Maluszkowe sprawy!!!

Zaczęty przez aja, 05 Sty 2009, 15:35:18

foszek

aja, 3 noce byly juz takie ze przesypial, niestety nagle niewiadomo z czego dostal goraczki, ponad 39,5 st wiec 2 noce poilam go piersia caly czas, biedak nie mial sily nic jesc, wiec tylko troche pochlipal. Teraz juz jest w porzadku, wiec budzi sie na karmienie tak po ok 7 godz. naje sie i spi jeszcze jakies 1,5 godziny. Tylko ze ma nos zapchany i niespokojnie bardzo spi, pokweka pochlipie z minutke i spi dalej bez otwierania oczu

vobi

Cytat: aja w 09 Cze 2009, 09:37:16
chyba nie bo czytam i nic nie widzę w składzie że mają mleko! zresztą specjalnie szuakałam takiej bez mleka! to kaszka ryżowa Bobovity

Ale wgóle to są!  ;)

Aja, ale tego sie nie robi na mleku? Moze jest jeszcze cos innego, z czym sie nie spotkalam, ale ja do tej pory widzialam tylko albo kaszki mleczno-ryzowe (ewentualnie mleczno-kukurydziane), czyli zawierajace w skladzie mleko modyfikowane - i do nich dodaje sie tylko wode, albo ryzowe, ktore robi sie na mleku - tzn. rozrabiasz mleko w wodzie (w wypadku Bobovity to chyba 150 ml wody jest, ale nie pamietam dokladnie) i dod tego dodajesz kaszke. Te ryzowe sa wlasnie dla dzieci ktore np. sa na mleku HA albo maja skaze bialkowa, pewnie mozna je tez zrobic na odciagnietym mleku z piersi. Ale na samej wodzie? :hmm:

Dodany tekst: wto 09 cze 2009 09:55:28 GMT-1

wlazlam na strone Bobovity, zasadniczo jednak przygotowuje sie kaszki ryzowe na mleku albo preparacie mlekozastepczym http://www.bobovita.com.pl/zobacz_etykiete.php?A=CONTENT&m1=2&m2=21&m3=210&group=KASZKA&sys_id=194

pewnie nic sie dziecku nie stanie jak dostanie kaszke na wodzie, tylko faktycznie chyba sie specjalnie taka kaszka nie naje ;D

eva_luna

Cytat: vobi w 09 Cze 2009, 10:53:12

pewnie nic sie dziecku nie stanie jak dostanie kaszke na wodzie, tylko faktycznie chyba sie specjalnie taka kaszka nie naje ;D

nie stanie sie, wyprobowane :D

Zawsze kupuje mleczno-ryzowa a ostatnio kupilam ryzowa i zapomniala S powiedziec... Zrobil jak zawsze, czyli woda+ kaszka,Tosia obudzila sie jak zawsze...

aja

nie wiem! jest napisane dodaj mleko lub wodę a że małemu nie daję modyfikowanego to daje wode tzn raz dałam! bo ta z  Nestle Sinlac jest z pewnościa tylko doprzygotowania na wodzie!

vobi

no, Nestle Sinlac to nawet nie wiem, bo to taka bardziej specjalistyczna chyba, nie?

jusia

no nam sie niestety Franek caly czas budzi 2 razy, tzn. raz sie budzi ok.2-3, a drugi raz 5-6 i pozniej jeszcze zasypia, w sumie jestem juz do tego przyzwyczajona, ale chyba moglby juz spac bez przerwy  :crazy:
"Ten co chce- szuka sposobu, ten co nie chce- szuka powodu"

marax

sprawdzilam jeszcze raz w tej mojej kaszcze nestle jest jednak mleko modyfikowane

aja

Cytat: vobi w 09 Cze 2009, 11:06:53
no, Nestle Sinlac to nawet nie wiem, bo to taka bardziej specjalistyczna chyba, nie?

niby to kaszka dla alergików!

niewiemjaka

hello, mam pytanie czy sa jakies mleka sztuczne dla noworodkow, ktore mozna zrobic w zapasie na kilka godzin ?
bo ja mam Bebilon 1 i jak sie przygotuje mleczko to nalezy spozyc w ciagu godziny (!!!)....
no i to czasem niewygodne jest - tak na zapas pytam bo chwilowo znowu sama piersia karmie, ale ten bebilon mnie wku...iał

dragonfly

niewiemjaka generalnie zasada jest taka, ze mleko przygotowuje sie i powinno byc zjedzone w ciagu ok godziny, moje kolezanki niektore robia zapas na caly dzien (stosuja rozne mleka), do lodowki i tylko odlewaja potrzebna porcje i odgrzewaja...
ja tak nie robie, mam tylko przygotowana goraca wode w termosie, w drugim przegotowana ale zimna - trzas pras i mleko gotowe i swieze :)

niewiemjaka

dragonfly nooo z tymi termosami to jest grejt idea!!! super :)
tylko mi termosow brakuje w takim razie.. hehe
myslalam ze sa moze takie na dluzej np na dzien  :knuje:

nionczka

Sa jakies mleka co mozesz na caly dzien przygotowac bo czytalam o tym w instrukcjach ze szpitala. Wiem,z e wtedy wszystko musi byc o wiele lepiej wysterylizowane. (czyli nie dla mnie ;-9) Mieszanki gotowe musza byc szczelnie zamkniete smoczkiem do dolu w lodówce. Tylko, ze potem trzeba je podgrzewac. W mikrofali nie wolno wiec w sumie na jedno wychodzi. Podgrzac wode czy mleko co za roznica. Chyba... ja sie nie znam bo jeszcze dla mojego dziecka takiej butli nie przygotowywalam.
Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

dragonfly

niewiemjaka ta chlodna wode to nie musisz w termosie, w czyms zamknietym wystarczy i git :)

marax

ja mam podgrzewacz avent ustawiam na 1 i ciagle jest tam butelka.POdgrzewa wode do idealnej temperatury do podania

