Niemowlę - rozszerzenie diety

Zaczęty przez gatka2804, 06 Sty 2009, 10:32:14

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Kasia

jestynka

Cytat: aniak1211 w 28 Gru 2009, 17:57:49eeee tam,
ja na oko zawsze sypalam

ja też

Dodany tekst: 28 Gru 2009, 18:13:48

Cytat: zuzia w 28 Gru 2009, 18:03:06manna mu ugotuje

manną też gotowałam i gotuję nadal, Filip bardzo lubi
Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

abkasia

Cytat: zuzia w 28 Gru 2009, 17:53:05
ech... to jeszcze mleko modyfikowane trzeba bedzie kupic
to kup mleczno-ryzowa, nie trzeba dokupywac mleka.
ryzowe na moim mleku nie gestnialy.
kaszke zaleca sie podawac lyzeczka, wiec powinna byc dosc gesta

dla nas najlepsze kaszki to sa nestle-zdrowy brzuszek, tylko to sa kaszki pszenne-glutenowe.

aja

jestynka a kasze manną rozbisz z owocami czy jeszcze masz jakiś przepis na nią???

u nas ciężki okres z gotowaniem - typowo niemowlęce zupki, które gotowałam na parze już nie smakują, a typowe nasze obiady jakoś idą ale w małych ilościach bo młody średnio chce gryźć
gotuję zwykłe zupy ale mi pomysłów brakuje
pulpetów też już nie chce jesć
zniechęciło mnie to gotowanie :(

zuzia

Cytat: abkasia w 28 Gru 2009, 19:55:07dla nas najlepsze kaszki to sa nestle-zdrowy brzuszek, tylko to sa kaszki pszenne-glutenowe.
abkasia, dzieki
chociaz z glutenem to ja jeszcze troche poczekam. zreszta w styczniu mam wizyte u pediatry to zapytam.

aja

a ja jednak wolę nestel bo mniej słodkie od bobovity -a co do składu to chyba są jednakowe i tak samo sztuczne
z bobovity mamy tylko "pyszne śniadanko" kasze manną i kaszę mleczno-ryżowo-kukurydzianą

abkasia

vobi

Cytat: abkasia w 28 Gru 2009, 19:55:07dla nas najlepsze kaszki to sa nestle-zdrowy brzuszek, tylko to sa kaszki pszenne-glutenowe.

U nas tez od jakiegos czasu "Zdrowy brzuszek" rulez :D jedna jest bezglutenowa - ryzowa z marchewka, ale jest bezmleczna (to znaczy rozrabia sie ja w mleku)

Dodany tekst: 28 Gru 2009, 20:49:21

Generalnie, staram sie Hani dawac albo te Zdrowe Brzuszki albo kaszki "bezsmakowe" z dodatkiem owocow (np. przetartych)

Kasia

a jakieś kaszki bezcukrowe znacie?

abkasia

Cytat: Kasia w 28 Gru 2009, 21:07:57
a jakieś kaszki bezcukrowe znacie?

silnak podonbno jest bezcukrowy, choc nei wierze w to bo jest slodki jak cholera...

nionczka

Nestle wlasnie nie maja cukru.
Irene tych pefumowanych owocowych nie chciala. Raz po niej dokonczylam i caly dzien mi sie odbijaly te "owoce".

jusia

Cytat: elvelve w 28 Gru 2009, 21:13:11
http://www.allegro.pl/item815984119_holle_szwajcarska_kaszka_3_ziarna_250g_bezmleczna.html
już wklejałam na maluszkowej kiedyś
chyba te podaje gios Wiktorowi...
ja daje kaszke mleczno-ryżowa zmieszaną pół na pół z kasza manna albo owsianka

jestynka a jak Ty robisz tę kaszę mannę? no bo ta moja z bobovity jest, wiec blyskawiczna, a taka zwykla dodaje tylko do zupy

aja no u nas tez kiepsko z zupkami, wlasciwie robie tylko 2 rodzaje, na kurczaku warzywna taka smieciowa + kasza manna właśnie, albo krupnik na cielęcinie z kaszą jaglaną, no i parę razy zalewajka, dorsz smażony (tzn. srodek), no i w sumie to by bylo tyle

rubin jeśli chodzi o mięso, to tak jak dziewczyny mówią, najlepiej ze wsi, albo ze słoiczków- indyk, królik, no a jeśli chodzi o sklepowe to ja proponuje cielecine, bo mięsa cielęcego nie da się naładować hormonami, tylko na mleku krowim jest hodowane cielę,
"Ten co chce- szuka sposobu, ten co nie chce- szuka powodu"

jestynka

Cytat: aja w 28 Gru 2009, 20:05:12jestynka a kasze manną rozbisz z owocami czy jeszcze masz jakiś przepis na nią

