Niemowlę - rozszerzenie diety

Zaczęty przez gatka2804, 06 Sty 2009, 10:32:14

Angie

abkasia moje też ;D  Maksimum to jest pół sloika, a teraz
u rodziców w ogóle gardzi jedzeniem ;D

vobi

kurde, a moja jest tak zarloczna, ze probuje jesc wszystko, nawet uszczelniacz do pieca :crying:

jestynka

Cytat: vobi w 29 Gru 2009, 23:42:35
kurde, a moja jest tak zarloczna, ze probuje jesc wszystko, nawet uszczelniacz do pieca :crying:

to jak mój Filip. W święta to on miał raj, każdy mu coś do jedzenia dawał, rzuca się na ludzi jedzących. Obcy ludzie go częstuję, bo on się tak patrzy jak by 3 dni nic nie jadł :D
Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

Kasia

co do wody mineralnej to juz kiedys pisałam aby bardzo na nia uważać
nawet te niskomineralizowane są zbyt "mocne" dla dorosłego człowieka
dla dziecka tym bardziej

moi znajomi mieli ostre jazdy po Żywcu (nawet nie wiem czy to mineralna czy nie)
i lekarz od razu kazał odstawić i polecił ... własnie kranówke
dolegliwosci ustąpiły momentalnie :)

zosia2007

Kasia ale żywiec to woda źródlana, no i niby jest rekomendowana aby podawac dzieciom

nionczka

Cytat: jestynka w 30 Gru 2009, 08:12:13to jak mój Filip. W święta to on miał raj, każdy mu coś do jedzenia dawał, rzuca się na ludzi jedzących. Obcy ludzie go częstuję, bo on się tak patrzy jak by 3 dni nic nie jadł Cheesy

to tak jak u nas. w zlobku mieli problem bo ona nie moze patrzec na innych kiedy jedza i sama nie jesc. WIec nie mzoe jest ani pierwsza ani ostatnia. i podczas gdy inne dzieci jedza ona jest zabawiana herbatnikami. a zdjecia ze zlobka na blogu moiwa same za siebie ;-)

Kasia

Cytat: zosia2007 w 30 Gru 2009, 09:10:40Kasia ale żywiec to woda źródlana, no i niby jest rekomendowana aby podawac dzieciom

no własnie wiem że rekomendowana i chyba najpopularniejsza, nawet w tych pudełkach ze szpitali ja dają :hmm:

no ale tamten lekarz jak usłyszał że uzwyają mineralnej/źródlanej to od razu zapytał czy zywca
jak potwierdzili to podobno kazał od razu odstawić

że niby już miał podobne przypadki :hmm:

Ja najczęściej korzystam z kranówki ale od czasu do czasu i żywca mam ;) rzadko bo my butelkowych niegazowanych w ogóle nie kupujemy
więc to przeważnie jak goście nie wypija ;)
Michał żadnych atrakcji ani po tym zywcu ani po kranówie nie ma :D

Dodany tekst: 30 Gru 2009, 09:19:25

Cytat: nionczka w 30 Gru 2009, 09:13:08a zdjecia ze zlobka na blogu moiwa same za siebie ;-)

ależ to jest śliczna blondina :)

pewnie sie w tej Hiszpanii za nią ludziska ogladaja i podziwiaja :)

nionczka

Cytat: Kasia w 30 Gru 2009, 09:16:38ależ to jest śliczna blondina Smiley

pewnie sie w tej Hiszpanii za nią ludziska ogladaja i podziwiaja Smiley

Etam, wbrew pozorom wcale sie nie odroznia od innych i sa tu dzieci bardziej blond od niej. I z jasnymi oczami. Nawet w jej grupie.
Mi chodzilo o to,z e na zdjeciu widac,z e pierwsza u koryta i wstac od jedzenia nie chce. Ma to po mamie. Dopoki jest cos na talerzu, przy stole, ona je. Nawet potrafi sie rozplakac bo jedzenie sie skonczylo.

rubin04

Cytat: nionczka w 29 Gru 2009, 00:26:40Cytat: rubin04  Grudzień 28, 2009, 11:21:00 Bo ja zamierzam odstawić Pawełka od nocnego jedzienia po naszych wakacjach w lutym [ on je tylko raz w nocy (ok. 1:30) a potem to dopiero rano ok 5:00-6:00]Rubin, to jest dla mnie jedzenie w nocy 2 razy a nie raz :-)
no tak tylko on o tej 5 czy 6 rano juz wstaje gotowy i chętny do poznawania świata :)
I dopiero ok. 10-11:00 idzie na drzemkę na jakies 40 min.

zuzia

Cytat: rubin04 w 30 Gru 2009, 15:58:20no tak tylko on o tej 5 czy 6 rano juz wstaje gotowy i chętny do poznawania świata
jak to dobrze ze Michal nie ma takich zapedow :)

Kasia

Cytat: zuzia w 30 Gru 2009, 16:56:38
jak to dobrze ze Michal nie ma takich zapedow :)

