Maluszkowe sprawy!!!

Zaczęty przez aja, 05 Sty 2009, 15:35:18

abkasia

vobi ale ja nie mam  zyrandoli :crying: :crying: :crying: jak ja bede rozwoj swojego dziecka przyspieszac... :crying: :crying: :crying:

vobi

abkasia, jeszcze masz troche czasu, lec do Leroy Merlin albo Castoramy, na pewno cos znajdziesz!!!

abkasia

Cytat: vobi w 15 Lut 2009, 15:33:55
abkasia, jeszcze masz troche czasu, lec do Leroy Merlin albo Castoramy, na pewno cos znajdziesz!!!

no chyba musze... ale ja zaczne edukacje dziecka od 1 miesiaca... a co musi byc dobrze rozwiniete :point_lol: :point_lol: :point_lol:

a tak z innej beczki : uzywacie pudru do pupki niemowlaczka? bo na szkole rodzenia wlasciwe nic nie mowili o pudrze.. jesli juz to maka ziemniaczana, jak jest jakis problem..

vobi

Cytat: abkasia w 15 Lut 2009, 15:36:01
a tak z innej beczki : uzywacie pudru do pupki niemowlaczka? bo na szkole rodzenia wlasciwe nic nie mowili o pudrze.. jesli juz to maka ziemniaczana, jak jest jakis problem..

nie, nam mowili zeby raczej nie uzywac, juz nawet nie pamietam dlaczego  :blush: ale guru Zawitek Luisowi tylek zasypka posypuje (na tych filmach instruktazowych)

Dodany tekst: 15 Lut 2009, 15:41:00

tylko ze chyba albo puder, albo krem - ja uzywam jedynie kremu (tylko na noc, chyba ze cos tam sie zaczerwieni to czesciej), wiec puder i tak juz niepotrzebny

abkasia

vobi dzieki :) ja tez zamierzam namaszczac kremikiem :) :beer: :beer: :beer:

eva_luna

ja tam jestem fanka maki ziemniaczanej- skutecznie i ekologicznie :)

gioseppe

Cytat: vobi w 15 Lut 2009, 15:06:53
gioseppe
GW - Opieka i pielęgnacja a rozwój dziecka (forum eksperckie z Zawitkowskim)
http://forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=1017
dzieki
bylam tam kiedys ale zapomnialam jak sie nazywa :)

Cytat: abkasia w 15 Lut 2009, 15:36:01
jak pupa jest czerwona uzywamy bepanthenu
pudrem zasypalam kiedys szyjke w faldkach jak zrobila sie czerwona
no i kapiemy sie teraz w oilatum bo ne wiadomo czy plamki na szyi od pokarmu czy inne cuda
http://www.szajnar.pl/   - makijaż Kraków - fotografia kobiet
http://www.facebook.com/EwelinaSzajnarMakeUP

aniak1211

Ja nie uzywam nic do pupki,
jedynie jak sie zaczerwieni to sudocrem :)

aja

a ja używam kremu zrobionego w aptece - czasem linomagu

abkasia

oilatum juz kupilam i linomag do pupci :) do tego krem bambino, i plyn do kapieli J&J, jak uczuli malego to sama sie w nim bede myla :)

aniak1211

ale czy uzywacie codziennie krem do pupki?
nawet jak nie jest zaczerwieniona?

brawurka

vobi

Cytat: aniak1211 w 16 Lut 2009, 11:12:02

uzywam codziennie 1x dziennie - na noc (przewijam Hanie ok  24:00, a potem dopiero ok 08:00, to jednak troche dlugo jak na jedna pieluche) a w ciagu dnia tylko jesli jest jakies zaczerwienienie

nionczka

Cytat: aniak1211 w 16 Lut 2009, 11:12:02

nie, tylko kiedy cos jest nie tak.
Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

aja

a ściągacie jeszcze pokarm po karminiu albo co trzy godz.??? np. w nocy jak dziecię śpi a je co 6 h???- coś mi się wydaję że mam mniej pokarmu

nionczka

Cytat: aja w 16 Lut 2009, 13:15:49
a ściągacie jeszcze pokarm po karminiu albo co trzy godz.??? np. w nocy jak dziecię śpi a je co 6 h???- coś mi się wydaję że mam mniej pokarmu

ilosc pokarmu sie dostosowuje do zapotrzebowania. wiec jesli maly budzi sie rzadzej, produkujesz mniej mleka w miedzyczasie.
jak irene byla chora i jadla caly czas chociaz malo mialam produkcje non stop.

