Gruszki w syropie winno-cynamonowym

Zaczęty przez Anupka, 12 Gru 2008, 00:00:37

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Anupka

SKŁADNIKI:

- 4 do 6 gruszek (na 4 osoby)
- czerwone porto do smaku (ok. 1 kieliszek wina)
- cukier puder do smaku
- laska cynamonowa
- mąka ziemniaczana lub maizena

PRZYGOTOWANIE:
Obierz gruszki ze skórki i przetnij je wzdłuż na połówki. Usuń nasiona. Ułóż gruszki w dużym garnku okrągłą stroną do góry. Zalej wodą prawie w całości. Wlej co najmniej jedną pełną szklankę czerwonego porto. Wrzuć do garnka laskę cynamonową. Duś gruszki na wolnym ogniu około 20-30 minut aż do miękkości. Uważaj, by nie przylgnęły do garnka. Przełóż gruszki do miski. Gotuj pozostałą zalewę do momentu, aż pozostanie jej około 2 centymetrów. Usuń laskę cynamonową. Zagęść mąką ziemniaczaną lub maizeną. Dopraw do smaku cukrem i polej gruszki. Podawaj jako deser z ciastem waniliowym lub czekoladowym lub kulką lodów cynamonowych.  Można także wykorzystać w typowo holenderskim posiłku obok ziemniaków, brukselki i mięsa. Serwować wedle uznania: gorące, ciepłe lub zimne.
I`m looking strange in the mirror of truth, I`m not immortal I`ve lost my youth...

Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

salsa

Anupka, no no, ujawniłas sie w tematyce kulinarnej ;) brawo!

mąż mężem ale życie prywatne trzeba mieć ;)

gioseppe

http://www.szajnar.pl/   - makijaż Kraków - fotografia kobiet
http://www.facebook.com/EwelinaSzajnarMakeUP

panikarola

pani anupko, cóż za szaleństwo, i zając, i gęś, i jeszcze gruszki... chyba tam do Was wpadnę w drugie święto ;)
Nic tak nie cieszy, jak seria z pepeszy.

Anupka

salsa, alaz ja sie nigdzie nie ukrywalam, po prostu czasu mniej, bo najpierw zzarla mnie i R. bakteria i widzialam tylko lozko i toalete, plus przymusowe wyjscia z piesiem, a cala energie z komputerem poswiecalam na prace... a teraz zamykamy numer swiateczny juz, wiec stad przepisy, nie zebym ja nagle gotowanie polubila ;)

panikarola - wpadaj, najlepiej na Wigilie, to nie bedziemy z R. sami siedziec (tu sie nie obchodzi). Gesi to chyba nie zrobie, ale pierogi na bank i na te gruszki mi slinka pociekla... kto wie ;)
I`m looking strange in the mirror of truth, I`m not immortal I`ve lost my youth...

foszek

Cytat: Anupka w 12 Gru 2008, 00:00:37
czerwone porto do smaku (ok. 1 kieliszek wina)
Cytat: Anupka w 12 Gru 2008, 00:00:37
Wlej co najmniej jedną pełną szklankę czerwonego porto.
no to teraz wiemy jakie kieliszki wina pija Anupka :mocking:

panikarola

anupka, kurcze, w wigilię to już się umówiłam ;)

może innym razem...
Nic tak nie cieszy, jak seria z pepeszy.