Niemowlę - rozszerzenie diety

Zaczęty przez gatka2804, 06 Sty 2009, 10:32:14

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

aja

Cytat: rubin04 w 01 Sty 2010, 21:22:03ugotowałam w odrobinie wody i zmiksowałam

ja też często tak obię :)
i takie jabłuszko pamiętam dużo lepiej mu wchodziło niż surowe (na samym początku) 

Angie

A jak Lena je słoiki to jak mam jej to żółtko dawać  :hmm: :hmm: :hmm:

vobi

niektore zupki sa z zoltkiem, chyba z Gerbera jakies kojarze (na etykietce jest informacja ze zawieraja zoltko)

Angie

Cytat: vobi w 01 Sty 2010, 22:02:19
niektore zupki sa z zoltkiem, chyba z Gerbera jakies kojarze (na etykietce jest informacja ze zawieraja zoltko)

znalazłam dynię z żółtkiem, ale mam jej teraz to co dwa dni podawać  :hmm: :hmm:
A można ugotowane żółtko dodawać do takiej zupy słoikowej?

aja

Cytat: Angelos w 01 Sty 2010, 22:04:58A można ugotowane żółtko dodawać do takiej zupy słoikowej?
ja bym spróbowała dodać połowę na początek
wiecie co ja się tak nie trzymałam tych wytycznych - i raczej żółtko było raz na tydzień

vobi

Cytat: Angelos w 01 Sty 2010, 22:04:58A można ugotowane żółtko dodawać do takiej zupy słoikowej?

mysle ze tak, ale moze przegladnij to forum na GW, tam powinno cos byc na te temat - albo zaloz nowy watek
http://forum.gazeta.pl/forum/f,1135,Rozszerzanie_diety.html

Angie

nionczka

Cytat: rubin04 w 01 Sty 2010, 21:22:03Nioczka - mam pytanie o ryby. Od jakiego wieku w Hiszpanii są zalecane dla niemowląt i jakie?Bo w PL wg nowych zaleceń to juz po 6 miesiacu wiec pomyślałam ze jak będe na Kanarach wlutym to żal by było nie skorzystać i nie kupic świeżej ryby dla Pawełka.A jakie ryby są zalecane? Bo pewnie nie tuńczyk czy miecznik

W pierwszym roku zalecane sa ryby biale, czyli nie te, ktore lubie ;-). U nas zaczyna sie pozniej z rybami, jakos chyba kolo 7-8 miesiaca. Ale tutaj oporcz cytrusów wszystko jest pozniej chyba.
Nie wiem co to miecznik, ale tunczyk nie zalicza sie do bialych.
Najpopularniejsze z bialych tutaj sa merluza, lubina, rape (u mnie na slubie byla), pescadilla... To na polwyspie a tam moga miec inne. Jakbys chciala sloiczki to polecam Hero Baby, oni maja wlasnie z tymi rybami. Ja kupuje bo bialych ryb sama nie jadam.

Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

kasiad

Cytat: Angelos w 01 Sty 2010, 22:00:23
A jak Lena je słoiki to jak mam jej to żółtko dawać  :hmm: :hmm: :hmm:

Angelos my robimy tak, gotujemy jajko na średnio-miękko, tak, aby żółtko nie było na twardo, ale żeby też nie lało się jak woda  ;)
żeby miało konsystencję gęstego budyniu i podajemy łyżeczką, a białko sami zjadamy  :P
i tak podajemy 2-3 razy w tygodniu  ;)

rubin04

Cytat: nionczka w 01 Sty 2010, 22:37:13
W pierwszym roku zalecane sa ryby biale, czyli nie te, ktore lubie ;-). U nas zaczyna sie pozniej z rybami, jakos chyba kolo 7-8 miesiaca. Ale tutaj oporcz cytrusów wszystko jest pozniej chyba.
Nie wiem co to miecznik, ale tunczyk nie zalicza sie do bialych.
Najpopularniejsze z bialych tutaj sa merluza, lubina, rape (u mnie na slubie byla), pescadilla... To na polwyspie a tam moga miec inne. Jakbys chciala sloiczki to polecam Hero Baby, oni maja wlasnie z tymi rybami. Ja kupuje bo bialych ryb sama nie jadam.

Nioczka - miecznik to sword fish - moze to coś Ci powie.

ja słoiczków nie chce kupować, ja myślałam raczej by kupić świeżą rybę, ugotować, zmiksować.. Bo ryby z warzywami w słoiczkach w PL też są, u nas ciężej o świeżą rybę,
wiec chcę skorzystać z miejscowych dobrodziejstw i nakarmić Pawełka kanaryjskimi bananami i rybką :)

A pomarańcze od kiedy u Was się dzieciom daje?
Bo Pawełek na Kanarach skończy 8 miesięcy wiec myslałam by dac mu spróbować np. soku ze świeżej pomarańczy.

