Maluszkowe sprawy!!!

Zaczęty przez aja, 05 Sty 2009, 15:35:18

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

marax

Jezeli chcecie skonczyc karmic nie dokarmiejacie piersia w nocy-wlasnie wtedy uwalnia sie najwiecej hormonu odpowiedzialnego za produkcje pokarmu

gatka2804

wlasnie dzis zaczelysmy nauke picia z butelki. Mam nadzieje odstawic niedlugo Anie od piersi, okazuje sie jednak ze nie bardzo potrafi pic ze smoczka. Ale moze jakos to pojdzie. A wszystko przez to ciagle budzenie sie w nocy. Jestem zdesperowana. Gdyby przesypala to pewnie bym ja jeszcze chciala karmic. Licze na to ze po modyfikowanym zacznie przesypiac noce - obym sie nie zdziwila. Bo jak w nocy bede musiala przygotowywac butle! O zgrozo! Latwiej mi wystawic cyca...

aniak1211

gatka2804
Dziecko w tym wieku nie musi byc karmione w nocy,
wystarczy ze dasz wode do picia :)
Chyba i ja musze zakupic smoczek do butli i uczyc Dominike,
a myslalam ze sie obejdzie bez butli,
tylko czy da sie oszukac ???

Najpierw krwawa walka zeby jadla cyca a teraz  :crazy:

doris8008

ja karmię piersią i butelką. u nas sprawdzają się butelki Tommee Tippee - i z przystawieniem do piersi, i z ciągnięciem z butelki nie ma żadnych problemów. jeśli macie trudności z przejściem z piersi na butelkę to myślę że warto wypróbować TT.

Kasia

moja szwagierka poradziła sobie szybko ale dość drastycznie

posmarowała sobie sutka jakimś smierdzącym sosem, curry czy czymś

mały za cyca i w druga stronę bo mu nie smakowało

wiec ta mu dała butlę

nastepnym razem to samo

kolejnych już nie było bo mały pamietał że butla smaczniejsza :)

doris8008

Kasia - jezuuu, metoda faktycznie drastyczna  :ohboy:

gioseppe

Cytat: aja w 06 Maj 2009, 09:25:56
gios a ja chyba się zdecyduję na łóżeczko z firmy coneco model apollo http://www.coneco.pl/index.php?go=apollo 
ale coś mi tam nie pasuje ... bo np. na stronie firmowej t ołóżeczko ma bardzo fajny przewijak - taki jakby wyprofilowany a w sklepach internetowych ten sam model łóżeczka już ma inny przewijak i nie wiem o co chodzi a wogóle to bardzo bym  chciała z firmy Graco http://www.ceneo.pl/1979679
bo kolorystyka mi odpowiada najbardziej ale te łóżeczka mają zaledwie 102 cm dł. więc małe!
bratanek" zdecydowal sie na takie ;)

Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

http://www.szajnar.pl/   - makijaż Kraków - fotografia kobiet
http://www.facebook.com/EwelinaSzajnarMakeUP

aniak1211

doris8008
mam butelke TT ale chyba smoczki sie zmienia z wiekiem ???

kasia
a dziecko ile mialo???
Bede musiala cos takiego zrobic :D

Moja Dominika to skubana juz taka madra:)
pokazuje paluszkiem na szfke ze cos chce,
ja jej podaje jakas rzecz a ta mi glowka kreci NIE a czasem nawet powie NIE :D

Kasia

Cytat: aniak1211 w 06 Maj 2009, 22:52:24
doris8008

kasia
a dziecko ile mialo???
Bede musiala cos takiego zrobic :D

ponad rok - rok i trzy, cztery miesiące chyba

aniak1211

Kasia

Cytat: doda w 06 Maj 2009, 23:16:35
a wiecie, że moja babcia opowiadała, że zrobiła tak samo jak odstawiała moją mamę od piersi? :D
(jezu jak to brzmi :D )

w każdym razie bezowocnie, bo mama ponoć starła to coś z piersi i dalej zasuwała :D
a miała pewnie z rok moze lub trochę ponad

wiem że dla starszego pokolenia ta metoda to normalka, jak szwagierka opowiadała rodzince jak odstawiła małego to żadna  z ciotek zdziwiona nie była.

nionczka

U nas nauka picia z butli tez nie jest latwa. Mysle, ze jak dziecko ejst amlenki i laczy sie butle z piersia jest latwiej. Gorzej jak ma 4 i pol miesiaca i butli na oczy nie widzialo. Nie mówiac juz o starszych dzieciach.
U nas sprawdziwlo sie wziecie glodem (na cyca zawsze jest ochota, na butelkie kiedy glod sciska). Poza tym ja nie moge podawac butli tylko ktos inny (tata albo babcia). I nie moze mnie wtedy widziec ani slyszec.
Ale my jej podajemy moje mleko.
Modyfikowane trzeba wprowadzac stopniowo, mieszajac.
A i jeszcze czytalam, ze mozna sprobowac ze smoczkiem od butelki podobnym do smoczka uspokajajacego, ktorego uzywa dziecko. U nas akurat smoczek byl zupelnie inny i wcale jej to nie przeszkodzilo. To nie smoczek byl problemem :-)

gatka2804

Cytat: doris8008 w 06 Maj 2009, 22:37:59
ja karmię piersią i butelką. u nas sprawdzają się butelki Tommee Tippee - i z przystawieniem do piersi, i z ciągnięciem z butelki nie ma żadnych problemów. jeśli macie trudności z przejściem z piersi na butelkę to myślę że warto wypróbować TT.

wlasnie od tej butelki startujemy. I nawet to calkiem idzie. Nie przyszloby mi do glowy smarowac sobie czyms niedobrym piersi, wczoraj zrobilismy w ten sposob ze pod wieczor nie dostala zadnej przekaski: deserek czy jakis owoc. Troszke zglodniala, potem poszalala w kapieli i udalo sie! Zassala sie od razu. A ja juz mowilam ze nie potrafi smoczka, a moze mleko nie smakuje. A Ania nie bla wystarczajaco glodna.

