motywacja do sprzątania

Zaczęty przez MagdaG, 11 Gru 2008, 11:01:24

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

MagdaG

Macie jakieś sposoby, aby się zmotywować do sprzątania? Mnie czeka przed świętami posprzątanie dwóch mieszkań..... a taaaaaaaaaaak mi się nie chce ręką ruszyć. Kiedyś (może to śmieszne  :rotfl: ) do sprzątania motywowała mnie "Perfekcyjna Pani Domu"... ale teraz lecą już same powtórki i motywacji zabrakło:) :hmm:

gatka2804

jak tylko zobaczyłam tytuł wątku to od razu pomyślałam o perfekcyjnej pani domu. Ale widzę MagdaG, że już o tym pomyślałaś.
Innych pomysłów brak...

zuzia

nie, no proszę was. u Anthei to jakieś patologie są pokazywane...

MagdaG

cumberland.... biorąc pod uwagę moją pedantyczną obsesję w sprzątaniu książka mi nie potrzebna. Sprzątam bardzo dokładnie..... tylko, że mi się nie chce:) Straaaasznie mi się nie chce ruszyć palcem. Dwa miesiące temu zmobilizowały mnie do roboty cholerne prusaki. Wywaliłam kuchnię do góry nogami. Od tamtej pory ani prusaków ani nowych odcinków Perfekcyjnej... więc kapa:)

zwierzatko_mojej_mamy

zuzia aj czepilas sie tych majtek na glowie i od razu patologie  :rotfl: :rotfl:
oprócz marzeń, warto też mieć wódkę

http://metryczki.pl/
www.annawilk.pl

wrobelek0403

ja nigdy nie mam motywacji  :P :P

po prostu zakładam, ze w sobote sprzatam i to robie. Ale nie jest to moje ulubione zajecie.  :thumbdown:
Za dwadzieścia lat bar­dziej będziesz żałował te­go, cze­go nie zro­biłeś, niż te­go, co zro­biłeś. Więc od­wiąż li­ny, opuść bez­pie­czną przys­tań. Złap w żag­le pomyślne wiat­ry. Podróżuj, śnij, odkrywaj. /M.Twain/
Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

wrobelek0403

Cytat: zuzia w 11 Gru 2008, 11:19:49

ale mowisz o bohaterach czy prowadzacej???  :rotfl: :rotfl:
Za dwadzieścia lat bar­dziej będziesz żałował te­go, cze­go nie zro­biłeś, niż te­go, co zro­biłeś. Więc od­wiąż li­ny, opuść bez­pie­czną przys­tań. Złap w żag­le pomyślne wiat­ry. Podróżuj, śnij, odkrywaj. /M.Twain/

zuzia

Cytat: zwierzatko_mojej_mamy w 11 Gru 2008, 11:29:34
zuzia aj czepilas sie tych majtek na glowie i od razu patologie  :rotfl: :rotfl:

majtki to jedno, ale to co oni mają w domach  :padam:

zuzia

Cytat: wrobelek0403 w 11 Gru 2008, 11:31:04
Cytat: zuzia w 11 Gru 2008, 11:19:49

ale mowisz o bohaterach czy prowadzacej???  :rotfl: :rotfl:

Anthea to dla mnie żaden autorytet w sprzątaniu. sama ma sprzątaczkę więc....

zwierzatko_mojej_mamy

zuzia no superniania tez nie doradza rodzinie, w ktorej dziecko 3 razy przeklelo, tylko posiadaczom potworow ;) liczy sie efekt - jakby bylo jako-tako poukladane, to roznicy by nie zobaczyl drastycznej ;)

ale lubie jej niektore pomysly i moze nawet sobie ksiazke kupie, bo ostatnio mam faze na ksiazki ;)
oprócz marzeń, warto też mieć wódkę

http://metryczki.pl/
www.annawilk.pl

jo_miekka

Po prostu trzeba sobie powiedzieć: "dziś sprzątam, niestety" i sprzątać... Ja sobie ostatnio umilam sprzątanie audiobookami. Niby sprzątam, ale jednak nie tylko... ;)
Bo sprzatać serdecznie neinawidzę!

gatka2804

audiobooki sa swietne. Co prawda pozasmiecam tym komentarzem watek o sprzataniu  :P , ale dla kogos kto nie ma czasu czytac zwyklej ksiazki super sprawa. Ja kilka pozyczylam od tesciowej i teraz z Ania sluchamy. Bawimy sie a w tle leci ksiazka.

nionczka

Cytat: MagdaG w 11 Gru 2008, 11:01:24
Macie jakieś sposoby, aby się zmotywować do sprzątania? Mnie czeka przed świętami posprzątanie dwóch mieszkań..... a taaaaaaaaaaak mi się nie chce ręką ruszyć. Kiedyś (może to śmieszne  :rotfl: ) do sprzątania motywowała mnie "Perfekcyjna Pani Domu"... ale teraz lecą już same powtórki i motywacji zabrakło:) :hmm:

Mnie motywuje "syndrom budowania gniazda". Im blizej porodu, tym bardziej mi odbija. Przedwczoraj upralam rolety w wannie u tesciów (w innej dzielnicy)!