Dodany tekst: 10 Cze 2009, 17:14:52

o taki mam http://www.allegro.pl/item650357681_podgrzewacz_philips_avent_express_promocja.html

jestynka

dlaczego musi być spożyte w ciągu godz?
coś się stanie dziecku jeśłi będzie miało ponaD GODZ. I ZOSTANIE PODANE?
jeśli tak to jak mamy karmiące tylko butlą mają radzić sobie z wyjściami? jeśli robią mleko w domu a dziecko chce jeść np. 2 godz. po wyjściu?

nionczka

Ja wiem tylko, ze nie powinno sie przechowywac mleka, ktore dziecko juz jadlo bo mogla sie tam dostac slina.

marax

radza sobie tak jak napisala dragon poprzez termos na spacerze wsypujesz tylko mleko i mieszasz

Dodany tekst: 10 Cze 2009, 18:04:56

nie mozne przechowywac bo w sztucznym meku bardzos szybko legna sie bakterie i mozliwosc biegunek jest wysoka.powiedzialabym ze ta godzina to jest taki rygorystyczny czas mysle zejak mama wesmie mleko na 2 h spacet to nic sie dziecku nie stanie

czarnasia13

Jeśli jest upał to mnie zrobione mleko już po godzinie zaczyna śmierdzieć takim kwaśnym  :bad: Ja tak jak dziewczyny piszą biorę osobno wodę i mleko i jak jest potrzebne to mieszam. Dwie minuty i jedzonko gotowe  :thumbup:

eva_luna

ja goraca rowniez trzymam w termosie, zimna w dzbanku. Jak sobie radze z wyjsciami? Specjalnie kupilam termos, ktory miesci sie do torby. Biore wiec termos, w butelce troche zimnej wody i w sloiczku malym (od obiadkow) odpowiednia ilosc mleka.

Druga mozliwosc to pokrowiec na butelke, ale go nie lubie bo woda szybko traci temperature i Tosia pic nie chce.

Tosia pije mleko Nutramogen i moze ono stac 2h od zrobienia.

vobi

eva_luna, a Tosia ma skaze bialkowa? Bo Nutramigen to chyba dla alergikow, czy cos pomieszalam  :hmm:

PS Ja tez opcja termosowa :D

eva_luna

Cytat: vobi w 10 Cze 2009, 21:36:38
eva_luna, a Tosia ma skaze bialkowa? Bo Nutramigen to chyba dla alergikow, czy cos pomieszalam  :hmm:

PS Ja tez opcja termosowa :D

Hmm, nic mi o tym nie wiadomo.... Jednak wszystkie mleka, ktore probowalismy (po kolei bebilon, nan ha, bebilon pepti) wywolywaly jakies sensacje...Skonczylo sie na nutramigenie, po ktorym wszystko wrocilo do normy.

abkasia

mojmu malemu wyskoczyly krostki na czole.. cale czolk ma ssypane. to sa take zmany w kolorze skory wiec z daleka wcale ich nie widac, ale z bliska jest ich pelno..
no i czeka mnei powrot do diety :(

eva_luna

Cytat: abkasia w 10 Cze 2009, 22:27:22
mojmu malemu wyskoczyly krostki na czole.. cale czolk ma ssypane. to sa take zmany w kolorze skory wiec z daleka wcale ich nie widac, ale z bliska jest ich pelno..
no i czeka mnei powrot do diety :(

u nas to samo, tyle, ze Tosie czeka dieta ;) Odstawiamy kurczaka.

marax

kupilam te polecane przez was pieluszki w lidlu toujoue///jakos tak sie zwa? Odciskaja sie malej zowu na udach juz jestem tym odciskaniem zalamana-kolejna paczka pieluch bedzie lezala niewykorzystana.Juz nie wiem co mam zrobic kupic pampersy 5 !!!?? po 4+ ma czerwone wgniecenia na udach moze piluchomajtki? kurcze szkoda mi pieniędzy na te ciagle eksperymenty.Szkoda ze nie mozna kupic pieluch na sztuki.

siog

Cytat: jestynka w 10 Cze 2009, 17:39:01
dlaczego musi być spożyte w ciągu godz?
coś się stanie dziecku jeśłi będzie miało ponaD GODZ. I ZOSTANIE PODANE?
jeśli tak to jak mamy karmiące tylko butlą mają radzić sobie z wyjściami? jeśli robią mleko w domu a dziecko chce jeść np. 2 godz. po wyjściu?

sa specjalne plastikowe konyenery na mleko w proszku. Mam przygotowana butelke i jak mala chce jesc to wsypuje proszek i jest gotowe

Dodany tekst: 12 Cze 2009, 01:39:06

a u mnie 3 pampersy sa do d..y wszystkie przeciekaja! szukac dalej?eksperymentowac?