z rzeczy przyjemnych

Zaczęty przez siog, 28 Gru 2008, 01:15:34

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

siog

nie myslalam ze uda mi sie dojsc do tego momentu:)czyli powoli wybieram zaslony, kominki i tp:) :jejeje:
jak Zwierz zdecyduje to moze watek wrzucic do mojego glownego domowego.

zaslony do pokoju dziecka:
Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

wybor kolorow do sypialni:

znalezisko na jednym ze skladow antykow, stary kredens czeka na renowacje

kominki:
przed

po

niestety nie moge znalesc zdjecia tego kominka przed. nie wyobrazacie w jakim stanie on byl! pekniecia, rdzawy lezal na tylnym ogrodzie na skladzie antykow/kominkow. potem wszystkie wybrane przez nas kominki byly wyslane do specjalisty ktory zajal sie ich renowacja. efekt niesamowity...

kolejny:

nionczka

O raju Siog, ale bedzie pieknie! Cudny kredens. A kolory do sypialni wszystkie piekne, moja gama :-)

siog

Nionczka wiedzialam ze to Twoje kolory:) w realu sa bardziej do szarego. Ogolnie wybralam same szarosci, czyste lub wpadajace w zielen + kremowy w kuchni i w jadalni.
tutaj do pokoju goscinnego: (bedzie ten po prawej bardziej szary)

eva_luna

kominki cudne, kredens zreszta tez!

sunflowerka

o rany jaki piękny kredens!
Siog a ty się znasz na renowacji mebli? Sama mam ochotę odrestaurować parę starych mebli mojej babci, ale nie wiem jak się do tego zabrać.

siog

Cytat: sunflowerka w 29 Gru 2008, 19:26:01
Siog a ty się znasz na renowacji mebli? Sama mam ochotę odrestaurować parę starych mebli mojej babci, ale nie wiem jak się do tego zabrać.

troche tak:) niestety brzuch coraz wiekszy i nie za bardzo moge...
ale mysle ze dasz rade spokojnie! Wybierz sie do dobrego sklepu z narzedziami.
*Najlepiej kupic kilka sanders (szlifierki???) i papier scierny. Na poczatek kup jedna taka a la zelazko, na wieksze gladkie powierzchnie a druga mniejsza na katy i mniejsze powierzchnie, na reszte papier scierny.
* wszystko zalezy od wykonczenia mebli, zwykle drewno oraz malowane farbami wodnymy/akryl to spokojnie szlifierka. jezeli wykonczenie jest farba oliwna(?) to trzeba takie drewno potrktowac takim plynem ktory ja rozpusci i potem scierac.
ciezko mi to opisac po pol.
zajrzyj na fotoforum na watek falli ona dobrze to opisuje + opisuje produkty dostepne w pol.sklepach.
Zacznij a wciagnie cie to, no i frajda niesamowita! Oraz mozesz zawsze wykonczyc na gladko jednym kolorem lub a la "starosci" dwoma farbami i poscierane lekko.

siog

Sunflowerka, znalazlam ten watek:
http://fotoforum.gazeta.pl/72,2,35,78453942,78453942,0.html

przejrzyj go, kobieta jest niesamowita i bardzo swietnie wszystko opisuje!

sunflowerka

Cytat: siog w 29 Gru 2008, 19:40:39

troche tak:) niestety brzuch coraz wiekszy i nie za bardzo moge...
ale mysle ze dasz rade spokojnie! Wybierz sie do dobrego sklepu z narzedziami.
*Najlepiej kupic kilka sanders (szlifierki???) i papier scierny. Na poczatek kup jedna taka a la zelazko, na wieksze gladkie powierzchnie a druga mniejsza na katy i mniejsze powierzchnie, na reszte papier scierny.
* wszystko zalezy od wykonczenia mebli, zwykle drewno oraz malowane farbami wodnymy/akryl to spokojnie szlifierka. jezeli wykonczenie jest farba oliwna(?) to trzeba takie drewno potrktowac takim plynem ktory ja rozpusci i potem scierac.
ciezko mi to opisac po pol.
zajrzyj na fotoforum na watek falli ona dobrze to opisuje + opisuje produkty dostepne w pol.sklepach.
Zacznij a wciagnie cie to, no i frajda niesamowita! Oraz mozesz zawsze wykonczyc na gladko jednym kolorem lub a la "starosci" dwoma farbami i poscierane lekko.

