Salatki na swieta - czyli wojna z parowkami ;)

Zaczęty przez mayagaramond, 17 Gru 2008, 17:57:07

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

mayagaramond

Pomozcie dobrzy ludzie, szukam przepisu na w miare tradycyjna salatke na wigilie, taka zebym mogla ja przygotowac dzien wczesniej. U nas w domu chyba salatek nigdy na wiglie nie bylo, moze sledziowa, ale akurat sledzi nie moge zrobic, bo ich nie jedza...

Ja chce do domu  :crying: :crying:
"Man muß nie verzweifeln, wenn einem etwas verloren geht, ein Mensch oder eine Freude oder ein Glück; es kommt alles noch herrlicher wieder. Was abfallen muß, fällt ab; was zu uns gehört, bleibt bei uns (...)"

mayagaramond

Cytat: doda w 17 Gru 2008, 18:00:57
jarzynowa?

moglaby byc (bardzo lubie) ale jakos tak w ogole nie kojarzy mi sie ze swietami...

Musze uciekac na lekcje, jak wroce bede wdzieczna za propozycje :)
"Man muß nie verzweifeln, wenn einem etwas verloren geht, ein Mensch oder eine Freude oder ein Glück; es kommt alles noch herrlicher wieder. Was abfallen muß, fällt ab; was zu uns gehört, bleibt bei uns (...)"

abkasia

jarzynowa z majonezem dla mnie kojarzy sie tylko ze swietami..

sonja

Cytat: abkasia w 17 Gru 2008, 18:26:34
jarzynowa z majonezem dla mnie kojarzy sie tylko ze swietami..

i mi, i mi:) i tylko w święta jestem ją w stanie zjeść:)

zosia2007

Cytat: didi_loczek w 17 Gru 2008, 19:29:43
Sałatka jarzynowa plus pieczona synka - smak świąt z dzieciństwa  :dreaming:

oooo taaaaaaaaaaaaaaak :)

Anupka

mayagaramond, chyba cos dla Ciebie znalazlam... sprawdz te linki:

http://boze-narodzenie.okolicznosciowy.pl/przepisy-na-swiateczne-salatki-i-surowki/

http://www.quchnia.24polska.pl/przepisy_kulinarne/potrawy_swiateczne/salatka_wigilijna_818.html

a tak na marginesie - dla mnie jarzynowa tez typowo swiateczna i chyba sobie zrobie (R. nie przepada za potrawami na zimno)...

I`m looking strange in the mirror of truth, I`m not immortal I`ve lost my youth...

Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

gioseppe

dla mnie zadna salatka nie jest zpecjalnie swiateczna

jarzynowa uwielbiam :)

lubie tez ananasowa - dzien wczesniej mozna przygotowac (kroisz ananasy z puszki, ok 20 dg zoltego sera scierasz na grubych oczkach, dodajesz puszke kukurydzy, mozna tez cienko pokrojone plasterki chudej szyneczki) a przed podaniem zalewasz sosem majonezowym z czonskiem (startym na miazge plastikowej tarce lub plastikowym nozem) i pieprzem

zmodyfikowana wersja to:
puszka ananasa
puszka kukurydzy
grilowana piers z kurczaka /w przyprawie gyros/
ser
białe winogrona
przyprawy te same

z rucoli pewnie znasz bo sama ją przytachałam z DE ale to raczej taka salatka do obiadu
chociaz tez robie ja czesto na sniadanie/kolacje bo ubostwiam :)
http://www.szajnar.pl/   - makijaż Kraków - fotografia kobiet
http://www.facebook.com/EwelinaSzajnarMakeUP

tusia

Cytat: Anupka w 17 Gru 2008, 19:58:46
mayagaramond, chyba cos dla Ciebie znalazlam... sprawdz te linki:
...

http://www.quchnia.24polska.pl/przepisy_kulinarne/potrawy_swiateczne/salatka_wigilijna_818.html
...