A tak na serio to ja zawsze sobie wyznaczam terminy i nagrody. Jak posprzatam dzisiaj to obejrze sobie ten film albo pojde na sklepy tylko kiedy bede miala zrobione prasowanie.

sunflowerka

Ja dostałam ksiązkę "Perfekcyjna pani domu"  na Mikołaja. Jest dużo fajnych rad z ktorych na pewno skorzystam.
Zdradzę wam jeden pomysł ktory mi sie wyjątkowo spodobał, a ktory nigdy nie przyszedl by mi do głowy.:)
To zamrazanie smietany w foremkach do lodu (ale musi być 30% inne podobno nie nadają sie do mrożenia) i w ten sposob biorę sobie np. 2 kostki do zupy, mam zawsze kiedy potrzebuję i nie muszę wylewać polowy opakowania bo już 2 dni pozniej jest zepsuta, co mi się często zdarzało.

MagdaG

sunflowerka - piwko :) Dawaj dalej sekrety Perfekcyjnej:) Ja się właśnie zmotywowałam i myje szkliwo ;(

sunflowerka

Rady będą, ale później. Teraz idę sprzątać  :point_lol:, bo za 1,5 godziny przychodzi moj "mężuś" i nie chce zeby wyszlo na to ze znow się obijalam:) Poza tym lepiej się sprząta jak go nie ma :) No i dziś mam jedny dzień wolny z całego tyg wiec muszę go wykorzystać.

nionczka

Kurcze, kupilabym sobie te ksiazke, ale to, ze jest tylko "pani" domu wydaje mi sie takie seksistowskie.... Pewnie bym sie zdenerowowala czytajac ja... Wiem, jestem przewrazliwiona na tym punkcie :-(

Moja tesciowa kiedys dostala od pewnego narzeczonego ksiazke pt. "Podrecznik idealnej zony". W tym samym tygodniu slub zostal odwolany ;-)

zuzia

nionczka
ale w programie Anthei byli faceci i jeden nawet wygrał rywalizację :)

nionczka

Cytat: zuzia w 11 Gru 2008, 12:13:48
nionczka
ale w programie Anthei byli faceci i jeden nawet wygrał rywalizację :)

No to moze sie skusze...

vobi

Cytat: MagdaG w 11 Gru 2008, 11:26:46
Dwa miesiące temu zmobilizowały mnie do roboty cholerne prusaki. Wywaliłam kuchnię do góry nogami. Od tamtej pory ani prusaków ani nowych odcinków Perfekcyjnej... więc kapa:)

to moze by nowe stado prusakow skombinowac....

evelka

Za chwile biorę się za okna ale u mnie też brak motywacji  :padam:

MagdaG

vobi!!!!!!!!!!!!! wypluj to!!!!!!!!! a feeeeee!!!!!!!!!! jak możesz?????

mayagaramond

Dobrze, ze H. nie zna polskiego, bo jakby sie o tej ksiazce dowiedzial, to jeszcze by mi kupil ;)

Nie lubie sprzatac, musze sie do tego zmusic. Zajmuje mi to duzo czasu, bo latwo sie rozpraszam - a to na strefe zajrze, a to zaczne czytac stara gazete a jak fajna muzyke leci to tancze. Malo efektywna jestem ;)
"Man muß nie verzweifeln, wenn einem etwas verloren geht, ein Mensch oder eine Freude oder ein Glück; es kommt alles noch herrlicher wieder. Was abfallen muß, fällt ab; was zu uns gehört, bleibt bei uns (...)"

vobi

Cytat: MagdaG w 11 Gru 2008, 12:34:25
vobi!!!!!!!!!!!!! wypluj to!!!!!!!!! a feeeeee!!!!!!!!!! jak możesz?????

MagdaG, uwaga pluje!!!!!!!!!!

ja tylko tak... pomoc chcialam... mowilas ze pru... znaczy ze takie male Cie zmotywowaly ostatnio no...   :blush:

dobra, polalam Ci 2 piwa, no to Cie chyba zmotywuje? ;)