Risotto z grzybami

Zaczęty przez golinda, 10 Gru 2008, 20:10:50

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

golinda

Składniki:
- ryż naturalny, (właściwie wszystko jedno jaki)
- 1/2l bulionu warzywnego, (dałam ok. 0,7l wołowego)
- ser parmezan - ale też niekoniecznie, może być inny
- 1/2 kg prawdziwkow albo pieczarek,
- pieprz,
- cebula,
- sól - ja daję Vegetę
- zielona pietruszka.

Jak przyrządzić?
Grzybki pokroic w kostkę i powoli smażyc na patelni, dodac cebulkę w kostkę, vegetę pieprz. Gdy grzybki zmiekną wsypac suchy (wsypałam 2 woreczki po 100g) ryż i zalewac po trochu bulionem az ryż całkiem zmięknie. Na koniec zetrzec parmezan.

Jak podawać?
Podawac ze świeżą pietruszką (posypać na talerzu). SMACZNEGO!

Uwaga! Nie żałować pieprzu!

Robi się długo, ale mniam!

abkasia

mmm to grzybkowe risotto :) brzmi swietnie

sonja

Podoba mi się ten przepis:) kopiuję do swojego zbiorku przepisów:)

salsa

JA robie prawie że tak samo ;)
tylko dodatki inne, ale to szczegół;)
niemniej ryżowe potrawy rzadko robię, bo ryz to w małych ilościach przyswajam ;)

chyba się głodna zrobiłam :)
Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

mąż mężem ale życie prywatne trzeba mieć ;)

zwierzatko_mojej_mamy

a ryz nie do risotto ? :> ja tylko takiego uzywam ;)
jest bardziej kulkowaty i najpierw sie go przysmaza na lekko zloto i dopiero po przysmazeniu zalewa sie zeby naciagnal - moj maz go uwielbia i innego juz nie lubi - kaze go robic do dowolnego dania, nie tylko jako skladnik paciaji - jak pieszczotliwie zwiemy rozne potrawy a la risotto, ktore sa swietne jako "rozwiaz problem z resztkami w lodowce" ;)
oprócz marzeń, warto też mieć wódkę


http://metryczki.pl/
www.annawilk.pl

jo_miekka

Zwierzak, oooo paciaja rulez!
Był na Galerii Potraw kiedys taki konkurs na "paciaje roku" super rzeczy tam były!

panikarola

no ale poczekajcie, tez ryż to się w tych grzybach podsmaża na sucho? to już nie będzie na sucho?

ja to na odrobinie oliwy brązowię i potem wrzątkiem go. jaka jest w ogóle idea risotta, że rózne warzywa itd i w to ryż, i wszystko na jednej patelni? to ja bym takie zjadła!!!
Nic tak nie cieszy, jak seria z pepeszy.

zwierzatko_mojej_mamy

jo_miekka to moze jakas paciaja w sobote ? :>

panikarola bedac ekspertem od paciaji - to to Twoje to definicja paciaji ;) mozliwe, ze sie pokrywaja z risottem :D
oprócz marzeń, warto też mieć wódkę


http://metryczki.pl/
www.annawilk.pl

panikarola

ale ryż najpierw czy warzywa?
Nic tak nie cieszy, jak seria z pepeszy.

zwierzatko_mojej_mamy

panikarola no ja to zwykle jak z warzywami to oddzielnie ;) tzn potem mieszu mieszu, bo lubie przysmazone warzywka a nie uduszone - jak z mieskiem to najpierw miesko, potem miesko na bok i na tluszczu i smaku z miesa ryz, a potem wrzucam mieso nazad i zalewam i ciagnie ;)
oprócz marzeń, warto też mieć wódkę


http://metryczki.pl/
www.annawilk.pl

mayagaramond

Ja biore ryz do risotto i zawsze mieszam pol na pol bulion z bialym winem.

"Man muß nie verzweifeln, wenn einem etwas verloren geht, ein Mensch oder eine Freude oder ein Glück; es kommt alles noch herrlicher wieder. Was abfallen muß, fällt ab; was zu uns gehört, bleibt bei uns (...)"

zwierzatko_mojej_mamy

mayagaramond ooo i to wlasnie dzisiaj sprobuje :D  :beer: :beer: nie dosc, ze zrobilyscie mi chcice na risotto, to wino jest godne rozwazenia i wdrozenia :D
oprócz marzeń, warto też mieć wódkę


http://metryczki.pl/
www.annawilk.pl

golinda

a mi nie powiedziała wczoraj o winie jak mówiłam, że pierwszy raz robię!!!

panikarola

ale wino i bulion zamiast wody? czy ktos moze zapisac przepis na risotto krok po kroku jak dla idioty?
Nic tak nie cieszy, jak seria z pepeszy.

