Niemowlę - rozszerzenie diety

Zaczęty przez gatka2804, 06 Sty 2009, 10:32:14

magdalinska

nie no obiadek i za jakies pol godz moze deser, nie sam deser
kurde, to musze modyfikacje wprowadzic.....

OlaFasola

Nam pediatra powiedziała, że gluten w 6, a nawet 5 miesiącu się wprowadza, ale nam kazała się wstrzymać, bo ja byłam do 6  roku na diecie bezglutenowej.

A co reszty to dołączam się do pytania.
Mikołaj je mało, chyba nigdy nie zjadł więcej niż 150 ml mleka na raz, przeważnie jeszcze mniej, a i z tego sporo potem uleje. Dostaje 5-6 razy dziennie, a na opakowaniu bebilonu jest napisane, że powinien jeść 4 x po 210.

ishka82

magdalinska,
1. jeśli chętnie je, to jak najbardziej, mi pediatra właśnie mówiła, że pomału jeden posiłek mleczny powinnam zastąpić warzywami/owocami
2. mi kazała wprowadzać w 6 miesiącu, czyli po skończonym 5 ;) właściwie już powinnam wprowadzać, ale jakoś zabrać się za to nie mogę...trzeba nabyć kaszę mannę

nionczka

Cytat: OlaFasola w 28 Lip 2010, 14:41:36Dostaje 5-6 razy dziennie, a na opakowaniu bebilonu jest napisane, że powinien jeść 4 x po 210.

5-6 razy to troche duzo jak na dzienne jedzenie, chyba, ze chodzi Ci o dobe jesli je w nocy.  Powinno sie zmierzac do systemu odpowiadajacemu posilkom jak snaidanie, obiad, podwieczorek, kolacja. Ale nic na sile. Skoro Mikolaj je malo i nie przybiera za duzo to ja bym mu podawala czesciej niz te 4 razy. Chociaz z drugiej strony 6 razy to oznacza butle co 2h?
Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

magdalinska

Ishka a jak to robic? kasze gotowac wczesniej czy tylko do mleka dodac i juz? i ile? i na co zwracac uwage?

ishka82

OlaFasola, nie przejmuj się tą cholerna tabelką z mleka :glaszcze: Moja też powinna pić wg producenta nutra 210ml (czyli tak na prawdę 230) na raz i tak bodaj 4-5 razy, ale ona chce inaczej i nic nie zrobię ;) Dostaje najczęściej 5 butli po 170ml, ale tak na prawdę rzadko kiedy całość wypije, najczęściej mniej lub więcej zostaje. Czasem jedno mleko opuści jak wypije dużo soku przecierowego. Czyli czasem można powiedzieć, że mamy jeden posiłek bezmleczny tak jak pediatra zalecała :) Wszyscy mówią, ze dziecko powinno jeść ile chce, bo samo wie najlepiej ile potrzebuje i jeśli normalnie przybiera na wadze i dobrze się rozwija, to nie ma co się martwić :friends:

OlaFasola

Cytat: nionczka w 28 Lip 2010, 14:48:35Chociaz z drugiej strony 6 razy to oznacza butle co 2h?
Co 3h mniej więcej, w sumie to częściej je 5x niz 6. Chętnie bym go karmiła rzadziej, ale teraz np zjadł 90ml i za chiny nie da rady więcej, więc później się szybciej robi głodny i koło się zamyka.

ishka82

Cytat: magdalinska w 28 Lip 2010, 13:49:02
Ishka a jak to robic? kasze gotowac wczesniej czy tylko do mleka dodac i juz? i ile? i na co zwracac uwage?
Chyba trzeba ugotować, nie wiem...pewnie są jakieś błyskawiczne i gotową dodać do mleka/obiadku w ilości pół łyżeczki na 100ml codziennie, a w 7-8 miesiącu zwiększać ilość do łyżeczki. A na co zwracać uwagę, chyba tak samo jak z każdym uczuleniem, wysypka, większe ulewanie/wymioty, brzydkie śluzowate kupki (my tu mamy utrudnione, bo po nutra, to te kupy są ciężkie do oceny).