Siog normalnie piwo się należy. Jesteś wielka.
Poczekam jednak z renowacją na wiosnę, bo teraz nie mam warunków, a w mieszkaniu nie chcę sobie smrodzić farbami. Ale już się cieszę, bo uwielbiam wszelkie prace ręczne :)
U mnie na renowację czekają dwa krzesła i szafa ala kredens od babci. No i jeszcze ta nieszczesna boazeria w przedpokoju.

mika

siog przepiękne kominki i kredens!!! będzie cudny odrestaurowany

siog

jeszcze kilka znalezisk  :jejeje:

ponad stuletni konik dla przytrzymania drzwi. ciezki jak cholera ale moge go pieknie wyczyscic, pomalowac i postawic na kominku w pok dzieciecym jako dekoracje. albo jak dziecko bedzie w swoim pokoju to przy drzwiach zeby byly otwarte. wynalazlam na aukcji antykow i kosztowal mnie az cale 7 euro  :dance:

tutaj bardzo stary nie wiem co to po pol. takie cus do powieszenia ubrania lub na reczniki. nazwalam to cos margaret:) wynaleziono w starym sklepie antykow podcas weekendowej wycieczki w gory:). tez do renowacji

dragonfly

siog co prawda klimaty nie za bardzo moje - ale masz niesamowite oko do takich rzeczy, no i bedziesz miala piekny dom!

siog

Kominki beda pomalowane na kremowo, wklady beda ciemne oryginalne. Ten kominek bedzie w glownym pokoju. nie udalo mi sie zrobic lepszego zdjecia wtedy jak wybieralismy, bo one byly jedne przy drugim. Wybralismy 3 kominki z wkladami, 4 ten maly dostalam w prezencie od managera tego skladu. Pozniej okazalo sie ze ten ponizszy jest dosc wartosciowy i kosztuje wiecej niz wszystkie 3 razem wziete z renowacja i robocizna. ale jako juz wszystko bylo zaplacone to oni juz nie mogli tego zmienic. wiem ze szef powiedzial zeby mnie wiecej tam nie wpuszczac  :mocking:

siog

Cytat: dragonfly w 29 Gru 2008, 23:55:06
siog no bo wiedzma jestes, nie?  :mocking:

he he  :mocking: bo jak kobieta przychodzi w takie miejsca to panowie lituja sie i mysla cuz ta sierotka tu robi, a niech sobie tam pogrzebie. Maz juz mnie wszedzie wysyla na zakupy techniczne. :point_lol:

panikarola

ciekawe, gdyie u nas w PL s.a takie miejsca ze skadami antykow. piekne sa te kominki, siog! rzeczywiscie masz oko!
Nic tak nie cieszy, jak seria z pepeszy.

ishka82

siog, ależ Ci zazdroszczę takiego zmysłu "grzebacza" :blush:

isabelles

będzie super - uwielbiam kominki :)

giga

Bardzo podoba mi się kominek.Jestem ciekawa, jak będą wyglądać pozostałe rzeczy po renowacji.

siog

uff......... spedzilam caly tydzien na wybieraniu rzeczy i mierzeniu scian,szerkosci roznych i liczeniu kasy.

w sobote udalo sie nam kupic prawie calosc do lazienki (umywalke,wanne, wc), kuchenke, lodowke i zmywarke, podloge oraz prawie zdecydowalismy sie na wybor kuchni i wykonawce. Ciezko mi idzie z wkleaniem zdjec ale sprobuje:

umywalka:
http://www.thomas-crapper.com/photo.asp?ID=743

wc:
http://www.thomas-crapper.com/photo.asp?ID=819
http://www.thomas-crapper.com/photo.asp?ID=810

kuchenka:
http://www.rangemaster.co.uk/Images_Prod_Cutout/elan110creamG.jpg

lodowka (zolta)
http://www.smeguk.com/catalogue/SiteImages/Fridges.jpg

giga

siog,strony z umywalką i  wc u mnie się nie otwierają.
kuchnia i lodówka piękne. :thumbup: :thumbup:

siog

wanna:

salsa

moja lodówka jest podobna  (wanilia) tyle ze z Ardo lol

mąż mężem ale życie prywatne trzeba mieć ;)

panikarola

aaa, lodowke pamietam i wanne! super! a kafelki wybralas w koncu do kuchni?
Nic tak nie cieszy, jak seria z pepeszy.

siog

wc:

umywalka:

giga

siog,jestem zachwycona :thumbup: :thumbup:.