golinda

Cytat: panikarola w 11 Gru 2008, 12:28:51
ale wino i bulion zamiast wody? czy ktos moze zapisac przepis na risotto krok po kroku jak dla idioty?

ten mój jest taki banalny przecież
dajesz tylko wino i bulion, wody nie i ryż wsypujesz do warzyw albo osobno - ale łatwiej chyba do warzyw - mniej pieprzenia

mayagaramond

Cytat: golinda w 11 Gru 2008, 12:28:02
a mi nie powiedziała wczoraj o winie jak mówiłam, że pierwszy raz robię!!!

sorry, myslalam, ze to allgemeinwissen ;) Poprostu wypij to co bys dodala do risotto ;)
"Man muß nie verzweifeln, wenn einem etwas verloren geht, ein Mensch oder eine Freude oder ein Glück; es kommt alles noch herrlicher wieder. Was abfallen muß, fällt ab; was zu uns gehört, bleibt bei uns (...)"

golinda

Cytat: mayagaramond w 11 Gru 2008, 12:31:45
Cytat: golinda w 11 Gru 2008, 12:28:02
a mi nie powiedziała wczoraj o winie jak mówiłam, że pierwszy raz robię!!!

sorry, myslalam, ze to allgemeinwissen ;) Poprostu wypij to co bys dodala do risotto ;)

allgemeinwissen dla kogoś kto nigdy nie robił? :(
nie wypiję, bo białego nie pijam, ale następnym razem na pewno dodam

zwierzatko_mojej_mamy

panikarola kup ryz do risotto - na opakowaniu bedzie jak dla idioty ;) ryz, patelnia, podsmazyc, zalac bulionem, czekac az wchlonie

ja wody nigdy nie daje - dla mni esi eto mija z celem - ryz bez smaku ;) robilam z bulionami normalnymi,  grzybowymi, z mieszanka sol + pieprz + kupa bazylii i prowansalskich, takze z bulionem ze sklepu z orientalnymi rzeczami - taki bardziej porowo-krewetkowy posmak, robilam rowniez z sosem rybnym zalanym wrzatkiem - co tam Ci pod reke wpadnie :D
oprócz marzeń, warto też mieć wódkę


http://metryczki.pl/
www.annawilk.pl

mayagaramond

Cytat: golinda w 11 Gru 2008, 12:32:41
allgemeinwissen dla kogoś kto nigdy nie robił? :(

nie placz, na pewno bylo dobre :) Masz piwo na pocieszenie :) :beer:
"Man muß nie verzweifeln, wenn einem etwas verloren geht, ein Mensch oder eine Freude oder ein Glück; es kommt alles noch herrlicher wieder. Was abfallen muß, fällt ab; was zu uns gehört, bleibt bei uns (...)"

golinda

Cytat: mayagaramond w 11 Gru 2008, 12:38:42
Cytat: golinda w 11 Gru 2008, 12:32:41
allgemeinwissen dla kogoś kto nigdy nie robił? :(

nie placz, na pewno bylo dobre :) Masz piwo na pocieszenie :) :beer:

no dobra, pomogło ;)
masz więc odlew

dobre było, zaraz idę zresztą zjeść to, co zostało z wczoraj :)

panikarola

jakie bez smaku? ja daje do tego paste surry jo miekkiej, takie cos co przywiozlam z maroka, papryke slodka i jakies proszki... listek laurowy, ziarenko ziela ang...

golinda, no tak, jest prosto, ale mi sie zdawalo ze ziarnka ryzu to najpierw, ja mam duzo warzyw, jakbym to zalala to te warzywa potem by byly calkiem nieksztaltne! a to o to chodzi?

kupie ten ryz do risotto i spróbuje wg opakowania. dzieku dziewczyny!
Nic tak nie cieszy, jak seria z pepeszy.

zwierzatko_mojej_mamy

panikarola ale co jakie bez smaku ? :>
oprócz marzeń, warto też mieć wódkę


http://metryczki.pl/
www.annawilk.pl

panikarola

ze ryz na wodzie to bez tego smaku. a  ze na bulionie i winie, bo ze smakiem.
Nic tak nie cieszy, jak seria z pepeszy.

zwierzatko_mojej_mamy

panikarola no bo tak jest - ryz na wodzie to taki do slodkich rzeczy mi pasuje ;) jak dajesz paste curry i listki i inne to juz dla mnie cos a la bulion ;D
oprócz marzeń, warto też mieć wódkę


http://metryczki.pl/
www.annawilk.pl

goga

no a ja w białym winie gotuje krewetki :)
W życiu niewiasty można rozróżnić siedem okresów: niemowlę,
dziewczynka, dziewczyna, młoda kobieta, młoda kobieta, młoda kobieta
i młoda kobieta. (G.B. Shaw)