Maluszkowe sprawy!!!

Zaczęty przez aja, 05 Sty 2009, 15:35:18

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

marax

wlasnie sie wtajemniczam bo nie moge sie polapac co tam jest co

vobi

Dziewczyny, uzywacie kubkow-niekapkow? Hania pije (wode i soki) z kubka-niekapka, ale troche sie bije z myslami, bo zarowno logopeda ze szkoly rodzenia je mocno zjechala (ale smoczki tez wg niej sa beee, a jednak bez smoczka nidyrydy), Zawitkowski tez miesza je z blotem... Pytanie zwlaszcza do Abkasi jako znawcy tematow szczekowych ;) - czy one faktycznie moga spowodowac wady zgryzu?

jusia

vobi ja kupilam, ale nie uzywam, na razie franko sobie sam pije z butelki (ze smoczkiem oczywiscie), jak Mu raz dalam w kupku niekapku to caly poobgryzal, ale nie zakumal, ze trzeba pociagnac za ten ustnik  :headbang: :headbang:
"Ten co chce- szuka sposobu, ten co nie chce- szuka powodu"

marax

vobi czyli w czym nalezy dawac pic w nrmalnym kubku ? latwo sie to wszytko mowi-tak jak latwo sie mowi zeby nie dawac np smoczka

aja

a ostatnio lekarz się wypowiadał i stwierdził, że to mit! iż od smoczków ma się wadę zgryzu stw. że to raczej geny!

kasiad

Cytat: aja w 16 Cze 2009, 10:38:49
a ostatnio lekarz się wypowiadał i stwierdził, że to mit! iż od smoczków ma się wadę zgryzu stw. że to raczej geny!

potwierdzam, była ostatnio o tym rozmowa w DDTVN i faktycznie lekarz pediatra tak stwierdziła :)

aniak1211

Moja Dominika od dawna pije z niekapka,
lepiej z kubka niz z butli;)
ostatnio kupilam jej fajny kubek z rorka niekapka;)

vobi

maraxela no on (Zawitkowski) znaczy poleca jakies specjalne kubki dla niemowlakow (z takim "wygietym brzegiem", np. cos takiego http://www.bobosklep.pl/medela-kubeczek-karmienia-p-1391.html) a na spacery tzw. bidony z rurka (http://www.gagu.pl/1,138,9988,bidony,Disneybidon_sportowy_Klapouchy.html), ale za cholere nie potrafie zajarzyc dlaczego one sa lepsze. No i niekapki mam (Hanka dostala w prezencie), pije z nich bez problemu (tylko wode i soki, mleko pije ze smoczka a kasze i obiadki je lyzeczka). Z jednej strony - nie chce mi sie kupowac kolejnych gratow jesli nie sa potrzebne z drugiej - nie chce jej wady zgryzu fundowac na dzien dobry (sama takowa posiadam  :headbang:)

Dodany tekst: 16 Cze 2009, 09:52:38

aniak1211 ale z rurka to chyba wlasnie nie jest niekapek, niekapki to te z "ustnikiem"

Dodany tekst: 16 Cze 2009, 10:53:25

Cytat: maraxela w 16 Cze 2009, 10:10:52
vobi czyli w czym nalezy dawac pic w nrmalnym kubku ? latwo sie to wszytko mowi-tak jak latwo sie mowi zeby nie dawac np smoczka

haha, tell me about it, Mala miala sie wychowac bez smoczka i "na piersi" - a zycie swoje ;D

marax

vobi to zjdecie z kubkiem medeli jest tak male ze nie widze o co chodzi w tym kubku-jak przez pare minut w ktorych dziecko pije moze sobie zrobic wade zgryzu? ten smoczek mi s tez podoba hahaha
imituje ruchy piersi .lol lol
http://www.bobosklep.pl/nuby-8211-5934-smoczek-imitujacy-ruch-matczynej-p-2307.html?osCsid=007da542aacebbf9b9016ebe060f9a30

