Stylizacja Patulei

Zaczęty przez Patulea, 16 Gru 2008, 17:19:05

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

cumberland

Cytat: mobka w 12 Sty 2009, 19:45:35
Welon jesli juz - to pojedyncza mgielka wpieta NAD kokiem i obok moze byc kwiat.

a to wcale niekoniecznie
mobka kwestia upięcia welonu to nie jednopalczaste rękawiczki, żeby aż caps locka włączać ;)

ale poważnie, ktoś tu (na strefie) kiedyś napisał, że welon pod kokiem jest fe i be i w ogóle do bani
nic bardziej błędnego i mylnego
z upięciem welonu jest trochę jak z bukietem, który powinien podkreślać całość wizerunku PM i nie ma tu kategorycznych rozwiązań
upięcie powinno pasować przede wszystkim do fryzury, kształtu i wielkości twarzy, a nawet dekoldu czy ramion młodej(!)
I jednym PM lepiej będzie pasować upięcie "pod" a  innym "nad"
I jedno i drugie można sknocić, i jedno i drugie może w subtelny sposób podkreślic całość stylizacji.

Nagonce na upięcia welonu pod kokiem mówię stanowcze NIE ;)
Nie dajmy się zwariować ;)

callja

cumberland:
No, nie przeginajmy z nagonką ;) De gustibus... Ale powiem szczerze - na skromną mą osobę widok welonu pod kokiem działa jak przysłowiowa płachta na byka; równie mocno a nawet mocniej jak welon z lamówką i "urwane rękawki" zwane szumnie rękawiczkami (a przeze mnie "opatrunkami gipsowymi"  :P). I zaznaczam - to jest moja opinia, jeśli ktoś się kategorycznie z tego typu gustem nie zgadza, ma do tego prawo.

Przyznaję, ze welonów pod kokiem od bbbb dawna nie widziałam na stylizacjach renomowanych kreatorów ślubnych (poza polskimi firmami). Ta dość dziwna i dość endemiczna moda (welony pod kokiem to jakas "szczerzepolska" tradycja z połowy lat 90-tych) miała swoje główne źródło w tym, że dziewczyny w dniu ślubu chciały wyeksponowac wszystko na raz - i kok z milionów loczków, i kwiatek, i diademik, i naszyjnik, i kolczyki - i jeszcze do tego welon dokładaly, bo przecież "raz w życiu". A żeby "fryzurę było widac" to welon wpinały pod kok...

Naprawdę rzadko, niestety, da się zobaczyć stylizację, gdzie welon wpięty pod kokiem nie zwisa smętnie niczym zmięta ściereczka, skracając Młodej szyję i przesłaniając tył sukienki. A w perspektywie "z przodu" niemal go nie widać z kolei... Tylko wyjątkowo lekkie i mało namarszczone welony wyglądają ładnie w wersji "podkokowej". Zdecydowanie najgorzej wygląda gesto namarszczony (i w efekcie niemal nieprzezroczysty) welon podpięty pod niski, "hiszpański" kok. Taki zabieg skraca optycznie całą sylwetkę, obciąża ją, a szyję czyni niemal niewidoczną, zwłaszcza w perspektywie od tyłu - zamiast szyi widzimy wyłącznie tiulowy zwis, i w efekcie głowa wydaje się wyrastać prosto z ramion :/

Patulea
- widać, że nadal marzysz o lokach, albo przynajmniej o kilku zamaszystych zakrętasach ;) Może sprobuj się tak "próbnie" uczesać, i oceń sama, czy takie kunsztowne zabiegi fryzjerskie bedą ładnie się prezentować na Twoich jaśniutkich włosach. Barankowate loczki - out!!! takie fryzury czesano z 10 lat temu - spróbuj obejrzeć stylizacją studniówkową rubin na "najgorszych stylizacjach", będziesz wiedziała, o co chodzi ;) Drobne różyczki - ładne i wdzięczne. Pierwszy, jasny koczek pokazany przez Ciebie jest ładny, ale spróbuj wyeliminować tego "pierścionko-pierdzionko"-zawijaska z wierzchu. Welon który wkleiłas - ładny, ale sugerowałabym nieco lżejszy, mniej namarszczony - marszczenia masz już na sukni, i sporo ich jest ;)
Nie obrażaj się sam... inni zrobią to lepiej!!! /by teściowa tutora mego ;) /

rilla

Cytat: cumberland w 13 Sty 2009, 19:22:23
Cytat: mobka w 12 Sty 2009, 19:45:35
Welon jesli juz - to pojedyncza mgielka wpieta NAD kokiem i obok moze byc kwiat.

a to wcale niekoniecznie
mobka kwestia upięcia welonu to nie jednopalczaste rękawiczki, żeby aż caps locka włączać ;)

ale poważnie, ktoś tu (na strefie) kiedyś napisał, że welon pod kokiem jest fe i be i w ogóle do bani
nic bardziej błędnego i mylnego
z upięciem welonu jest trochę jak z bukietem, który powinien podkreślać całość wizerunku PM i nie ma tu kategorycznych rozwiązań
upięcie powinno pasować przede wszystkim do fryzury, kształtu i wielkości twarzy, a nawet dekoldu czy ramion młodej(!)
I jednym PM lepiej będzie pasować upięcie "pod" a  innym "nad"
I jedno i drugie można sknocić, i jedno i drugie może w subtelny sposób podkreślic całość stylizacji.