OlaFasola

ishka82 dzięki, dobrze wiedzieć, że nie tylko moje dziecko ma w nosie wytyczne bebilonu ;)

ishka82

magdalińska, a Kuba je 5x200 mleka i oprócz tego jeszcze kaszę, czy kasza do któregoś z tych 5 mlek? Żarłoczek mały Ci chyba rośnie ;)

kamu2

Cytat: rilla w 20 Lip 2010, 09:13:20
golinda mój pluje smokiem na kilometr! miał juz kilka przespanych nocy, ale nie wiem dlaczego. Dziś noc była gorsza. Ja widze, ze on chce spac, a nie moze, tylko piers go uspokaja.  Jak zmusić dziecko do smoczka?!
Nie czytałam całego wątku , bo niestety nie ma m czasu. Ale po co ty go chcesz zmuszac do smoczka, przecież to jest największa głupota. Potem dopiero będziesz miała problemy bo co mu smoczek wypadnie to będzie pobudka i płacz.
U nas było podobnie Maksa uspokajała tylko pierś w nocy, ale kiedy osiągnął wagę ok 8 czy 9 kg powiedziałam koniec jedzenia w nocy, gdy się budził przytulałam go, nosiłam ale nie dawałam piersi to było tak w okolicy 8 miesiąca po kilku dniach zaczął przesypiać noce. Twoje dziecko budzi się z przyzwyczajenia.
A z tym smoczkiem sobie daruj, wiem co mówię. Życzę powodzenia
prawdziwa kobieta jest jak herbata: mocna i gorąca, jak posłodzisz-słodka, jak nie posłodzisz to pij kurwa gorzką!

ishka82

Na forum rówieśniczym czytałam, że są słoiczki z glutenem, właśnie do wprowadzania glutenu i jeśli dziecko je ładnie słoiczki, to można je podawać zamiast męczyć się z tą kaszą, a co odważniejsze mamy, to w ogóle dają skórkę z chleba/piętkę do żucia ;) Ja chyba jednak przy kaszy zostanę ;)

magdalinska

ishka82 nie :D kaszka jest w tym jednym mleku :D je 4x samo mleko + 5raz mleko z kaszka :)  i co z tego ze tyle je, jak dalej mało wazy - ma to po swoim ojcu, on tez duzo je, a jest chudy ;) nieekonomiczne ;D

nionczka

Cytat: ishka82 w 28 Lip 2010, 15:02:16Na forum rówieśniczym czytałam, że są słoiczki z glutenem, właśnie do wprowadzania glutenu i jeśli dziecko je ładnie słoiczki, to można je podawać zamiast męczyć się z tą kaszą, a co odważniejsze mamy, to w ogóle dają skórkę z chleba/piętkę do żucia  Ja chyba jednak przy kaszy zostanę

dlaczego meczyc?

magdalinska

ja tez chyba bede dawac kasze i zobacze co sie bedzie dzialo, musze poczytac o tym, jak to wprowadzac.... ale moze jeszcze ktos cos poradzi

kamu2

Cytat: magdalinska w 28 Lip 2010, 14:06:29
ja tez chyba bede dawac kasze i zobacze co sie bedzie dzialo, musze poczytac o tym, jak to wprowadzac.... ale moze jeszcze ktos cos poradzi
Jaką kaszkę podajesz ? A kleik wprowadziłaś?
prawdziwa kobieta jest jak herbata: mocna i gorąca, jak posłodzisz-słodka, jak nie posłodzisz to pij kurwa gorzką!

rilla

kamu2 moje dziecko ma 4 miesiące i osiągnęło taką wagę:) czy to coś zmienia? On jeszcze potrzebuje jedzenia w nocy:)

Dodany tekst: 28 Lip 2010, 14:14:00

ja daje P. rano 8:30 kaszke ryzowo - mleczna - na razie 1/3 porcji zalecanej na opakowaniu. koło 14-15 obiadek, wieczorem bebilon 120 z kleikiem ryżowym. Między jest moje mleko z piersi o 5.00-6.00, po kaszce o 8 30, 11.30, 16:00, 19:00 (i w nocy jak się obudzi)

kamu2

Cytat: rilla w 28 Lip 2010, 14:10:57
kamu2 moje dziecko ma 4 miesiące i osiągnęło taką wagę:) czy to coś zmienia? On jeszcze potrzebuje jedzenia w nocy:)
To mały pulpecik :)))  Mnie lekarka powiedziała kiedyś, że dziecko jeśli przekroczy pewną wagę to nie musi jeść w nocy. Może po prostu zmniejszaj mu ilość nocnych posiłków.

magdalinska

kamu2 mam kaszke bobovity, kleiku ryzowego nie dawałam (ale mam, lezy i czeka na lepsze czasy ;) )

rilla

Cytat: kamu2 w 28 Lip 2010, 14:14:08
  To mały pulpecik :)))  Mnie lekarka powiedziała kiedyś, że dziecko jeśli przekroczy pewną wagę to nie musi jeść w nocy. Może po prostu zmniejszaj mu ilość nocnych posiłków.
kamu, nie jest pulpetem:) ma aż 76 cm wzrostu, urodził się mając 60 cm, więc jest dłuuugi i kg nie widać. Ma też niezły spust. A co to karmień- u nas były maks 2 w ciągu nocy zawsze, przeważnie jeden, czasami dopiero o 6. Ostatnio budził się częściej, bo był głodny. Dodałam kleik do mleka na wieczór i znów śpi dobrze.

kamu2

Z tego co kojarzę to kleik jest chyba lżejszy dla dziecka niż kaszka. Ja wprowadziłam kleik lub kaszkę na początku jako kolację.

Rilla to duży chłopczyk, może on się budził bo się nie najadał. Ja musiałam Maksowi dawać na noc mleko z kleikiem bo z piersi się nie najadał.
Dobra spadam do domu, może popołudniu zajrzę to wam coś jeszcze podpowiem

nionczka

Cytat: magdalinska w 28 Lip 2010, 15:06:29ja tez chyba bede dawac kasze i zobacze co sie bedzie dzialo, musze poczytac o tym, jak to wprowadzac.... ale moze jeszcze ktos cos poradzi

przeciez mozna to zrobic bardzo latwo. Do mleka dosypac kaszki wielozbozowej, np. zdrowy brzuszek nestlé. na poczatek malo i z kazdym dniem coraz wiecej. I obserwowac czy jest reakcja. Mi po prostu lekarka po miesiacu dawania kaszki bezglutenowej kazala zamienic kaszke na glutenowa i obserwowac czy jest jakas reakcja. Nawet nie stopniowo. od razu 5 miarek do butli.  W wiekszosci przypadków nietolerancji na gluten jednak nie bedzie.

rilla

kamu2 ja robię własnie tak jak ty, na noc butla z kaszka - bebilon lub moje

ishka82

Cytat: nionczka w 28 Lip 2010, 14:06:15
dlaczego meczyc?

No bo chyba łatwiej po prostu podać słoiczek z glutenem niż osobno robić zabójczą ilość (pół łyżeczki) kaszy manny ;D U nas to w ogóle mam wrażenie, że cudują z tym glutenem, bo tak jak piszesz u Was zalecali po prostu zmianę kaszki na glutenową (to zalecenia z Hiszpanii?), a u nas przez miesiąc polecają podawać po te pół łyżeczki do posiłku, a w kolejnym miesiącu zwiększyć do łyżeczki (tzw. ekspozycja na gluten), a dopiero po tym pomału podać kaszę z glutenem tak po prostu. Ja powiem szczerze, że wkurza mnie to i nie wiem co myśleć i w sumie chętnie bym tak nie cudowała, ale mam alergiczkę małą, więc nie mam ochoty jakby co tłumaczyć się pediatrze, że zrobiłam jak sama uważałam, a nie jak zalecenia mówią ;)

Dodany tekst: 28 Lip 2010, 15:01:34

Cytat: magdalinska w 28 Lip 2010, 14:03:39
ishka82 nie :D kaszka jest w tym jednym mleku :D je 4x samo mleko + 5raz mleko z kaszka :)  i co z tego ze tyle je, jak dalej mało wazy - ma to po swoim ojcu, on tez duzo je, a jest chudy ;) nieekonomiczne ;D
A już myślałam ;) W sumie dobrze, że tendencji do tycia mieć nie będzie :D

nionczka

Cytat: ishka82 w 28 Lip 2010, 16:00:39No bo chyba łatwiej po prostu podać słoiczek z glutenem niż osobno robić zabójczą ilość (pół łyżeczki) kaszy manny  U nas to w ogóle mam wrażenie, że cudują z tym glutenem, bo tak jak piszesz u Was zalecali po prostu zmianę kaszki na glutenową (to zalecenia z Hiszpanii?), a u nas przez miesiąc polecają podawać po te pół łyżeczki do posiłku, a w kolejnym miesiącu zwiększyć do łyżeczki (tzw. ekspozycja na gluten), a dopiero po tym pomału podać kaszę z glutenem tak po prostu. Ja powiem szczerze, że wkurza mnie to i nie wiem co myśleć i w sumie chętnie bym tak nie cudowała, ale mam alergiczkę małą, więc nie mam ochoty jakby co tłumaczyć się pediatrze, że zrobiłam jak sama uważałam, a nie jak zalecenia mówią

tak, te zalecenia to byly z Hiszpanii.
Ale przeciez skoro masz podawac po lyzeczce gotowanej kaszki to mozesz tez dac juz gotowa i tez po lyzeczce. To ma byc ekspozycja na gluten a nie manne. Jak maja byc problemy to sie pojawia tak samo po jednej kaszce jak i drugiej czy po skorce od chleba. Wazna jest ilosc glutenu. A w kaszkach pewnie podobnie to wyjdzie. Ale zeby gotowac lyzeczke to rzeczywiscie meczarnia.