Cytat: jusia w 28 Gru 2009, 21:24:01jestynka a jak Ty robisz tę kaszę mannę? no bo ta moja z bobovity jest, wiec blyskawiczna, a taka zwykla dodaje tylko do zupy

kupuję zwykła kaszę manną błyskawiczną, aby skrócić czas gotowania. Na opakowaniu jest przepis ile trzeba wsypać aby bła gęsta, jeśli się taką chce, na rzadką też jest przepis.
Robię mu z owocami: tartym jabłkiem, bananem lub gruszką, dodaję cynamonu, imbiru. to zalezy co mam. Robiłam też z konfiturą jagodową, z syropem malinowym. Kilka razy zrobiłam też na zwykłym mleku.
najczęściej gotuję ja na wodzie.
Ostatnio też zrobiłam tradycyjną  owsiankę, jadł aż się uszy trzęsły, jedna miska wystarczyła mu na 5 godzin :padam:

aja

Cytat: jestynka w 28 Gru 2009, 22:18:01jedna miska wystarczyła mu na 5 godzin
ooo to i ja spróbuję go zapchać ;D
ale na mleku zrobiłaś? zwykłym?

twinnie77

zuzia, a podajesz małemu mannę?

jestynka

jusia

Cytat: jestynka w 28 Gru 2009, 22:28:15
tak
cholera, moze i ja sie na zwykle mleko zdecyduje i tak na noc na przyklad, zeby sie gadzina nie budzila...a ile % miało mleko, no bo chyba nie takie od krowy bo to strasznie tłuste jest...
jestynka dzieki  :beer: :beer:

aja

ja robiłam na 2% a jeśli od krowy proto to rozcieńczane

jestynka

ja robiłam na 2%, nie dałam mu na noc tylko na dzień, bo Filip jak się napcha na noc to gorzej śpi.
W nocy też nic nie je

jusia

aja jestynka...jej, to ja tez spróbuje....Filipek nie je w nocy a ma dopiero 10 m-cy a Franek 14  :headbang: :headbang: :headbang: a o ktorej je ostatni raz , a Natan je w nocy

jestynka

je ok 19- 20 ostatni raz.
trochę mnie kosztwało oduczenie jedzenia nocnego,ale warto było. jadł więcej niż potrzebował, potem kręcil się bo wszystko trawił.
Przez kilka w nocy z rzędu wstawałam co godz. i słuchałam histerii , oszukiwałam też go słodkim piciem, które z czasem stawało się mniej słodkie, aż doszłam do wody. Potem był bunt na wode.
Ostatnio oduczam go picia nocnego.

jusia

Cytat: jestynka w 28 Gru 2009, 23:10:09
je ok 19- 20 ostatni raz.
trochę mnie kosztwało oduczenie jedzenia nocnego,ale warto było. jadł więcej niż potrzebował, potem kręcil się bo wszystko trawił.
Przez kilka w nocy z rzędu wstawałam co godz. i słuchałam histerii , oszukiwałam też go słodkim piciem, które z czasem stawało się mniej słodkie, aż doszłam do wody. Potem był bunt na wode.
Ostatnio oduczam go picia nocnego.
jestes moim guru, ja myslałam, ze Filipek tak sam z siebie nie je...no ja tez musze w takim razie Frana oduczyc, no ale jak On sie tak kreci, płacze a pozniej wrzeszczy to wole Mu dac, zeby sie uciszyl, i zebysmy juz dalej spali...choc ta cwaniura co ma zjesc to zje, a o 5 rano znowu siew wierci i wtedy gooopia matka bierze do łóżka i spania c.d., no ale ja tez to lubię ten naturalny termoforek

rubin04

Jestynka - a ile m-cy mial jak zaczęłas oduczac nocnego jedzenia?

Bo ja zamierzam odstawić Pawełka od nocnego jedzienia po naszych wakacjach w lutym [ on je tylko raz w nocy (ok. 1:30) a potem to dopiero rano ok 5:00-6:00]
Chce z lenistwa przeciągnąc jeszcze go przez wakacje na cycku a potem odstawiam i wtedy też chce by przestał jeść w nocy. Będzie miec skończone 8 miesięcy.

A Ty na kolację mleko dawłaś czy jakies kaszki?

aja

Cytat: jusia w 28 Gru 2009, 22:59:04Natan je w nocy
niestety tak ok. dwóch razy ciągnie cyca
daliśmy sobie czas do końca roku potem śpi z tatą a ja spadam tak żeby ani mnie nie słyszał ani nie czuł hehehehe bo jest podobie jak było u jestynki tez zjada więcej niz potrzebuje
w zasadzie o 20 zjada kasze i po 3 h jeczy na cycka i coś tam zajda bo dość długo ciągnie ale ten drugi raz to jest taki może 5/10 min. więc chyba zwykłe przyzwyczajenie a ja dla świętego spokoju i snu mu daję
dlatego też mamy zamiar byc może w drastyczny sposób go od jedzenia oduczyć ale bez oszukiwania innymi napojami

jusia ja na mleku krowim robiłam budyń i kasze manną - ale lepiej idą mu na wodzie więc to krowie mkleko jest jeszcze dośc rzadko w naszym jadłośpisie ale jutro robię mu owsiankę bo do tj pory kupowałam tą z bobovvity "pyszne sniadanko"