orzechowe ciasteczka

Zaczęty przez rilla, 22 Gru 2008, 11:16:42

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

rilla

Wczoraj skończyłam walkę z ciasteczkami:)

wyszło ich o wiele za wiele:D ale mam nadzieję, że jednak szybko znikną. Robiłam żurawinowe ze strefy, cienkei szwedzkie (najgorzej mi wyszły) i właśnie orzechowe.

Przepis:

10 dkg mielonych orzechów włoskich
kilka obranych orzechów do dekoracji
20 dkg masła
6 dkg cukru pudru
28 dkg mąki


Ucieramy na gładko masło z cukrem pudrem.
dodajemy mielone orzechy.
Powoli dosypujemy mąkę (w trzech partiach) aż ciasto zgęstnieje - wyrabiamy dłońmi.

Można owinąć w folie i włożyć do lodówki.

Ja wałkowałam od razu - niezbyt cienko. Wykrawałam kółka kieliszkiem do likieru.

na środek dawałam kawałek orzecha włoskiego

ciasteczka układałam na blaszce na papierze do pieczenia.
Piec w nagrzanym piekarniku 180 stopni prze zok 10 minut, aż boki się zarumienią.

Wyłożyć na blat do ostygnięcia, posypać cukrem pudrem.

Mąż mówi, że są najlepsze ze wszystkich.

Wieczorem wrzucę zdjęcie!

Smacznego!



zuzia

rilla
28 dkg mąki to w szklankach ile?

rilla

hm ja wlasnie nie mam szklanki tylko wage i wszystko potrzebuje na wage:D

hm ale szklanka maki to 170 g wiec troszke wiecej niz 1,5 szklanki