Maluszkowe sprawy!!!

Zaczęty przez aja, 05 Sty 2009, 15:35:18

kasiad

Cytat: abkasia w 21 Cze 2009, 19:19:03

ja swojego zawsze obijam kladac na brzuszku na swoich kolanach :D to najskuteczniezy sposob dla nas..

ja też tak robię :D sposób podpatrzony u Zawitkowskiego :D

ja Olka biorę na ręce lub właśnie kładę na swoich kolanach po każdym jedzeniu
bardzo szybko się Mu odbija
ale mnie martwi fakt, że On ulewa i to bardzo mocno
czasami jak chluśnie to i mnie zaleje
i kupy zrobiły Mu się jeszcze bardziej hmm śmierdzące niż były, a wydawało mi się to niemożliwe
i jeszcze mają taki zgniło zielony kolor  :hmm:
mnie się wydaje, że Olek ma refluks, że cofa Mu się te mleko
teściowa która jest pielęgniarką i zna się trochę na rzeczy ;) stwierdziła dzisiaj, żeby powiedzieć o tym naszej lekarce
żeby tylko nie kazała nam przejść z mleka HA na AR  :crazy:

konwalia

ale przeciez mogłabyś mieszac te enfamile

abkasia

Cytat: kasiad w 21 Cze 2009, 19:48:05
ja też tak robię :D sposób podpatrzony u Zawitkowskiego :D

ja Olka biorę na ręce lub właśnie kładę na swoich kolanach po każdym jedzeniu
bardzo szybko się Mu odbija
ale mnie martwi fakt, że On ulewa i to bardzo mocno
czasami jak chluśnie to i mnie zaleje
i kupy zrobiły Mu się jeszcze bardziej hmm śmierdzące niż były, a wydawało mi się to niemożliwe
i jeszcze mają taki zgniło zielony kolor  :hmm:
mnie się wydaje, że Olek ma refluks, że cofa Mu się te mleko
teściowa która jest pielęgniarką i zna się trochę na rzeczy stwierdziła dzisiaj, żeby powiedzieć o tym lekarce
żeby tylko nie kazała nam przejść z mleka HA na AR  :crazy:
aktyczie moze powinnas powiedziec o tym lekarzowi.. nasz ulewa baaardzo rzadko..

dragonfly

Cytat: abkasia w 21 Cze 2009, 19:11:15
przez 1 mies kladlismy malego spac na boczku w obawie przed ulaniem i zachlysnieciem. teraz jet to niemozliwe bo maly wierci sie jak szalony w nocy.
mnie martwi jedna rzecz: Hugo nigdy nie odbija po nocym karmieniu. zsypia na cycu i mimo ze probuje go odbic udaje sie to baaardzo rzadko.. :( czy wasze mluchy bez problemu odbijaa w nocy? a moze macie jakis sposob, zeby zmusic je do odbicia?
Ingrid prawie nigdy nie odbija w nocy - klada ja na boczku i po sprawie, jak sie budzi to i tak jest na pleckach ;D

Dodany tekst: 21 Cze 2009, 20:20:01

ja swojego zawsze obijam kladac na brzuszku na swoich kolanach :D to najskuteczniezy sposob dla nas..
u nas tez :) ale nie w nocy ;)

kasiad

Cytat: dragonfly w 21 Cze 2009, 20:18:13
Ingrid prawie nigdy nie odbija w nocy - klada ja na boczku i po sprawie, jak sie budzi to i tak jest na pleckach ;D

ja od urodzenia kładę Olka na boczku za każdym razem jak Go odkładam do łóżeczka po jedzeniu  ;)
a On i tak po minucie jest na pleckach :D

Dodany tekst: 21 Cze 2009, 20:25:41

ja tak kładę w dzień  ;) w nocy nie, żeby Olka nie rozbudzić :D

abkasia

ja w nocy tez probowalam odbijac na kolanach, ale on sie zwiesza przez kolana i spi.. wiec to raczej bez sesu ;D

marax

refluks u niemowlaka to naturalna sprawa wszytko dopiero dojrzewa

dragonfly

Cytat: abkasia w 21 Cze 2009, 20:53:22
ja w nocy tez probowalam odbijac na kolanach, ale on sie zwiesza przez kolana i spi.. wiec to raczej bez sesu ;D
I tez taka jest, jak chce jej sie spac tak na maxa, to nie da rady jej rozbudzic ;D

brawurka

nie trzymam Iguśki do odbicia (w nocy) po co ja rozbudzać? ja ja czasem karmie śpiąc

vobi

Cytat: Kasia w 21 Cze 2009, 17:27:45
vobi co to za poduszka?
gdzie ją mozna kupić? I od kiedy mozna uzywać?

