linguine,conchigile,tort z rissoni czyli sputnik szalał z makaronami

Zaczęty przez sputnik_sweetheart, 03 Sty 2009, 22:45:42

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

sputnik_sweetheart

Relacja z moich szaleństw makaronowych ;) Nigdy bym nie pomyślała nad tortem z makaronu, puddingiem czy sosem bazyliowo-miodowym a to taaaakie proste, pyszne i efektowne!
Ponizej kilka przepisów na:

TORT KOKOSOWO-CYTRYNOWY Z RISSONI
PIECZONY PUDDINIG Z RISSONI
CONCHIGLIE Z CIECIERZYCĄ
MUSZELKI ZE SZPINAKIEM I RICOTTĄ
LINGUINE W SOSOIE MIODOWO- BAZYLIOWYM

palce lizać!

uwaga;)
TORT KOKOSOWO-CYTRYNOWY Z RISSONI

½ kubka rissoni
1 kubek mąki
Proszek do pieczenia (mniej wiecej pół opakowania)
½ kubka zmielonych migdałów
½ wiórków kokosowych
1 łyżka utartej skórki cytrynowej, ugnieciona
185 g masła
½ kubka dżemu morelowego
1 kubek cukru pudru
3 jajka, lekko roztrzepane

Piekarnik rozgrzewamy do 160 stopni. Tortownicę 20 cm smarujemy stopionym masłem albo oliwą. Wykładamy dno i brzegi papierem do pieczenia.
Gotujemy rissoni al dente w garnku z osoloną wodą. Odcedzamy dokładnie.
Mieszamy mąkę, proszek do pieczenia, migdały, wiórki kokosowe i skórkę cytrynową w dużej misie. Robimy dołek w środku.
Topimy masło, dżem i cukier w średnim garnku, mieszamy z rissoni, potem metalową łyżką z suchymi składnikami (mąka, migdały). Dodajemy jajka, mieszamy na gładką masę. Wykładamy do tortownicy. Pieczemy 50-55 minut aż wkłuty szpikulec wyjdzie czysty.
Zostawiamy w tortownicy na 10-15 minut. Podajemy na ciepło lub zimno, ozdobiony kandyzowaną skórką cytryny i płatkami migdałów.
Jest zadziwiająco pyszny ;)


sputnik_sweetheart


PIECZONY PUDDINIG Z RISSONI

¼ kubka rissoni
2 jajka
1/3 kubka syropu klonowego
2 kubki śmietany
¼ kubka sułtanek
1 łyżeczka aromatu waniliowego
Szczypta gałki muszkatołowej
¼ zmielonego cynamonu

Piekarnik rozgrzewamy do 150 stopni.
Gotujemy rissoni al dente.
Ubijamy jajka, syrop klonowy i śmietanę.
Mieszamy jajka z rissoni, sułtankami, aromatem, gałką i cynamonem. Przekładamy pudding do głębokiego  okrągłego lub owalnego naczynia żaroodpornego. Ustawiamy w dużej formie do pieczenia, do której nalewamy tyle wody, by sięgała do połowy wysokości naczynia z puddingiem. Pieczemy 50-55 minut, aż włożony w środek nóż wyjdzie czysty.
Ja podaję na ciepło z lodami, tutaj na zimno z porzeczkami i malinami (mrożone, wrzucone do mikrofali aż puszczą sok) Polewamy... mmmmm

sputnik_sweetheart

CONCHIGLIE Z CIECIERZYCĄ
(czyli makaron muszelki ;))

500 g conchigile
2 łyżki oliwy
1 czerwona cebula, pokrojona w cienkie plasterki
3 ząbki czosnku, zmiażdżone
Puszka ciecierzycy
½ kubka suszonych pomidorów, odsączonych i pokrojonych w cienkie plasterki
1 łyżeczka drobno utartej skórki z cytryny
2 łyżki soku z cytryny
1 łyżka bazylii, świeżej posiekanej
Szczypta mięty
Plasterki  świeżego parmezanu, do podania

Gotujemy muszelki.
Na patelni z rozgrzaną oliwą smażymy cebulę aż będzie miękka i złocista.
Dodajemy czosnek, smażymy minutę.
Dodajemy opłukaną ciecierzycę, suszone pomidory, skórkę cytrynową, posiekane chi lii, trzymamy na patelni aż wszystko będzie ciepłe, mieszamy z sokiem z cytryny i posiekanymi ziołami.
Mieszamy ciecierzycę z makaronem, przyprawiamy sola i pieprzem, podajemy przybrane plasterkami parmezanu.

