Mango - co z nim/z niego zrobić?

Zaczęty przez ishka82, 12 Gru 2008, 12:42:10

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

ishka82

Zachęcona wielkim odkryciem jakim było dla mnie spróbowanie awokado postanowiłam popróbować innych egzotycznych owoców. Na razie wybór padł na mango - już zakupione czeka na zjedzenie ;)
I mam dylemat co z nim zrobić, czy to się po prostu samo je, czy w jakiejś sałatce, paście? No nie wiem...pomogłyście z awokado, mam nadzieję, że i na mango macie sprawdzone pomysły :D
Cenne będą również uwagi jakie owoce wybierać, żeby były smaczne.

fasolka1980

#1
ISHKA - odpowiedz na mango jest jedna : JEŚĆ, JEŚĆ, JEŚĆ :P


po prostu KOCHAM mango, ale w Polsce jeszcze nie znalazłam dobrego.

Wybieraj jak najbardziej czerwone, miękkie. Ona ma dużą pestkę, więc im większy owoc, tym więcej do jedzenia

abkasia

o tak w polsce nie ma dobrych mango...

ishka82

Dzięki za porady :beer: Czyli ciekawe, czy to był dobry pomysł z tym mango, skoro ciężko dobre dostać. Moje jest czerwono-zielone i lekko miękkie. Ciekawe czy dojrzałe :knuje:

fasolka1980

Cytat: ishka82 w 12 Gru 2008, 12:51:32
Dzięki za porady :beer: Czyli ciekawe, czy to był dobry pomysł z tym mango, skoro ciężko dobre dostać. Moje jest czerwono-zielone i lekko miękkie. Ciekawe czy dojrzałe :knuje:

ishka - jak zielonie to niech jeszcze polezy pare dni

abkasia

#5
fasolka1980 ale sa rozne rodzeje i odmiany mango.. nie wszystkie musza byc czerowne.. jak jest juz miekawe, to mozna jesc.. bo pozniej ci splesnieje, albo przejzeje.. i nie bedzie dobre..

u moich tescio najadlam sie roznych rodzajow mango.i tych malych i duzych i czerwonych i zoltych i zielonych i jak sie za wiele ich zje to powoduja wzdecie i ogolnie sa dosc ciezkostrawne.. :)
a i sa takie z wloknami i bez :)

didi_loczek

#6
ishka82 mango nadaje się do wielu rzeczy:
ja robię np. dip :
1 mango, papryczka chili, ząbek czosnku, 3 łyżki soku z limetki, 3 łyżki twarożku (biały śmietankowy serek), sól

Mango obieramy ze skórki i oddzielamy od pestki, kroimy na kawałki. Z papryczki usuwamy pestki, czosnek obieramy. Wszystkie składniki
(oprócz twarożku) miksujemy. Mieszamy z serkiem i doprawiamy solą.

Taki dip podaję do tostów z kurczakiem i krewetkami.

Można też zrobić tosty hawajskie z mango zamiast z ananasem:
Na kromkę chleba tostowego kładziemy szynkę z indyka (najlepiej pasuje drobiowa wędlina), na to kawałek mango.
Kładziemy kleks z majonezu wymieszanego z curry i sokiem z cytryny. Na wierzch ser. I gotowe :)

I jeszcze coś na deser:
Mango, 2 banany, 25 g masła, 1/4 szkl. cukru trzcinowego, 1/2 łyżeczki cynamonu, 1/4 szkl. soku pamarańczowego, 1/4 szkl. whisky (albo rumu)

Banany przekroić w poprzek, a następnie na ćwiartki. Mango pokroić na mniej więcej równe części. Na patelni rozpuścić masło, wsypać cukier i cynamon.
Wrzucić owoce i smażyć delikatnie mieszając aż powstanie karmel. Dodać sok i dusić aż sos zgęstnieje. Wlać whisky i podpalić. Podawać z lodami waniliowymi.

talula

A co do przechowywania mango, to slyszałam, ze dobrze je trzymac blisko bananów...