aja

Cytat: rubin04 w 02 Sty 2010, 19:52:16Bo Pawełek na Kanarach skończy 8 miesięcy wiec myslałam by dac mu spróbować np. soku ze świeżej pomarańczy.
ja dawałam sok ze świeżych pomarańczy jak miał chyba 7 mc  - nasz pediatra odradza tylko podawanie mandarynek ale pomarańczy już nie  :crazy: mandarynki od 2 roku życia bo ponoć są alergiczne

rubin04

Mojego jak na razie nic alergicznie nie rusza, a już nawet testowałam jak reaguje jak zjem ja pomelo, pomarańcze i limonki. Tylko jak najadłam sie curry w sałatce to nie był zachwycony..Chyba wiec spróbuje sok z pomarańczy jak bedziemy na wakacjach.

jusia

Cytat: aja w 02 Sty 2010, 20:39:48
ja dawałam sok ze świeżych pomarańczy jak miał chyba 7 mc  - nasz pediatra odradza tylko podawanie mandarynek ale pomarańczy już nie  :crazy: mandarynki od 2 roku życia bo ponoć są alergiczne
a ja nic o tym nie wiem i Franek zjada mandarynki, az miło :)
"Ten co chce- szuka sposobu, ten co nie chce- szuka powodu"

aja

Cytat: jusia w 02 Sty 2010, 21:40:55a ja nic o tym nie wiem i Franek zjada mandarynki, az miło
ja też dowiedziałam się jak już dałam i dzieć znajomych też wcina i nic jej nie jest!

nionczka

Rubin, padniesz! W Hiszpanii pomarancze to pierwsze owoce, ktroe podaje sie dziecku kiedy skonczy 5 miesiecy :-) Sok pomaranczowy  z bananem. Klasyk. Irene je cytrusy od 6 miesiaca.

rubin04

Nioczka - no to super :) W PL bym mu pomarańczy tak wcześnie nie dała bo u nas to one takie mocno "chemiczne", by były równiutko pomarańczowe, nie gniły, i dojrzewają na statkach itd. A na Kanarach taka świeża pomarańcza czy banan to zupełnie inna jakosć..

Kasia

Cytat: aja w 02 Sty 2010, 20:39:48mandarynki od 2 roku życia bo ponoć są alergiczne
no to u nas juz po jabłkach ;) ostatnio Michał sie przyssał do mandarynki i wyssał sok :D żadnej reakcji allergicznej nie zaobserwowalam :)

z co do glutemi i cukru

kupiłam dzisiaj kaszki mleczno pszenne Hippa, zawieraja gluten i nie maja cukru

rubin04

Kasia - dzieki za info o tej kaszce bez cukru Hippa - bo ja mojego nie chcę paść tymi cukrowymi - w końcu chcę go wychowywac w "kulcie ciała" :D
A tak serio - jutro chcę kupić własnie kleik ryżowy, kukurydziany i jakąś kaszkę właśnie bez cukru żebym mogła zupę zagęścić trochę.

No i kubek niekapek tez chce kupić, nawet dzis bym kupiła ale nie było niebieskich z Dr Browna bo taki chcę :)

Kasia

rubin04 kaszki MLECZNO-ryzowe bardzo czesto są bez cukru,
same ryzowe niestety z cukrem :(

Ja tam kupuje jak leci ;) i obserwuje czy Misiek nie tyje ale na to jak na razie absolutnie się nie zanosi ;)
nie za bardzo l;ubie te mleczne kaszki bo wkurza mnie ich gestość a znowu nie chce rozrzedzac mlecznej kaszki
i dlatego wole kupować te ryzowe mimo cukru

ta mleczno-pszenną kupiłam, bo ładną puszkę dodawali lol

rubin04

No mój nie jest gruby, jesteśmy tak na 50 centylu a czasami poniżej był.
Za tydzień bede u pediatry to go zważy,
ale wolę dmuchać na zimne,
bo ani ja, ani M. jakos chudzi nie jesteśmy wiec on też "pasyjką" nie będzie :)

Kasia

Cytat: rubin04 w 03 Sty 2010, 00:17:42wiec on też "pasyjką" nie będzie Smiley

no pasyjką to nie ale jak na syna żeglarzy przystało sledziem ;)

zuzia

Cytat: Kasia w 03 Sty 2010, 00:11:23ta mleczno-pszenną kupiłam, bo ładną puszkę dodawali
tez bym kupila lol

Kasia

do bobovity tez czasem dodaja :)

ale ta z hippa fajniejsza bo wieczko na zawiasach ;)

zuzia

Kasia
a gdzie takie dają? ja od wieków w markecie nie byłam bo jakoś mi się nie składa. zawsze K. wysyłam a on nie zwraca uwagi na takie rzeczy :)
a do bobovity też nigdzie nie widziałam.

Kasia

wczoraj w Auchan były i bobovity i hippa

hippa pierwszy raz spotkałam a bobovite już kilka razy widzialam, tylko a to Michał był za maly na kaszki, a to w zestawie byly same mleczno ryzowe w ilosci 4szt itd

dopiero przed swietami dorwałam w auchan zestaw 2 kaszek ryzowych z puszką
a wczoraj z hippa