Nagonce na upięcia welonu pod kokiem mówię stanowcze NIE ;)
Nie dajmy się zwariować ;)

a ja się z cumberland zgadzam...

parę dziewczyn nawet ze strefy miały i te nieszczęsne rękawiczki, i welon i upięcie pod kokiem a i tak wyglądały wyjątkowo...
ja jakoś za wyglądem w dniu ślubu całkiem jak z wybiegu w Paryżu to nie jestem... Nie każdy się zna "czuje" modę... powinien ubrać się jak mu pasuje i jak wygodnie.
Zgadzam się natomiast, ze Patulei lepiej pasowałby welon nad kokiem...

cumberland

callja

kilka na szybko wyszukanych w googlach
nie wiem czy są "z najnowszych kolekcji renomowanych kreatorów ślubnych" czy może pochodzą z lat 90-tych...
mojego osobistego oka nie ranią wręcz przeciwnie
ale jak sama napisałaś...De gustibus ;)

nie chodzi mi o wielbienie "podupięć" ale o zachowanie zdrowego rozsądku
generalizowaniu w tej kwestii mówię NIE (z włączonym caps lockiem ;) )

rilla

o wersja nr 2 bardzo fajna... może Patulei się spodoba

zwierzatko_mojej_mamy

a ja jeszcze raz powtorze - zmierzyc tak i tak, spytac o zdanie kilka osob i zdecydowac - za mnie zdecydowala babcia, za co jej bede wdzieczna, bo tez chcialam pod spod - powiedziala, ze po jej trupie ;D no i miala racje, chociaz nie wierzylam :P

rzeczywiscie wtedy chce sie miec wszystko :D ja ostro obcinalam zachcianki i pomimo tego, ze mialam tylko suknie, kwiatek we lbie, kwiatek na cycniku, kolczyki i welon, to czasami mnie nachodzi, ze powinnam byla i tak cos uciac ;D zmniejszyc objetosciowo ;D ale zawsze mialam problem pomiedzy minimalizmem i lekkim "popieprzeniem" ;D
oprócz marzeń, warto też mieć wódkę

http://metryczki.pl/
www.annawilk.pl

callja

Oj, cumberland, chyba mam lekkie problemy ze wzrokiem, bo jak dla mnie Twoja wersja nr 3 (notabene bbbb oryginalna i ciekawa!!) to zdecydowanie welon "w pół koka", delikatny i zwiewny, ciekawie upięty i bez zawijasów. Nie zgłaszam zastrzeżeń.

Wersja druga - też oryginalna, ale tu welon ma wlaściwie funkcję zwiewnej wąskiej szarfy. Wersja ciekawa, ale nie każdemu będzie pasowala - ekstremalnie niski kok, welon wpięty bardzo głęboko pod włosy... Ta wersja pasowałaby dziewczynie bardzo szczupłej, wysokiej i o bardzo smukłej szyi.

Wersja pierwsza - cóż, znów de gustibus, ale ja mówię nie ;) Ta stylizacja "wielkiej głowy" = nadmuchanego koka z doklejonym do niego mikrym zwisowelonem za pieruna do mnie nie przemawia ;) ten weloniczek taki jakis... smutny jest. Szkoda, bo sukienka ładna, trochę mi Manuela Motę przypomina.

Aha Patulea - na innym forum pokazałas baaaardzo strojną biżuterię jablonexowską, kolczyki, bransoletki, kolie i Bóg wie co jeszcze... ZA DUZO!!! Do Twojej przeslicznej sukni tak ciężka i przytłaczająca biżutertia kompletnie nie pasuje, jeśli planujesz coś wyrazistego, to albo-albo, czyli kolczyki + bransoletka (bo chyba nie planujesz rękawiczek), albo kolia (nieduża!) + miniwkrętki w uszy. Inaczej grozi Ci efekt bożonarodzeniowej choinki.
Może poszukaj coś wyrazistego z krysztalami svarowskiego, będzie efekt blysku, ale bez jablonexowskiej przaśności. Nieśmiało optuje za BRAKIEM naszyjnika - postaw może raczej na strojne kolczyki. Sugeruje obejrzenie zdjęć z tegorocznych Złotych Globów - Kate Beckinsale była wystylizowana przepięknie, jasna suknia, przepiekne strojne kolczyki i... nic na szyję. Wyglądała IMHO bosko.

elve

callja na którym forum?