Po tak imponujacym poczatku analizuje teraz czy mi nie szkoda.. A moze jeszcze poczekac z tym odstawieniem... A potem nie bedzie mi szkoda... Pewnie bedzie mi bardziej szkoda...

Najpierw narzekam ze nie chce butli, a jak juz zachciala to sie waham.

No ale chyba juz nie ma odwrotu. Zaczne eliminowac po kolei posilki piersiowe na rzecz butli. Moze nie wszystko na raz.

aja

gios bardzo fajne i kolor też!

gioseppe

Cytat: aja w 07 Maj 2009, 08:26:43
gios bardzo fajne i kolor też!
:)
musze teraz tylko zamowic
ciesze sie, bo nie musze dumac nad prezentem ;)

marax

ja czasem w piatek wychodze i mala od poczatku rak raz na tydzien dostawala butle przez 2 karmienia .Wie co to smoczek ale np w tamtym tyg bylismy na weselu i mala cyrk urzadzala tesciowej o jedzenie z butelki .Prawda tez jest to co mowi nioniczka butle lepiej niech podaje tata -ja moje tez tak przyzwyczailam ze zaczynalam karmic piersia a pozniej dawalam butelke -jeszcze latwiej jest w nocy dziecko prawie spi i mu rdziej obojetnie

Dodany tekst: 07 Maj 2009, 09:23:47

jutro mam prace i jade na caly dzien do krakowa -nie wiem jak to mala zniesie

aniak1211

To jak odstawie mala od cyca to powinnam dawac jej modyfikowane mleko z butelki ???

doris8008

Cytat: aniak1211 w 06 Maj 2009, 22:52:24
doris8008

TT ma, jak każdy producent, różne smoczki na różny wiek dziecka, ale każdy jest podobnie zbudowany (my nadal jesteśmy przy nr 1 więc nie pomogę, ale już niedługo chcę wypróbować nr 2) więc myślę że byłoby podobnie. TT jest polecany przy karmieniu mieszanym, czyli pewnie każda wielkość smoczka się tu sprawdzi. nawet się reklamują że "ułatwia naprzemienne karmienie piersią i butelką". u nas działa - chłopcy chcą ssać pierś i nie ma dla nich różnicy czy to smoczek czy pierś.

a nr 2 jest po 3 m-cu do szóstego.

sonatina

aniak1211 posiłki , które mała jadła z piersi zastąp mlekiem modyfikowanym z butli lub kaszką.

aniak1211

Cytat: sonatina w 07 Maj 2009, 21:29:43
aniak1211 posiłki , które mała jadła z piersi zastąp mlekiem modyfikowanym z butli lub kaszką.

Mala na sniadanie je kaszke i czasem na kolacje,
w dzien dostaje jogurt-typu danonek i w nocy cyc,
musze sie zaopatrzyc w smoczek odpowiedni do jej wieku i mleko modyfikowane :)

:beer: dla ciebie

Dodany tekst: 07 Maj 2009, 21:38:21

Dominika od kilku dni ma na,hmmm jak to ladnie okreslic :mocking:
pipci  :mocking: czerwone,na poczatku myslalam ze to odparzenie ale nie schodzi jej to i jest bardzo czerwone,
jutro ide do lekarza ale moze ktos wie co to moze byc???

nionczka

Aniak, zeby! czasem takie zaczerwienienia towarzysza zabkowaniu. nie wiem czemu... ale lepiej sprawdzic u lekarza

aniak1211

Cytat: nionczka w 07 Maj 2009, 21:41:52
Aniak, zeby! czasem takie zaczerwienienia towarzysza zabkowaniu. nie wiem czemu... ale lepiej sprawdzic u lekarza
:padam: :padam: :padam:
Biedna ona jest z tymi zabkami,cierpi straszecznie a do tego to-o ile to sprawa zabkow ;)

gioseppe

czesc, czy ktoras z was ma taka zabawke flexi tiny love?

vobi

Cytat: aniak1211 w 07 Maj 2009, 21:34:45
Dominika od kilku dni ma na,hmmm jak to ladnie okreslic :mocking:
pipci  :mocking: czerwone,na poczatku myslalam ze to odparzenie ale nie schodzi jej to i jest bardzo czerwone,
jutro ide do lekarza ale moze ktos wie co to moze byc???

aniak, to moze byc objaw zakazenia drog moczowych (podkreslam "moze", bo pewnie jest tez 300 innych mozliwosci ;))

aniak1211

Bylismy u lekarza,
ale nie bylam zarejestrowana i mnie nie przyjeto a na emergency sie nie kwalifikuje :crazy:
dopiero na przyszly tydz. moge sie zarejestrowac :padam:

Zadzwonie do znajomej ktora jest polozna.