Michały zaczynają poznawać świat o późniejszej porze dnia :)

fasolka1980

wiecie jaka jest jedyne warzywo, które moje dziecko zjadlo z jako-takim smakiem? Brokuły  :padam: :padam: :padam:

kasiad

Cytat: jusia w 29 Gru 2009, 20:50:12
wg mojej pediatry 2 x w tygodniu nie więcej jeśli chodzi o chłopców

aja moja pediatra powiedziała, że co drugi dzień można podawać żółtko
wychodzą 3 tygodniowo  ;)

zuzia

Cytat: fasolka1980 w 30 Gru 2009, 19:13:41
wiecie jaka jest jedyne warzywo, które moje dziecko zjadlo z jako-takim smakiem? Brokuły  :padam: :padam: :padam:
u nas by nie przeszlo

vobi

Cytat: fasolka1980 w 30 Gru 2009, 19:13:41

wie chlopak co dobre i zdrowe! :bravo:

fasolka1980

Cytat: vobi w 30 Gru 2009, 20:39:37
wie chlopak co dobre i zdrowe! :bravo:

ma się ten wyrafinowany gust :D

vobi

Cytat: fasolka1980 w 30 Gru 2009, 21:13:14
ma się ten wyrafinowany gust :D

fasolka, to teraz sprobuj kawior i jakies dobre sery plesniowe, cos czuje ze beda Igorowi pasowac :D

fasolka1980

Cytat: vobi w 30 Gru 2009, 21:29:04
fasolka, to teraz sprobuj kawior i jakies dobre sery plesniowe, cos czuje ze beda Igorowi pasowac :D

a ja go marchewką i jabłkiem katowałam :D

a i jeszcze pytanie: to mleko modyfikowane do kaszki to moge kupic jakiekolwiek z 2? czym one się roznią?

aja

dzieki Kasiad  :beer:
fasolka jakiekolwiek tylko mieszać już późneij nie można - chyba zalecają trzymania się jednego

fasolka1980

Cytat: aja w 30 Gru 2009, 22:15:28fasolka jakiekolwiek tylko mieszać już późneij nie można - chyba zalecają trzymania się jednego

o dzięki za info!

a jak mu nie podejdzie to nie moge zmienic?

aja

u nas mleko modyfikowane w ogóle nie podchodzi - udało się tylko przemycić w tych kaszkach mleczno-ryżowych a do picia zupełnie nie!
ja nawet nie próbowałam zminiać ale chyba by to nie pomogło
na początku to chyba od każdego  może Igora boleć brzuszek ale niekoniecznie - mam nadzieję,że mu posmakuje to odetchniesz

zuzia

Cytat: aja w 30 Gru 2009, 22:15:28
fasolka jakiekolwiek tylko mieszać już późneij nie można - chyba zalecają trzymania się jednego
to w zasadzie tyczy sie 1
bo przy 2 to juz nie tak bardzo

Kasia

Cytat: fasolka1980 w 30 Gru 2009, 21:51:45a i jeszcze pytanie: to mleko modyfikowane do kaszki to moge kupic jakiekolwiek z 2? czym one się roznią?

z reguły różnią sie firmą ;)

sa mleka zwykłe czyli sama cyferka np.2
sa z kleikiem i tutaj dochodzi literka R czyli 2R
oznaczenie AR oznacza mleko dla dzieci ze skłonnoscia do ulewania
AH to mleko dla potencjalnych lub nie alergików

wszystkie firmy (przynajmniej te co widziałam) stosują te oznaczenia

Dodany tekst: 31 Gru 2009, 08:19:47

Cytat: aja w 30 Gru 2009, 22:15:28chyba zalecają trzymania się jednego

moja lekarka powiedziała że przy jedynce zaleca się trzymanie jednego rodzaju, firmy

natomiast przy 2 i póxniejszych dopuszcza się zmienianie pod warunkiem ze dziecko nie reaguje na zmiany jakoś drastycznie
bezpieczniejsze ale już niekonieczne jest trzymanie sie jednego rodzaju

nionczka

My ciagle zmieniamy mleko wlasnie, zeby sie za bardzo nie przyzywczaila do jednego smaku a potem problem bo w Wawie lub Brukseli tego nie kupie. Pila juz chyba ze 6 roznych marek i wszystkie smakuja i nie wywoluja zadnych problemów. Tak samo zamierzam robic ze wszystkim innym, zeby potem nie bylo, ze dziecko je tylko 1 typ jogurtu i szynke tylko jednej marki (a takie dzieci juz widzialam!).

rubin04

Nioczka - mam pytanie o ryby. Od jakiego wieku w Hiszpanii są zalecane dla niemowląt i jakie?
Bo w PL wg nowych zaleceń to juz po 6 miesiacu wiec pomyślałam ze jak będe na Kanarach wlutym to żal by było nie skorzystać i nie kupic świeżej ryby dla Pawełka.
A jakie ryby są zalecane? Bo pewnie nie tuńczyk czy miecznik ;)

Dodany tekst: 01 Sty 2010, 21:25:52

..a co do kaszek jeszcze: chciałam kupić wczoraj kaszkę ale one wszystkie są z cukrem! No i tak się zastanawiam - czy oprócz kaszy mannej są jakieś bez cukru? Bo nie chciałabym tak od razu dawać cukru..

Poza tym zrobiłam wczoraj Pawełkowi gruszkę z jabłkiem [ugotowałam w odrobinie wody i zmiksowałam] i był zachwycony :) A częśc zawekowałam i będzie na pojutrze :)