ja nie odciagam pokarmu wcale. jak jest za duzo to mam wyglodniale dziecko pod reka od tego...

aniak1211

Cytat: aja w 16 Lut 2009, 13:15:49

Dominika nie spi 6 godz. :zly:
ale w ciagu dnia jak daje jej cos innego do jedzenia to cyce robia sie nabrzmiale,
nie odciagam pokarmu,Dominka dostaje jak juz sa twarde ;)

sweedee

Cytat: nionczka w 16 Lut 2009, 12:12:11
nie, tylko kiedy cos jest nie tak.

ja też
a jak już jest pupcia hardcorowo czerwona, to pomaga nam tylko tormentiol

www.foto.adtwinzz.com
www.adtwinzz.com

vobi

dziewczyny, od kilku dni Hania wpycha sobie do buzi pol piąstki i ssie tak glosno, ze slychac w drugim pokoju - nie kciuka tylko pięść (no, tyle ile jej się zmieści), jak probuje dac jej wtedy smoczka to wypluwa, na pewno nie jest to oznaka glodu - czy Wasze maluchy tez cos takiego robia/robily? Myslalam ze to cos z zabkami, ale przeciez za wczesnie jeszcze...

eva_luna

vobi, Toska mlodsza, ale ma to samo!!!! przyjecia smoczka absolutnie odmawia i laduje do buzki cala piatke!! Moj maz twierdzi, ze odkryla, ze ma raczke i ja poznaje...

a na forum gazety dziewczyna rowniez o tym pisala i jak zajrzala do buzki to podobno jedynki sie wyzynaja!!! (dziecko 2u miesieczne).

vobi

eva_luna, moze Twoj maz ma racje... bo w tak wczesne zabkowanie raczej nie wierze, zagladalam jej do buzi ale nic tam nie widac. A Tosia w ogole odmawia smoczka czy tylko w takich sytuacjach? Bo moja np. na uspokojenie albo uspanie czesto ze smoczka korzysta (odkad na Nuka trafilismy ;)), ale jak zacznie walczyc z piescia to smoczek ma w nosie. Strasznie rozpaczliwie to wyglada jak tak gwaltownie ssie te piesc, stad moj niepokoj.

nionczka

Dziewczyny ja czytalam, ze pierwszy zabek moze sie pojawic zarówno w 3 m-cu jak i w 7 a sa dzieci, ktore maja rok i nic nie maja. Szczerze mówiac troche mnie prezrazil tez 3 miesiac...

eva_luna

Cytat: vobi w 18 Lut 2009, 09:56:08
eva_luna, moze Twoj maz ma racje... bo w tak wczesne zabkowanie raczej nie wierze, zagladalam jej do buzi ale nic tam nie widac. A Tosia w ogole odmawia smoczka czy tylko w takich sytuacjach? Bo moja np. na uspokojenie albo uspanie czesto ze smoczka korzysta (odkad na Nuka trafilismy ;)), ale jak zacznie walczyc z piescia to smoczek ma w nosie. Strasznie rozpaczliwie to wyglada jak tak gwaltownie ssie te piesc, stad moj niepokoj.

Tosia do usypiania smoczek jak najbardziej akceptuje :) Natomiast piastke ssie spokojnie i calkiem slodko to wyglada, jak sie tam wczuwa..
A ze smoczkiem to dziwna rzecz- bo jak placze i probuje jej smoka wetknac, to jeszcze bardzej pllaczec :headbang: czasem boje sie proponowac...

a w zabkowanie to i ja nie wierze. Natomiast teoria poznawania siebie jest dla mnie przekonujaca i dlatego nie zabraniam jej ssania piastki (bo do ssania palca jako uspokajacza absolutnie dopuscic nie chce).

vobi

o zesz w morde jeze, ze sie tak wyraze...
ja slyszalam nawet o dzieciach ktore sie rodza z zabkiem (oczywiscie bardzo rzadko, ale zdarza sie)

Dodany tekst: 18 Lut 2009, 10:01:51

Cytat: eva_luna w 18 Lut 2009, 09:59:55
bo do ssania palca jako uspokajacza absolutnie dopuscic nie chce).

ja wlasnie dlatego smoczek kupilam, chcialam wychowac bez smoczka, ale jak zobaczylam kciuka w buzi to sie poddalam

nionczka

Irene tez pcha do buzi piastke i ciamka glosno i to od samego poczatku. Teraz zreszta wydaje mi sie, ze robi to rzadziej...