydowanie zdrowiej.
Co do kaszek to np żółte bobowity nie zawierają glutenu. A z tą manną to tak ostrożnie zalecają lekarze, ponieważ boją się celiaki (chyba tak to się pisze)
Ja faktycznie na początku tak co drugi dzień gotowałam po łyżeczce i dodawałam do deserków najczęściej.
A  co wam mogę jeszcze poradzić to dla 5 -6 miesięcznych dzieci można przyrządzać kisiel,ale taki własnej roboty nie z torebki. Ja Maksowi robiłam i dawałam na podwieczorek ,albo na drugie śniadanko
prawdziwa kobieta jest jak herbata: mocna i gorąca, jak posłodzisz-słodka, jak nie posłodzisz to pij kurwa gorzką!

magdalinska

ale te zdrowy brzuszek to nie od 9mca?? cos tak mi sie obilo, bo chcialam kupic  :hmm:
hmmm... moze rzeczywiscie tak zrobie z tą kaszka, ze kupie z glutenem  :hmm:

OlaFasola

Jak długo taki maluszek trawi zupkę? Mikołaj dzisiaj ulał dynią ponad 3h po zjedzeniu i wydaje mi się że to długo.

magdalinska

Ola Kubus jak np.,w poludnie zjadl jakas zupke, to do wieczora jak ulało mu sie mlekiem to pomaranczowym ;) wszystkie ubranka mial w plamy, z niektorych nie zeszło

magdalinska

wczoraj wyrzucilam jeden posiłek mleczny, w zamian dostał słoiczek obiadu + pol sloiczka deseru. Nie najadł sie ;) wieczorem kaszke wypil w kilka sekund i pewnie jeszcze by zjadl.... no ale w poludnie wypil mało mleka, zamiast 200ml to tylko 80-90..... zobaczymy jak dzisiaj bedzie

rilla

mamy butelkowych dzieci - ile zjada 4,5 miesieczny maluch?
My dzisiaj mielismy pierwszy dzien na butli. Piotrek zjadł 4 x 120 ml i na noc 150 z kleikiem, pół słoika zupy jarzynowej i poł gruszek. Ja ściągnęłam 700 ml mleka więc w sumie podobnie. Pewnie o 4 się obudzi na kolejne 120 ml mm. Czy próbować, zeby pił więcej ale rzadziej? Chyba dam mu się przyzwyczaić, ale chyba moze zjadać już po 180-200?

magdalinska

nie pamietam od kiedy Kubus dostawal 200ml.... chyba własnie po 4mcu, ale głowy nie dam. jadl 5x po 200ml, ale nie zawsze do konca, jak mu sie chcialo. Na noc dodaje kaszke do mleka.
Mysle ze mozesz sprobowac mu dac 200

feeling.good

700 ml wow !!! !!! !!! Ja ściągam teraz do 150 :(

Staś zjada 150 ml wody + 5 miarek, co daje 180 ml. Wedle tabelki z bebilonu pepti mógłby już jeść 210 ml wody, ale na razie mu starcza.
Możesz spróbować uregulowac mu rzadsze posiłki, ale na razie dałabym mu chwilę na oswojenie.

rilla

feeling.good no mleka mam dużo:( teraz widze ile i łzy mam w oczach gy musze wylewac:( na razie odcisgam 3 razy dziennie, zobaczymy ile bedzie go ubywało

A P. w nocy dzis nie jadł, obudzil sie o 6:)

feeling.good

nie dziwię się. Pewnie bym ryczała wylewając tyle mleka. Mi przykro jak mieszam moje ze sztucznym i Staś nie doje do końca :(

rilla

i to mi bije tak na mózg, aż sama siebie nie poznaje. Wiem, że nic złego mu się nie dzieje, że muszę być zdrowa dla niego. Ale jak to mleko samo płynie... szczególnie jak go karmię butlą:) Mam nadzieję, że samo zaniknie, będe się wtedy lepiej czuła.