Nasz mały spi na boczkach bo sie boję go tak całkowicie na plasko na wznak kłaść - w szpitalu te "wanienki" były pod kętem i to mi sie podobało.

Kasia, w zasadzie mozna ja chyba kupic w wiekszosci sklepow "dzieciowych", to jest taka trojkatna w przekroju gabka z dziurkami (azur) plus pokrowiec (do prania). To w zasadzie alternatywa dla segregatora czy ksiazki pod materacem. Tak jak pisalam, kupilismy ja bo lekarka zalecila (Hanka sporo ulewala).

Dopoki Hania sie sama nie obracala, tez spala na bokach, tylko pilnowalismy zeby bylo na zmiane na prawym i lewym boku, bo inaczej glowka sie moze odksztalcic (powaznie!). Podkladalismy zrulowany koc zeby sie "trzymala" na boku.

Dodany tekst: 21 Cze 2009, 23:56:32

kasiad dzieci czesto reaguja na to mleko HA wlasnie zgnilozielonymi kupami (bo przy "normalnym" mleku to najczesciej objaw skazy bialkowej), ale nie ma co gdybac, najlepiej z lekarzem pogadac ;D

jusia

słuchajcie, Franko od dwoch dni raczy wszystkich spojrzeniemi "spode łba" no umieram ze śmiechu...skąd On się tego nauczył ?

prawie jak to, tylko jest smiertelnie powazny :)
"Ten co chce- szuka sposobu, ten co nie chce- szuka powodu"

aja

kasiad

Cytat: vobi w 21 Cze 2009, 23:53:23

kasiad dzieci czesto reaguja na to mleko HA wlasnie zgnilozielonymi kupami (bo przy "normalnym" mleku to najczesciej objaw skazy bialkowej), ale nie ma co gdybac, najlepiej z lekarzem pogadac ;D

vobi no właśnie tak myślałam, ze to może być od tego mleka
trza się wybrać do doktora ;D

aja

miałam dzisiaj wyjątkowo marudnego dziecia!  :crazy: nawet nie miałam już pomysłów na zabawy z nim bo  wszystko po 10 min. było  NIE FAJNE! dziwnie dzisiaj też jadł - pokarmu mam mniej czy co? chyba c 1,5 od 16! no zwraiwać można! ale miał stan podgorączkowy i mam nadzieję,że spowodowany ząbkowaniem!!!

gioseppe

Cytat: aja w 22 Cze 2009, 21:42:40

pokarmu mam mniej czy co? chyba c 1,5 od 16! no zwraiwać można! ale miał stan podgorączkowy i mam nadzieję,że spowodowany ząbkowaniem!!!
a przypadkiem w6 miesiacu nie przypada jakis kryzysik laktacyjny??
Wiktor teraz je co 1-1,5h
w nocy niestety podobnie
http://www.szajnar.pl/   - makijaż Kraków - fotografia kobiet
http://www.facebook.com/EwelinaSzajnarMakeUP

nionczka

Cytat: gioseppe w 24 Cze 2009, 23:49:12
a przypadkiem w6 miesiacu nie przypada jakis kryzysik laktacyjny??
Wiktor teraz je co 1-1,5h
w nocy niestety podobnie

To moze oznaczac, ze potrzebuje czesgos wiecej. U nas bylo podobnie, karmilam kilka razy w nocy a potem pobudka i na 8h do pracy. Teraz powoli przechodzimy na mleko modyfikowane i jest zdecydowanie lepiej. Poza tym do pierwszej i ostatniej butelki dodajemy kleik. I znowu jest jedzenie co 4-5h, ale o calej nocy przespanej to ja moge sobie pomarzyc...