Ten przepis całkiem fajnie brzmi ;) Chyba sama wypróbuję i zrobię :dance:
Życie jest dane człowiekowi tylko jeden raz, więc warto je przeżyć tak,
by nie odczuć męczącego żalu po latach spędzonych bez celu...

magdarynka

Ja chcialam tylko napisac ze bardzo podoba mi sie tytul watku. Nawet sobie zwizualizowalam jak sie z H bijecie na morlinki  :rotfl: :rotfl: :rotfl:

vobi

Cytat: magdarynka w 18 Gru 2008, 08:39:49
Nawet sobie zwizualizowalam jak sie z H bijecie na morlinki  :rotfl: :rotfl: :rotfl:

albo z morlinkami - jak wojna z parowkami, to chyba parowki sa wrogiem a nie bronia  :knuje:

chociaz niektore moga doskonale sluzyc jako bron... biologiczna  :rotfl:

magdarynka

Cytat: vobi w 18 Gru 2008, 08:42:46
Cytat: magdarynka w 18 Gru 2008, 08:39:49
Nawet sobie zwizualizowalam jak sie z H bijecie na morlinki  :rotfl: :rotfl: :rotfl:

albo z morlinkami - jak wojna z parowkami, to chyba parowki sa wrogiem a nie bronia  :knuje:

chociaz niektore moga doskonale sluzyc jako bron... biologiczna  :rotfl:
Moja wyobraznia jest szybsza i niedokladnie zanalizowala tytul  :P Racja, bitwa z wielkimi morlinkami tez do  mnie przemawia  :rotfl:

mayagaramond

giga

mayagaramond proponuję 

Sałatkowy przekładaniec

Składniki:
po puszczce ananasa i kukurydzy,
słoiki marynowanego selera,
5 plastrów szynki,
duże jabłko,
2 pory,
20 dkg majonezu,
20 dkg śmietany,
5 jajek,
sól,pieprz.

Przygotowanie

szynkę,ananas, obrane jabłko,ugotowane na twardo jajka pokroić w kostkę.
Umyte pory pokroić w talarki.
W salaterce układać warstwami: seler marynowany, jabłko, kukurydzę, jajka, szynkę, i ananas.
Majonez wymieszać ze śmietaną, doprawić solą i pieprzem, polać sałatkę, posypać porem.

Smacznego!!!

mayagaramond

giga - dziekuje i polewam :) Na pewno jest pyszna. Musze sprawdzic czy maja tu marynowanege selera, a swiezy moze byc?

giga

Cytat: mayagaramond w 18 Gru 2008, 22:46:37
giga - dziekuje i polewam :) Na pewno jest pyszna. Musze sprawdzic czy maja tu marynowanege selera, a swiezy moze byc?
marynowany seler ma specyficzny smak. Pewnie możesz go zastąpić świeżym, startym na tarce.

noki

Cytat: gioseppe w 17 Gru 2008, 20:21:00

lubie tez ananasowa - dzien wczesniej mozna przygotowac (kroisz ananasy z puszki, ok 20 dg zoltego sera scierasz na grubych oczkach, dodajesz puszke kukurydzy, mozna tez cienko pokrojone plasterki chudej szyneczki) a przed podaniem zalewasz sosem majonezowym z czonskiem (startym na miazge plastikowej tarce lub plastikowym nozem) i pieprzem

podobna salatka ostatnio u tesciowej sie zajadalam, dodala jeszcze do tego wiorki selera (takie ze sloika, w zalewie) i jajka starte na grubych oczkach. Ja w swojej wersji dorzuce ogorka kiszonego zamiast szynki.

emcia

Robiłam strefową śedziową (chyba Tusi)
zostało mi śledzi z upychania w słoiki i na szybko zrobiłam mixa z jabłkiem, cebulą  i majonezem
mąż oszamał i mowi że pycha...