sputnik_sweetheart

MUSZELKI ZE SZPINAKIEM I RICOTTĄ (u mnie z bryndzą i lazurem;))
20 największych muszli
1 łyżka oliwy
2 plasterki bekonu, drobno pokrojonego
1 cebula, drobno pokrojona
500 g szpinaku, drobno posiekanego (u mnie mrożone liście)
Opakowanie bryndzy
Ser lazur (w przepisie 750 g seru ricotta- niestety niedostępnego w okresie świątecznym nawet w Almie ;))
1/3 kubka utartego parmezanu
1 kubek sosu pomidorowego
Gotujemy conchigile
Na patelnię dajemy oliwę, bekon i cebulę, mieszamy 3 minuty. Dodajemy szpinak, smażymy na małym ogniu aż zwiotczeje. Dodajemy sery i dobrze mieszamy.
Nakładamy nadzienie łyżka do muszelek, posypujemy parmezanem. Kładziemy w naczyniu żaroodpornym, pieczemy w piekarniku kilka minut aż lekko zbrązowieją.
Sos pomidorowy wlewamy do garnuszka, podgrzewamy.
Wylewamy sos na talerze, układamy muszle  I... PAŁASZUJEMY;)

sputnik_sweetheart

LINGUINE W SOSOIE MIODOWO- BAZYLIOWYM

500 g linguine
Świeża bazylia
1 mała chilli, posiekana
3 ząbki czosnku, zmiażdżone
3 łyżki utartych orzechów laskowych, zrumienionych
3 łyżki świeżo utartego parmezanu
Sok z 1 cytryny
3 łyżki miodu
1 ½ kubka śmietany
½ kubka wywaru z kurczaka
Plasterki świeżego parmezanu, do podania

Gotujemy linguine al  dente
Listki bazylii miksujemy z chilli, czosnkiem, orzechami, parmezanem, sokiem z cytryny, iliwą i miodem na gładka masę.
Mieszamy bazylikową mieszankę ze śmietaną i wywarem z kurczaka w dużym garnku, gotujemy 15-20 minut aż sos zgęstnieje. Doprawiamy do smaku grubo zmielonym pieprzem.
Dodajemy do garnka makaron i mieszamy. Posypujemy plasterkami parmezanu.



Kasia


mayagaramond

ooo, sputnik widze, ze zaszalas :) Polewam! fajne masz telerze, szczegolnie ten kwadratowy :)
"Man muß nie verzweifeln, wenn einem etwas verloren geht, ein Mensch oder eine Freude oder ein Glück; es kommt alles noch herrlicher wieder. Was abfallen muß, fällt ab; was zu uns gehört, bleibt bei uns (...)"

sputnik_sweetheart

mayagaramond  :beer:
zdecydowanie najlepsze te muszle ze szpinakiem i tort z rissoni (jakbym nie zrobiła i nie spróbowała to ciężko by mi było uwierzyć  ;) )

emcia

rozumiem, że rissoni to ten mały kulkowy makaronik?taki sałatkowy?


sunflowerka


sputnik_sweetheart


salsa

Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

mąż mężem ale życie prywatne trzeba mieć ;)

jo_miekka

Aaaa! Makaronowe szaleństwo i cudne zdjęcia! Sos bazyliowo-miodowy!
No i te makkarony na słodko, co mi tak do przekonania nie trafiały!
Ajm impresed!

sputnik_sweetheart

Cytat: jo_miekka w 05 Sty 2009, 10:18:29
Ajm impresed!
no!
skoro jo pod wrażeniem to jest jeszcze nadzieja dla nieudacznika sputnika ;)

jo_miekka


sputnik_sweetheart

jo_miekka no nie no ;) bazyliowo-miodowy był na imieniny T. plus tort, sylwester- muszle i pudding, przedwczoraj ciecierzyca i ponownie pudding  :rotfl:

jo_miekka


magda_ok

Sputnik, chyle czola i polewam... Muszle takie wielkie mam od roku i nie mialam natchnienia co z nimi zrobic :) A w tym tygodniu u nas w supermarkecie szpinak w promocji :)