Gios, dwa zabki ma Wiktor! wow, a u nas pusta geba nadal...
Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

aja

wróciliśmy ze stadniny! ależ Małemu sie konie podobały aż piszczał :) może i wyrośnie z niego jeździec !!! mamusi by się to podobało

gioseppe

Cytat: nionczka w 25 Cze 2009, 15:28:05
To moze oznaczac, ze potrzebuje czesgos wiecej. U nas bylo podobnie, karmilam kilka razy w nocy a potem pobudka i na 8h do pracy. Teraz powoli przechodzimy na mleko modyfikowane i jest zdecydowanie lepiej. Poza tym do pierwszej i ostatniej butelki dodajemy kleik. I znowu jest jedzenie co 4-5h, ale o calej nocy przespanej to ja moge sobie pomarzyc...

Gios, dwa zabki ma Wiktor! wow, a u nas pusta geba nadal...
urosna ;)

Wiktor przybiera prawidlowo wiec wydaje mi sie, ze wszystko ok
po prostu teraz jest cieplo, sama sporo i czesto pije wiec mysle ze i on ma taka potrzebe
szczegolnie w nocy

co do innych dan - codziennie je dodatkowo sloiczek owocow+sloiczek zupki
i cyca do woli

a wytlumacz mi fenomen kleiku? po co sie go daje? bo ja tego nie kumam, dla mnie kleik moze jedynie zmienic konsystencje chyba ze ma jeszcze jakas ukryta funkcje?

"nasza" pediatra powiedziala, zeby dawac kleik
a inna u ktorej bylam i widze ze zna sie na zywieniu (do naszej przekonania nie mam) powiedziala, ze jesli dziecko dobrze przybywa to bez sensu pakowac kleiki kaszki itp
lepiej skupic sie na warzywach i owocach

nionczka

Kleik to produkty zbozowe, ktore i tak trzeba bedzie wprowadzic do diety. U nas nieco wczesniej wlasnie dlatego, ze Irene ciagle chciala wisiec mi u cycka. A ja wrocilam do pracy na caly etat i nie bardzo moge. Wiec to bylo troche takie rozwiazanie dla mnie. Poza tym ona jest mala, wazy 6700 i w ostatnim miesiacu przybrala 200 gr wiec nie zaszkodzi jej nabrac troche cialka.

marax

moja kazala ten kleik juz po 4 miesiacu...............eeee ja sie stosuje d tych wytycznych bo innaczej to zwariowac mozna

gioseppe

Cytat: maraxela w 26 Cze 2009, 10:40:02
moja kazala ten kleik juz po 4 miesiacu...............eeee ja sie stosuje d tych wytycznych bo innaczej to zwariowac mozna
a powiedziala dlaczego?bo nionczke juz rozumiem
ja sie juz klocilam z pediatra o kleik i chyba czeka mnie kolejna rozroba :P ale nie zamierzam na razie dawac kleiku skoro nie ma takich zalecen

Dodany tekst: pią 26 cze 2009 14:22:43 GMT-1

a i mam jeszcze jedno pytanie

kiedy zaczelyscie podawac swoim cycowym dzieciom jakies plyny?
wczoraj doszlam do wniosku, ze musze Wiktora nuczyc pic z kubka albo butelki - stalismy w korku i byl taki wsicekly, chcialo mu sie pic a przeciez w korku mu cycka nie wyciagne a przed droga nie chcial :)
wogole moje dziecko ma klopoty ze skupieniem sie na jedzeniu jak ejstesmy poza domem - zawsze jest tyyyyle kolorowych ciekawych i nowych rzeczy ze nawet jak mu sie chce pic/jesc, drze sie to rzadko chce cycka bo wszystko go rozprasza

aja

ja zaczełam podawać jak Mały skończył 5 mc! sok z jabłek dostawał albo kompot!

niewiemjaka

a my to juz robimy herbatke (najpierw z kopru teraz z rumianku hippa) i bierzemy na awaryjne sytuacje typu korek, odwiedziny gdziestam itp..
tylko ja daje polowe dawki zeby slodkie nie bylo, i daje mu malutko pic tego siuweksu

nionczka

Ja wczoraj podalam jej wode ze szklanki :-) Bo akurat sobie nalalam a ona lubi szklanki i tak sie gapila, ze jej dalam usteczka zamoczyc. Byla zadowolona :-) Ale prawdziwego picia nie dawalam jeszcze. Chociaz pewnie niedlugo zaczne wode podawac bo goraco jak diabli sie robi...
Soków nie podawalam, tylko owoce lyzeczka.