jak zrobić dobrą tortillę (placek)?

Zaczęty przez panikarola, 01 Sty 2009, 18:45:01

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

panikarola

znacie jakies sprawdzone przepisy? ja kiedyś pół kg mąki zmarnowałam na naleśniki do chili con carne, które ostatecznie nie wyszły...
Nic tak nie cieszy, jak seria z pepeszy.

tusia

Też szukałam jakiegoś przepisu na Tortille i znalazłam  :jejeje:

Składniki:

    * 20 dag mąki kukurydzianej
    * 1 łyżeczka soli
    * 1 łyżeczka smalcu
    * 1/4 l wody

      Lub:

    * 20 dag mąki pszennej
    * 1 łyżka smalcu
    * 1 łyżeczka soli
    * 1/4 l wody

Mąkę połączyć z solą i smalcem. dokładnie wyrobić ciasto, stopniowo dolewając wodę ( do uzyskania konsystencji ciasta makaronowego). Cienko wywałkować i smażyć na patelni o grubym dnie bez używania tłuszczu, do momentu zbrązowienia placków (ok 30 sekund).

http://www.gotujmy.pl/tortilla---przepis-podstawowy-,przepisy,31007.html

Dodany tekst: 08 Sty 2009, 21:29:23

Albo jeszcze inny:

* pół łyżeczki masła (3g)
* 2 łyżki mąki kukurydzianej (20g)
* 1,5 łyżeczki mąki pszennej (10g)
* szczypta soli
* woda

Obie mąki przesiać przez sitko. Dodać masło i wymieszać. Powoli dodawać wodę w takiej ilości by ciasto nie było zbyt luźne.
Sporządzone ciasto przykryć ściereczką i odstawić na kilka chwil. Następnie ciasto rozwałkować formując okrągły placek.
Placek przekładamy na cieniutko posmarowaną olejem blachę i wstawiamy do rozgrzanego do 200 st C piekarnika.
Można też delikatnie posmarować go tłuszczem z wierzchu.

http://kobieta.interia.pl/kuchnia/przepisy/news/tortilla-z-kurczakiem-267kcal,823209
Życie jest dane człowiekowi tylko jeden raz, więc warto je przeżyć tak,
by nie odczuć męczącego żalu po latach spędzonych bez celu...

Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

salsa

panikarola

mnie sie nie chce babrać z ciastem wiec robie naleśniki ale takie na suchej patelni

szklanka soku pomidorowego
szklanka piwa
dwa jaja
mąka - tu  sypię  i miksuję az osiągnie to konsystencje gęstej śmietany - czyli nie rzadkie ale tez nie takie ze łyżka staje
i smażę na teflonowej ale tylko pod pierwszego wlewam kropelkę oliwy na patelnie , potem gdzies do 10 dopiero
trzeba pilnować, zeby nie spalic
potem ładuje w to chilli , składam w trójkąty posypuję serkiem albo polewam sosem czosnkowym własnej roboty ;)
Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

mąż mężem ale życie prywatne trzeba mieć ;)

panikarola

salsa, to musze to spróbowac, bo tortilla wg twojego przepsiu do chili con carne mi nie wychodzi. moze to sie uda.
Nic tak nie cieszy, jak seria z pepeszy.

zwierzatko_mojej_mamy

nam pokazywala jo_miekka i moj maz juz dwa razy robil i wychodzilo

o ile pamietam to sama maka + woda i na suchej patelni - jak bede do niej dzwonic to sie spytam, chyba, ze wczesniej sie pojawi ;)
oprócz marzeń, warto też mieć wódkę


http://metryczki.pl/
www.annawilk.pl

jo_miekka

Hello

Doda o trotilli wiem tyle, co nic.
Ale robię tak, jak Kręglicka: http://ugotuj.to/przepisy_kulinarne/2,87561,,Quesadillas_smazone_z_serem,,27104832,9495.html

Ale może tortilla i quesadillas to coś innego?

jo_miekka

#6
doda no mnie tez na tortillę wygląda.
Nic mi się nie rwało.
Kurde, chyba sobie aż zrobię, bo mnie "natchłaś" :)

Dodany tekst: 18 Lip 2009, 15:41:26

doda a to możliwe. Ja zawsze robiłam pół na pół.

jo_miekka

doda anie mam pojęcia. Robię na oko. Ale zakładając, że szklanka mąki pszennej to 180 gram, to tak powinno wyjść, jakaś niepełna szklanka.
Ale kukurydziana waży inaczej. Ale się nie przejmuj.

nionczka

Myslalam, ze Wy o hiszpanskiej tortilli gadacie i chcialam sie poudzielac. Kukyrydzianych ja nie robie bo za 1 € to taka duza paczke mam, ze nie ma co sie babrac ;-) Ale z tego co wiem to wlasnie jest maka kukurydziana plus woda.
Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login