Niemowlę - rozszerzenie diety

Zaczęty przez gatka2804, 06 Sty 2009, 10:32:14

aniak1211

Ja robilam kisiel na sokach z kartonu-niby 100% soku :)
Zapychalam Dominike nim bo uwielbiala a nic jesc nie chciala.

aja

ZUZIA zresztą budyń też samemu można zrobić :)
np.
3,5 szlak mleka
3 łyżki mąki ziemiaczanej
cukier do smaku, laska wanilii
dodatkowo owoce

Pół szkalnki mleka wymieszaj z mąką a resztę zagotuj z cukrem i rozciętą laską wanilii. Dolej mleko z rozmieszaną mąka ale wcześniej wyjmij wanilię.
Z mrożonych owoców można zrobic sos owocowy (np. maliny rozmroź, wrzuć na patelnię teflonową i posyp cukrem, gotuj na dużym ogniu  aby szybko sok wyparował z owoców. Można do tego sosu dodać skórke pomarańczową, cytrynową albo np. cynamon.  Sos  przetrzec przez sito(starszym dzieciom już nie trzeba)

niewiemjaka

ale fajnie :) to ja tez zrobie kisielek :beer: za przepis

a z mojego dzisiajszego doswiadczenia - zolta dluga fasolka jest do dupy bo ma takie twarde 'wlosy' wnerwiajace, wiec albo to musze obrac next time albo nie dodam wcale :/
na dodatek groszek zielony tez do dupy bo niektore ziarenka maja twardsza ta luske... no ale mlody zjadł to jakoś nawet sporo jak na niego z cielecinka i innymi warzywami :D

mobka

Cytat: niewiemjaka w 14 Lut 2010, 18:27:06zolta dluga fasolka jest do dupy

Zalezy z jakiej firmy kupilas. Ja w zasadzie z mrozonek to kupuje teraz tylko jedna fasolke szparagowa, tyle ze zielona - marki tesco :D Super jest, nie ma wlasnie wlokien, nie jest brazowa, no najlepsza na jaka trafilam.

abkasia

dziewczyny, a kiedy mozna wprowadzic mleko krowie? bo moj tez modyfikowane zje tylko w kaszy...

aja

abkas ja już dawałam jak Natek był w wieku Twojego Huga ale zaleca się w PL od 2 roku zycia to pewnei wiesz - choć mi się wydaję,że tylko dlatego że robią doświadczenia i sprawdzają czy faktycznie wprowadzenie mleka później zmniejsza ryzyko wystąpienia kilku chorób (ale to tylko takie moje wymysły - wkońcu w innych krajach wprowadza się od roku)

niewiemjaka

mobka no ta fasolka to Hortexu; ale zolta
zielona to nie ma chyba wogole takich włókien... :/
no nic po ugotowaniu troche ja poobieralam - niektore ladnie schodzily wiec nawet ok :D

mobka

IMO zolt afasolka z hortexu to jedna z gorszych 0 czesto lykowata i przerosnieta. Nawt czasami ziarenka w srodku ma twarde ;D

niewiemjaka

mobka szczerze mowiac nie wiedzialam :beer: ja wogole fasolki mrozonej nie kupuje nigdy.. czekam na swieza z ogrodka mamy albo tesciowej :D
a dziecko karmie hortexem wrrr wyrodnam......

brawurka

abkasia jak przeczytałam,że dragon daje ingrid to też iguśce dałam (wczoraj pierwszy raz) nie samo tylko z kaszką ryżowa. nic jej nie jest, kupy jeszcze nie było. chyba juz zaczne jej dawać

mobka

Ja zima jem na zmiane fasolke z brokulami - o ile brokuly z hortexu sa ok, to fasolka mi nie podeszla ;D

brawurka

nienawidze fasoli i groszku i do głowy mi nie przyszlo żeby dać to dzieciakom  :headbang: musze kupic,zieloną tak?

niewiemjaka

ale zielona smakowita jest.. tylko ze akurat nie bylo :( groszek zielony tez sobie odpuszcze bo mimo baaardzo dluuuugiego gotowania (na pewno wygotowalam wszystko cokolwiek zawieral) to i tak lupki takie cienkie zostaly nawet po zmixowaniu

jestynka

ja dałam Filipowi mleko krowie do butli jak miał 8 miesięcy.
Teraz je codziennie, albo w butli. W jadłospisie jest: kakao, płatki na mleku, owsianka ,budyń itp.
Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

zuzia

ech...
Michał modyfikowanym gardzi
i nie wiem - moze spróbować innego? teraz mam Nan active 2

no i przestał jeść obiady. tzn. coś tam zje ale to bardziej podstępem i z przymusu niż z chęci. ani domowe ani słoiczkowe mu nie podchodzą.