Dodany tekst: 14 Sty 2009, 00:17:36

Patulea i jakie decyzje?

callja

giga

Patulea,ja widzę Cię w tej fryzurce pokazanej przez Ciebie.Tylko nie taki kwiatek.
Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

elve

ojjjj nie, tylko nie te studniówkowe loczki, nie do tej sukienki, wogóle do żadnej sukienki
a wogóle ten bukiecik wygląda jak sztuczny

Patulea widzę, że na drugim forum otrzymałaś podobne rady, umiar we wszystkim, fryzurze, kwiatach i biżuterii. Więcej nie znaczy ładniej.

Mam nadzieję, ze skorzystasz z tych rad.

cumberland

Oj callja....
rozumiem, że nie lubisz ,,podupięć" i że masz swoje zdanie w tym temacie
być może dlatego tak skrajne i nieustępliwe bo stawiasz znak równości między podupięciem i ,,wsiową przeładowaną bezą"
dla mnie to myślenie stereotypowe, a więc niestety zbyt uproszczone i szablonowe
jak widać można znaleźć ciekawe i inspirujące pomysły na ,,podupięcie" wystarczy tylko trochę poszukać i otworzyć się na temat...

ja tam jestem zwolenniczką podejścia zdoworozsądkowego
welon pod kokiem można wpiąć z wyczuciem i smakiem tak samo jak można się przestylizować "na Kate Beckinsale"

wszystko zależy od tego czy czerpiesz z wzorców ze świadomością siebie czy ślepo je powielasz

elve

Ja miałam dość wymyślną fryzurę i strojną sukienkę, więc wybrałam kolczyk-wkrętki, zrezygnowałam z kwiatów we włosach, naszyjników, bolerek itp a i tak wyglądałam dość strojnie

Dodany tekst: 14 Sty 2009, 11:32:42

Lepszy welon pod kokiem, niż choinka :P

rilla

o tej stylizacji jest chyba powyżej

moim zdaniem "za mocno" jak sla Patulei

Dodany tekst: 14 Sty 2009, 11:35:36

moim zdaniem stylizacja naszej Kasi byłaby tu jak najbardziej na miejscu

rilla

tu link do relacji i zdjęć Kasi... Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

magdarynka

Jeśli mówimy o czymś takim jak na zdjęciu to jestem zdecydowanie przeciwna  ;).
Mnie sie takiej upiecie raczej nie podoba, ale tylko raczej bo widzialam kilka stylizacji z welonem pod kokiem i nie wygladało to żle. Jak ktos podejdzie rozsadnie do tematu to czemu nie ?

rilla

magdarynka to wersja na plus czy na minus?:)

edit: na minus tak?:)

magdarynka

Cytat: rilla w 14 Sty 2009, 11:48:40
magdarynka to wersja na plus czy na minus?:)

edit: na minus tak?:)
No ba  ;)

Patulea

Co do decyzji...
Jestem pewna tylko bukietu (wklejony na pierwszej stronie) i to,ze chcialabym ozdobe we wlosach wlasnie cos z lekkim bukiecikiem (dwa trzy lebki od rozy bardziej w stadium "paczka" w barwach roz z bukietu czyli blady roz)

Nie wiem bizuterii:
chcialam takie kolczyki Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login
- dlugie i swiecace,ale fakt dziewczyny odradzaja, a sztucznych plastikowych nie chce.
moze takie?

Czy przerzucic sie na perly: Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

Jak zrobic by tak sie dlugi welon ukladal:Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login
Zdjecia slubu Kasi.
Kasiu baaardzo podoba mi sie Twoj kok - masz moze fote z tylu jak on wyglada? Aha i cudne kolczyki.

effik

Jak patrzę znów na twoją fotkę na 1szej stronie, Patulea, to jakoś perły wydają mi się odpowiedniejsze do Twojej delikatnej urody. A jeśli nie perły, to coś w mniej geometrycznych kształtach, niż to, co pokazałaś.
Na tej sukni "sporo się dzieje", ale jest zwiewna i delikatna. Kolczyki i bransoletka to max biżuterii według mnie. Jeśli coś na szyję, to raczej coś małego na łańcuszku niż kolia. Na przykład jedna perła.

Nie wiem, czy te kolczyki akurat do tej stylizacji pasują, ale są delikatne i nie ma w nich przesady. Można by dobrać też taki wisiorek (wiem, że mają w Kruku, bo siostrze kiedyś takie kolczyki jak 1 kupowałam).

Patulea

- te sa  bardzo ladne. Sa od Kruka?

Justynna

Patulea, te kolczyki o ile dobrze pamiętam miała na swoim ślubie feeling.good :)

cumberland

Cytat: magdarynka w 14 Sty 2009, 11:47:13
Jeśli mówimy o czymś takim jak na zdjęciu to jestem zdecydowanie przeciwna  ;).

ja też ;)

:rotfl: :rotfl: :rotfl: