Niemowlę - rozszerzenie diety

Zaczęty przez gatka2804, 06 Sty 2009, 10:32:14

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

elve

magdalinska ja wogóle nic nie dodaję do mleka
Ania dostaje 3xczyste mleko i raz niewielka ilosc kleiku na gesto z owoxami

Kasia

magdalinska jak chcesz :) jak Tobie wygodnie i co mały lubi :)

słabo przybierajacym dzieciom czy też ulewającym lekarze czesto zalecają (ich rodzicom ;) ) aby mleko zageszczać
a dzieciom szybko przybierajacym mogą zalecić aby ograniczyć te kaszki i kleiki

jak dziecko się budzi w nocy bo się nie najada kolacją to tez można spróbować zagęścić :)
może polepszyc spanie ale nie musi ;)

a jak nie ma jakis ekstremalnych sytuacji to wg twojego uznania

feeling.good

Cytat: ishka82 w 05 Lip 2010, 22:51:07
dostałam schemat postępowania dla dziecka z alergia na mleko.

udałoby Ci się nim podzielić? :)

ishka82

Cytat: feeling.good w 06 Lip 2010, 09:09:20
udałoby Ci się nim podzielić? :)
Jasne, chociaż tam nic odkrywczego nie ma ;) Ti jest w formie magnesu na lodówkę, spróbuje później czytelną fotę zrobić ;)

feeling.good

super, dziękuję. Zawsze to pierwszy krok będzie.
Moja pediatra jest teraz na urlopie, ale i tak chcę się do niej wybrać prywatnie z kilkoma sprawami, to i na temat rozszerzania diety porozmawiam. Został nam miesiąc, a ja muszę mieć temat zgłębiony :)

ishka82

feeling.good, fotę strzelę jutro, bo dziś w świetle dziennym nie dałam rady, a teraz jest za ciemno i nie wychodzi :(
Domi spróbowała dziś jabłka :) Poszło o wiele lepiej niż z marchwią, lepiej jadła, nawet coś tam połykała ;) Nie zniechęcała się tak szybko...myślę, że owoce lepiej nam pójdą niż warzywa ;D

magdalinska

Cytat: Kasia w 06 Lip 2010, 08:14:49

jak dziecko się budzi w nocy bo się nie najada kolacją to tez można spróbować zagęścić :)
może polepszyc spanie ale nie musi ;)

nie musi ;D raz zrobiłam test. Dostał o godz 23  mleko z kaszka, zjadł do ostatniej kropli, myslalam ze nie ma siły, do rana dociagnie. Kilka minut po 5 obudzil mnie dziki wrzask ;D
Je miedzy 19 a 20 mleko z kaszką 220ml, ok 24 130ml, ok 4  180ml no i pozniej to juz w dzien.
Ja nie wiem jak wam dzieci przesypiaja bez jedzenia cała noc, u mnie poki co nie ma szans...

zuzia

Cytat: magdalinska w 06 Lip 2010, 20:44:25
nie musi ;D raz zrobiłam test. Dostał o godz 23  mleko z kaszka, zjadł do ostatniej kropli, myslalam ze nie ma siły, do rana dociagnie. Kilka minut po 5 obudzil mnie dziki wrzask ;D
Je miedzy 19 a 20 mleko z kaszką 220ml, ok 24 130ml, ok 4  180ml no i pozniej to juz w dzien.
Ja nie wiem jak wam dzieci przesypiaja bez jedzenia cała noc, u mnie poki co nie ma szans...
u mnie na początku Michał przesypiał większość nocy - budził się o 5 (po jedzeniu przed 22) a czasem i nie.
a teraz obowiązkowo się budzi. tylko, że danie mu kaszy wieczorem nic nie zmienia.

Kasia

Cytat: magdalinska w 06 Lip 2010, 21:44:25Ja nie wiem jak wam dzieci przesypiaja bez jedzenia cała noc, u mnie poki co nie ma szans...
każde dziecko inne :D
mój jak miał 2 miesiące budził się tylko raz i jakoś szybko zaczął przesypiac całe noce :)
tak mu zostało do dziś (o ile nic mu nie dolega i ma ciepło)

rilla

Dziewczyny jaki kelik ryżowy kupujecie? Ile się go daje do mleka? chce go dac mojemu P., bo spi gorzej ostatnio, widze, że się nie najada

martullek

ja Ci powiem jako znawczyni tematu, bo sama kleik konsumuję z mlekiem co rano ;) Smaczniejszy jest bobovita, nestle jest bardzo kleisty i robi się większy glut. Ja kupuję więc tylko Bobovita, a sypię na oko - Wojtek akurat kleik je na rzadko w butli przed snem.

