Maluszkowe sprawy!!!

Zaczęty przez aja, 05 Sty 2009, 15:35:18

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

aniak1211

Dominika bawila sie pieluszka w chowanego :)
zabawnie to wygladalo jak ledwo co umiala zlapac pieluszke i powoli kladla ja sobie na buzke :)
ja ja pomalutku zdejmowalam a ona sie cieszyla.

Teraz ma ulubionego pluszaka,jak go zobaczy to sie cieszy i tuli mocno do niego-slodko wtedy wyglada:)

vobi

Cytat: dragonfly w 09 Kwi 2009, 13:11:03
laski, czy wasze dzieci tez maja taka zajawke i lubia miec pielucha na buzi? czy to tylko u mnie i moje kuzynki tak? i w ogole czy wasze pociechy maja juz jakies "ulubione" rzeczy?

Tak, owce! Pielucha tez lubi sie bawic, ale do spania najlepsza jest owca :D

doris8008

Cytat: vobi w 09 Kwi 2009, 21:35:30
Tak, owce! Pielucha tez lubi sie bawic, ale do spania najlepsza jest owca :D

strefowy żółwik w przypadku Tymka - wkłada rękę pod skorupę i sobie tak śpi, czasem go przeciąga na siebie :)

twinnie77

Co mój syn robi z owieczką już wiecie... :D
Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

gioseppe

coprawda temat nie dotyczy maluszka ale mamy maluszka;)
dziewczyny karmiace piersia, mialyscie "afty"? takie bolace miejsca w buzi - jesli tak to czy uzywalyscie sacholu czy nie wolno?
http://www.szajnar.pl/   - makijaż Kraków - fotografia kobiet
http://www.facebook.com/EwelinaSzajnarMakeUP

marax

jezel bedzesz sobe tym smarowac tylko zmienione mejsca albo plukac jame ustna to mozna -za wiele jednak to nie pomoze

Pyś

Cytat: gioseppe w 18 Kwi 2009, 19:50:57
coprawda temat nie dotyczy maluszka ale mamy maluszka;)
dziewczyny karmiace piersia, mialyscie "afty"? takie bolace miejsca w buzi - jesli tak to czy uzywalyscie sacholu czy nie wolno?

a może spróbuj - nystatyną. Ja Małej pędzlowałam tym buzie jak miała afty - całą buzie zaraz po wyjściu ze szpitala. Pomogło. Szybko zeszły. Skoro dzieciom można tym smarować to Tobie też powinno być można. Nystatyna jest na receptę.

;)

brawurka

o ja tez tym Idze smarowałam

marax

jezel to sa naprawde afty to lekarstwa na to nie ma musi samo przejsc ,przyczyny powstania tez nie sa medycynie znane na afty antybiotyk nie pomoze bo to nie bakteria jest przyczyna jej powstania.stnieje takie cos jak aftin ale tez srednio skuteczne-prawde mowiac co by nie stosowac i tak trzeba czekac az samo zejdzie

brawurka

abkasia

tak, na afty nie ma leku skutecznego, bo etiologia ich powstawania jest nieznana.. ;D mozna pedzlowac aftinem, dentoseptem, hasko-sept, i tego typu preparatami, ale i tak bedzie trwala ok tygodnia, jesli robi sie czesto, nalezy zmienic szczoteczke do zebow na nowa, i wymieniac czesto- co 2 mies, zmniejsza to czestotliwosc ich wystepowania.
a nystatyna jest lekiem przeciwgrzybiczym i stosuje sie ja jesli wystepuja zmiany grzybicze

brawurka

Iga wlaśnie miała grzyb na języku

Pyś

u nas po antybiotyku podobno coś takiego powstało

kasiad

jak Oluś miał afty, kazano nam smarować Aftinem, smarowaliśmy, nie wiem czy to coś pomogło
pediatra poleciła smarować Nystatyną, ponieważ powiedziała, że Aftin jest za słaby
i dopiero to pomogło
tak jak Pyś napisała, Nystatyna jest na receptę

marax

nystatyna-przeciwgrzybiczy ,antybiotyk przeciwbakteryjny i inne rzeczy nie pomoga i tak bedzie trwalo tak samo dlugo

aja

czy mogę dziecku sama podać lacidobaby (robi rzadkie kupki - już dośc długo) ponoc jest bez recepty bo lelarza to mamy umówionego dopiero za 3 tyg.