przeczekać? wmuszać?
przeciez nie będę mu dawała kaszy 3 razy dziennie

aaaaa... owoce je

Kasia

Cytat: zuzia w 16 Lut 2010, 08:32:13aaaaa... owoce je

to sie chyba nigdy nie nudzi :)

Dodany tekst: 16 Lut 2010, 08:34:49

Cytat: zuzia w 16 Lut 2010, 08:32:13i nie wiem - moze spróbować innego? teraz mam Nan active 2

ja bym spróbowała tych mniej smrodliwych. lżejszych ;) np. zwykłe bebiko
ewentualnie zwykły nan ale skoro activem gardzi to i zwykłym nanem tez może pogardzić

Dodany tekst: 16 Lut 2010, 08:37:07

Cytat: zuzia w 16 Lut 2010, 08:32:13no i przestał jeść obiady. tzn. coś tam zje ale to bardziej podstępem i z przymusu niż z chęci. ani domowe ani słoiczkowe mu nie podchodzą.

mój z obiadkami różnie
ale ostatnio mu kupiłam zupkę warzywną hippa w takim szerokim słoiczku po 7 miesiącu i wciagnął jak owoce :D w szoku byłam
pomidorową z tej serii tez wciągnął :)
te hippy tylko w Bomi widziałam (na bemowie)

i widzę że rzadsze zupki ida lepiej, gesciejsze, daniowate gorzej idą
zrobiłam brokułową i tak sobie jadł
jak dolałam ciutke wody to wciagnął bez mrugniecia

Dodany tekst: 16 Lut 2010, 08:38:06

Cytat: zuzia w 16 Lut 2010, 08:32:13przeciez nie będę mu dawała kaszy 3 razy dziennie

w ostatecznosci zawsze możesz owoce kasza manną lub ryzem zagęcić
ja jednak z tego juz zrezygnowałam bo stwierdziłam że za duzo tego towaru ;)

Dodany tekst: 16 Lut 2010, 08:39:35

no i sukces kulinarny :D deserków juz nie kupuje w ogóle :jejeje:
Michał je moje własnorecznie rbione
nawet Daniel stwierdził że tak smakowicie wygladają że i on by sie skusił :D

ostatnio sobie z kumplem lody polali musem jabłkowo gruszkowym :D

jestynka

zuzia, a doprawiasz obiadki?

zuzia

twinnie77

Ja nie zmuszam do jedzenia, mimo że Hubert czasami prawie nic nie je. Jedyne pewne posiłki to mleko rano i wieczorem, wieczorne z dodatkiem kaszy lub kleiku, owoce, ale czasami też nie ma ochoty, jakiś jogurt/serek. Są dni, że zje obiad, np. ziemniaki duszone z masłem i trochę mięsa. A są dni, że obiadu nie ruszy. A wczoraj zjadł np. całą miskę krupniku szkolnego, byliśmy w szoku.

aja

zuzia nie chciałabym Cię martwić ale chyba modyfikowanego to już Michał nie będzie pił - (mi się wydaje że to efekt piersiowego karmienia - długiego)
ja 2 miesiące temu kupiłam jakieś smakowe waniliowe - przygotowałam mu normalnie do szklanki i nic, zamoczył usta skrzywił się i juz wiecej nie spróbował :( - stwierdziłam że do modyfikowanego zmuszać nie będę - trudno,pewnie ułatwiło by to życie ale nie to nie

zuzia

aja
ale ty jesteś w domu a ja wracam do pracy
i martwię się co będzie jak Michał nie będzie chciał jeść obiadu a będzie głodny. co wtedy? przecież nie będa mnie ściągać z pracy.

elve

zuzia

Cytat: elvelve w 16 Lut 2010, 10:32:01
zuzia a probowalas mieszac?
ja swojego nie odciągałam jeszcze :blush:

Kasia

zuzia jak chcesz moge Ci odsypać bebiko abyś całego pudła nie kupowała.

zuzia

Cytat: Kasia w 16 Lut 2010, 10:36:00
zuzia jak chcesz moge Ci odsypać bebiko abyś całego pudła nie kupowała.
super.
myslę czy by tego hippa nie kupić
najwyżej do kaszek zużyję