ishka82

rilla, ja kupiłam nestle, a że wydawał się ok, to drugi taki sam, ale może spróbuję kupić bobovitę ;) Przez pierwszych kilka nocy spała po nim znów pieknie, ale teraz znów zaczyna wstawać ok. 4 na mleko ;D

rilla

hm no mój może sie raz budzić, ale ostatnio zdarza mu sie i 2 razy, nie miał tak nawet w okresie noworodkowym:( ja chyba w ogóle ze względu na stres mam mniej mleka, na wadze wyglada, ze P. schudł! Moja mam każe nie panikować, bo były upały i nie chciał jeść, za tydzień idziemy do przychodni i waga prawde nam powie. Ale wydaje mi sie, ze powoli jednak bede rozszerzac diete

ishka82

rilla, to jak chcesz, to niedługo spróbuj z tym kleikiem, ale nie na wszystkie dzieci to działa tak, że przesypiają noce ;D A moja od wczoraj obrażona na jedzenie i zjada poniżej 700ml...mam nadzieje, że jak się pogoda uspokoi, to i dziecko zacznie normalnie jeść ;) Przybiera ładnie, więc nie panikuję, tym bardziej, że pije dużo więcej, a to w końcu tez miejsce w brzuszku zajmuje :)

magdalinska

moj obrazony od ponad tygodnia ;) sloiczków nie tknie, juz dwa prawie całe wyrzucilam  :zly: ide przygrzac kaszke i mu dac na spiocha, bo oczywiscie odmowil kolacji ;)

didi_loczek

Od wczoraj każda próba nakarmienia Wojtka kończy się rykiem, dziś wył ponad godzinę. W końcu padł, zasnął i dałam mu butlę przez sen. Pić też nie za bardzo chce. Co jest? Zwariować można  :crazy: :crazy: :crazy:

martullek

Cytat: rilla w 19 Lip 2010, 20:28:41
martullek a śpi po nim lepiej?

trudno powiedzieć czy lepiej, bo nie miałam jeszcze żadnej całej nocy przespanej ;) budzi się raz. wydaje mi się, że by dotrzymał do rana, bo przecież już jest duży, no ale daję mu. muszę wynaleźć jakiś sposób i spróbować go uśpić bez jedzenia...

rilla

golinda mój pluje smokiem na kilometr! miał juz kilka przespanych nocy, ale nie wiem dlaczego. Dziś noc była gorsza. Ja widze, ze on chce spac, a nie moze, tylko piers go uspokaja.  Jak zmusić dziecko do smoczka?!

martullek

smok niestety nie działa. wcześniej jak się mu zdarza obudzić, to lecę od razu, wciskam smoka i zasypia dalej. ale już w nocy, podejrzewam, że nie budzę się od jego pierwszego marudzenia i zdąża się rozbudzić na tyle, że potrzeba mu czegoś więcej niż tylko smoka. może w weekend spróbuję go jakoś przetrzymać, jak mąż nie będzie musiał rano do pracy wstawać...

fasolka1980

rilla a pozniej bedziesz pytala - jak odzwyczaic dziecko od smoczka :D

daj sobie z tym spokoj :)

feeling.good

Cytat: rilla w 20 Lip 2010, 09:13:20
Jak zmusić dziecko do smoczka?!

Mój też dłuuugo pluł smokiem. Ponieważ już nie wyrabiałam z uspokajaniem go przy cycu, zaczęłam mu go często podawać. Czasami jak płakał, był niespokojny, innym razem gdy zasypiał. Po długich próbach wreszcie zaskoczył, z czego się cieszę bo w wielu przypadkach smok pomaga.

abkasia

Cytat: golinda w 20 Lip 2010, 10:02:14
po prostu przestaje się dawać smoczka - tak jak cyca - i bez cyrtolenia
sorry, ale  :rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl:

jestynka

u nas noce to juz sięgają absurdów, dziecko ponad roczne wstaje po koilka razy i nic nei pomogało:smoczek, oduczenie jedzenia itp.
Butla z picem jest zawsze pod ręką, ale we wrześniu ,,gdy wiem,że nie chce mu się pić z powoduu upałow zakończę dawać picie metodą golindy, bo tylko w ten sposób z Filipem da radę (wiem że tydzień nocy w plecy,ale może poskutkuje i mały wreszcie prześpi całą noc, bo to już do niczego nie podobne jest).
Filip nie ssie już smoka jakiś czas, pokwęczął kilka wieczorów i już nie potrzebował.
Jakoś odstawienie od smoka nie wspominam źle.
ostatnio daliśmy mu tak dla picu, bo znaleźliśmy smoka ,ale się wkurzył na to :D
Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

magdalinska

Kubus je teraz w ciagu doby 5x200ml, w tym raz w nocy (mniej wiecej, bo raz zje w sumie 800, a drugiego dnia 1000ml, jak mu sie chce). na kolacje dostaje kaszke z mlekiem do picia. Do tego deserek albo obiadek, pol sloiczka, wiecej nie zje.
I teraz pytanie.
1. Czy w jego wieku (za 1,5tyg skonczy 6mcy) powiniem jesc obiadek + deserek jako danie? zamiast jednego mleka?
2. jak z wprowadzeniem glutenu, wyczytałam ze w 6mcu (ale nei wiem czy po skonczeniu 6, czy w trakcie) i jak to dawac?