marax

Cytat: aja w 20 Kwi 2009, 08:33:42
czy mogę dziecku sama podać lacidobaby (robi rzadkie kupki - już dośc długo) ponoc jest bez recepty bo lelarza to mamy umówionego dopiero za 3 tyg.

tak spokojnie mozesz

aja

marax a orientujesz się czy to trzeba podawać razem ze smaktą czy wystarczy sam lacid...?

marax

jezeli dziecko robi tylko rzadkie kupki ,je normalne,jest "zywe" -ruchlwe,ma prawidlowe napiecie skory nie ma potrzeby podawania zadnych lekow-smecta jest lagodna wiec mozna sprobowac ale Nowoczesna medycyna w lekkich biegunkach leczy tylko nawadnianiem -podawaj jejmu duzo pic.No i trzeba zachowac odstep medzy tym preparatami

Dodany tekst: pon 20 kwi 2009 07:50:18 GMT-1

ja bym kupila sam ten lacidobaby bo nie sadze ze twoje dziecko ma begunke przewlekla ktora uzasadnialaby smecte

aja

dzięki ! troszkę chyba zbagatelizowałam tą sprawę bo do tej pory slyszałam że jak dziecko jest tylko napiersi to ma prawo robic takie rzadziochy - wieć się tym nie przejmowałam - robił to robił! ale troszke długo to trwało choć ostatnia była już dużo lepsza - poczekam na kolejną jak bedzie rzadziocha to podam mu ten lacidobaby dzieki jeszcze raz

kasiad

Cytat: maraxela w 20 Kwi 2009, 08:48:55

ja bym kupila sam ten lacidobaby bo nie sadze ze twoje dziecko ma begunke przewlekla ktora uzasadnialaby smecte

mój Olek robił rzadkie kupy przez 2-3 dni i lekarka od razu powiedziała, żeby podać mu smectę
to jak to jest, tak jak maraxela piszesz, że to musi być biegunka przewlekała czy wystarczy jak jest przez kilka dni?

marax

przewlekla ponad 10 dni.Smecte mozna stosowac bo ona bazo slabo dziala -moze skracac czas trwania begunek ale nieznacznie.Lepiej prawdlowo nawadniac zaraz znajde jakis artykul

Dodany tekst: pon 20 kwi 2009 11:04:28 GMT-1

sa takie specjalne doustne plyny nawadniajace gastrolit saltoral chyba sie nazywaja ale zaraz znajde caly artykul bo kedys go czytalam

abkasia

moj caly czas robi zadziutkie kupy, i nawet nakupkal na pania pediatre wiec miala ona okazje obejzac dokladnie kupke malego i powiedziala ze dzdiecko karmione kupka ma wlasnie takie kupki, ze sa ok :D
a co do flory bakteryjnej, to ja polecam Dicoflor 30, specjalny preparat dla niemowlat i dzieci, bralismy go po antybiotyku :D

Dodany tekst: 20 Kwi 2009, 12:19:16

a co do tych aft- u dzieci nie wystepuja afty tylko plesniawki- czyli wlasnie nadkarzenia grzybicze, stad stosowanie Nystatyny :)
a aftami tylko sa one nazywane

Angie

abkasia karmisz dziecko kupką???  :rotfl: :rotfl: :rotfl:

marax

bo to zalezy czy mowimy o leczeniu czy o proflaktyce.Tak jak mowi abkasia ,jak dzecko szczegolne takie killku miesiecznedostaje antybotyk warto razem z nim albo zaraz po podac taki preparat ktory odbudowuje flore bakteryjna-jak juz jest ostra begunka taki preparat jednak nie wyleczy, bo najpewniej odrazu zostanie wydalony.Ostre i przewlekle begunki leczy sie nawadnianiem spacjelnymi plynam zwanymi doustnymi plynami nawadniajacymi -podaje sie je doustnie juz od 1 miesaca.Maja one specjalnie zbilansowany sklad ktory uzupenia zaburzona gospodarke wodno-mineralna.smecta wedlug badan to tylko dodatek do tych plynow i skraca czas trwania biegunk tylko nieznacznie-nie wiem jaka jest jej cena bo jak jest tania to zawsze cos tam moze pomoc