Udka zajęcze w marynacie

Zaczęty przez Anupka, 11 Gru 2008, 23:58:48

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Anupka

SKŁADNIKI:

- 1 zając ok. 2 kg (na 4 osoby), wyczyszczony i podzielony na nieduże części
lub
- 1 kg odfiletowanego mięsa z zająca
- 1 wątroba zajęcza (opcjonalnie)
- 100 ml krwi zajęczej (opcjonalnie)
- 100 gram wędzonego boczku lub bekonu pociętego w kostki
- 100 gram masła
- 75 gram mąki
- sól i pieprz

MARYNATA:

- 1 butelka czerwonego wina
- 1 łyżka koniaku
- 2 pokrojone w pierścienie cebule
- 2 ząbki zgniecionego czosnku
- 1 marchewka pokrojona w kostkę
- pęczek świeżych ziół: do smaku lub z dostępnych (np. tymianek, rozmaryn, szałwia, majeranek, oregano)
- 4 liście laurowe
- 10 jagód jałowca
- 10 ziaren czarnego pieprzu
- kilka goździków

PRZYGOTOWANIE:

Włóż składniki na marynatę do dużej miski. Wrzuć następnie mięso z zająca i odstaw do lodówki na co najmniej 24 godziny, od czasu do czasu mieszając marynatę. Wyjmij mięso z marynaty i dobrze je osusz używając np. ręcznika papierowego. Stop masło na dużej patelni i smaż mięso na dużym ogniu. Dodaj kawałki boczku i zmniejsz ogień. Posyp mięso pieprzem i ewentualnie solą (uwaga: boczek wydziela sól). Następnie wyjmij mięso z patelni. Zrób zasmażkę z mąki i masła. Przelej marynatę przez sito i wymieszaj ją szybko z zasmażką używając podłużnej trzepaczki. Doprowadź do wrzenia i dodaj mięso. Ustaw na bardzo małym ogniu i duś co najmniej 2 godziny, aż mięso zacznie oddzielać się od kości. Udka zajęcze będą wyjątkowo smaczne, jeśli dodasz zajęczą wątrobę. Zrób to na 15 minut przed końcem gotowania. Pokrój wątrobę bardzo drobno ostrym nożem i wymieszaj ją z zajęczą krwią. Zdejmij z ognia i wymieszaj z kilkoma łyżkami sosu. Dodaj wszystko do mięsa. Dobrze wymieszaj i duś przez piętnaście minut. Podawaj z kruchymi ziemniakami i czerwoną kapustą z jabłkami.
I`m looking strange in the mirror of truth, I`m not immortal I`ve lost my youth...

Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

giga

gdzie upolować zająca???? ;) ;)

panikarola

wlasnie, anupka, czy u was w mięsnym można kupić zająca?

ostatnio widziałam na drodze ;) mogłam skręcić ;)
Nic tak nie cieszy, jak seria z pepeszy.

jo_miekka

W Almie są mrożone króliki, pewnie zając też by sie znalazł. A w dobrych mięsnych można czasem zamówić jakieś bardziej wydumane mięso.

mayagaramond

Krolika widzialam i u nas w supermarkecie, ale jak bym go podala, to H. by sie rozwiodl ;)
"Man muß nie verzweifeln, wenn einem etwas verloren geht, ein Mensch oder eine Freude oder ein Glück; es kommt alles noch herrlicher wieder. Was abfallen muß, fällt ab; was zu uns gehört, bleibt bei uns (...)"

magdarynka

Przypomnial mi sie przepis na paszet zajeczy  :rotfl: Ale jest niecenzuralny wiec wam nie podam  :P

jo_miekka

magdarynka o tak, dobry ten przepis był!

Anupka

Cytat: panikarola w 12 Gru 2008, 10:33:23
wlasnie, anupka, czy u was w mięsnym można kupić zająca?

ostatnio widziałam na drodze ;) mogłam skręcić ;)

szczerze to nie wiem, bo kupuje przewaznie w supermarketach, glownie z lenistwa, no i taniej tez wychodzi... miesne przetestowalam przy okazji poszukiwan kosci cielecej dla psa - nie znalazlam... dopiero u Marokanczykow...
I`m looking strange in the mirror of truth, I`m not immortal I`ve lost my youth...