nionczka

Ja bym sie bala rurki.. pozniej dziecko bedzie chcialo wszystko przez slomke pic. juz sie taka opiekowalam co zupe nawet przez slomke musiala. Ja chce moje dziecko przyzywczajac od poczatku do "normalnych " naczyn. Zeby portafila jesc przy stole, z talerzyka i sztuccami. Wiec taki niekapek w sumie mi odpowiada. Juz nie butla a jeszcze nie samodzielne picie z kubeczka.
smoczki zle, maxi cosi zle, chodziki zle, niekapki zle... wszystko zle...
a tak naprawde to krzywe szczeki wygladaja mi na sprawe genetyczna bo co powiedziec kiedy podobna wade zgryzu ma kilka pokolen w rodzinie (tak jest u mojego meza np.)? A kregoslup dzieci i tak sobie schrzania bo zamiast uprawiania sportu wybiora lezenie na sofie i gapienie sie w pudlo...
Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

marax

Wiecie co jak patrze co moja corka robi teraz z moimi piersiami to zalamka pelna.Ona ssac ciagnie za nie w swoim kierunku wyciagaja je na dlugosc ............. slabo mi sie robi jak na to patrze

kasiad

Cytat: vobi w 16 Cze 2009, 10:51:50

Mala miala sie wychowac bez smoczka i "na piersi" - a zycie swoje ;D

Oluś też się tak miał wychować :D

marax

Cytat: kasiad w 16 Cze 2009, 11:01:34
Oluś też się tak miał wychować :D
ja wiedzialam ze bez smoczka sie nie obejdzie a bylam pewna ze karmic bede butelka

vobi

Cytat: nionczka w 16 Cze 2009, 11:00:11
Wiec taki niekapek w sumie mi odpowiada. Juz nie butla a jeszcze nie samodzielne picie z kubeczka

no wlasnie ja tez z takiego zalozenia wyszlam, ale troche sie zastanawiam bo akurat Zawitkowski dla mnie jakims autorytetem jest jesli chodzi o dzieci :hmm:

i tez znam dziecko (2,5 latek obecnie) ktory wszystko pije przez rurke - z kubka rozlewa tak, ze masakra, a ze smoczka ... w zyciu nie pil (nie chcial!  :crazy:)

kasiad

Cytat: maraxela w 16 Cze 2009, 11:02:29
ja wiedzialam ze bez smoczka sie nie obejdzie a bylam pewna ze karmic bede butelka

a ja byłam pewna, że karmić będę piersią ;D

nionczka

Mi sie wydaje,z e jesli chodzi tylko o okres przejsciowy to nie jest pewnie az tak zle. Gorzej jesli dziecko latami pije z niekapka bo tak wszystkim (glownie rodzicom) wygodnie.
Irene bardzo ciekawia moje filizanki i szklanki, szczegolnie kiedy pije cos kolorowego. WIec moze uda mi sie ja poic z prawdziwego kubeczka. Moja szwagierka ta robila. Bratanek pil z niekapka sporadycznie. Skoro jestem przy dziecku podczas jedzenia to moge podac picie w kubeczku.

abkasia

Cytat: kasiad w 16 Cze 2009, 10:41:56
potwierdzam, była ostatnio o tym rozmowa w DDTVN i faktycznie lekarz pediatra tak stwierdziła :)
tylko ze lkekarz pediatra sie kompletnie na wadach zgryzu nie zna.. ;D
a ja widziaam setki pacj z wadami zgryzu zafundowanymi przez smoczek.. bo to ze dziecko ssie smoczek powoduje jeszcze szereg roznych powiklan, sa konkretne typy wad wywolowanych przez ssanie smoczka..
co do kubka niekapka... to szczerze mowiac nie wiem.. na ortodoncji nic o nich nie mowili..
tzn mowili, ze najlepsze jest picie z normalnego kubeczka. a o ten kubek niekapek moge sie zapytac kolezanki :D