Dodany tekst: 09 Sie 2010, 09:10:52

feeling.good a Ty chcesz jeszcze długo ściągać?

feeling.good

Cytat: rilla w 09 Sie 2010, 09:10:39

Dodany tekst: 09 Sie 2010, 08:10:52

feeling.good a Ty chcesz jeszcze długo ściągać?

chciałabym jeszcze wytrzymać do następnego szczepienia (około 20 sierpnia). Przystawiam go do piersi podczas szczepienia żeby lepiej je znosił.
1 września jedziemy na wakacje i tam już nie planuje karmić i odciągać. Chcę wreszcie zjeść coś normalnego.
Zresztą, od kilku dni odmawia piersi, przy butli też trochę marudzi. Chyba zaczęło się ząbkowanie

rilla

u nas ząbkowanie w pełnej fazie. P. wstał o 6 a dopiero przed chwilką padł po pół godzinnym krzyku. Nie poznaje go. chyba dam mu lek przeciwbólowy. Po bobodencie się uspokaja. I tak mnie prosił oczkami o cycusia, normalnie chciało mi sie płakać:(

magdalinska

a powiedzcie mi, jak podawac gluten. Kupiłam kasze manna i jak to dawac do mleka? wrzucic takie "surowe", czy wczesniej to ugotowac?

rilla

magdalinska a masz błyskawiczna czy do gotowania?:) bo sa chyba rózne. O kurcze Kubuś ma już pół roku...

magdalinska

no ma, ma :D nie wiem keidy to minelo ;)
chyba do gotowania, bo na op. jest instrukcja, ze wrzucic do wrzatku  :hmm: nigdy jej nie robilam, nie mam pojecia jak sie do ego zabrac

didi_loczek

rilla Wojtek od jakiegos czasu je 4-5 razy dziennie 200ml (180 ml wody + 6 miarek gruzu).
Jak bede w domu sprawdze dokladnie od kiedy ;) Czasem wypije 180ml, czasem 150ml ale generalnie wypija te 200ml

Za tydzien bedziemy u lekarza, wiec dopytam o rozszerzanie diety (jakies kaszki, kleiki czy zupki) bo na razie tylko jest mleko.

rilla

no u nas jak był na piersi pediatra zaleciła już zupki. Dziś gotuje mu ziemniaka i dodam do słoiczkowej marchewki.

A ile wasze dzieci piją? mój wypił wczoraj 80 ml herbatki (tak słabej, ze nic tego jabłka nie było czuć) i 30 ml wody. Dziś dałam już wodę - wypił 20 ml.

feeling.good

Cytat: rilla w 09 Sie 2010, 11:33:15

A ile wasze dzieci piją?

oj różnie. Wodę pije jak są upały, przy chłodzie kilka łyków weźmie. Soczku jabłkowego nie chciał, herbatek też nie. Teraz posmakował mu soczek marchwiowy, ale z wodą. Wczoraj wypił ok. 70ml

Kasia

Cytat: magdalinska w 09 Sie 2010, 11:44:40chyba do gotowania, bo na op. jest instrukcja, ze wrzucic do wrzatku   nigdy jej nie robilam, nie mam pojecia jak sie do ego zabrac

jak masz kaszkę manną do gotowania to najpierw musisz zrobić kasze zgodnie z instrukcją a dopiero potem zmieszać z mlekiem :knuje:

magdalinska

Cytat: Kasia w 09 Sie 2010, 11:39:09
jak masz kaszkę manną do gotowania to najpierw musisz zrobić kasze zgodnie z instrukcją a dopiero potem zmieszać z mlekiem :knuje:
bo wiesz, ja troche tuman jestem :D
a moge ugotowac sobie na 2,3 dni i trzymac w lodówce czy raczej nie? bo jednej łyzeczki to mi sie nie opłąca gotowac  :crazy: :crazy:
a sa takie od razu do mleka, bez gotowania?