Dodany tekst: 16 Cze 2009, 11:12:41

bo wiele wad zbryzu jest dziedziczonych, ale nie wszystkie.. niektore wywolywae sa przez zle nawyki.. lub takie genetyczne sa przez takie nawyki bardzo poglebiane..

eva_luna

Tosia probowala juz picia wody z normalnego kubka szklanego. Bardzo ja ciekawilo co robie i wyciagala lapki wiec nalalam jej wody i super wypila.
Ja poki co na codzien mam kubek treningowy. Podobne to do niekapka, tyle, ze kapie :-). Tzn. nie ma zadnej blokady wylotu z ustnika. Chodzi o to, ze dziecko ma sie nauczyc, ze jak przechyli, to leci. To super uczy do korzystania pozniej z kubka (mam taka nadzieje...).

aja

no dobrze! to gdzie leży przyczyna? skoro jedne dzieci wadę po smoczku mają a inne wogóle - my z siostrą miałyśmy smoczki - siora dodatkowo do 17 roku ssała kciuk i zęby mamy prościutkie!

abkasia

Cytat: aja w 16 Cze 2009, 12:36:22
no dobrze! to gdzie leży przyczyna? skoro jedne dzieci wadę po smoczku mają a inne wogóle - my z siostrą miałyśmy smoczki - siora dodatkowo do 17 roku ssała kciuk i zęby mamy prościutkie!
prosciutkie to nie znaczy ze nie ma wady, jak sie kiedys spotkamy to ci wytlumacze wszystko ;) jest wiele wyznacznikow zgryzu prawidlowego, nie bede sie tu nad nimi rozwodzic...

aja

eee szkoda ja bym chciała troszkęsię dowiedzieć! ale nie "seflonię"
abkasia a to prawda,że jak sie ma krotkie wiązadło (to pod językiem) to może mieć przez to wadę wymowy! to nie Twoja dziedzina ale może ....

jestynka

Cytat: maraxela w 16 Cze 2009, 11:00:45
Wiecie co jak patrze co moja corka robi teraz z moimi piersiami to zalamka pelna.Ona ssac ciagnie za nie w swoim kierunku wyciagaja je na dlugosc ............. slabo mi sie robi jak na to patrze

Filipek też tak robi :zly: :crazy:

Dodany tekst: 16 Cze 2009, 13:16:49

maraxela, ja mam otulacze na pieluszki, używam ich zamiast ceratek ich plusem jest, że się nie drą. Wkładam do nich tradycyjne pieluchy tetrowe.
Są uniwersalne jeśli chodzi o rozmiar

niewiemjaka

Cytat: maraxela w 16 Cze 2009, 11:00:45
moj tez tak robi..:( do tego tak sie zlosci i wyciaga mi sutek
i juz mi sie wyciagnely !! masacra jakie ja bede miala piersi po karmieniu? :/ trza na implanty zaczac zbierac...

abkasia

Cytat: aja w 16 Cze 2009, 12:53:20
eee szkoda ja bym chciała troszkęsię dowiedzieć! ale nie "seflonię"
abkasia a to prawda,że jak sie ma krotkie wiązadło (to pod językiem) to może mieć przez to wadę wymowy! to nie Twoja dziedzina ale może ....
to moja dzedzin tez :) za krotkie wedzidelko jezyka jest przyczyna wady wymowy, trzeba podciac jak najwczesniej. nasz maly mal podcinane jeszcze w szpitalu. wedzielka podcinaja albo laryngolodzy, albo chirurdzy stomatologiczni.
a o wadach jak znajde cos ciekawego na necie to wysle ci linka

marax

moje mlekodajki wygladaja obecnie jak taka przestrzenna figura geometrzyczna -jak sie ona nazywa? wszytkie sciany to trójkąty ?